Кръвоизлив в окото, спукан капиляр, червено петно
Кръвоизлив в окото, спукан капиляр, червено петно - причини и лечение, капки

Кръвоизлив в окото. Причини, лечение, капки

Бързо лечение на кръвоизлив в окото или червено петно. Капки. Причини, от какво се получава, проблеми с очите, заболявания. Спукан капиляр. Високо кръвно. Удар. Инсулт. След операция. При диабет. При бременност.

Още в текста: При главоболие. След повръщане. При работа с компютър. Конюнктивит. Капки за очи, лекарство. Визин. Други средства. Компреси. Народна медицина и билки. С яйце. Вътрешен кръвоизлив, под окото и около очите. При дете и бебе

Защо не бива да подценяваме кръвоизлив в окото и да търсим начини за бързо лечение? На практика ние не знаем каква точно е причината за нашия кръвоизлив в окото, затова бързата консултация с лекар е верният подход към проблема.

Кръвоизлив в окото може да се получи от акт на физическо напрежение, например при спорт. Но може да е свързано с промени на кръвоносните съдове, предизвикани от диабет, болести на сърдечно-съдовата система, атеросклероза. Именно по тази причина не бива да чакаме това да отмине от само себе си, а да проверим каква е причината (lechenie.bg).

Все пак е възможно да си помогнем малко, преди да си уредим посещение при лекаря: на първо време е достатъчно да поставим върху проблемното око студен компрес. Ниската температура ще свие спукания кръвоносен съд и ще ограничи последиците от инцидента. Народната медицина препоръчва различни начини за лечение на съсирек след кръвоизлив в окото – например налагане с компрес от сварен яйчен белтък и пудра захар. Но посещението при лекар не бива да се отменя дори ако това даде резултат (bgbilka.com).

Причини, от какво се получава, проблеми с очите, заболявания

Кръвоизлив в окото може да се получи при травма на лицето или черепа, но тогава нещата са ясни и са в ръцете на медицински екип. Ако такова събитие не се е случило, а е налице кръвоизлив в окото, трябва да си помислим с какво физическо напрежение може да се свърже червеното петно върху бялото на окото (bgbilka.com). Това може да е само епизод – от навеждане да си вържеш връзките на обувките, от работа в градината, от носене на тежко. Изобщо – от физическо напрежение. Същото може да се случи и при кашлица или кихане.

Друга причина може да е алергичната реакция или последица от приема на някои медикаменти – антидепресанти, някои капки за очи.

Най-сериозно е положението, когато кръвоизлив в окото се случва доста често. Това може да е сигнал за склеротични промени в кръвоносните съдове, за повишен риск от инсулт, за диабет или неконтролирана хипертония. Нормално е в такива случаи да се направят съответните изследвания, за да започне постоянна терапия на основното заболяване.

Високо кръвно

Кръвоизлив в окото може да сигнализира за хипертонична болест, която все още не ви е диагностицирана. Ако обаче сте наясно, че имате този здравословен проблем – спазвайте препоръчания режим и не си причинявайте отклонения като кръвоизлив в окото. Това, което е видимо и което се случва с окото, може да се случи при хипертония и с други кръвоносни съдове и последиците да бъдат фатални. Пазейки очите си от кръвоизливи, вие ще пазите и живота си (lechenie.bg).

При хипертония не бива да се напрягате физически извънредно, т.е. не вдигайте много големи тежести, старайте се да не работите в наведена поза. Избягвайте сауна, парна баня, къпане с много гореща вода – високите температури могат не просто да ви причинят кръвоизлив в окото, а този кръвоизлив да е сигнал за скок на кръвното налягане.

Удар

кръвоизлив в окото
Причината за кръвоизлив в окото може да е много сериозна, но може да е и безобидна, случайна

Ударът, разбирано като травма на окото, може да причини различни увреждания на зрителните органи. Много често се касае за няколко вида увреждания – разкъсване на тъкани и кръвоносни съдове, отлепване на ретината, проникване на механични частици в окото и т.н. (framar.bg). Всеки кръвоизлив в окото, причинен от удар, травма, трябва да бъде обследван и лекуван, тъй като освен видимите поражения е възможно да има и по-сериозни проблеми.

Инсулт

“Демир

Повтарящият се кръвоизлив в окото/очите е тревожен знак – особено ако се случва често и ако засегнатият човек страда от хипертония. Кръвоносните съдове на очите и на мозъка са от един и същи тип и фактът, че в бялото на окото се появява червено петно, означава че може би сте се разминали с инсулт. Честите очни кръвоизливи се случват заради засиления приток на кръв към главата – а това е рискова ситуация с висок процент вероятност от инсулт (bgbilka.com).

За намаляването на този риск е необходимо да се приемат редовно медикаменти за контрол върху хипертонията; да се спазва диета и да се води здравословен живот. Добре е да има физически натоварвания, но не прекомерни, и да се избягват стресовите ситуации.

След операция

Кръвоизлив в окото след офталмологична операция – това се случва неизбежно и е необходимо да се приеме като съпътстващ ефект от лечението (bgbilka.com). Важно е да се проследи дали няма да има нов кръвоизлив в окото – спонтанен, по време на възстановителния период. Процесът се подпомага чрез щадящ режим, специални хигиенни грижи и редовно поставяне на капки по указания на офталмолога.

При диабет

кръвоизлив в окото
Само специалистът може да каже дали вашият кръвоизлив в окото е безобиден

Усложненията в резултат на прогресиращ диабет засягат тежко зрението; кръвоизлив в окото е нещо обичайно за един диабетик. Болестта причинява т.н. диабетни ретинопатии, свързани с промени на кръвоносните съдове в окото (blitz.bg – пояснение от доц. д-р Ива Петкова от Александровска болница). При напреднал диабет кръвоизлив в окото може да причини оток в централната част на ретината.

Спецификата на диабетната ретинопатия включва образуване на нови кръвоносни съдове в предната част на окото; именно при тях често се случват кръвоизливи. В немалко случаи симптоматиката се усложнява във вреда на зрението.

При бременност

Характерна за състоянието на бременност е намалената пропускливост на капилярите (bgbilka.com). Поради физиологичните промени при нарастването на плода се проявяват различни промени в кръвоносните съдове – да си спомним нарасналия риск от разширени вени и хемороиди. Именно по тази причина един кръвоизлив в окото може да се приеме за склонност на съдовата система, провокирана от бременността.

Същевременно кръвоизлив в окото може да бъде и сигнал за здравословен проблем на зрителните органи, който е усложнен в резултат на бременността. Тогава специалистът трябва да прецени дали бъдещото раждане няма да причини поражения от рода на отлепване на ретината например. При всички случаи консултация с лекар трябва да има, дори и да се касае само за единичен кръвоизлив в окото.

При главоболие

Ако имате главоболие и паралелно с това получите кръвоизлив в окото – проверете артериалното си налягане. За хората, които имат диагностицирана хипертония това е ясна връзка: един от признаците на хипертоничната криза е характерното главоболие. Видимият кръвоизлив в окото означава, че към главния мозък има силен прилив на кръв и кръвоносният съд в окото не е издържал. Тревожното е, че същото може да се случи и вътре в черепната кутия, т.е. да се стигне до инсулт. Ето защо в подобни случаи трябва да се неутрализира този пик на артериалното налягане – търсете медицинска помощ и вземете подходящ медикамент без отлагане! (bgbilka.com)

След повръщане

Може ли да се получи кръвоизлив в окото в резултат на напъните при повръщане? Напълно възможно. Понякога кръвоизлив в окото се появява спонтанно след кашлица или повръщане – поддал е някакъв капиляр (24chasa.bg, мнение на академик д-р Петя Василева). Ако обаче такива прояви зачестят, не може да се говори за случайност и трябва да се направят изследвания – например да се провери дали не са налице някакви проблеми на кръвосъсирването. Често при такива изследвания се откриват хипертония или диабет, в някои случаи далекогледство, смущения в мастната обмяна и пр.

При работа с компютър

кръвоизлив в окото
Диабетът причинява тежка ретинопатия

Продължителната работа с компютър, дългият престой в затворено, климатизирано помещение, стресът и обездвижването – всичко това са фактори, които въздействат негативно върху здравословното състояние и в частност върху зрението. Редовният проблем в случая е синдромът сухо око, срещу който по най-елементарен начин въздействаме чрез т.н. изкуствени сълзи. При сухо око се променят еластичността и тонусът на малките кръвоносни съдове в окото и те могат да се спукат и при най-малкото физическо усилие (bgbilka.com).

Конюнктивит

Възпалението на конюнктивата може да се случи по различни причини; може да е алергична реакция, бактериална инфекция, запрашеност на средата. Независимо от причината – усещането за дискомфорт, “пясък в окото”, парене или болка е мъчителен и тревожен сигнал. При конюнктивит малките кръвоносни съдове са податливи на прекъсване и появата на кръвоизлив в окото може да бъде обяснена именно с това състояние. Още – ТУК!

Дайте мнение и Вие тук!

Капки за очи, лекарство

Някои медикаменти, включително капки за очи, могат да причинят сухота на окото и развиване на състояния, при които и най-малкото напрежение причинява спукване на кръвоносен съд. Така например капките за очи при глаукома могат да имат подобни последици (24chasa.bg, мнение на академик д-р Петя Василева).

От друга страна, при кръвоизлив в окото определен вид капки за очи неутрализират негативните въздействия и съдействат за по-бързо отзвучаване на последиците. Специалистите съветват да се използват капки тип изкуствени сълзи, 4-6 пъти дневно.

Визин

Визин е названието на капки за очи с тетрахидрозолинов хидрохлорид. Продуктът е от групата на т.н. симпатикомиметици (framar.bg). Съдейства за овладяване на симптоми като зачервяване на окото поради слаби раздразнения от различен характер, включително алергичен конюнктивит. Тези капки не са подходящи в случаи с алергия към някой от компонентите или при глаукома.

Капките визин са подходящи за деца над 6-годишна възраст и възрастни; поставят се по една капка на око два пъти дневно, до две капки четири пъти дневно. Може да се лекуват и по-малки деца, но само по лекарска препоръка и под медицинско наблюдение

Други средства

Популярен способ за лечение при кръвоизлив в окото са капките калиев йодид, но те се използват само по лекарско предписание. За да отзвучат по-бързо описаните симптоми е необходимо да се спазва режим с по-малко физически натоварвания и избягване на стреса.

Кръвоизлив в окото преминава по-бързо и с помощта на алое вера. Може върху клепача на засегнатото око да се наложи разрязан на две лист от алое, или да се апликират 1-2 капки прясно изцеден сок. Помагат и промивките с вода и алое или с оцет и вода в пропорция 1:3 (bilkibg.com).

Преди да продължим с компресите и билките, непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2015/12/08/%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%87%D0%B8/

Компреси

Студен компрес веднага щом забележите кръвоизлив в окото – това е най-сигурното средство за ограничаване на червеното петно. Компресът се държи върху окото 10-15 минути. Може да се направи също компрес със споменатия по-горе разтвор от вода и оцет, или с леко намачкан пресен зелев лист. Добра работа вършав и билковите компреси – удобни са пакетчетата билков чай, които се запарват с гореща вода и като поизстинат се поставят върху клепачите (bgbilka.com).

Народна медицина и билки

Народната медицина препоръчва при зачервено око и кръвоизлив в окото да се прави компрес с прясна, несолена извара. Изварата се поставя в сгънат на няколко пласта тензух и се държи върху окото десетина минути Процедурата се повтаря 3-4 пъти на ден през няколко часа (bilkibg.com).

Сред билките, които помагат при кръвоизлив в окото, на първо място трябва да се споменат арника и лайка. Силна запарка от чаша вряла вода и супена лъжица билка се прецежда много хубаво и с нея се прави промивка на проблемното око.

Полезна е и екзотичната билка японска софора, която се приема вътрешно под формата на капки от спиртен извлек. Нормално е дневната доза да бъде 20-до 40 капки, разделени на три равни приема. Билката заздравява стените на капилярите и ги прави еластични.

С яйце

Това е класическа рецепта: белтъкът на едно твърдо сварено яйце се настъргва на ренде, посипва се с една лъжица пудра захар и сместа се увива в сгъната марля за компрес. Държи се 15-20 минути; процедурата може да се повтори в рамките на деня 2-3 пъти.

Вътрешен кръвоизлив, под окото и около очите

Видимият кръвоизлив в окото обикновено е единично и случайно явление и минава дори без лечение за около две седмици. Освен този видим, външен кръвоизлив, кръвоизлив в окото може да се случи в дълбинните му структури. Тогава тревожните сигнали са парене, болка, замъглено виждане, влошено качество на зрението. Работата не е за самолечение, спешно трябва да се търси офталмолог.

Когато в зоната около очите – под тях или встрани, се появят кръвоизливи, това правилно се свързва с някаква травма или с постоперативно кървене. Дори причината за появата на това кървене да е ясна, консултацията с офталмолог не се отменя.

При дете и бебе

Кръвоизлив в окото при бебе, често при новородено, може да се обясни с натоварванията от родовата дейност. Следите от такова кръвоизливче отминават най-често без проблеми. При слаби капиляри червено петънце може да се появи и след силен и продължителен плач.

При деца също могат да се появят такива кръвоизливи; няма страшно, ако са резултат от викане и бурни игри. Ако обаче се появяват многократно и без външна причина, непременно трябва да се провери няма ли някакво скрито заболяване на кръвоносните съдове или дори диабет (bgbilka.com).

Първоначално публикувано на:18.12.2015 @ 17:01

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Вторият живот на запушените кръвоносни съдове

Шунтиране

Едно мнение

  1. мария панайотова

    Много благодаря! Информацията е ясна,много компетентно и задълбочено написана!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *