Високи или завишени левкоцити. Норма
Високи или завишени левкоцити. Норма и референтни стойности. Във влагалищния секрет и в урината

Левкоцити: Високи (завишени) и норма. В урината и влагалищния секрет

В урината. В кръвта. Във влагалищния секрет. Референтни стойности и норма. Повишени (високи) и ниски левкоцити. Липса. Причини. При бременност. Паваж от левкоцити. Лечение. Как да ги повишим (увеличим)? Хранене. Левкоцити и еритроцити. Еозинофилни. Микроскопско броене. Възможни резултати от цитонамазка. Цитонамазка 2 група с левкоцити. Връзка с хемоглобин. При деца и бебета. При химиотерапия

Левкоцити – това са онези кръвни клетки, които не съдържат хемоглобин, т.н. бели кръвни клетки. Те имат защитни функции и са три типа – гранулоцити, моноцити и лимфоцити. Ако при анализ се открие наличие на левкоцити в урината, това означава възпалителен процес.

Левкоцити в урината – това означава, че белите кръвни клетки се борят с възпаление на бъбреците, пикочните пътища, репродуктивната система (puls.bg). По принцип е нормално в урината да има единични левкоцити, но ако са много, това е доказателство за болестно състояние – обикновено в такива случаи урината е мътна. За точно поставяне на диагноза изследванията за левкоцити в урината обикновено се повтарят, като се изисква даване на стерилна урина.

В кръвта

Повишеният брой левкоцити в кръвта е свидетелство за инфекциозен процес (framar.bg). При много заболявания се получава подобно отклонение и за точна диагноза е необходимо да се направи анализ на всички проявени болестни симптоми, както и да се проведат необходимите изследвания с медицинска апаратура.

Високият брой левкоцити в кръвта може да е причинен от вирусна или бактериална зараза и изследваният пациент да развива например тонзилит, ангина, пневмония или менингит. Отклонението се наблюдава още при инфекциозни заболявания от типа на скарлатина и дифтерлит, но също при инфаркт на миокарда, или при изгаряния, при усложнени следоперативни състояния, при левкемия, рак на черния дроб, сепсис, панкреатит и други.

Във влагалищния секрет

левкоцити
Левкоцитите играят роля на защитници в организма

Присъствието на единични левкоцити във влагалищния секрет се смята за нормално; колкото по-висок е броят им в тази телесна течност, толкова за по-сериозна инфекция става дума. Много левкоцити могат да се появят във влагалищния секрет при инфекция от бактериален или вирусен тип; при полово предавани болести този секрет е силно променен и наличието на много левкоцити е една от обичайните му характеристики (mamatatkoiaz.bg).

Референтни стойности и норма

В един литър кръв на възрастен човек е нормално да има 4-9 милиарда левкоцити. При изследвания в различни лаборатории сочените референтни стойности на нормата са следните:

  • Възрастни: от 4 до 9 милиарда;
  • Деца от 12 до 15 години: 4.3 до 9.5 милиарда;
  • Деца от 6 до 12 години: 4.5 до 10 милиарда;
  • Деца от 1 до 5 години: 5 до 12 милиарда;
  • Бебета от 6 до 12 месеца: 6 до 12 милиарда;
  • При бебета на един месец: 5.5 до 12.5 милиарда (lechenie.bg).

Повишени (високи) и ниски левкоцити

левкоцити
Точна методика установява стойностите на левоцити в кръвта и в урината

Повишените стойности на левкоцити в кръвта се нарича левкоцитоза. Отклонението може да бъде функционално или патологично, например:

  • Функционално – след хранене, при стрес или физическо натоварване, преди месечен цикъл, през втората част на бременността, след студен душ или гореща вана;
  • Патологично – при различни инфекции, възпаления на вътрешни органи, менингит, злокачествени заболявания на кръвта, бъбречна недостатъчност, заболявания на щитовидната жлеза, диабет, инфаркт, травми и др.

Ниски левкоцити – това е състояние, наричано левкопения (lechenie.bg). Обисновено е свързано с различни онкологичнизаболявания.

Липса. Причини

В някои случаи числеността на левкоцитите в кръвта е незначителна или практически те липсват и това е живото застрашаващо състояние – липсва защитата на организма. Отсъствието на левкоцити се нарича агранулоцитоза (lechenie.bg). Причините за нея могат да са някои лекарства – антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, аналгетици. Въпросният срив настъпва при наличието на генетично предразположение за това. В резултат се развиват некрози на незащитените лигавици и е възможно бързо да настъпи сепсис.

При бременност

Стойностите на левкоцитите по време на бременност се повишава; това е пример за т.н. физиологично повишение (arsmedica.bg). Стойностите са високи непосредствено след раждане, като броят левкоцити на литър кръв могат да достигнат 18-20 милиарда за литър. След това започва естествен, плавен спад, като около петия ден след раждането количеството достига нормалния за възрастен индивид максимум.

Паваж от левкоцити

“Фигурин

Фразата “паваж от левкоцити” обикновено се появява в случаите, когато е налице инфекция на уринарния тракт, при изследване на урина, или от цитонамазка. Според коментари на специалисти – касае се за масирано наличие на левкоцити с данни за възпаление. Проблемът се коментира индивидуално и се назначава адекватно лечение.

Лечение

Лечението при високи левкоцити се назначава в съответствие с диагнозата; атакува се причината за това състояние. При стандартните случаи се касае за инфекция, която в зависимост от характера на причинителя може да бъде овладяна с различни противовъзпалителни средства, включително антибиотици.

Ако повишеният брой левкоцити отвежда към диагноза за злокачествено заболяване, следва специфична терапия, включително лечение с цитостатици, облъчване и пр.

Как да ги повишим (увеличим)?

За повишаване на ниските левкоцити се препоръчват привидно елементарни мерки като отказ от захарта и сладките храни, свеждане до минимум на мазнините, включително растителни масла, физическа активност, прием на много вода, при хора с наднормено тегло – стопяване на някой и друг килограм. Много важен момен е избягването на стреса (biopogledcom).

Дайте мнение и Вие тук!

Хранене

За здрава имунна система и оптимална численост на левкоцити е добре да внимаваме със сладките храни (biopogled.com). Захарта наистина пречи на белите кръвни клетки да се възпроизвеждат пълноценно. Не бива да се прекалява с мазнините – дори растителните като царевично или слънчогледово олио. Полезните храни са съдържащите бета каротин – като морковите, киселото мляко, къдраво зеле – кейл, чесън, пилешко месо, боб, грозде. Помагат и някои екзотични добавки като корен от астрагал, цинк и екстракт от олеандър.

Левкоцити и еритроцити

Левкоцити и еритроцити са двата основни показателя, които се проследяват при кръвни изследвания и които свидетелстват за важни групи заболявания. Еритроцитите са червените кръвни телца, за разлика от левкоцитите – бели кръвни телца, несъдържащи хемоглобин. Понижените стойности на еритроцити могат да се окажат не само признак на анемия, но и при болести на дихателната система. При необичайно високи стойности пък насочват към тумори или хронични белодробни заболявания.

При коментираните левкоцити високите стойности са сигнал за инфекциозен процес, левкози, туморни заболявания и пр.

Еозинофилни

Еозинофилните клетки са един от видовете левкоцити, чието проследяване при лабораторни изследвания подкрепя точната диагноза. Обикновено броят на еозинофилите е висок при паразитози, алергични заболявания и колагеновия синтез.

Микроскопско броене

Диференциалното микроскопско броене проследява разновидностите на наличните левкоцити; по разположението на разновидностите им може да се съди за характера на инфекцията, с която имунната система се бори. Проследяват се пръчкоядрени левкоцити, сегментоядрени, еозинофили, базофили, лимфоцити, моноцити, плазмоцити (arsmedica.bg).

Възможни резултати от цитонамазка

Цитонамазката или PAP-test е изследване по скалата на д-р Папаниколау от 1928 година. Представлява изследване на клетки от шийката на матката и цервикалния канал; по вида им се съди за състоянието на женската репродуктивна система. Отчетените резултати – вид и количество на наличните клетки, се определят като характерни за пет групи. Първа група е за стопроцентово здраве, а последната пета свидетелства за наличието на рак .PAP III или трета група се счита за гранична.

Цитонамазка 2 група с левкоцити

Изследването РАР може да квалифицира резултата като принадлежащ към втора група, при която са налице левкоцити и метаплазия, или доброкачествени промени на групи клетки. В този случай по цитонамазката се съди за наличието на инфекция и се препоръчва нейното лечение. Практиката насърчава наблюдаваните жени да направят ново изследване или цитонамазка средно след три месеца (maichindom-varna.com).

  Връзка с хемоглобин

Ниският хемоглобин е симптом на анемия; видът анемия може да бъде определен чрез допълнително изследване. Високият съответно е необичаен за възрастен и може да се окаже, ако е над нормата, раково заболяване. Възможни са различни комбинации на симптоми, например нисък хемоглобин и високи левкоцити. Такива връзки се оказват показателни за това, че в организма протичат различни инфекциозни процеси и че имунната система отчаяно търси начин да балансира здравето (abv.bg).

При деца и бебета

При новородени и малки бебета стойностите на хемоглобина са изключително високи и това не е е признак на заболяване. Те плавно спадат и към половин година са почти изравнени с тези у възрастните (arsmedica.bg).

При химиотерапия

Обикновено при химиотерапия броят на белите кръвни телца е намалял и съществува риск от инфекция. В такива случаи е необходимо да се съхрани болният човек, като му се даде възможност да увеличи белите си кръвни телца. Това става с помощта на специални агенти , т.н.  медикаменти тип растежен фактор.

Първоначално публикувано на:16.11.2015 @ 22:23

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

5 Мнения

  1. Майка ми, има доста понижено ниво на левкоцити в кръвта 2.1! Преди година завърши курс на химиотерапия за тумор на гърдата! Нормално ли е такова понижение на левкоцитите?

  2. Даниела Петрова

    Левкоцити 146.64 ; еритроцити 2.70 ;хемоглобин 94;тромбоцити 327
    GRA 140.63;MON%-0.6 ; RDW-23.9 %;MCH-34.9; HCT-0.230; GRA %-95.9 %
    Това са резултати от кръвната картина на баща ми. Моля за коментар.

  3. Наталия Русчева 47 г.

    Очаквам и моля за компетентно мнение и насока към специалист.
    Повторих след 4 дни изследванията на обикновена урина и стерилна.
    На 08.03.2017 г. очаквам резултатите.
    Ще ви ги изпратя отново.
    Предварително Ви, благодаря!

  4. На детето на 6 месеца му правиха изследвания и левкоцитите малко повече бяха. Докторът каза, че детето може да е яло нещо. Да, така беше. Но сега на 1 годинка пак му пуснаха и аз си казах,че няма да яде и пак левкоцитите са високи. Моят въпрос е на едногодишно дете колко трябва да са тия левкоцити. Благодаря ви предварително.

    • Възрастни: от 4 до 9 милиарда;Деца от 12 до 15 години: 4.3 до 9.5 милиарда;Деца от 6 до 12 години: 4.5 до 10 милиарда;Деца от 1 до 5 години: 5 до 12 милиарда;Бебета от 6 до 12 месеца: 6 до 12 милиарда;При бебета на един месец: 5.5 до 12.5 милиарда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *