Рак на стомаха стадии симптоми
Рак на стомаха, преживяемост, излекувани, стадии симптоми, лечение - операция и алтернативно

Какво лечение има при рак на стомаха

Продължителност на живота при рак на стомаха. Симптоми и признаци на карцином. Има ли излекувани?

Още в текста: Анемия. Асцит. Болки. Обичайното лечение: Операция (резекция). Дисекция на лимфните възли.

Премахване (гастректомия). Спленектомия. Лъчетерапия. Лазерна терапия. Палиативни мерки. Тубус. Препоръчван хирург. Алтернативно лечение и билколечение. Лечение с газ. Хранене. Лечим ли е изобщо? Преживяемост

Лошият късмет да се разболеем от рак на стомаха (карцином). Кои симптоми могат да ни подскажат, че това ни се случва?

Симптоми и признаци за рак на стомаха.

Специалистите признават, че в ранен стадий болестта се открива трудно – а това е важно за едно успешно лечение (medik.bg). Проявата на признаци, присъщи на заболяването рак на стомаха, на практика означава, че нещата са вече доста напреднали.

Така например болният човек необяснимо започва да отслабва, усеща тежест и болки в горната част на корема, често изпитва гадене и повръща, отвращава се от месо. Болният от рак на стомаха няма сили – бързо достига до състояние на умора, поддържа температура.

При още по-напреднало развитие и поява на метастази започва набиране на течност в корема – асцит, наблюдават се подуване на корема и отоци, невъзможност за нормално хранене, кръвоизливи с тъмна кръв или т.н. скрити, окултни кръвоизливи. Кръвните изследвания обикновено отчитат анемия.

Ранни (първи) симптоми

Към най-ранните симптоми за  рак на стомаха  можем да отнесем следните:

Съдържание:

  • Нарушения в храносмилането. При развитието на злокачествената тъкан засегнатият човек започва да усеща периодично прилошаване, подуване на корема, киселини и оригване. Раковият процес причинява отслабване на апетита, което се изразява в нежелание за хапване на определени продукти – обикновено това е месо. Болният се оплаква от системни редувания на запек и диария.
  • Намаляване на обичайната работоспособност; вялост, депресивно състояние, влошено качество на съня.
  • Периодични състояния с повишена температура.
  • Необяснимо отслабване.
Болки. Киселини. Анемия

При ранните етапи на болестта болки липсват и човекът с рак на стомаха е убеден, че е здрав. Тежест и болки се появяват опасно късно и това определя скромните резултати на лечението от рак на стомаха.

Болките са в горната част на корема; от болки се оплакват 70% от пациентите с рак на стомаха. Това е моментът, в който бива търсена медицинска помощ и за жалост моментът е доста късен. При диагностициране в такъв етап пациентът живее от половин до една година и при най-добро лечение. Обърнете внимание, ако заедно с други симптоми усещате болки независимо от приема на храна. Те могат да се локализират в стомашната област или малко над пъпа. Често “пълзят” в посока към гърба или нагоре в гръдния кош.

“Фигурин

Нарушенията в храносмилането променят функционирането на всички органи от стомашно-чревния тракт. Метаболизмът се влошава, повяват се киселини – системно; езикът е обложен с жълтеникава или сива плака. Дъхът е с неприятна миризма.

Рак на стомаха е едно от заболяванията, които предизвикват трайна кръвозагуба – а това води до състояния на анемия (puls.bg). Установено е, че ако един човешки организъм постоянно губи дори само 5 мл кръв дневно, това причинява желязодефицитна анемия. Има случаи, при които болният от рак на стомаха човек все още не подозира за проблема си, но вътре в тялото му се случват промени и започват описаните кръвозагуби.

Тъй като това са процеси в горната зона на стомашно-чревния тракт, тези все още малки кръвоизливи могат да останат незабелязани – т.н. окултни или скрити кръвоизливи. Едва когато чрез лабораторно изследване се установят ниски стойности на хемоглобина, става известно съществуването на здравословен проблем.

Много често установяването на анемия е първият знак, който кара пациента да търси специалисти и да установява каква е причината за това състояние.

Повръщане на кръв при рак

Един от основните симптоми за протичането на злокачествен процес в стомаха е повръщането на кръв. Кървенето е резултат от разпространението на аномалните клетки по вътрешната повърхност на органа. Симптомът се проявява без значение каква е причината за възникването на трансформацията – инфекция, възпаление, разрастване на полипи, неправилно хранене.

Повръщането на кръв не търпи отлагане и консултацията с лекари е неотложна. Повърнатата кръв може да е тъмна, прилична на утайка от кафе – това означава относително бавен и ограничен кръвоизлив. Отделената кръв е влязла в контакт със стомашните киселини и е потъмняла. Кръвоизливът може да е бил лек, но след време може да се повтори в по-тежка форма. Ако болният обаче е повърнал ясна, алена кръв и количеството й е значително – медицинската помощ трябва да е много бърза. Обикновено този тип повръщане е придружено с болки в корема, слабост, повишена температура.

Кръв в изпражненията

Големите кръвоизливи не са присъщи на заболяване като рак на стомаха, според статистиката те се случват при около 5% от случаите. В същото време се доказва постоянно слабо кървене, което в ранните стадии е буквално невидимо. Наличието на т.н. скрита кръв в изпражненията се доказва чрез специален химически анализ; резултатите са положителни в 90% от случаите.

Кръвта в изпражненията се забелязва на късните етапи; обикновено се обръща внимание на черния екскремент. Ако обаче има съмнения за това заболяване дори при отсъствието на подобен симптом, повторените анализи всеки път ще отчитат наличие на кръв. Условие за точност в такива случаи е 2-3 дни преди изследването да не се консумира червено месо и продукти, съдържащи кръв.

Кръв в изпражненията обаче не означава задължително рак на стомаха. Това може да има връзка например с кървене в чревния тракт, от хемороиди, дори от болни венци! Възможни са и обратни ситуации: лабораторните анализи не откриват кръв в екскрементите, но пак на стомаха все пак има и се развива. Едно от обясненията в случая е неправилната методика или неточно изпълнени стъпки на изследването.

Характерните метастази

Когато болестта рак на стомаха достигне напреднал стадий, патогенните тъканни преобразувания могат да се наблюдават основно в лимфната система – 45% от случаите, черния дроб – 30%, и белите дробове, 20%. Останалите 5% са по-редки случаи ва метастази в главния и гръбначния мозък, в костната или мускулната тъкан. Женският организъм може да бъде засегнат от вторичен рак на яйчниците.

Най-често метастазирането върви по лимфните пътища. На първо място е атакуван лимфният възел от лявата страна на шията, над ключицата: той се уплътнява, опипва се като грахово зърно. След това на метастазите реагират лимфните възли около пъпа, стават болезнени и плътни. На трето място метастазите засягат надбъбречните лимфни възли. Трябва да се признае, че разпространението на ракови клетки чрез лимфата означава бързо напредване на заболяването. Едновременно с промяната на лимфните възли болният започва стремително да отслабва, оплаква се от световъртеж, слабост и анемия.

Асцит и рак

Според краткото определение асцит е патологичното събиране на течност в коремната кухина. Това не винаги е свързано с рак на стомаха – може основното заболяване да засяга например черния дроб или сърдечно-съдовата система.

Пациентите с асцит имат усещане за пълнота и напрегнатост, при палпация се усеща преместване, “плискане” на течността. Ако причина за описвания асцит е раково заболяване, обикновено се касае за т.н. малигнен асцит: характерен е за диагнози като рак на стомаха, на панкреаса, на дебелото черво (mavicevap.com).

Особеност при този тип асцит е, че събраната в корема течност съдържа ракови клетки (winesino.com). Болният с асцит при рак на стомаха изпитва дискомфорт от състоянието си, не може да се храни нормално, страда от гадене и повръщане.

Изследвания за рак на стомаха

През последните години медицината в световен план работи върху проблема за ранната диагностика на раковите заболявания, в това число рак на стомаха. Една от посоките е разработването на методики за масов скрининг – изследванията трябва да се правят профилактично и да са лесни за провеждане, без да са на твърде висока цена. Преобладава все пак практиката изследванията за рак на стомаха да се вършат тогава, когато пациентът е забелязал някои отклонения и търси диагноза и помощ. Ясно е, че при подобно заболяване дори категорично изявени симптоми на болестта не могат да бъдат основание за крайно заключение. По тази причина лекарите назначават  едно или повече изследвания и по техните резултати поставят диагнозата си.

Кръвни изследвания (кръвна картина)

Първото изследване, което се назначава при всяко заболяване – също и в този случай, е общият кръвен анализ. Общото изследване по стандарт на кръв и урина дава възможност да се хванат някои отклонения като понижен хемоглобин, ускорена утайка, поява на кръв и белтък в урината – това означава смутена бъбречна функция и др.

Биохимичният анализ на кръвта може да установи нарушени функции на черния дроб и панкреаса – това е възможно при метастазирането на рака на стомаха.

Назначеният имунологичен анализ на кръвта пък може да потвърди или отхвърли хипотеза за патологичен процес, предизвикан от хеликобактер пилори в стомаха.

Вижда ли се на ехограф?

Ултразвуковото изследване може да установи промени в строежа на стомашната стена. Ако ехографът се комбинира с ендоскопско изследване, т.е. оглед на стомашната лигавица с оптична микроапаратура, може да се съберат данни за наличието напатологичен процес и на дълбочината в стомашната стена, която този процес е постигнал. Само с ехограф диагнозата не може да се постави категорично.

Диагностика

Комплексната диагностика в случаи с предположение за рак на стомаха е единственият начин за точно определяне на проблема. Събирането на информацията, която е необходима за вярно заключение, започва със снемането на анамнеза – пациентът описва на лекаря какви смущения е установил и от колко време са те.

Следва традиционен преглед, при който лекарят прави оглед на пациентското тяло, прилага палпация в коремната област, задава допълнителни въпроси. Едва след тях се назначават лабораторни изследвания и инструментални методи, които да потвърдят или отхвърлят хипотезата за онкологично заболяване.

Като рискови се определят пациентите, които до този момент са страдали от полипи в стомаха, язва, хроничен гастрит. Анемията също е в хипотезите за предраково състояние; анемичните трябва да са наясно с причината за това отклонение, да си правят 1-2 пъти годишно изследвания и да изпълняват съответни лекарски предписания.

Палпация

Палпацията или опипването на възможно новообразувание с пръсти е един от най-старите начини на медицински преглед. Рак на стомаха в начален стадий, разбира се, не може да се опипа. Вероятността това да стане е едва когато туморът порасне колкото орех.

За правилното протичане на една палпация трябва да се изпълнят няколко условия:

  • Прави се на гладно, т.е. в стомаха на пациента не трябва да има храна. В някои случаи дори се препоръчва предварително да се вземе слабително.
  • Пациентът трябва да заеме специфична поза и да я променя според лекарските указания: последователно се ляга на лява и на дясна страна, по гръб, необходима е и палпация в право положние.
  • Палпация на съседни органи в коремната кухина – черен дроб, далак, панкреас.

При опипване раковите образувания обикновено не са болезнени; структурата им се усеща като грапава, възлеста. Новообразуванията могат да са както твърди, така и меки. По-трудно се палпира, колкото по-дълбоко е разположена патологичната тъкан.

Гастроскопия, скрининг

Гастроскопията е типичен метод са изследване на хора, чиито оплаквания градят хипотеза за възпалителни процеси или злокачествени изменения на стомаха. Методът се състои във въвеждането в стомаха на пациента на тънка тръбичка с оптичен накрайник, гастроскоп. Тъй като въпросното въвеждане причинява мъчителни усещания в гърлото и хранопровода, практика е да се дават обезболяващи и “трасето” да се оросява с лидокаин.

Гастроскопията позволява на лекаря да прецени в какво състояние е стомашната стена: наблюдава ли се възпаление, язви, туморни образувания, инфилтрати.

При оглед с гастроскоп ракът на стомаха се вижда като топче, гъба, като рана с дълбоко дъно и несиметрични очертания. Задължително се определя къде точно се намира патологичната тъкан.

При гастроскопията също така се вземат тъканни проби за хистологичен анализ. Съвършенството на един или друг апарат дава възможност да се получи фотоинформация или видеозапис от вътрешността на фукциониращия болен стомах.

С термина скрининг се назовава планово изследване на пациенти от рискови групи, които вече са диагностицирани с хронични заболявания на стомаха или предракови състояния.

Гастроскопия може да се препоръча и при хора с лоша наследственост,  както и при неясни симптоми и нарастващи болки в областта на стомаха. В зависимост от изхода на гастроскопията се назначават допълнителни изследвания за доизясняване на диагнозата.

Рентгеноскопия, биопсия

Рентгеноскопията на стомаха се прави с помощта на бариева каша, която пациентът поглъща предварително по инструкция. Кашата покрива с тънък филм лигавиците на хранопровода, стомаха и тънките черва. Тя задържа рентгеновото лъчение и патологичните изменения стават видими.

Биопсията е изследване на проба от стомашната лигавица, взета при гастроскопията. Миниатюрните късчета тъкан при злокачествено заболяване съдържат патологични клетки; опитните лаборанти лесно ги откриват при огледа през микроскоп. Хистологичното изследване определя и вида на рака, което е важно за последващото лечение и за хипотези за последващото протичане на болестта.

Биопсия се прави и при провеждането на компютърна томография. Ако томографията установи наличие на патологичен процес, веднага може да се вземе със специална игла тъканна проба от проблемното място.

Компютърна томография резултатът от такова изследване е набор от снимки, които отразяват състоянието на органа по слоеве, н “филийки”. Тези разрези дават представа за дебелината на стомашната стена, разпространението на рака по всички пластове на органа, размер и разположение на новообразуванието. За по-точна информация в тази посока изследването може да се проведе и с контрастно вещество.

Лапароскопия, ендоскопия

Лапароскопия обикновено се назначава на пациент, чиято диагноза – рак на стомаха, вече е ясна. Подобно изследване е необходимо за откриване на вторични ракови огнища в коремната кухина и патологични изменения в лимфните възли.

При провеждането на лапароскопия е възможно и вземането на късчета патологично променена тъкан за хистологичен анализ.

По същество лапароскопията е вече познат и отработен метод за изследване на коремната кухина. Под упойка се правят миниатюрни срезове на коремната стена, в които се вкарват микроинструментите за оглед и вземане на проби. Специален екран показва в реално време изображение на коремната кухина отвътре.

Ендоскопията позволява с помощта на гастроскоп да се види формата на раковото образувание и състоянието на стомашната лигавица. Събира се информация за размера на образуванието, разположението му, вида на границите. Такова изследване може да се прави периодично, за да се проследи видът и скоростта на процесите; преценява се дали прилаганото лечение дава някакъв резултат.

Генетически изследвания

Наследствената предразположеност към рак на стомаха може да се установи по мутиралия ген CDH1. Подобно изследване се препоръчва на хората, в чиято фамилия вече е имало хора с тази диагноза.

ЯМР, УЗИ и РКТ

Магнитно-резонансната диагностика се изпълнява със специална апаратура. Получената информация се получава на базата на взаимодействие между радиочестотни импулси и магнитни полета. Пациентът предварително приема контрастно вещество. След специфичната подготовка го вкарват в апарата и му правят няколко снимки в рамките на 30 минути. Получените снимки са в три проекции и показват с висока точност състоянието на стомаха. Освен стомаха се изследват органи и лимфни възли, разположени в съседство.

УЗИ-диагностиката (ултразвук) се препоръчва за изследване на всички вътрешни органи – за да се види разпространението на раковия процес. На жените се назначава и гинекологично изследване заради опасността от метастази в яйчниците.

РКТ или рентгеновата компютърна томография е вариант за точно обследване на коремните органи, при който нерядко се откриват вторични ракови огнища както в съседство със стомаха, така и в по-отдалечени зони.

Причини за рак на стомаха

За възникването на раковите заболявания имат значение цял комплекс от фактори. Когато в организма започнат мутации на ДНК, увредените клетки се унищожават с помощта на имунните клетки, те са естествените килъри. Ако обаче противораковият имунитет не заработи пълноценно, дефектните клетки започват безконтролно да се делят. Оформя се раков възел, който разрушава поразения орган отвътре. След това новата тъкан прораства в съседни органи или по лимфен път трансформираните клетки се разпространяват из цялото тяло, развиват се метастази. При рак на стомаха се случва същото. Описаните процеси на клетъчно ниво се развиват бавно и постепенно, трябва им доста време. Така безсимптомният етап на рака остава незабелязан дълго.

Факторите, които самостоятелно или в различни комбинации провокират израждането на собствените клетки, в много случаи са външни. Ето за какво става дума:

  • Радиация – въздейства върху клетъчното ядро и ДНК, като причинява мутации;
  • Пушене и злоупотреба с алкохол – дразни се и се уврежда стомашната лигавица;
  • Лекарства – същото въздействие имат обезболяващите, кортикостероидите, хормоналните препарати, антибиотиците и др.;
  • Някои храни – рафинираните продукти от рода на бяло брашно, захар, олио; прекалената консумация на пикантни, мазни и пържени храни; пранителните добавки, остатъците от изкуствени торове и агропрепарати в плодове и зеленчуци, особено оранжерийните; всички тези компоненти отслабват  защитните фактори на стомашната стена и лигавицата се уврежда;
  • Асоциирани заболявания – предходни състояния на стомаха, причинени от Helicobacter Pylori; става дума за хроничен гастрит и язва;
  • Неблагоприятни екологични условия – замърсяването на градския въздух с изгорели газове, промишлени отпадъци, прах;
  • Вредни компоненти в битовата химия и козметиката; присъствието в дома на множество предмети, тъкани и пособия от изкуствени материали, някои от които токсични; този домашен фон отслабва общия имунитет и способства за натрупване на канцерогенни вещества в организма.
Възраст на поява

Раковите заболявания, включително рак на стомаха не прощават на никоя възраст. Все пак статистиката е категорична, че след 50 и особено след 60-годишна възраст рискът от онкологично заболяване нараства в десетки пъти.

Наследственост

Научно доказано е, че голяма част от всички болести са генетично обусловени. Това е в пълна сила особено за раковите заболявания – именно по тази причина при диагностицирането на рак на стомаха снемането на анамнезата включва и въпрос за други членове на фамилията с това заболяване. Пациентите от семейства, в които вече е имало проявено заболяване, се считат за рискови. Би било редно да бъдат обхванати в профилактични програми и да се следят специфични показатели, свързани с рак на стомаха. Това е особено важно и във връзка с факта, че заради специфичното си протичане това заболяване много рядко се хваща в ранна фаза.

Видове рак на стомаха

Протичането на злокачествените процеси в стомаха, разположението и видът на новообразуванието, каква е обхванатата площ и пр. .- всичко това са фактори за класифицирането на болестните прояви. По bezrak.com видовете рак се определят така:

  • Аденокарцином – ранно злокачесвено образувание, което е разположено само в лигавицата. В този случай пациентът е с най-благоприятна прогноза; може да бъде постигнато пълно излекуване;
  • Аденокарцином в напреднала фаза – видът на злокачествената тъкан е като язва или желе; откриват се тумори с външни характеристики на полипи; полипоидни тумори;
  • Скирозен карцином – налице е смесено образувание от съединителна тъкан и отделни епителни клетки; образува се твърд тумор, който нараства бавно и може да се развива в стомашната стена.

Стадии (фази) на рак на стомаха

Проследяването на рак на стомаха започва от нулев стадий, т.н. in situ. Тогава здравите клетки едва са започнали да мутират; трансформацията засяга само стомашната лигавица, не е проникнала във вътрешните слоеве на стомашната стена. Процесът е безсимптомен и рядко може да бъде разпознат.

Ако все пак се установи категорично, че се касае за рак на стомаха, лечението се изразява в хирургична интервенция с гастректомия на част от стомаха. Блгоприятна прогноза може да има при 90% от случаите.

рак на стомаха
Рак на стомаха в нулев стадий: симптоми липсват

Следваща фаза е първият стадий на рак на стомаха; в тази фаза клетъчната трансформация може да е обхванала изцяло лигавицата или да е  проникнала и в 1-2 лимфни възела в съседство, както и н мускулния слой на стомашната стена. Симптоматиката е неспецифична и обикновено пациентът не й обръща особено внимание. Това са признаци като нисък хемоглобин, отслабен апетит, бърза умора и бледност, тежест и подуване на стомаха след хранене. Лечението в този стадий е хирургично, но съчетано с химиотерапия и лъчева терапия. Могат да се изпълняват процедури преди операцията, за да се ограничи обемът на новообразуванието, както и след операцията, за да се предотврати появата на метастази. При сполучлива терапия около 80% от пациентите имат преживяемост в рамките на пет години.

рак на стомаха
В първи стадий прогнозата е оптимистична, процесът все още е ограничен

Втори стадий означава вече постоянна проява на симптоми, които насочват към сериозен здравословен проблем. Раковите клетки буквално пронизват всички слоеве на стомаха и вече засягат лимфни възли. Към изброените признаци от първи стадий се прибавят още: болки в стомаха с различна интензивност – в зависимост от локализацията и размера на раковата тъкан; състояния с температура около 38 градуса; отвращения от храни, включително желани и предпочитани по-рано; болки при преглъщане на храни.  Хирургичната интервенция е и в този случай основен подход при лечението, но сега част от пациентите вече са неоперабилни. Операция се предприема, ако изрязването не трябва да засяга жизнено важни органи. Ако ракът е близо до основни кръвоносни съдове или вече е разпространен в съседни органи, операцията става невъзможна. Нещата за жалост вече са достигнали такава фаза, при която дори възможната операция не гарантира продължителна преживяемост, защото се изразява в тотална гастректомия. Ако пциентът не може да бъде опериран, се избират други подходи или комбинация от подходи: химиотерапия, лъчева, хормонална.  Идеята е да се намалят болките, да се блокира растежът на тумора и да се намали обемът му, като по този начин се намали натискът върху други вътрешни органи; да се намали рискът от поява на метастази, като цяло – да се подобри качеството на живот. Процентът на пациентите от тази група, които имат 5- годишна преживяемост, не надхвърля 50%.

рак на стомаха
В този стадий някои форми вече не могат да се оперират
Трети стадий

В този стадий ракът е проникнал през стомашната стена и се разпространява в съседни тъкани; поразените лимфни възли могат да достигнат до 15, новообразуванието  расте непрекъснато. Новите симптоми са рязко отслабване – почти до анорексичен вид, системно гадене и повръщане, често пъти с кръв. Повръщането на тъмна кръв означава бавно кървене и престой на кръвта в стомаха. Нарушава се и работата на чревния тракт, редуват се състояния със запек и диария. Операцията вече е невъзможна, затова се избира поддържаща терапия. Целта й е да удължи живота на пациента и да направи този живот поносим. Все пак картината на болестта в този стадий е индивидуална; в някои случаи операцията все пак е възможна, има смисъл и може да се проведе. Прогнозата няма как да е оптимистична, на оздравяване за момента могат да се надяват около 37 от пациентите.

рак на стомаха
Рак в трети стадий; пораженията са необратими, шансовете на пациента намаляват
4-ти стадий

Това е най-сложният стадий на болестта, при който метастазите се развиват чрез кръвообращението и лимфния ток и вторичните тумори могат да се появят практически във всяка точка от тялото: кости, черен дроб, панкреас, лимфни възли, бял дроб, мозък. Симптоматиката обхваща всичко казано досега. Новото са нечовешките болки, в борбата с които повечето медикаменти са безполезни. Коремът увеличава обема си, докато тялото отслабва; в коремната кухина се събира течност, развиват се отоци.

Терминален стадий (последен)

Последният или терминален стадий е свързан с опити да се овладее – доколкото е възможно – постоянната и силна болка. Оперативното лечение е безполезно, но понякога се налага интервенция – за да се ограничи кръвоизлив или да се освободи притиснат кръвоносен съд. Може да се прибегне до лазерно разширяване на стомашния просвет, за да не се усложнява допълнително състоянието на пациента с коремна операция. Всяка терапия е насочена към поддържане на жизнените процеси и облекчаване на мъчителното състояние, като за оздравяване не може да се мисли.

Дайте мнение и Вие тук!

Метастази (разсейки) при рак на стомаха

Злокачественият процес при рак на стомаха поразява епителния слой на този важен орган и често дава метастази. На практика разсейки се развиват в 80% от всички диагностицирани случаи. Високият процент се обяснява с продължителното протичане на болестта в латентна фаза и запуснатостта на заболяването. Това е важно за прогнозата, за възможността болният да живее по-дълго след поставянето на диагнозата.

Дали ще се развият метастази, в кои органи и в какви срокове, зависи от множество фактори. На първо място сред тях е състоянието на имунната система.

Рак на стомаха без разсейки (метастази)

Ракът на стомаха може да се лекува най-ефективно в случаите, когато е локализиран – не е засегнал други органи и системи, липсват метастази. Вероятността да се диагностира такава картина е при случаите до втори стадий; по-късните състояния по правило развиват усложнения и нови ракови огнища както в съседни, така и в отдалечени органи.

С метастази в черния дроб

Проникването на злокачествени клетки от болния стомах в черния дроб е много бързо – то става по венозен път, кръвообращението ускорява разпространението на болестта. Обикновено в черния дроб се образуват няколко ракови огнища; от количеството им до голяма степен зависи прогнозата за болния.

В началната си фаза метастазите в черния дроб не се усещат, единствено от време на време могат да възникнат тъпи болки в горната дясна част на корема. Колкото повече напредва болестния процес в черния дроб, толкова по-ясно се разпознават симптомите на усложнението.  Пациентът страда от постоянна игра на температурата, ту много висока – ту ниска; болките в областта на черния дроб стават постоянни; пациентът отслабва рязко, оплаква се от бърза умора, от липса на енергия.

Настъпват отклонения във функционирането на засегнатия черен дроб. Органът започва да нараства, може да се развие жълтеница. Състоянието на болния се влошава стремително; процесът е необратим и няма специалист, който да даде утешителна прогноза. Много често установяването на подобно състояние означава, че на човека му е останало да живее не повече от месец.

С метастази в лимфните възли

Най-често метастазите от рак на стомаха се развиват първо в шийните лимфни възли. Те могат да се разпознаят при палпация без особени затруднения. На първо място процесът засяга лимфния възел, който е от лявата страна на шията, в ямката над ключицата. Промяната се изразява в уплътняване. След това се втвърдяват и нарастват лимфните възли около пъпа. Последни се предават надбъбречните лимфни възли. При метастази в лимфните възли разпознаването е и визуално – засегнатите точки се уголемяват. Освен това пациентът се оплаква от слабост и световъртеж, отслабва бързо, а при кръвен анализ се установява анемия.

Метастази в червата и дебелото черво

Контактният или имплантационен път на метастазиране при рак на стомаха най-често се установява в чревния тракт и особено в онези сегменти, които са най-близо до стомаха. Тук сложното  е, че симптомите на патологичния процес не са специфични, те са присъщи на повечето заболявания на стомашно-чревния тракт. И все пак има няколко тревожни признака, които биха насочили един опитен онколог към хипотеза за метастази, за вторични ракови огнища в чревния тракт. Те са:

  • Болка; боли, защото чревните метастази засягат стените на тракта, които са пронизани от нервни окончания;
  • Непроходимост на червата – запек, подуване; когато вторичните тумори нарастват, те смаляват чревния просвет, запушват трасето;
  • Оригване и гадене, нерядко и с позиви за повръщане; това се случва при разпад на туморната тъкан, процес, който причинява токсикоза;
  • Кръвоизливи от чревния тракт, понякога тежки и трудни за овладяване; това се случва при последните стадии и в запуснато състояние.

При прогресия на патологичния процес болният се изтощава до крайна степен. Шансовете му да оздравее са минимални, защото чревните метастази на практика не се поддават на излекуване.

Дифузен рак на стомаха

Дифузната форма е една от разновидностите на рак на стомаха. При нея раковите клетки имат слаба връзка помежду си, като същевременно могат да проникнат във всеки слой на стомашната стена. Така раковите изменения обхващат целия орган, разположени поединично или на малки групи сред съединителна тъкан. Раковата тъкан няма ясно очертани граници, което прави формата трудна за лечение и с висока степен на злокачественост.

Дифузният рак е свързан с наследствени генетични признаци. Предразположеността към това заболяване се наследява; това не означава, че “наследникът” непременно ще се разболее. Но ако все пак развие рак на стомаха, той ще е именно от този вид. Спорадично, без генетична обусловеност дифузният рак на стомаха се развива изключително рядко.

При дифузен рак туморът расте във вътрешността на слоевете, затова ракови клетки могат да се открият и в лигавицата, и в мускулния пласт. Развиват се бързо, в резултат на което стомашната стена се удебелява и става плътна. Тя се обездвижва, а вътрешността става неравна, с ерозии и неравна повърхност на лигавицата. Дифузният рак може да порази част от стомаха, но може и целия стомах. Самият орган  се сбръчква и полезният му обем намалява, докато туморната тъкан непрекъснато нараства.

Преход към дванадесетопръстника

Дванадесетопръстникът е разположен близо до стомаха, но злокачествените клетки от основния орган на храносмилателната система не достигат до него много  бързо. Това е така заради липсата на пряка лимфна връзка между тях в серозните пластове, а по линия на лигавиците пътят е все пак доста.

И в този случай ракът – вторичен, от метастази , се развива безсимптомно в ранните стадии и е трудно да бъде диагностициран.

Лечение без операция

Лъчетерапия

Лъчетерапията е част от лечебните процедури при рак на стомаха, но основна си остава операцията. Възможно е лъчетерапия да се препоръча на пациент с рак на стомаха в напреднал стадий, който не може вече да се оперира – тогава се ограничават някои симптоми на болестта като кървене и болки. От друга страна самата лъчетерапия е доста изтощителна за болния човек, причинява гадене и повръщане, усещане за постоянна умора и са налице промени в кръвната картина (integramed.org).

Лъчетерапия и химиотерапия освен това са компоненти от лечението на вече оперирани от рак на стомаха хора. Идеята е да се стопира възможното остатъчно развитие на злокачествени клетки в някои тъкани.

Химиотерапия

Химиотерапията е метод, при който в организма се вкарват специални медикаменти. Химиотерапевтичните препарати трябва да унищожат раковите клетки, но на практика заедно с тях загиват и много от здравите; затова лечението има множество странични ефекти като опадване на косата, постоянно гадене и повръщане, отслабване, хеморагични цистити и др. Към използваните препарати се отнсят противоракови антибиотици, цитостатици, цитотоксини от рода на метотрексат.

Химиотерапията се провежда по схема, която предвижда определен брой вливки и паузи с фиксирана продължителност, както и поддържаща фаза веднъж на осем седмици. Този вид лечение може да се провежда както преди, така и след операцията от рак на стомаха.

Сестрински грижи, палиативни грижи

За намесата на медицински персонал извън болницата обикновено се говори, когато се окажат необходими т.н. палиативни грижи. Това е такъв тип обгрижване, което няма за цел да постигне оздравяване, а само да облекчи страданията на пациент с рак на стомаха в терминален стадий. Палиативните грижи от специалист (медицинска сестра) могат да се полагат в болницата, в хоспис или у дома. Те са насочени към физическо обгрижване, поддържане на хигиената и самочувствието, хранене по специфичен план, психологическа подкрепа. Сестрата изпълнява професионално манипулации, за които е необходима специфична квалификация. В повечето случаи се касае за поддържане на живота със средства, които облекчават симптоматиката и най-вече постигат овладяване на болката.

Палиативните грижи са необходими, когато пациентът не е в състояние повече да се грижи сам за себе си; когато лекуващите преценяват, че няма ефективни терапии за конкретния случай и че животът на пациента ще приключи след не повече от 6 месеца. Палиативните грижи при рак на стомаха предварително се афишират като дейност, чиято цел е  да се облекчат страданията и да се поддържа поносимо състояние в терминалния стадий на болестта.

Обичайното лечение с операция:

Операция (резекция)

Лечението на рак на стомаха зависи от стадия, в който е диагностициран. Ясно е, че в подобни случаи, гребо казано, “играе скалпелът”. От болния орган се изрязва карциномът с част от застрашената тъкан. В най-благоприятния случай се прави частична резекция или изрязване.

Понякога се налага да бъде изрязан целият стомах, дори с част от хранопровода, далака и пр. При засегнат хранопровод може да се постави специална тръба от синтетична материя, т.н. тубус, за да се гарантира оптимално хранене.

Прилагат се също химио- или лъчетерапия. Според характеристиката на заболяването е възможно да има предхождаща операцията химиотерапия, чиято цел е да намали размера на тумора преди резекцията.

Дисекция на лимфните възли

Част от оперативното лечение при рак на стомаха е и дисекцията на лимфните възли (medik.bg). Става дума за лимфните възли, разположени в съседство с болния орган, т.е. регионалните лимфни възли. Изрязват се онези възли, които са разположени край стомашните кръвоносни съдове. Обикновено се отстраняват между 15 и 25.

Броят се определя от стадия на заболяването и разположението на карцинома, от констатацията за засегнати съседни органи и пр. (rossentushev.com).

Премахване (гастректомия)

Рак на стомаха е единият от случаите, при които може да се наложи пълно отстраняване на органа, или гастректомия (puls.bg). Знаем, че стомахът има отговорни функции в процеса на храносмилане и усвояване на хранителните компоненти. След гастректомия функциите му се поемат от тънките черва, при спазване на точно определен хранителен режим.

Гастректомия – това е сложна хирургична интервенция, която се извършва под обща наркоза. Прави се разрез на коремната стена и се достига до стомаха; премахва се целият орган или се изрязва част от него. При премахване на целия стомах се прави връзка между хранопровода и тънките черва; оперативното лечение има преходни етапи, в които е необходимо пациентът да изтърпи поставянето на специална сонда – докато тънките черва се задействат.

Тази операция се определя като рискова, тъй като са възможни следоперативни усложнения. Сложно е и привикването към факта, че трактът е лишен от едно важно звено и храната преминава твърде бързо директно в червата. Това често е съпроводено с дискомфорт, гадене и повръщане. След адаптация нещата могат да се успокоят; необходим е обаче хранителен режим – избягване на въглехидрати, предпочитане на протеинови храни, хранене често и с малки порции.

Спленектомия

Спленектомия се нарича премахването на един важен орган – далак или слезка, който е разположен близо до стомаха и често е засегнат от злокачествените процеси при рак на стомаха (arsmedica.bg). Частичното или пълно премахване на далака може да се наложи при злокачествено заболяване на кръвта, травма, наличие на тромби, наследствени заболявания с лоша прогноза и пр.

Операциите на далак се провеждат лапароскопски или по класически начин, чрез отваряне на коремната стена.

Лазерна терапия

Лечението с лазер е една от новите възможности за отстраняване на злокачественото образувание при рак на стомаха. Прилага се т.н. лазерна хипертермическа аблация – раковите клетки се облъчват и унищожават чрез насочен лазерен лъч, като здравите тъкани в съседство не са засегнати (anticancer-bg.com).

Тубус

Тубусът е приспособление от синтетична материя, което при гастректомия заменя естествената връзка между хранопровода и тънките черва. “Монтажът” се прави ендоскопски; интервенцията е специална и има за цел да подобри състоянието на опериран от рак на стомаха.

Препоръчван хирург

Би било самонадеяно да се изписват имена на лекари, в чиито ръце човекът с рак на стомаха оставя живота си. Истината е, че въпреки негативните коментари, критиката и отрицанието, много BG-лекари са в състояние да направят максималното за живота на пациентите си. Важна е обаче не само готовността им да помогнат, но и квалификацията, болничната база, достъпът до най-новите лечебни технологии и т.н.

Суровата житейска истина: ако ви е сполетяло описваното нещастие, потърсете най-добрия хирург, до когото можете да имате достъп. Понякога той не е в столицата, нито някъде зад граница. Има значение и това – кога ще се престрашите да идете на лекар заради симптомите, които вече ви притесняват много сериозно.

Колкото по-рано, толкова по-добре и с повече шансове за вас. Когато е късно – и най-добрият лекар не ще е в състояние да направи чудо. Но човек никога не знае, нали?

Все пак, за информация – информация за утвърдени имена на лекари онколози вижте ТУК!

Алтернативно лечение и билколечение

Когато болестта връхлети един човек, страда цялото семейство, целият дом. Част от помощта е в търсене на лек, различен от скалпела и лекарствата. Тогава именно става ясно какъв богат фолклор има на тази тема – истории за хора с рак на стомаха, за които чудото се е случило с помощта на билки или друг продукт от народната медицина.

Рецепти с билки, народна медицина.

Народната медицина например лекува рак на стомаха с мед, алое и червено вино. Ето как:

  • Смиламе 375 г алое – растението трябва да е поне на пет години и да не е било поливано девет дни (lekuva.net). Смесваме масата с 625 г пчелен мед и 300 г червено вино. Сместа се оставя на тъмно и хладно за пет денонощия, след което продуктът е готов за прием. От сместа се приема три пъти дневно по една чаена лъжичка преди хранене; този режим се поддържа от един до три месеца.

Други препоръчвани билки са синя тинтява, блатен тъжник, котешки нокът, както и универсалната шведска горчивка (zdravnitza.com).

Прилагането на терапии от народната медицина винаги трябва да се консултира с лекуващия. Изборът на едно или друго средство зависи от това – на какъв стадий е болестта, има ли метастази, провеждано ли е лечение от типа на химиотерапия или лъчева терапия. Възможно е една или друга билка да имат определени противопоказания. С две думи – дори пациентът да се счита обречен, самодейното втурване към народната медицина не бива да се предприема. Има случаи, когато една и съща билка може да излекува, но може и да ускори болестта.

При рак на стомаха лекарите са склонни да се обърнат към фитотерапията и народната медицина, защото нерядко “официалните” средства не могат да овладеят болките. Освен това има билки, които доказано подобряват кръвообращението и извеждат от организма токсините. Също така билковите отвари могат да допринесат за нормализиране на алкално-киселинния баланс в стомаха. Нерядко тревите изчистват злокачествените клетки и пр.

Ето още някои рецепти, които народната медицина препоръчва при рак на стомаха:

  • Лечение с прополис. Счита се, че благодарение на този компонент раковите клетки загиват и се насърчава растежът на здравите. Важно е как точно ще бъде използван прополисът. Задължително условие е при приготвянето на цяр да не се нагрява над 50 градуса, както и да не се използва спиртът като разтворител. Тайната е да се дъвче директно малко парченце от пръчицата прополис, или да се приготви прополисово масло. Ето как: Стопяваме на водна баня половин килограм краве масло и добавяме в него стрит на прах 80 г прополис. За да приготвим праха прополисът трябва да се запрази, а след това да се счука възможно най-ситно. Лечебната схема е прием пет пъти на ден по една супена лъжица от прополисовото масло.
  • Лечение със сода бикарбонат. Теорията за лечението на рак на стомаха със сода бикарбонат принадлежи на италианския специалист Симончини. Методът му се състои в модул от три седмици: през първата всеки ден се пие мляко със сода, чаена лъжичка сода на 200 мл мляко, половин час преди хранене. След закуска се прави един допълнителен прием. През втората седмица отпада сутрешният допълнителен прием, а през третата приемът е само веднъж на ден. След края на третата седмица се прави едномесечна почивка и лечебният модул се повтаря. Около теорията и практиките на Симончини има множество скандали, но въпреки това той се радва на висок интерес, какво ли не е готов да стори един безнадеждно болен човек!
Рецепта на Петър Димков

Популярната рецепта на Петър Димков е препоръчвана не само при рак на стомаха, но и при други тежки заболявания. Т.н. “златно мляко” може да се използва за укрепване на имунната система, при тежки респираторни заболявания, като обезболяващо, при болести на костите и остеопороза, при безсъние. Ето точната рецепта на този необикновен цяр според doctorbg.net:

  • Трябват ни две чаши бадемово мляко, по една чаена лъжичка канела и куркума, супена лъжица пчелен мед, по щипка джинджифил на прах и млян черен пипер. Всички продукти се смесват в емайлиран съд и се варят на тих огън 7 минути. Сместа се оставя да изстине и се съхранява в стъклена бутилка, в хладилника. Консултирайте се с лекар за начина, по който се приема сместа!

Тази рецепта има аналози в аюрведическата медицина; обикновено се препоръчва прием на една чаша от златното мляко, веднъж дневно.

Алое

Използването на компоненти от това лековито растение не е от вчера. Счита се, че помага при рак; за следващата рецепта са необходими здрави листа от алое вера. Накълцват се на ситно и се смесват със сухо червено вино в съотношение 1 част алое с три части вино. Сместа престоява на хладно едно денонощие, след което се прецежда. Добавят се две части мед и отново се оставя на хладно, този път за 48 часа. когато мине този срок, лекарството е готово.

Как се приема? През първите три дни – три пъти дневно по една чаена лъжичка преди хранене. От четвъртия ден – същата схема, но със супени лъжици. Така – докато сместа свърши. Почива се толкова дни, колкото е продължил приемът, и модулът може да се повтори (lechitel.net).

Лечение с газ

Твърди се, че от времето на Авицена опасни болести са били лекувани с т.н. бяла газ – за разлика от черната газ, т.е. нефта. Този по-особен продукт има естествени находища на сравнително малко места и в днешно време не е особено популярен. Разказва се и това, че аналогично находище има в Румъния и че по времето на Чаушеску народни лечители са практикували терапии с естествена бяла газ заради недостига на лекарства.

Промишлено дестилираната газ се появява като активен компонент в рецепти за лечение на рак неведнъж; пуснете търсачка в нета и ще се убедите. Сред четивата е историята на Мария Попова от Ямбол, която се излекувала сама от рак с гладолечение и… газ. Жената твърди, че е оцеляла, като след операция, химиотерапия и нови метастази пристъпила към 25-дневен глад. Паралелно с режима приемала пречистена газ, по една супена лъжица дневно на гладно.

Други публикации дават надежди на отчаяните хора, като ги убеждават в ползата от приема на газ – обяснението е в това, че газта унищожава неизвестни паразити в организма и така се спира злокачественото израждане на клетки. Въпросните паразити са с наноразмери, т.е. познатите ни диагностични методи не могат да ги идентифицират. За да се неутрализира токсичното въздействие на някои от компонентите на газта, трябва да се приемат различни противодействащи продукти като зехтин, прясно мляко, екстракт от живовлек и пр.

Хранене и диета при рак на стомаха

рак на стомаха, операция
Рак на стомаха се лекува оперативно

Странно е да се говори за хранене при човек без стомах, но оперираният от рак на стомаха просто няма избор. Лекарската препоръка е да се спазят точно определени стъпки на захранване след операцията, при която частично или напълно е премахнат стомахът. Първоначално храненето е на два часа и с малки порции (anticancer-bg.com). Противно на очакванията – позволени са продукти като боб, леща и зеле, но хубаво сварени и в малко количество. Да се избягват пикантни, мазни и пържени.

Свикването с новата реалност не е лесно, особено ако е премахнат целият стомах. Тогава храната преминава директно в тънките черва, а те нямат обема на стомаха и се получава подуване и усещане на тежест. При частична резекция е възможен т.н. дъмпинг-синдром: за да се преработи успешно храна в непълноценно функциониращия стомах, към него се устремяват течности от цялото тяло; артериалното налягане пада и е възможно човекът да усеща виене на свят и дори да колабира. Основно правило е да се избягват сладките храни и да се похапват целулозни продукти, без да се прекалява.

Прогнози

рак на стомаха, симптоми, признаци на карцином
Симптомите при рак на стомаха тревожат със закъснение

Ранното откриване на рак на стомаха е залог за успешното му лечение. Тази диагноза обаче е стряскаща, защото се знае, че заболяването протича в ранния си стадий коварно, без особени симптоми. Висока е и смъртността при рак на стомаха, което прави диагнозата да звучи като присъда.

Има ли излекувани?

Рак на стомаха може да се счита за лечим, ако се открие много рано – докато злокачествените клетки са засегнали само повърхностния слой на стомашната лигавица. При това положение е възможно качествено възстановяване след операция и преживяемост от порядъка на пет години. Прието е да се счита, че ако в продължение на пет години след онкологична операция няма рецидиви на болестта, пациентът може да се брои за излекуван.

При пациенти, чието лечение е започнало в първи стадий, 80% от болните оцеляват в този срок, а 70% оздравяват напълно. При втори стадий нещата не са така розови, преживяват първите пет години 56%.  Този процент при трети стадий е 38, а при четвърти едва 5%.

Онкологията в Западна Европа и САЩ е ориентирана именно към ранната диагностика на рака и в частност на рак на стомаха. В Източна Европа и Азия по-често рак на стомаха се открива във втори до четвърти стадий, т.е. болестта е доста напреднала. В такива случаи петгодишната преживяемост не надхвърля 25%. Задачата на медицината в такива случаи често се изчерпва с опити за по-добро качество на живот, обезболяване и психологическа подкрепа. Не са изключение човешките истории, при които диагностициран пациент с рак на стомаха свършва буквално за месеци след диагнозата (credoweb.bg).

Може ли диагнозата рак на стомаха да е погрешна?

За жалост отговорът на този въпрос е положителен. Понякога диагноза рак на стомаха се поставя на пациент с язва или хроничен гастрит, защото не са изпълнени всички необходими изследвания; действа се един вид “на око”. Уточняването на диагнозата едва ли е утешително или повод за радост, защото пациентът и близките му преживяват травма, още по-страшно е, ако се започне лечение на несъществуващия рак.

Случва се и обратното, пациентът развива рак – а го лекуват от гастрит. Дори такива случаи да са единични, това е недопустимо.

Живот с рак на стомаха

Пациентът с рак на стомаха неизбежно трябва да приеме някои правила, които дават шанс да живее по-дълго и животът му да е с добро качество. При такива обстоятелства е важно следното:

  • Да спазва режим с повече почивка, достатъчно сън; работещият раково болен следва да възприеме щадящ баланс между труд и почивка;
  • Да спазва препоръчаната диета; през първите 3-6 дни след една операция от това заболяване не се приема никаква храна, позволено е само да се пие вода. Дълго време продължава захранването с бистри и пасирани редки супи и менюто се разширява внимателно и постепенно. Храненето е често, 6-8 пъти дневно, на малки порции. Да повторим позволените храни: супи, каши, нетлъсто месо в смлян вид, плодове и зеленчуци – внимателно с тях, да не причиняват спазми и подуване; ограничават се сладките храни и млякото, изключват се алкохол, кафе, пикантни и мазни, пържени храни;
  • Ограничават се физическите натоварвания, препоръчват се разходки и прекарване на чист въздух, на открито – като се избягва силното слънце;
  • Болният и близките му трябва да се стремят към повече положителни емоции, макар че това не е лесно;
  • Препоръчват се също снаториално-курортни програми, но без физиотерапия;

Задължителни са периодичните посещения при лекуващия, дори да липсват оплаквания; да се изпълняват препоръчаните профилактични изследвания.

Имат ли болните обособен форум?

Темата за симптоми, диагностика, лечение – операции и други методи, преживяемост при рак на стомаха се обсъжда в доста форуми. В clubs.dir.bg е назован Клуб на болните от рак на стомаха, където се коментират тези въпроси, както и мнения за лекари, болници, дзостъп до лекарства и храни.

За още информация: На английски: Stomach (gastric) cancer. На гръцки: Καρκίνος του στομάχου. На турски: Mide kanseri. На руски: Рак желудка. На испански: Cáncer de estómago. На немски: Magenkarzinom. На латински: Cancer stomachi.

Източници:

Първоначално публикувано на:15.10.2015 @ 17:40

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Симптоми и признаци на левкемия

Левкемия. Симптоми, признаци и кръвни показатели. При деца и възрастни

Подробни симптоми и признаци на левкемия: остра (акутна) или хронична. Лечение със стволови клетки, химиотерапия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *