Smek

При какви случаи помага смекта

Как се пие смекта, преди или след ядене? Как се разтваря? При повръщане. При гастрит, холецистит. При колит, чревни инфекции. При отравяне, с алкохол, ацетон, махмурлук. При газове, метеоризъм. При диабет. При дерматит. При диария (разстройство). При киселини. При алергии. При бременност. За деца, бебета и новородени. При млечница. Аналози: Хидрасек. Ентерол. Мнения. Цена. Противопоказания. Запек!

Как се пие смекта, преди или след ядене? Първо – да припомним, че смекта е продукт, който спасява от диария, от болки в стомаха и червата, от дразнения в хранопровода.

смекта
При диария смекта е добър вариант

Смекта се пие между храненията с изключение на случаите с езофагит: тогава е препоръчително да се приеме веднага след хранене. Бебета и малки деца могат да приемат дневната доза, размесена в пюре или каша, или пък разтворена в 50 мл вода (smecta.bg).

Как се разтваря?

Съдържанието на една доза-саше се разтваря в 50 до 100 мл хладка вода. Възрастни могат да си приготвят такъв разтвор до 6 пъти дневно, т.е. дневният лимит е 6 сашета. При децата дневната доза е от едно до четири сашета, в зависимост от възрастта и диагнозата (smecta.bg).

При повръщане

Смекта не може да излекува при повръщане; ако този симптом е налице и след приема на смекта и още повече – ако пациентът има и температура, неизбежно е да се направи консултация с лекуващия (puls.bg).

При гастрит, холецистит

Гастритът – остър или хроничен, по същество е възпаление на стомашната лигавица. Понякога пристъпите му са придружени не само с болки и киселини, но и с диария. Приемът на смекта помага да се нормализират нещата (moizhivot.ru).

Еднократната доза смекта представлява прахообразно вещество с кристална структура, което е способно да абсорбира токсините и да успокои раздразнената от гастрит стомашна лигавица. Нормално е в продължение на три дни да се приема при остри състояния максималната дневна доза, след което приемът да се намали до три сашета дневно.

смекта
Прахчето смекта се разтваря в чаша хладка вода

При проблеми с жлъчните пътища (холецистит) и камъни в жлъчката приемът на смекта сам по себе си не може да неутрализира проблема, но може да ускори овладяването на болезнените епизоди. В такива случаи според характеристиката на състоянието могат да се приложат жлъчегонни медикаменти, които насърчават оттока на жлъчни сокове, както и антибиотици. Приемът на смекта улеснява изхвърлянето на токсини, натрупани при възпалителния процес и застойните състояния (hnb.com.ua).

При колит, чревни инфекции

Смекта е подходящо средство за профилактика и лечение на колит. Важна роля играе двойното й действие: тя постига мукопротективен ефект, т.е. обвива лигавицата на болните черва и подпомага нейното възстановяване. Освен това се свързва с болестотворните агенти – патогенни микроорганизми или неорганични токсини, извежда ги от чревния тракт и по този начин прочиства и премахва причините за възпалителния процес (marvi.bg).

При чревни инфекции, проявени чрез остри диарийни състояния, има значение и мощното абсорбиращо действие на смекта: многослойната структура на продукта позволява поетият прах да поеме осем пъти по-голям обем вода. По този начин се променя и нормализира консистенцията на чревното съдържимо и рязко се намалява броят на изхожданията.

При отравяне, с алкохол, ацетон, махмурлук

смекта
Смекта изчиства чревния тракт от токсини и патогенни микроорганизми

Приемът на смекта при отравяния е сочен като равностоен на активния въглен – става дума за въздействие на абсорбент, който буквално измита от стомашно-чревния тракт токсичните компоненти (frognews.bg).

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Като правило – смекта намалява скоростта, с която се усвоява алкохолът (polismed.ru). Смекта е и един от препаратите, които се препоръчват като първа помощ при опасност от поява на ацетон при остри диарийни състояния (lecheniedetej.ru).

По същество махмурлукът е не толкова главоболие и лошо настроение, колкото състояние на интоксикация (pohmelyanet.ru). Смекта е в случая агент, подобен на активния въглен: продуктът забавя и намалява усвояването на алкохола и позволява той да бъде изведен от организма, без да се усвои.

При газове, метеоризъм

Метеоризмът и газовете най-често са причинени от неподходящи храни или зле комбинирани хранителни продукти (puls.bg). В повечето случаи приемът на смекта помага, тъй като се нормализира средата в чревния тракт. Препоръчва се и допълнителен прием на ензими за по-бързо усвояване на трудносмилаемите компоненти.

При диабет

Ползването на смекта при хора с хронични заболявания е препоръчително и при леко разстройство – въпросът е, че смекта може да съдейства за овладяване на неприятното състояние и така да предпази болния организъм от обезводняване и усложняване на основното заболяване Особено важно е това за диабетиците, тъй като нарушеният водно-солеви баланс се възстановява по-трудно от обичайното (smecta.bg).

При дерматит

Приемът на смекта или друг ентеросорбент може да съдейства за лечението на упорити дерматити (smecta.info). Въпросът е в това, че много често разновидности на дерматит се провокират на алергична основа и причинителят е в погълнатата храна. Алергичните реакции засягат кондицията на чревните лигавици, а това рефлектира във външен израз чрез различни обриви и сърбеж. Чрез смекта се насърчава оздравяването на чревните лигавици и извеждането на различни токсини или алергени от организма. Този механизъм е особено ефективен при деца.

При диария (разстройство)

Това е типичният случай за прилагане на смекта в посочените стандартни дози. Смекта действа по две линии: поема и извежда от тялото токсични компоненти и патогени от чревния тракт. В същото време всмуква течността, която при диария в един момент е в голямо количество. Препаратът е ефективен и при спазване на препоръките постига успех.

Дайте мнение и Вие тук!

При киселини

Не е нужно да убеждаваме някого, че смекта е ефективно средство за неутрализиране на т.н. киселини. Подходящ е приемът като съпътстващ продукт; успешно извежда дразнещите компоненти от стомашните сокове и помага да се нормализира киселинността им.

При алергии

Тук бихме повторили обясненията за действието на смекта при дерматит. Продуктът е в състояние да изведе от тялото попадналите в него алергени, по-точно в стомашно-чревния тракт. Не бива да забравяме, че малките прахчета всъщност не могат да ни излукуват, но създават по-добър комфорт и помагат да се овладява неприятната симптоматика при различни условия.

При бременност

Смекта е един от продуктите, които безопасно могат да се приемат по време на бременност или кърмене (framar.bg). в химични реакции и се изхвърля непроменен, увлякъл опасните токсини, патогени и дразнещи частици.

За деца, бебета и новородени

При остра диария може да се дава смекта и на бебета под едногодишна възраст: едно или две прахчета в течение на три дни, по преценка на педиатър (framar.bg). При най-малките деца прахчето смекта се разтваря в 50 мл вода и се сипва в бутилка с биберон – дава се по малко, смесено с мляко или сокче.

На децата от 1 до 2 години може да се смеси с пюре или каша; дават се две прахчета в продължение на три дни, след това по едно на ден. В групата над 2 години могат да се дават до три прахчета, но само за три дни – след това дозата се намалява.

При млечница

Смекта помага и при освобождаването на храносмилателния тракт от патогени, а т.н. млечница – гъбична инфекция при деца, също е резултат от отслабена или слаба имунна система (при бебетата – незряла, недоизградена). Приемът на смекта би трябвало да помогне за облекчаване на неприятните усещания от дразнещия налеп в устата.

Аналози: Хидрасек

Хидрасек е антидиаричен продукт с активен компонент рацекадогрил (framar.bg). Действието му блокира усиленото отделяне на течности и соли от чревните стени, като по този начин настъпва бързо спиране на диаричните изхождания и се предотвратява обезводняване – особено при бебета и малки деца. Може да се използва при деца над 3 месеца.

Ентерол

Този продукт се използва самостоятелно или като част от комплексна терапия; често е препоръчван при инфекциозна диария и колит или при усложнения след хранене със сонда, както и при специфични състояния на чревния тракт (framar.bg). Препоръката е да се избягва при бременност и кърмене.

Мнения

  • Perdeto от zachatie.org: ” Тони редува моменти на пълна отпадналост с лежане, отпадналост с опити за игра и игра с катерене и тичане. Описах Ви състоянието ни до момента.
    Въпроса ми е, за силни коремни болки освен Смекта, какво мога да дам и въобще има ли нещо подходящо за дете на неговата възраст?”
  • Veselka14 от mamaibebe.com: “След второто даване на смекта разтройството спря,но оттогава бебка не е акала, а тя си ака редовно, поне по веднъж на ден.Звънях на педиатърката,но тя ми излиза с тезата,че кърмените бебета може да не акат и цяла седмица,но моето до сега акаше съвсем редовно.”
  • Nataliyl от irecommend.ru: “За първи път научих за смекта, когато дъщеря ми беше на три месеца. Наложиш се да полежим в болница; слагаха ни инжекции, а препарата даваха за подобряване на храносмилането. Това за мен означава, че е безопасен – след като го дават на толкова малки деца”.

Цена

Смекта се продава в аптечната мрежа за по около 40-50 стотинки за прахче (framar.bg).

Противопоказания

Смекта не се прилага, ако потребителят има свръхчувствителност към някой от компонентите. Продуктът не е подходящ и за пациенти с наследствени заболявания, засягащи усвояването на глюкоза, фруктоза и захароза (framar.bg).

Запек!

Смекта може да причини запек в редки случаи, но рискът това да се случи се увеличава при продължителна употреба и особен

 

Първоначално публикувано на:18.11.2015 @ 20:30

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

3 Мнения

  1. Моля поправете сгрешения на много места в информацията правопис на препарата СМЕКТА. Пример: ” Сметка е и един от препаратите, които се препоръчват …”
    Поздрави

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви, Temporum, че сте го забелязали и сте ни обърнали внимание. Вече е навсякъде смекта в текста!! 🙂

  2. Теменуга

    Здравейте,
    Моят въпрос е може ли едновременно да се приемат смекта и ентерол?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *