Бактробан или Мупироназал?

Бактробан, МупироНазал или др.? Каква маз за нос да ползваме?

Каква маз за нос да ползваме? Сравнение между Бактробан, Мупироназал и други.

Знаете ли какво е Бактробан и за какво служи? Да помислим: става дума за специално лекарство. По-точно, лек за локално външно приложение – маз, унгвент, мехлем. Такива има колкото искате: само че обикновените мазила не винаги са ефективни при лечението на първични кожни инфекции. И това е така заради ниската съпротивляемост на активните компоненти в лекарствата – към редица бактерии и щамове.

В подобни случаи е целесъобразно да се използват препарати на антибиотична основа и Бактробан е точно такъв.

Какво представлява Бактробан?

Бактробан е маз/унгвент с активна актибиотична съставка мупироцин. На аптечния пазар се предлага в две форми: маз за локално външно приложение при кожни проблеми, и назална маз.

Състав, съдържание

И в двете форми активната съставка е два процента. В зависимост от това – за коя от тях става дума, продуктите съдържат и спомагателни вещества с идеята за бързо проникване на унгвента, за пълноценното му усвояване от клетките и тъканите.

Унгвентът за кожни проблеми съдържа полиетиленгликоли 400 и 3350. В състава на назалната маз са включени парафин и глицерин.

Действие на активната съставка мупироцин

Мупироцинът е антибиотик от ново поколение.  Той блокира белтъчния синтез в бактериалните клетки и упражнява бактериостатично и бактерицидно действие. Това означава, че възпира развитието и размножаването на патогените, а когато е в по-висока концентрация директно причинява гибелта им. Специфичната химична структура на мупироцина го прави високоефективен, тъй като формулата му изключва кръстосана  резистентност  с подобни антибиотици.

  • Мупироцинът е активен към щамовете на следните бактерии: Streptococcus species1;
  • Moraxella catarrhalis; Staphylococcus aureus1,2;Pasteurella multocida;Neisseria onorrhoeae;
  • Staphylococcus epidermidis1,2; Neisseria meningitidis; Staphylococci1,2; Haemophilus influenzae.
Бактробан, Каква маз за нос да ползваме?
Продуктите Бактробан помагат при бактериални инфекции
Крем, назална маз. Видове, цена

Бактробан има два варианта – за локално външно приложение и назална маз.

Бактробан за локално външно приложение се произвежда под формата на крем или на унгвент. Кремът се препоръчва като средство за предпазване от вторични бактериални инфекции при затворени оперативни рани, охлузвания и леки травми с увредена кожа. В мрежата в момента липсва информация за предлагането на този крем в аптечните вериги. Бактробан унгвент е показан като средство за локално лечение на първични и вторични бактериални инфекции. Тубичка от 15 г може да се купи за около седем лева.

Бактробан назална маз е целево ориентиран към бактериалните инфекции в носовата кухина. Продуктът може да се използва и профилактично при пациенти на хеводиализа. Тубичка от 3 г може да се купи за около 10 лв.

За какво и как се използва?
Бактробан – формиПриложение
Бактробан кремКато средство за локално антибиотично въздействие при инфектирани кожни зони: охлузвания, повърхностни рани
Бактробан унгвентЗа локално лечение на бактериални инфекции: първични – импетиго, фоликулит, фурункулоза; вторични – инфектирани екземи и дерматози, ухапвания от насекоми, леки рани от изгаряния
Бактробан назална мазКато средство за неутрализиране на бактериално назално носителство; за овладяване на бактериални инфекции; профилактично – при пациенти на хемодиализа

 

За кожа
“Фигурин

Най-общо казано, Бактробан унгвент се използва при лечението на бактериални кожни инфекции; прилага се и профилактично по лекарска препоръка.

Унгвентът се полага два или три пъти дневно върху кожата в проблемната зона. Мястото трябва да е почистено и подсушено. Важно е да се внимава лекарството да не попада в очите или устата! Върху апликацията може да се поставя превръзка – при необходимост.

  • Тази форма не бива да се използва като назална, тя не се полага върху лигавици. Ако пациентът има поставени в тялото си тръби за отвеждане или въвеждане на течности, мястото около пробивите не се обработва с Бактробан.

Продължителността на терапията с този продукт е ограничена до 10 дни.

Като антибиотик за нос

При назални проблеми се използва друга форма на медикамента – назална маз. Унгвентът и мазта не са взаимно заменяеми, това е важно! Дерматологичният унгвент съдържа полиетиленгликол: ако продуктът се използва интраназално, компонентът прониква много бързо през лигавицата в кръвообращението и действа негативно на бъбреците при извеждането му от кръвообращението.

  • Лекарството се апликира два пъти дневно във всяка ноздра. След въвеждането на малки дози (еднократната = глава на кибритена клечка), с два пръста се разтриват ноздрите, за да се получи равномерно разпределение на продукта. Продължителността на терапията е 5-10 дни. Едновременно с Бактробан не се прилагат други продукти!
Бактробан при стафилококи
Бактробан върши работа срещу едни от най-коварните стафилококи
За лице

При проблем от кръга на описаните по-горе, засягащ кожата на лицето, може да се използва внимателно Бактробан унгвент. Обикновено това става при инфектирани ухапвания от насекоми, леки наранявания с данни за инфектиране, гнойни обриви. Важно условие за безопасното и ефективно лечение с този продукт е да се използват минималните работещи дози, за да не се натоварват бъбреците. Апликациите са два пъти дневно, върху почистена и суха кожа, за не повече от 10 дни.

Медикаментът не бива да попада в устата или очите! Тази форма не е предназначена за третиране на назални проблеми.

За очи и при ечемик на окото

Бактробан в двете си форми не е подходящ за лечение на офталмологични заболявания, в това число ечемик на окото. В сила е предупреждението – при случайно попадане на количество от едната или другата маз в окото, то незабавно да се изплакне обилно и при необходимост да се посети специалист.

Против стрептококи

Бактробан назална маз е един от медикаментите, които се препоръчват при установяване на стрептококови инфекции в носоглътката; доказана е чувствителността към него от Streptococcus species. Прилага се и в случаите, когато няма видими болестни симптоми, а чрез скрининг се установява носителство.

Против стафилококи

Двете форми са добър избор при лечение на стафилококови инфекции. Активната съставка мупироцин е ефективна при инфекции със  Staphylococcus aureus (в това число и срещу опасните щамове, устойчиви към метицилин и причиняващи тежки и трудни за лечение възпаления с усложнения); още – при Staphylococcus epidermidis и други Staphylococcus spp.

За пъпки

При единични гнойни пъпки е приложим Бактробан унгвент за кожа. Методиката на прилагане е познатата: две или три локални апликации дневно, за 5 до 10 дни. Медикаментът е с доказани резултати при проблеми като акне, фоликули, фурункули – тогава честите причинители са от типа на златистия стафилокок.

При тези процедури – припомняме, унгвентът не бива да попада в очите или устата! Третираните пъпки не бива да се чоплят и изстискват, тъй като тези въздействия обикновено усложняват инфекцията.

При херпес

Най-добър вариант за лечение на херпес с Бактробан е кремът, който обаче е трудно откриваем на аптечния пазар. След като ни е известна природата на херпесите, трябва да сме наясно, че третирането с коментирания медикамент е начинът да контролираме възможните вторични бактериални инфекции.

При синузит

Комплексната терапия на синузит може да включва назалната маз. Тя е средство за въздействие върху възможния причинител на инфекция, засегнала и синусите. При всички случаи изчистването на носоглътката ще се отрази благоприятно върху проблемната зона – с тенденция към затихване на възпалението и освобождаване на засегнатите кухини от секрети.

При стрептодермия

Бактробан има широко приложение в дерматологичната практика. Като антибиотичен продукт унгвентът успешно лекува различни кожни заболявания, включително с гнойна природа. Стрептодермията като название обединява кожни инфекции със стрептококов причинител; видимите симптоми са малки или по-сериозни обриви с мехурчета; наблюдават се също зачервяване и сърбеж.

Този вид заболяване обикновено се проявява при отслабена имунна система и при наличието на вторични фактори като лоша хигиена, травми, преумора, стрес, слънчево изгаряне или измръзване и др. Възможността тук е да се правят апликации два пъти дневно – сутрин и вечер, в продължение на 10 дни и повече. При занемарени и усложнени случаи се налага триседмично лечение под контрола на дерматолог.

При гъбички

Бактробан не е медикамент, който дерматологът ще ви препоръча като първо средство срещу гъбички. Той обаче е възможност да си спестите вторичната бактериална инфекция, която често съпътства гъбичната. Ако е наложително – прилага се формата за кожа, но много внимателно. Задължително е мазилото да не се полага едновременно с други кремове и мехлеми. Необходимо е спазването на интервал между апликациите с различни продукти – какъв да е той и в каква последователност трябва да се полагат лекарствените средства, ще обясни лекарят.

Бактробан, унгвент, Каква маз за нос да ползваме?
С употребата на унгвента не бива да се прекалява – вижте защо!
При хрема и за гърло

Ясно е, че в такива случаи нашият избор ще е Бактробан назална маз. Този антибиотичен продукт е възможност да се спасим от продължителна и упорита хрема, която не се поддава на лечение с обичайните капки за нос или пък знаем, че не е с алергична природа. Разбира се – за да предприемем подобна терапия трябва да имаме мнението на специалист. Лекарят ще ни посъветва да се лекуваме с този продукт ако са налице данни за бактериалната природа на хремата. Донякъде това е добре и за раздразненото гърло – това е обяснимо и дори неизбежно при такъв характер на хремата.

Ако страдаме от хрема и болно гърло, Бактробан назална маз може успешно да се комбинира със сироп или таблетки, чиято цел е да овладеят инфекцията в дълбочина. Мазта е подходяща и за лечението на т.н. задна хрема, когато инфекцията засяга прехода към гърлото и застрашава фаринкса и сливиците.

Дайте мнение и Вие тук!
При зелени сополи

Трябва ли да припомняме познатото правило, че зелените сополи означават бактериална инфекция в носоглътката? Често патогенът е стафилокок, който може успешно да се елиминира в рамките на седмица, до десетина дни. За целта прилагаме назалната маз по стандартния начин: малки дози от унгвента във всяка от почистените ноздри, внимателно разтриване с два пръста. Това се прави два-три пъти дневно, както нареди лекуващият.

Дават ли го за уши?

Пациентската листовка за Бактробан унгвент не сочи продукта като подходящ за лечението на отити. Въпреки това може да се допусне, че унгвент/крем с вече познатата характеристика без проблеми може да се използва при инфекции на външното ухо. В сила са правилата, които следваме срещу кожни инфекции. Възпаленията на ухото „в дълбочина“ изискват друго лечение.

При хемороиди

Бактробан в нито една от формите си не бива да се използва при лечението на хемороиди. Подобно приложение не е посочено в пациентската листовка и е логично да предположим, че възпалени и инфектирани хемороиди вероятно ще се повлияят успешно от друг продукт. Да не пренебрегваме факта, че в този случай се касае за патологични състояния на кръвоносни съдове – а лесното проникване на съставката мупироцин в кръвообращението затруднява бъбречните функции.

Как точно се слага Бактробан на бебе?

Ако се установи локална инфекция при бебета и малки деца, или ако тази пациентска група страда от продължителна и упорита хрема – педиатърът може да назначи лечение с Бактробан. Това наистина се прави само по лекарско назначение и – обяснимо – режимът на приложение е съобразен с възрастовата характеристика. При използването на назалната маз в случай на стафилококова инфекция лекарството се полага внимателно с помощта на клечка за уши. Ако е назначен унгвентът за кожа, трябва да сеспазва точно медицинското указание и да се действа на принципа най-малка ефективна доза за възможно най-кратко време.

Подсичане

При проблеми с подсичане под пелени или памперси Бактробан унгвент може да се прилага, ако се е развила бактериална инфекция. С две думи – трябва да имаме лекарско назначение и специалистът да е сигурен, че наистина ситуацията няма да се овладее без локален антибиотик. В такъв случай следват и указания за честота на апликациите и продължителност на лечението.

При фурункул, абсцес и карбункул

Бактробан унгвент помага при локални възпаления от типа на фурункули и карбункули. При фурункулите се получава гнойна точка в космен фоликул, обикновено с патоген стафилокок. Ако са засегнати няколко съседни фоликула – инфекцията образува гнойна плочка с опция за некротизиране.

Унгвент или крем Бактробан лекува и кожни абсцеси; добре е въздействието да не се отлага, тъй като е възможно патологията да се усложни и да се развие до трудно зарастващи рани.

Акне

Вместо обобщение: при акне коментираният продукт може да предотврати вторична бактериална инфекция или да помогне за успешното й преодоляване – ако вече се е развила.

Заместители

Ако след 5-7-дневно приложение Бактробан не показва положителна динамика на лечението, може да се приложи аналог. Заместител е необходим и в случаи на алергични реакции. Сред най-популярните са Фуцидин и Мупироназал.

Фуцидин

Фуцидин (натриев фузидат) е продукт за локално външно приложение: унгвент или крем. Медикаментът е антибиотик, приложим при кожни инфекции с най-чест причинител стафилококи; ефективен при грам-положителни микроорганизми. Прилага се 2-3 пъти дневно; унгвентът – до 7 дни, кремът – до 10.

Мупироназал

Мупироназал маз за нос има същата активна съставка като назалния вариант Бактробан, т.е. мупироцин. Антибиотичен продукт, подходящ за инфекции с бактериален причинител или за лигавицата в носовата кухина. Двата продукта – Бактробан назална маз и Мупироназал, са на цена около 10 лв за 3 г.

Плюсове и минуси на Мупироназал

Мупироназал е ефективен при немалко от инфекциите, причинени от стафилококи, включително при щамове, резистентни към метицилин. Приложението му е ограничено в диапазона 5-10 дни.

В някои случаи се развиват слаби алергични реакции от типа на сърбеж и парене, обриви, възпаление и болка в третираната зона. Не са регистрирани случаи с тежки реакции на свръхчувствителност, изразени в отоци и дихателни затруднения.

МупироНазал или др.? Каква маз за нос да ползваме?
МупироНазал има аналогично приложение
Сравнение на Бактробан и Мупироназал

Двата продукта – Бактробан назална маз и Мупироназал, на практика са идентични. Има известни различия в спомагателните съставки: за Бактробан те са мек бял парафин и софтизан; за Мупироназал – бис-диглицерил полиациладипат-2 и мек бял парафин.

Пациентската листовка предупреждава, че прилагането на Бактробан назална маз продължително време може да провокира в редки случаи възпаление на дебелото черво – с диария, болки в корема и повишена температура. Друг страничен ефект, различен от описаното за Мупироназал, е секрецията от носа.

Бактробан или Банеоцин?

Банеоцин е композиция от две активни антибиотични съставки: бацитрацин и неомицин. Назначава се при инфекции на кожата, свързани с изгаряния, травми и оперативни интервенции; подходящ при първични и вторични инфекции. Избягва се при големи участъци проблемна кожа заради отражението, което съставките на продукта упражняват върху отделителната и сърдечно-съдовата система. При използване на големи количества са възможни увреждания на слуха.

Продължителната употреба на Банеоцин не се препоръчва и поради възможни негативни въздействия върху вестибуларния апарат и допустима нервномускулна блокада. Приложението е ограничено в рамките на една седмица.

Бактробан или Макситрол?

Зао всички описани дотук продукти е валидно предупреждението – да не попадат в очите. Тъй като очни инфекции все пак се случват, възможното решение в подобни случаи може да е Макситрол. Медикаментът може да се приложи под формата на капки за очи или офталмологичен унгвент. Двата варианта също сана антибиотична основа, но съдържат и дексаметазон. В такива случаи медикаментът има две задачи: да овладее възпалителен процес чрез кортикостероид, и да предпази от/да лекува бактериална инфекция.

Макситрол може да се прилага интензивно при остри състояния, за кратък период от време – лечебни дози през един час.

Мнения, отзиви

Потребители на Бактробан споделят като цяло положителни мнения за въздействието на продукта. Описан е например случай с болки в носа, които при преглед при оториноларинголог се оказват свързани с гнойна пъпка вътре в носовата кухина. Пациентката, която описва проблема си, споделя как с помощта на Бактробан назална маз се е лекувала  по три пъти дневно в рамките на пет дни. Тя твърди, че е почувствата облекчение още на втория ден и не е ималаникакви странични ефекти.

Друг потребител коментира спасението си от обриви и червени петна по лицето – измъчвали го още от детството. Многократно се опитвал да се спаси, но неуспешно. В крайна сметка посетил дерматолог и започнал да се лекува с Бактробан унгвент за кожа. Разказва, че обривите престанали да го дразнят, а петната постепенно започнали да се свиват и изчезват. Сега проблемът е колко дълго може да се възползва от лекарството, ако не се маже всеки ден – а само когато нещата са нетърпими.

Задоволство от продукта споделя и друг потребител, който страда от хроничен ринит. При честото издухване започвал да кърви от носа – нещо стресиращо. След двудневно приложение на назалната маз, два пъти дневно – проблемът е решен.

Голяма част от потребителите намират двата назални продукта – Бактробан и Мупироназал, за практически идентични.

При бременност

Съществуват малко данни за възможните странични ефекти на Бактробан при бременност и кърмене. Всъщност не е известно дали компонентите на лекарството проникват в кърмата. Ето защо формите не бива да се прилагат самодейно от бременни и кърмачки. Оставено е на лекарите да преценят дали в конкретните случаи това е допустима и ако да – какъв риск все пак съществува за майката и за детето.

Още източници за допълнителна информация: Състав и действиеПриложение и дозировкаКакво е Мупироцин? Пишете ни и вие! Ползвате ли Бактробан? А Мупироцин? Доволни ли сте от тях? За какво ги ползвате? Бихте ли препоръчали техни заместители! Споделете и вие своето мнение ТУК!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

акне пъпки обриви лечение маски за лице 03

Пъпки и обриви: Лечение с маски за лице, лекарства и билки

Най-добрите маски за лице против всякакви пъпки и лечение на алергични и други обриви, подкожни …

5 Мнения

  1. Ники Христов

    Имах упорита хрема и дълго време се опитвах да я лекувам с какви ли не капки. Признавах, че не бях ходил на лекар, но накрая ми се наложи. Няма да казвам какво ми наговори докторът! В крайна сметка ми изписа Бактробан…и наистина се спасих!

  2. Мими Атанасова

    Да разбирам ли, че Бактробан за нос и Мупироназал са напълно еднакви? Става въпрос за непосредственото им действие, а не за възможните странични ефекти. Вероятно е така, щом активната съставка е една и съща и в еднакъв процент.

  3. Ани Бориславова

    Бактробан е чудесен продукт – лекувам обриви, които обикновено ми се появяват през пролетта. Препоръчан ми е крем, но не го намирам и ползвам унгвент в много малки дози. Върши работа!

  4. Стоянка Минкова

    Бактробан е чудесен продукт – лекувам обриви, които обикновено ми се появяват през пролетта. Препоръчан ми е крем, но не го намирам и ползвам унгвент в много малки дози. Върши работа!

  5. Карамфила

    Здравейте,бих искала да попитам,дали мога да мажа бактробан при течещ нос ..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *