липом
Липом е мастно натрупване - доброкачествен тумор, което може да се появи във всяка точка на тялото

Липом: неприятните игри на мастната тъкан

Лечение на липом. Операция и цена. Липоматоза. Видове: Фамилна липодистрофия. Болест на Madelung. Proteus или Синдром на Протей. Фамилна ангиолипоматоза. Дифузен липом. Липом и липосаркома. Диета. При деца. Билки и народни средства. Ленено семе. Бензин. Хомеопатия. Причини. Симптоми и диагностика: Болка. Къде се появява? Опасен ли е: Възпаление. Рецидив. Липом или атером?

Страшна диагноза ли е липом и има ли лечение? Липом – това е тумор, но доброкачествен; тъканта му е изградена от мастни компоненти. Лечение има.

Липом може да развие всеки организъм; рисковата възраст е 30-50 години, по-често се среща у жени (puls.bg). Неприятният липом си избира място практически във всеки вид тъкан и атакува всички органи: откриван е в кожата, подкожни тъкани, между мускули, при бъбреците, белите дробове, при мозъчни обвивки, до сърцето, в чревния тракт, в костите.

Макар тъканта на един липом да е доброкачествена, при растежа си той може да влоши кръвоснабдяването в някоя телесна зона и да провокира отоци и некрози. Най-опасни са бавно развиващите се липоми в съседство с панкреаса и бъбреците: там процесът на нарастване се трансформира в злокачествен и резултатът е липосарком.

Операция и цена

Лечението при описваните липоми е оперативно. Към операция се пристъпва в случаите, когато даден липом смущава някакви функции или когато създава козметичен проблем. Ако оперираният липом е капсулиран, отстраняването му е лесно, проблемен е т.н дифузен липом. Оперативното отстраняване обаче не е окончателно решение на проблема – появата на един липом или повече всъщност отразява някакви отклонения във функционирането на организма, които могат да предизвикат рецидив (puls.bg).

Обикновено оперативното отстраняване на липом се прави амбулаторно, с местна упойка. Ако лекуваният липом е голям, разположението му може да усложни операцията или пациентът има придружаващи заболявания, по преценка на хирурга следва хоспитализация. В редки случаи проблемният липом може да подаже тенденция към злокачествени промени, като при съмнение за такъв процес изрязаната материя се подлага на хистологичен анализ (bgstuff.net). Оперирането на липом се поема от здравната каса – справка раздела за доброкачествени образувания.

липом
Липом е мастно натрупване – доброкачествен тумор, което може да се появи във всяка точка на тялото

Липоматоза

Липоматоза е болестно отклонение, при което по торса и крайниците се образуват множество липоми (framar.bg). То може да е свързано с проблеми на мастната обмяна, болести на затлъстяването или да е фамилно обусловено.

При множествени липоми отстраняването на всеки един е проблем, макар да се практикува изрязване на най-големите, които създават функционални проблеми или са загрозяващи, на видими места. В някои случаи може да се приложи ендоскопски метод или липосукция. Още ТУК: Липосукция за премахването на липоми и топ клиники и специалисти по пластична операция, абдоминопластика и уголемяване на гърди със силикон.

Видове: Фамилна липодистрофия

Липодистрофия е частичната или пълна загуба/липса на подкожна мастна тъкан (spisaniemd.bg). Проблемът може да е наследствен или придобит; свързан е с нарушения на метаболитните процеси поради други заболявания или поради генетичен недостатък. Специалистите разглеждат липодистрофията във връзка с нарушения като инсулинова резистентност, захарен диабет, неалкохолна чернодробна стеатоза, стеатозен хепатит. Различават се вродена генерализирана липодистрофия, фамилна частична липодистрофия, придобита генерализирана липодистрофия и придобита частична липодистрофия.

Фамилната (частична) липодистрофия е свързана с наследствена склонност, която при раждането не е проявена. След пубертета започва прогресивна загуба на подкожната мастна тъкан по раменете, гърба, корема и крайниците. Същевременно при отделни пациенти, основно жени, започва натрупване на мастна тъкан по лицето, врата и корема. Хората с такава диагноза често страдат от диабет, панкреатит, миопатия.

Болест на Madelung

“Фигурин

Болестта на Маделунг е известна също като множествена симетрична липоматоза. При нея се наблюдава симетрично натрупване на мастни тъкани около врата, по раменете, крайниците (medical.bg). За немалко специалисти това състояние е причинено от наследствени фактори. Други считат, че може да е свързано с проблеми на периферната нервна система, макроцитна анемия или злоупотреба с алкохол. Според статистиката боледуват предимно мъже; разпространено е в Средиземноморския район.

Proteus или Синдром на Протей

Синдромът на Протей е рядко генетично заболяване, при което се наблюдават необичайни разраствания на тъкани и органи, мастни натрупвания, тенденция към образуване и нарастване на тумори. Доказано е, че колкото в по-ранна възраст започнат да се проявяват отклоненията, толкова повече е засегнат организмът впоследствие. На видимите деформации съответстват и вътрешни аномалии (spisaniemd.bg). Най-често се образуват множество липоми по главата, корема, слабините и краката.

Фамилна ангиолипоматоза

На генни мутации се дължи и т.н. фамилна ангиолипоматоза (framar.bg). Очевидно се касае за образуване на липоми в близост до кръвоносни съдове, което затруднява нормалното кръвообращение и храненето на всички тъкани с кислород. При нарастването на един липом с подобно разположение реален е рискът от нарушаване на тъканното хранене, образуване на отоци и дори некроза.

Дифузен липом

Обикновено неприятният липом е възел или бучка, капсулиран, с оформени вътре делчета. Тази най-разпространена форма е лесна за изрязване и практиката е това да става амбулаторно. Има обаче и друга форма – дифузна, при която съответният липом е безформен и прораснал със съединителни нишки в съседните тъкани, т.н. крачета. Най-често дифузен липом може да се развие в областта на шията. В такива случаи оперирането му е по-сложно и изисква индивидуална преценка на обстоятелствата при интервенцията – например анестезия, болничен престой и пр. (apteka-optima.com). Отстраняването на всяко краче е важно за да не се получи бърз рецидив.

Липом и липосаркома

Квалификацията на липом като доброкачествен тумор все пак съдържа бележката, че макар и в редки случаи е възможен злокачествен процес в мастна туморна тъкан – тогава се развиват т.н. липосаркоми. Лечението им е доста сериозно предизвикателство пред медицината по няколко причини (sbaqloncology.bg).

Най-често липосарком се развива в меките тъкани на бедрото, в задколянната ямка и зоната на врата, но също в коремната кухина – около панкреаса или бъбреците, черния дроб. Възникването и нарастването на липосаркомите остава незабелязано до момента, в който увеличат видимо размера си или започнат да пречат на функциите на съседни органи. Липсват болки.

При оперативното лечение на такива образувания се взема предвид степента на зрелост на злокачествената мастна тъкан: колкото по-малък и нов е липосаркомът, толкова по-високи шансове за преживяване има пациентът. За перспективни се считат случаите, в които туморът е по-малък от 5 см. При операцията той трябва да бъде отстранен изцяло, блоково, заедно с тъкан, в която се е вградил.

Следват химио-, лъчева или хормонална терапия, но най-малко в 50% от случаите проблемът рецидивира. Това е така, защото обикновено злокачествените процеси в мастна тъкан започват едновременно в няколко точки, т.е. следва да бъде търсен и друг липосарком.

Диета

Появата на липом е сигнал за ограничаване на храните с много мазнини. Трябва да се спазва диета, при която са изключени високомаслените млечни храни, животинските мазнини, храните с бяло брашно и бяла рафинирана захар. Акцентира се върху пресните и сушени плодове и зеленчуци. Менюто може да се обогати с пълнозърнест хляб и ръжени изделия, елда, киноа, бобови култури, рида, ядки и семена (framar.bg). Отраничават се и растителните мазнини и се препоръчва избягване на всякакви хранителни добавки, консерванти и оцветители.

При деца

Случва се липом да се появи по тялото и на много малко дете. Първата препоръка на лекарите е да се наблюдава развитието му и ако нараства активно, избира се вариант с отстраняването му. При деца премахването на липом се прави с пълна упойка.

Билки и народни средства

Народната медицина учи, че приемът на горчиви билкии храни оптимизира мастната обмяна и това се отразява на вероятността от поява или растеж на липом. Подходящите билки в такива случаи са пелин, бял равнец, жълт кантарион, златен корен, градински чай и билката звездица (framar.bg). За горчиви храни се смятат натуралният шоколад с високо съдържание на какао, цитрусови плодове и маслини.

Някои нетрадиционни продукти също могат да подпомогнат оптимизирането на мастната обмяна и прекратяването на липидния растеж. Такива са куркума, лимонов сок, ябълков оцет, рициново масло ( външно – за компрес с хума или куркума).

Дайте мнение и Вие тук!

Ленено семе

Ленено семе и ленено масло са отлично средство за регулиране на липидната обмяна благодарение на богатото съдържание в тях на ненаситени мастни киселини (bilkaria.dir.bg). Според специалистите е добре да се приема в продължение на 50 дни всеки ден две чаени лъжички ленено масло на гладно – ползите за здравето са безброй, включително важни за предотвратяване на липоми, смъкване на холестерол и поддържане гъвкавостта на кръвоносните съдове.

Някои източници сочат като средство за ограничаване на липомния растеж намазването с рициново или ленено масло два пъти дневно, или компрес с натрошено ленено семе, което е било предварително запарено.

Бензин

Една любопитна рецепта от народната медицина препоръчва третиране на неприятния липом с чист бензин. Мастното образувание се натрива с памучен тампон, натопен в бензин, 2-3 пъти дневно, в продължение най-малко на седмица. Според твърденията на пациенти този метод работи, но не бива да се прекалява за да не се получат кожни увреждания (lekar.bg).

Хомеопатия

Хомеопатичните средства са вариант за постигане на нормална мастна обмяна и предотвратяване на промени в организма, които са свързани с появата на липом/липоми. Разбира се, този тип лечение не изключва вниманието към диетата, физическите натоварвания и изобщо – здравословния живот. Опитем хомеопат може да препоръча режим с хомеопатични продукти, които ще съдействат във всеки конкретен случай за намаляване на риска от образуване на липом. Такива средства са например Карбо вегетабилис, Игнация, Хидрастис, Фитолака, Цимицифуга, Калкарея карбоника (poveche.com) и др.

Причини

Причините за поява на липом не са категорично формулирани – счита се все пак, че роля има наследствеността, придобити метаболитни отклонения, травма. Към всеки конкретен случай трябва да се подходи индивидуално, особено при риска от трансформиране на доброкачествената тъкан на мастния тумор в злокачествена (ezine.bg).

Симптоми и диагностика: Болка

Появата на един липом може да остане незабелязана до момента, в който той нарасне достатъчно – за да стане видим или да причинява някакъв дискомфорт. Възможно е най-разпространеният липом – подкожният, да достигне до диаметър 20 см. Има липоми с тегло по няколко килограма. Категоричен знак, че има някакъв проблем, е болката: тя се появява, когато растящият липом притиска съседни тъкани или нерв.

Диагностиката на липом започва с набиране на информация за откриването и усещанията на образуванието; правят се компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс; понякога се препоръчва и биопсия (ezine.bg).

Къде се появява?

Къде може да се появи един липом? Практически във всяка зона на тялото. Най-често се образува под мишниците, по врата, горната част на ръцете и бедрата (ezine.bg). най-засегнатата възрастова група е от 40 до 60 години. Обикновено осъзнавате, че имате липом, когато той стане голям колкото грахово зърно. Обикновеният липом се развива докъм 3 см, развива се много бавно и се оперира само ако растежът му се ускори или създава проблеми с болки и блокиране на някои функции.

Опасен ли е: Възпаление

В повечето случаи обикновеният липом не е нещо страшно, но винаги следва да е под наблюдение. Ако започне внезапно да расте бурно, ако причинява болка или притиска нерв или кръвоносен съд, отстраняването му чрез операция става неизбежно (tialoto.bg). В някои случаи образуванието се възпалява и тогава става особено болезнено. Терапията е по индивидуална преценка, като след овладяването на възпалителния процес обикновено се препоръчва изрязване.

Рецидив

Изрязаният липом за съжаление често дава рецидиви. Причината за това е, че не е неутрализирана причината за появата на неприятните мастни тумори. Рецидивите са особено чести при дифузни липоми, когато операцията не е изчистила внимателно всички “крачета” на оперирания липом.

Липом или атером?

Какво е атером? Малък тумор, който се развива на мястото на запушена мастна жлеза. Представлява плътно и гладко топче, което най-често се появява по брадичката, скалпа, по шията и гърба, в интимните гънки (lechenie.bg). Състои се от мастни и епителни клетки; не е болезнено, но в някои случаи може да се възпали и да започне да се събира гной подкожно. Тогава вече се появяват болка и зачервяване, може да се вдигне и температура. В някои случаи възпаленият атером сам се спуква и отделя гной и консистенция с вид на мас. Атеромът е нещо различно от стандартния липом или фибром. Ако е на видимо място или с по-големи размери създава дискомфорт и трябва да се отстрани, дори да липсва възпалителен процес.

Първоначално публикувано на:14.11.2015 @ 17:36

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *