ниски еритроцити, как да повишим еритроцитите
повишени еритроцити в урината

Ниски еритроцити. Норма. Как да повишим еритроцитите?

Кога имаме ниски еритроцити? Как да повишим еритроцитите по стандартния начин? Норма и девиация на еритроцитното разпределение под нормата. Повишени еритроцити в урината

Още в текста: Тест, кръвни изследвания. Еритроцити в урината, референтни стойности, норма, граници. Причини за девиация. Скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ). Анемия. Хашимото. Артрит. Лимфом. Кога са ниски, под нормата, намалени. Повишени. Висок хемоглобин и еритроцити. Ниски – при бременност. Хематокрит и зависимости с него. Левкоцити и еритроцити. При деца. В седимента. В цитонамазката. В изпражненията

Еритроцити – това са червените кръвни клетки, чиито стойности се проследяват винаги при тестове и изследвания. Количеството им е показателно за здравословното състояние на един човек. Всяко отклонение може да означава болест.

При здрави хора количеството еритроцити варира в зависимост от пола, възрастта, праненето, от това на каква надморска височина се намирате (doctorbg.com). новородените имат висок показател за еритроцити; броят на вашите еритроцити ще се увеличи, ако се намирате високо в планината. Ако няма външни причини за увеличението, може би става дума за заболяването еритремия. Други възможни обяснения за високи еритроцити са хронични заболявания на белите дробове, сърдечни заболявания, дехидратация. Еритроцити под нормата са симптом за анемия.

Еритроцити в урината, референтни стойности, норма, граници

Наличието на еритроцити в урината – хематурия, е симптом за здравословен проблем на отделителната система. Здравият човек може да покаже единични еритроцити при анализ на урина, но не повече от 2-3 на зрително поле (arsmedica.bg). Увеличеният брой еритроцити свидетелства за кървене по някаква причина от пикочните пътища или от бъбреците.

Микроскопският анализ разпознава зоната на проблема по формата на наблюдаваните еритроцити: ако те не са деформирани, има кървене по пикочопроводите. Ако са с неправилни очертания, деформирани, източник са бъбреците. Друг ориентир е цветът на самата урина: при тъмно-ръждив нюанс еритроцитната маса идва от бъбреците, а при светъл, розов – от пикочните пътища. Възможно е също проблемът да е в простатата или в пикочния мехур.

Референтните стойности за еритроцити са следните: при мъже – 4,6-6,1 х 1012/l, а при жени – 4,2-5,4 х 1012/l (arsmedica.bg). Всяко отклонение е повод за допълнителни изследвания, за да се установи причината за стойностите на еритроцити извън грниците на нормалното. В такива случаи се държи сметка също и за това дали не са настъпили някакви промени във формата и размера на изследваните еритроцити (arsmedica.bg).

Причини за девиация

Девиация е разсейването на еритроцитите в зависимост от обема им (doctorbg.com). При изследвания този показател се отбелязва с RDW. Високите показатели за девиация на еритроцити са характерни за анемии – в случаите, когато са налице еритроцити с различна големина извън нормите, т.н. анизоцитоза.

Скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ)

еритроцити
Проблемите с еритроцити означават на първо място лошо хранене на организма с кислород

Този показател – СУЕ или скорост на утаяване, проследява как се утаяват тромбоцитите за един час в стандартна мерителна тръбичка. По-високата скорост се счита за отклонение, за наличие на болестен процес.
Ускореното утаяване на еритроцити се случва под въздействието на специфични протеини, произвеждани от имунната система при здравословен проблем. Въпросният протеин слепва изследваните еритроцити в по-големи компоненти и те се утаяват по-бързо. Така се случва при възпалителни процеси, но също при злокачествени заболявания и автоимунни реакции. Тестът СУЕ не може да послужи за поставяне на точна диагноза, необходими са и други изследвания. По този показател обаче може да се проследи дали протича оздравителен процес (medicine.bg).
Референтните стойности за СУЕ са както следва: мъже до 50 години 0-15 мм/час, над 50 години 0-20 мм/час; жени до 50 години 0-20 мм/час, над 50години 0-30 мм/час; при деца е 0-10 мм/час.

Анемия

Ако количеството еритроцити в кръвта е по-ниско от минималните показатели на нормата, може да се говори за анемия. Това е състояние, при което кръвта не насища в достатъчна степен тъканите с кислород и в тях започват да се развиват различни патологии (puls.bg). причините за една анемия определят както вида, така и методите на лечението й.

Анемията може да бъде резултат от недостатъчно производство на еритроцити – обяснението често е в дефицита на желязо в организма, но също и на витамин В12, фолиева киселина, поради отклонения в бъбречните функции, отравяне с олово и други.

еритроцити
Стойности на еритроцити – това е един от основните показатели при кръвни изследвания
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

В други случаи животът на наличните еритроцити е твърде кратък поради инфекция, имунни реакции и пр.; организмът не успява да произведе “млади” еритроцити в замяна на преждевременно разградените. Други причини са масираната кръвозагуба, заболявания на костния мозък, злокачествени заболявания.

Проявата на анемия може да е поради влиянието на наследствени фактори, на нездравословно хранене, употреба на медикаменти или работа с химикали.

Хората с анемия се чувстват постоянно отпаднали, бледи и уморени са, изпитват главоболие и болки в гърдите, трудно се концентрират и се оплакват от виене на свят. Лигавиците на устата и вътрешната част на клепачите са бледи.

Пернициозна анемия (мегалобластна). Симптоми, диагностика, правилно лечение

Хашимото

Тиреоидит на Хашимото нерядко се развива паралелно с анемия; тези дефицити са определени от автоимунни реакции. Недостигът на еритроцити е резултат от невъзможност да се усвояват витамин В12 от храните, както и фолиева киселина. Дефицитите не могат да се попълват и чрез добавки поради малабсорбция, т.е. усвояване в недостатъчна степен.

Такива състояния са опасни, особено при по-възрастни пациенти, тъй като могат да се задълбочат с прояви та сърдечно-съдовата и дихателната система (medicine-bg.net).

Артрит

Един от факторите, които се отчитат при анализ на кръвна проба, е скоростта на утаяване на еритроцити. Скоростта на утаяване се отчита по специални стъкленици, в които след първия и втория час на кръвния тест се образува еритроцитна утайка.

След вземането на кръв наличните еритроцити се слепват в групи и се утаяват, спускат се към дъното на стъклениците – пипети по-бързо в сравнение с индивидуалното утаяване. Въпросното слепване настъпва при някои болестни процеси в организма. Стойности на скоростта, по-високи от 20 мм в час, се считат показателни за наличието на възпалителен процес в организма.

Протичащите възпалителни или болестни процеси могат да са предизвикани от различни фактори. Един от тях е ревматоидният артрит; това е автоимунно заболяване, при което засегнатият изпитва силни болки в отделни зони на опорно-двигателния апарат.

Дайте мнение и Вие тук!

Лимфом

При това злокачествено заболяване също се наблюдава повишена скорост на утаяване на еритроцити (framar.bg). Още ТУК!

Кога са ниски, под нормата, намалени

Ниски еритроцити се свързват най-често с анемията. Такива състояния могат да са причинени от недостатъчно производство на еритроцити – поради липса на желязо, на витамин В 12, на фолиева киселина; могат да са свързани с масиран кръвоизлив, с процеси на разрушаване на наличните еритроцити – така че новообразуваните не могат да компенсират, така е при инфекции и автоимунни заболявания (puls.bg).

Отклонения от посочения вид могат да се наблюдават също и при заболявания на далака и костния мозък, при онкологични заболявания.

Повишени

Високи стойности на еритроцити са тези над споменатите горе – 4,6-6,1 х 1012/l при мъже и 4,2-5,4 х 1012/l при жени. Повишени стойности на еритроцити или еритроцитоза има при хронична обструктивна белодробна болест, синдром на Кушинг, също при вродени сърдечни пороци (arsmedica.bg). Възможно е обаче нито една от тези диагнози да не е валидна, а просто да е преживяно вирусно заболяване с повръщане и диария, т.е. да е настъпило обезводняване, или да е провеждано лечение с диуретици.

Висок хемоглобин и еритроцити

Повишените стойности на еритроцити и хемоглобин могат да се наблюдават при заболяването полицитемия вера (arsmedica.bg). Стойностите са – хемоглобин над 170 g/l и еритроцити над 6х1012/l. Паралелно с това повишения се установяват и за други кръвни характеристики, а общият обем на кръвта се увеличава до 8-9 литра.
Полицитемия вера често е придружена с инциденти като кръвоизливи и образуване на тромби. Сред пациентите с тази диагноза има 40% смъртност. Лечението е насочено към редукция на високия хемоглобин и високите стойности на еритроцити. Практикуват се кръвопускане, лечение с цитостатици, с радиоактивен фосфор и пр.

Ниски – при бременност

При Бременност една от най-честите промени в здравната характеристика на бъдещата майка е проявата на анемия: намалява броят на еритроцитите и се понижават стойностите на хемоглобина. В някои случаи има и повече промени в т.н. червена кръвна редица – например за хематокрит (mamatatkoiaz.bg).

еритроцити
Еритроцити в норма – така е при здравите хора

Проявите на анемия с ниски еритроцити и хемоглобин при бременност могат да се дължат на четири дефицита: на желязо, на фолиева киселина, на протеини и аскорбинова киселина. Въпросните дефицити са свързани с промени – хормонални, метаболитни и пр. – в организма на бъдещата майка. Работата е в това – да се следят въпросните показатели и по лекарска препоръка констатираните дефицити, вкл. ниски еритроцити, да се компенсират своевременно.

Нисък хемоглобин: Какво се пие? Начини за лечение и бързо вдигане

Хематокрит и зависимости с него

Хематокрит е общият обем на червени кръвни клетки в кръвта (d-rmario.com). Стойностите му се измерват в проценти; ниският хематокрит съответства на понижени стойности на еритроцити и хемоглобин. Интересна подборност е това, че различните органи имат различни стойности на хематокрита – например характеристиката на бъбрека е 20%, а на далака – 70% (framar.bg). При мъжете хемтокритът е по-висок поради по-високия брой еритроцити в единица обем на кръвта.

Хематокритът се повишава при повишаване броя на еритроцити или при дехидратация, при изгаряния на кожата, обилно изпотяване, повръщане и диария. Обратно – намалява при намален брой еаритроцити или поемане на много течности.

Хематокрит. Нисък, висок (повишен) или нормален. Норма и HCT изследване

Левкоцити и еритроцити

Отделните показатели при кръвен анализ следва да се анализират комплексно и да се установява връзката между различните стойности на основните показатели. Левкоцитите или белите кръвни телца при повишени стойности съобщават за инфекция, започнал възпалителен процес, алергия или левкемия. Ако левкоцитите са ниски – може да се мисли за анемия, имунни аномалии или повишена активност на далака. Ниски стойности на левкоцитите и ниски стойности на еритроцитите: такова съвпадение със сигурност отвежда към някакъв вид анемия (framar.bg).

При деца

Известно е, че при новородени стойностите на еритроцити са необичайно високи и след това започват да намаляват. Така например при новородени те са 4.1 до 6.1х10 на 12-та, за да достигнат при 16-18-годишните до 4.2 – 5.4 (medicine.bg).

В седимента

Наличие на еритроцити в утайката на изследвана урина е нормално, ако това са единични клетки. Присъствието в по-високи дози означава кървене, което може да е по целия уринарен тракт, от бъбреците през пикочопроводите и пикочния мехур. В зависимост от цвета на утайката с еритроцити може да се предполага къде се намира проблемното място: ако цветът е тъмен, кървенето е от високата зона, т.е. от бъбреците. Ако е светъл, кървенето е по уретрите или от пикочния мехур (framar.bg).

В цитонамазката

Откриването на еритроцити при цитонамазка е свързано обикновено с раничка на шийката на матката (lekar.bg). Ако се касае за единични еритроцити, има вероятност те да са резултат от вземането на секрет, остъргването за провеждането на самото изследване.

В изпражненията

Откриването на еритроцити в изпражненията означава кървене по трасето на стомашно-чревния тракт (lekar.bg). В зависимост от количеството им и от други симптоми, за които пациентът информира, може да се предположи дали става дума за кървене от по-горните зони на тракта, или от финалния участък. Може да се касае за язва, за проблеми със стените на червата в определени участъци, колити, болест на Крон, хемороиди. Наличието на еритроцити се доказва лабораторно, но това все още не означава крайна диагноза.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Начини за трайно лечение на нисък хемоглобин.

Нисък хемоглобин. Лечение и бързо вдигане. За колко време се вдига с лекарства?

Начини за трайно лечение на нисък хемоглобин. Бързо вдигане с лекарства и билки. За колко …

Едно мнение

  1. Здравейте! Много съм притеснена, защото съм в 10г.с.,а левкоцити в урината ми са 20-25 и еритроцити 8-10.Докторката ми каза, че е рано да го мислим и като отида януари на консултация ще ги разгледам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *