Паракофдал се ползва и като наркотик

Паракофдал (Paracofdal) на таблетки. Мнения.

Paracofdal на таблетки – как и за какво се ползва. Мнения за Паракофдал като наркотик. Лекарството съдържа кодеин и наркомани го взимат без рецепта.

Още в текста: За какво се използва Паракофдал. Състав, съдържание: Парацетамол. Кофеин. Кодеин. Метамизол Натрий. Какво не забелязваме в листовката. Странични ефекти, противопоказания. Аналози. Лекарствени взаимодействия. Без рецепта. При бременност. Цена. Мигрена, главоболие. Зъбобол. Температура. Кашлица. Болезнена менструация. Невралгии. Мнения, отзиви

За какво се използва паракофдал? Това е медикамент, прилаган при болестни състояния с висока температура, болки и кашлица.

Комбинираното въздействие на паракофдал е необходимо при постоперативни състояния, невралгии, болезнен месечен цикъл, главоболие и зъбобол. При всички заболявания, сред чиито симптоми е кашлицата, приемът на кофдал е оправдан.

Състав, съдържание: парацетамол

Както вече бе казано, паракофдал е комбиниран продукт от няколко активни компонента. На първо място трябва да се спомене парацетамолът (framar.bg), следван от кофеин, кодеин и метамизон натрий.

Съставката парацетамол има слабо противовъзпалително действие, но повишава прага на болката, т.е. от нея се очаква ефект на обезболяване. Същевременно този компонент определя способността на паракофдал да понижава високата температура.

Не бива все пак да се забравя, че продължителният прием на парацетамол или съдържащи го продукти натоварва черния дроб и може да причини алергични реакции. Освен това той може да е причина за погрешни резултати при тестове за кръвна захар и пикочна киселина (medicine.bg).

Кофеин

Кофеинът усилва обезболяващото действие на останалите три съставки с около 40% (medicine.bg). Това позволява съставките парацетамол, кодеин и метамизол натрий да бъдат ефективни в редуцирани дози; реално тази особеност се отчита при производството на медикамента. Освен това кофеинът прави по-пълноценно усвояването на останалите компоненти.

Кодеин

пракофдал
Висока температура се смъква успешно с паракофдал

Кодеинът е опиоиден аналгетик – факт, който е една от причините паракофдал да не се препоръчва за продължително лечение поради опасност от привикване и създаване на зависимост (medicine.bg). Обезболяващият ефект на кодеина се проявява около час след приема и може да продължи в зависимост от дозата от 4 до 6 часа. Усвоява се в тъканите на всички органи, което обяснява неговия тотален обезболяващ ефект. Може да се излъчи чрез майчиното мляко, което го прави неприемлив вариант за лечение при кърмачки. Заради наличието на кодеин употребата на паракофдал обикновено се ограничава до 3-4 дни.

Метамизол Натрий

Метамизол натрий е още един аналгетик със способност да въздейства обезболяващо в периферните зони на тялото (medicine.bg). Тази съставка се усвоява напълно в стомашно-чревния тракт и лекарствената съставка постига максималната си концентрация в тялото 30 минути след приема.

Какво не забелязваме в листовката

Предупреждение в листовката, на което може да не обърнем внимание, засяга рисковете от дългострочна употреба на паракофдал. Както вече споменахме, паракофдал е опасен заради кодеина, един опиоиден аналгетик. Специалистите определят тази негова характеристика като по-слаба в сравнение с други подобни лекарствени продукти. Въпреки това е в сила условието паракофдал да не се прилага при лица с данни за наркотична зависимост (medicine.bg). Оптималното време за прилагане на този медикамент е 3-5 дни.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Има и друго предупреждение за прилагането на паракофдал. Това наистина е продукт, който бързо смъква температурата и постига обезболяване. Възможно е обаче по този начин да се замъгли картината на някакво по-сериозно заболявани.

Странични ефекти, противопоказания

Паракофдал може да провокира реакция на непоносимост, която се изразява с сърбеж, зачервяване на кожата и обриви, както и затруднения при дишането, бронхоспазъм, потискане на дишането. Възможни са още отклонения в кръвната картина, замайване и слабост, влошено качество на съня, хипотония, сърцебиене и нервна възбудимост, болки в корема, гадене и повръщане, запек или диария, отклонения във функциите на бъбреците.

паракофдал
Не вземайте паракофдал повече от пет дни!

Медикаментът, както се спомена, е опиоиден аналгетик; той е противопоказан на лица с наркотична звисимост и принципно не се прилага за срок, по-дълъг от пет дни (framar.bg).

Паракофдал е неприложим при алергия към някоя от съставките, в случаи на тежки бъбречни и чернодробни заболявания, хипертония и сърдечни ритъмни нарушения, глаукома, намалена функция на щитовидната жлеза, заболявания на кръвта, с язва или колит, Адисонова болест, порфирия, алкохолна зависимост, бременни и кърмачки, деца под 14 години.

С паракофдал не се лекуват потенциални потребители с ангажименти като водачи на автомобили или тежки машини, тъй като причинява замайване и сънливост.

Аналози

Паракофдал е медикамент, търсен на първо място като болкоуспокояващо. Има доста лекарства с аналогично действие, при които също може да се постигне понижаване на температурата или ограничаване на възпалителен процес. Срещу болка гълтаме аналгин, спазмалгон, но-шпа, беналгин, аулин. Въпросът в подобни случаи е да се вземе не болкоуспокояващо изобщо, а най-подходящото срещу конкретен тип болка. Така например за главоболие се препоръчва беналгин, а при болки от месечния цикъл но-шпа.

Дайте мнение и Вие тук!

Лекарствени взаимодействия

Паракофдал може да има токсичен ефект, ако по време на лечението с него се приема алкохол (framar.bg). Принципно съчетаването на медикамента с други продукти и особено лекарства трябва да бъде консултирано с лекар, тъй като възможните взаимодействия могат да променят терапевтичните им ефекти.

Лекарствата, с които трябва да се внимава по време на лечение с паракофдал или да се спре приема им, са антиацидите, циметидин, сънотворни, наркотични аналгетици, седативни, анестетици, антикоагуланти, някои специфични лекарства за кръвотворни функции.

Ползват го като наркотик

Наркомани обикалят аптеките и показват фалшифицирани от самите тях рецепти, за да се снабдят с желаното вещество кодеин. В много аптеки им го дават и без рецепта, но някои са ги научили или пък ги разпознават по външния вид и им отказват лекарството. Кодеинът има ефект, когато се изпият много таблетки наведнъж. Предизвиква затопляне в областта на сърцето. Но това нагълтване с хапчета в много случаи означава сигурна язва. Да не говорим за другите опасности.

Без рецепта

Реално това лекарство може да се намери и купи без рецепта. Но е разумно и добре човекът, който ще се лекува с него, да направи консултация за оптималната доза, възможни странични ефекти и лекарствени взаимодействия (framar.bg).

При бременност

Паракофдал трябва да се избягва по време на бременност и кърмене. Установено е, че лекарството въздейства негативно върху дихателната система на още нероденото бебе. Причина за това е съставката кодеин.

Компоненти на лекарството се излъчват в кърмата, като все още няма пълни изследвания за ефекта им върху кърмачето.

Цена

Популярните опаковки паракофдал от по 10 или 20 таблетки могат да се намерят съответно по три или по четири лева.

Мигрена, главоболие

паракофдал
Паракофдал помага при болки и температура

Неприятното главоболие е един от случаите, при които е уместно да се използва паракофдал (puls.bg). Възможно е обаче да възникне проблем, ако епизодите с главоболие са твърде чести; тъй като паракофдал повлиява бързо и трайно неприятната симптоматика, може да се прояви склонност към честа употреба на медикамента. Тук е редно да се припомни, че медикаментът не бива да се приема системно или продължително време.

Страданията от мигрена също се тушират с помощта на този медикамент.

Зъбобол

Ефектите на обезболяване се получават и при зъбобол. Приемът на паракофдал съдейства за потискане на възпалителния процес и за обезболяване. Трябва обаче да е ясно, че при стоматологични епизоди ролята на медикамента е да овладее симптоматиката, докато потребителят успее да намери адекватна професионална помощ. При всички случаи трябва да се иде на зъболекар, дори когато с паракофдал сме успели да спрем болката.

Температура

Тъй като една от активните съставки на паракофдал е парацетамолът, този медикамент може да овладее успешно високата температура. Прилагането му при състояния с температура обаче трябва да става много внимателно, тъй като причината за нея може да е остра инфекция – в такива случаи с овладяването на температурата може да бъде замъглена симптоматиката на истинския здравословен проблем и да се пропусне ценно за терапията време (puls.bg).

Кашлица

Както е известно, кашлицата сама по себе си не е заболяване, а симптом на различни болестни състояния. С паракофдал тя може да бъде ефективно успокоена, но дали това е вярното решение? При кашлица паракофдал трябва да се приема само след преглед и по лекарска препоръка. При някои типове кашлица потискането на кашличния рефлекс е опасно, тъй като не позволява на задържаните в бронхите секрети да бъдат изхвърлени по естествен път. Натрупването и задържането на секрети може да влоши състоянието на болния.

Болезнена менструация

Болезненият месечен цикъл по мнения на потребители се понася по-леко с таблетка паракофдал. Мъчителните болки от този вид наистина са сериозно изпитание за немалко жени и с приема на паракофдал неприятните симптоми се неутрализират. Положителното повлияване обаче и в този случай създава навик да бъде търсен паракофдал при всеки признак на дискомфорт. В такива случаи не бива да се забравя фармакологичното предупреждение, че паракофдал е медикамент САМО за кратковременна, инцидентна употреба.

Невралгии

Различните типове невралгии са обичаен обект за въздействие с паракофдал. Известно е, че този тип страдания често се проявяват в хронична форма; тук отново се изправяме пред риска да посягаме към полезните хапчета повече от лимитираното време от 3-5 дни. Активните съставки на продукта на практика успешно блокират възпалителните процеси, които по начало са най-честа причина за възпаленията на нерви. Повтаряме същата препоръка: прилагайте медикамента според лекарските съвети!

Мнения, отзиви

  • Вела от bg-mamma.com: “…Около две години пих Паракофдал, заедно с Миоластан. Добре ми действаше, но малко упоява. После организмът ми привикна към тези медикаменти”.
  • Kitty от medicine.bg: “Много бързо и ефективно действие. Искам да отбележа също, че медикамента вече се отпуска без лекарско предписание, т.е. рецепта не е необходима !”
  • Yona от bghelp.net: “ Не знаех, че е пристрастяващо, вече ще го ползвам в изключителни случаи.”
  • Mam от bghelp.net: “Помагането при него е поскоро заради кодеина(пристрастявщо е :spiteful: и за това го ползвам рядко) а не кофеина. Ползвала съм парацетамол с кофеин ма деиства като нормален си парацетамол само дето е по-скъп.:crazy:”

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Nimesil2

Нимезил – още един начин да се справим с болката

Действие и прием на нимезил при главоболие и менструални болки, зъбобол и болки в кръста. …

2 Мнения

  1. Едно от малкото лекарства, на които вярвам 🙂 рядко ме боли глава, но ако ме заболи, взимам само него 🙂 относно статията…. доста изчерпателна. Благодаря на автора

  2. Габриел митров

    Има кодеин в състава което го прави опасно,заради това че може да развиеш наркотична зависимост,колкото ефикасно толкова и опасно.Според мен трябва да се забранят този тип лекарства с кодеин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *