Какви мнения съществуват за Ремантадин?
Може ли Ремантадин с Изопринозин и как? А с парацетамол?

Мнения за Ремантадин. Кога се пие? С Изопринозин и Парацетамол? За профилактика и др

Какви мнения съществуват за Ремантадин? Кога се пие? Може ли с Изопринозин и как? А с парацетамол? Ремантадин за профилактика. Цена и заместители.

Ремантадин е популярен противовирусен медикамент. Използва се в профилактични програми за възрастни в условията на очаквана грипна вълна. Ефикасен е за лечение на деца и възрастни в началния етап на зараза с грипни вируси (framar.bg).

Какви са лечебните свойства на ремантадин? Първо – добре е да се знае, че медикаментът е най-ефикасен, ако се приеме в първите 48 часа на заболяването. Приемът на ремантадин през този етап въздейства блокиращо върху клетъчната обвивка на вируса и не позволява неговото заселване и възпроизводство (medicine.bg). По този начин продуктът на практика предпазва от грипни вируси тип А; същевременно неутрализира токсичните въздействия на вирусите от тип В.

Ремантадин е от лекарствата, които се усвояват добре от телесните течности и тъкани. Достига своя пик на въздействие от 5 до 7 часа след първия прием. Облекчава симптоматиката, характерна за вирусните заболявания – втрисане, болки в ставите, общо неразположение и безсилие, дразнене в гърлото. При комбиниране с аналгин се овладява температурата, а приемът на витамин С мобилизира съпротивителните сили на организма (jivotatdnes.bg).

Действие върху имунната система

Ремантадин е един от продуктите, които се използват за профилактика на грипната зараза. Ефектът е свързан с мобилизация и укрепване на имунната система: изграждане на нагласи за противодействие при контакт с вируси от тип А (blitz.bg). Този тип профилактика и подготовка на имунната система се практикува при възрастни, ако нямат заболявания на черния дроб. Профилактичната програма с ремантадин трябва да бъде консултирана с лекар; обикновено се препоръчва едномесечен цикъл, в който ремантадин се взема веднъж дневно – 50 мг, след хранене, с достатъчно вода. Не е добре да се действа на принципа “колкото повече, толкова по-добре”, т.е. да се удължава приемът или да се приема по-висока доза самоволно. Освен някои странични ефекти от самия продукт, има опасност имунната система да не реагира според очакванията и да не осигури очакваната защита от болестта.

ремантадин
Таблетките ремантадин действат гарантирано срещу вирусите

При грип

Приемът на ремантадин при започваща вирусна зараза изисква ударна доза – дори при хора без здравословни отклонения се препоръчва еднократен прием на шест таблетки, или два пъти по три таблетки от 50 мг за деня (medicine.bg). Обикновено все пак се прилага схемата 3х2 таблетки от 50 мг през първия ден, 2х2 през втория и третия, еднократен прием на две таблетки през четвъртия и петия ден. Пациенти на възраст над 64 години не бива да приемат повече от 100 мг, т.е. 2 таблетки по 50 мг дневно.

Още в текста: Лечебни свойства на ремантадин. Действие върху имунната система. При грип. За профилактика. Антибиотик ли е? При херпес. Като наркотик. Цена. Мнения от форум. Нежелани реакции и странични ефекти: Световъртеж. Халюцинации. Шум в ушите. Анорексия. Внимание: Парацетамол! Отравяния с аналога амантидин. Взаимодействия с колдрекс, ибупрофен и изопринозин. Може ли с алкохол? При бременност

При заразени с грип деца дозата е 2х50 мг за възрастовата група 7-10 години, и 3х50 при 10-14-годишните.

За профилактика

ремантадин
Профилактиката с ремантадин е бариера срещу болестта

Профилактичните програми предполагат едномесечен прием на една таблетка от 50 мг дневно (medicine.bg).

Добре е да не се забравя, че медикаменти като парацетамол и аспирин намаляват ефективността на ремантадин и комбинацията не се допуска. За понижаване на температурата се препоръчва аналгин. Потребителите на ремантадин, които изпълняват профилактична програма, не трябва да консумират алкохол, докато тя не приключи. Комбинацията алкохол+ремантадин може да провокира неочаквани реакции на централната нервна система.

Антибиотик ли е?

Ремантадин е антивирусен препарат, чието приложение е оправдано при профилактика и лечение на грип. Той е от групата на т.н. химиопрепарати (ibox.bg). Погрешна е разпространената практика да се прилагат антибиотици при вирусни заболявания; това е един вид презастраховка срещу евентуални усложнения. Антибиотикът все пак има място в лечението на тежки случаи, но се коментира като крайна мярка. Медикаменти като ремантадин, тамифлу и есперитокс N са типичните средства при грип, като приемът им има положителен ефект и върху имунната система.

При херпес

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Появата на херпес е знак, че имунната система на един организъм е отслабена и вирусът, който е бил в него в латентно състояние, се е активирал (framar.bg). Ако появите на херпес – лабиален, генитален или херпес зостер зачестяват, има смисъл да се обсъди с лекар профилактичен прием на ремантадин за подкрепа на имунната система. Специалистите твърдят, че сред здравните съвети от наследството на Ванга има рецепта за мехлем с ремантадин, който лекува херпес – прави се от таблетка ремантадин, ланолин, вазелин и йодна тинктура. Като по-ефикасна обаче се сочи рецептата, при която ремантадин за херпес се комбинира с цинков окис, талк, глицерин и варова вода. Сместа се разбърква хубаво преди употреба и се намазва много тънко само обривът.

Като наркотик

Приемът на ремантадин в редки случаи може да провокира усещания, сходни с тези при вземането на наркотици. Някои от потребителите могат да усещат еуфория, да са свръхактивни, или да имат халюцинации, както и да станат сънливи и да имат проблеми с концентрацията и контрола върху движенията си. Тези странични ефекти не се проявяват при всички пациенти (medicine.bg).

Цена

Стандартната цена, на която може да се купи ремантадин, е средно 10 лв за опаковка от 20 таблетки по 50 мг.

Мнения от форум

  • Трифонова, от medicine.bg: “Много добро повлияване. Лошото е, че изненадващо изчезнаха опаковките от 20 таблетки и на пазара се пуснаха на същата цена опаковки от по 10 таблетки, което означава двойно покачване на цената!!! Досега беше противовирусно лекарство на достъпна цена – вече не е така.”
  • Анонимен, от medicine.bg: “ Много бързо повлияване!”
  • Божинова от framar.bg: “ В упътването пише , че дозата за първия ден може да се вземе наведнъж, т.е. 6 таблетки , вместо 3х2. Но според мен е малко прекалено да си товариш организма по този начин.”
  • Весела Василева от framar.bg: “ Предписаха ми ремантадин, но от него получих ужасни киселини. Пия Нексиум за киселините, но и той не ми действа. Личната е отпуска, звъннах и и ми каза да го подменя с Тамифлу, но не е ли опасно така да сменям лекарствата. Ремантадина съм го пила днес сутринта 1 таблетка, кога мога да започна с тамифлу и дали е редно?”

Нежелани реакции и странични ефекти: Световъртеж

За някои от страничните ефекти при лечение с ремантадин вече стана дума. Сред най-неприятните са гадене и повръщане, тежест в стомаха, пресъхване на устата и липса на апетит.

Възможно е също да се получат промени в качеството на съня, т.е. безсъние. То най-често е придружено от главоболие, раздразнителност и отпадналост. Проявите на световъртеж са характерен страничен ефект, свързан с въздействието на ремантадин върху сърдечно-съдовата и нервната система.

Дайте мнение и Вие тук!

Някои от страничните ефекти имат сходство с усещания, характерни за състоянията след прием на наркотични вещества: например еуфория или сънливост, променена сетивност, сърцебиене, проблеми с дишането. Има информация и за кашлица, запек или диария, студени тръпки, стоматит и намалена сетивност.

Халюцинации

Макар и рядко, лечението с ремантадин може да причини халюцинации и по това, според анализатори, лекарството ремантадин напомня за въздействието на наркотични продукти. Тези прояви са наистина редки и се прекратяват, след като спре приемът на лекарството (framar.bg). В някои случаи тези симптоми са търсени и се постигат с прием на голямо количество таблетки, от рода на 12-15 за денонощие (vk.com).

Шум в ушите

Още един страничен ефект от приема на ремантадин: шум в ушите. Причина за него може да е колебание в артериалното налягане, повишена честота на пулса, дефицит на кръвоснабдяване м слуховия апарат. При всички случаи появата на такъв ефект е редно да се обсъди с лекуващия.

Анорексия

Лечението с ремантадин в някои случаи смущава функциите на храносмилателната система. Причинява пресъхване на устата, промяна на вкусовите усещания и загуба на апетит. По-продължителният прием нерядко е свързан с гадене и повръщане, провокиране развитието на анорексия, отсъствие на потребност от хранене за едно до три денонощия (wikipedia.org). В някои форуми този негативен ефект се коментира като нещо положително, защото блокира апетита.

Внимание: Парацетамол!

По време на профилактичен прием или терапия с ремантадин трябва да се избягва вземане на парацетамол, както и на аспирин. При такава комбинация антивирусното и имуномодулиращо въздействие на ремантадин бива отслабено и положителният ефект отслабва (framar.bg).

Отравяния с аналога амантидин

Подобно на ремантадин, амантадин се използва за лечение на вирусни инфекции тип А, освен това е едно от лекарствата за пациенти с болестта на Паркинсон (framar.bg).

Приемът на по-високи дози от медикамента води до интоксикации. Признаците за това са гадене и повръщане, свръхвъзбуда, тремор, замъгляване на зрението, депресия. Отравянето с амантадин може да причини остра токсична психоза (medicine.bg). Нейните симптоми са обърканост, зрителни халюцинации, има данни и за случаи на кома. При отравяне с амантидин е необходима спешна медицинска намеса: стомашна промивка и интензивно лечение с медикаменти, които насърчават отделянето на медикамента чрез урината. Паралелно с това – подкрепа на сърдечната дейност и антиконвулсивна терапия.

Взаимодействия с колдрекс, ибупрофен и изопринозин

Комбинацията на ремантадин с колдрекс не се препоръчва, тъй като колдрекс съдържа парацетамол и терапевтичният ефект от ремантадин би се редуцирал (zonazdrave.com).

Ремантадин и изопринозин: въпросът по-скоро е “или”, тъй като изопринозин също е синтетичен противовирусен продукт (bg-mamma.com). При неизяснена от лекар диагноза, когато пациентът е в състояние с признаци на грип, все пак е по-добре да се избере изопринозин. Той е определян като лекарствен продукт с по-широк спектър на действие, а не само срещу вируси тип А. Освен това успешно се комбинира с температуро понижаващи и противовъзпалителни от рода на парацетамол и ибупрофен.

Може ли с алкохол?

Не се препоръчва комбиниране с алкохол, тъй като комбинацията може да стимулира неочаквани отклонения във функционирането на централната нервна система (framar.bg).

При бременност

Ремантадин не се прилага при бременност и кърмене (framar.bg).

Първоначално публикувано на:16.10.2015 @ 16:44

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

солпадеин

Солпадеин, едно сигурно спасение от болка и температура

Солпадеин – какво представлява медикаментът. Възможни приложения при различни заболявания; дозировки и действие при деца …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *