Def4

Дефламол. Крем при слънчево изгаране, рани, екзема. И какво друго? Заместители

За какво се използва дефламол. Действие като крем (мехлем) за изгаряне – слънчево и друго. При псориазис. При рани. За лице. При подсичане. При белези. За стрии. За гърди при разранени зърна.

Още в текста: При акне. За тен. При хемороиди. При фисура. При зачервяване на татуировка. При фимоза. При херпес. За деца и бебе. В носа. Гел или маз (унгвент). Спрей. На пяна. Дефламол или дермазин. Или пантенол? Цена. При бременност и кърмене.

Дефламол е лекарствен продукт за локално външно приложение. Употребата му като крем или унгвент (маз) съдейства за бързо възстановяване на епитела след поражения от слънчево, термично или химическо изгаряне.

С дефламол успокояваме раздразнената и суха кожа (framar.bg). Препоръчва се при ухапване от насекоми, в зоната около оперативни дренажи, при напукване, охлузване и претриване, при подсичане под бебешки пелени. Може да се полага върху проблемна кожа при малки повърхностни разранявания и язви.

Действие като крем (мехлем) за изгаряне – слънчево и друго

Мехлемът (унгвент, маз) дефламол има добър регенеративен ефект при всички видове изгаряния на кожата. Той се полага след почистването на наранената от високи температури или химически въздействия кожа. При слънчево или термично изгаряне без мехури мястото най-напред се измива със студена вода, за да се отнемат градуси, след което се обработва с дезинфектант и се намазва с дефламол. За предпочитане е по-концентрираната версия на мехлема. Специалистите по охрана на труда например препоръчват във всички производствени звена с риск от химическо изгаряне да има пакети за първа медицинска помощ. Тубата дефламол е сред задължителните елементи на комплектовката (uni-sofia.bg).

При псориазис

Наличието на витамин А и особено на витамин D в коментирания дефламол е причината да се препоръчва за лечение на псориазис. Както знаем, при псориазис кожата като цяло е суха и чувствителна, а проблемните зони се покриват с люспи и корички, появяват се сърбеж и болка, сетне напуквания и секреция. Всичко това се повлиява от дефламол, тъй като усвоеният от епителните клетки витамин D съдейства за пълноценното им узряване. Същевременно се забавя процесът на преждевременно включване в повърхностния слой на кожата, което е част от псориатичния механизъм (spisaniemd.bg). Дерматолозите са на мнение, че дефламол е успешно лекарствено средство за терапии при псориазис в лека и умерена форма.

При рани

дефламол
Дефламол ускорява регенерацията на епитела

При рани от травми или изгаряния дефламол предпазва от инфектиране, съдейства за спадане на отоците и ускорява епителизацията. До голяма степен антисептичното въздействие се дължи на съдържащия се в дефламол компонент – перувиански балсам (spisaniemd.bg). Съставката неутрализира отделяните от раните секрети и успокоява сърбежите. Важна е функцията и на рибеното масло, което е базово за витамините А и D.

За лице

При петна, пъпки и акне, както и при общо слънчево изгаряне лицето се защинава чрез крем дефламол. Потребители на няколко форума отбелязват, че периодично използват крем дефламол като нощен крем, тъй като подхранващата и регенеративната му функция са доказани (rozali.com). Препоръчват се малки апликации в проблемните участъци на лицето.

При подсичане

дефламол
Избираме вариант на дефламол – крем или маз

Грижи за кожата при подсичане е едно от препоръчителните приложения на дефламол крем (framar.bg). При този тип кожни проблеми – особено при малки деца, има значение ефектът на подсушаване и ускорена епителизация, успокояване на възпалената зона и предпазване от инфекции.

При белези

При пресни изгаряния и рани прилагането на дефламол насърчава образуването на колаген и зарастване без ръбцова тъкан, т.е. образуването на видими белези е редуцирано. Чистото зарастване се осигурява и от предотвратяването на инфекциите.

Третирането на стари белези с дефламол има спорни резултати (puls.bg).

За стрии

Демир бозан за безсъние

При бременност или напълняване има опасност от образуване на стрии; третирането с дефламол може да бъде добра профилактика срещу тях. При вече образувани стрии проблемът се преодолява по-успешно с помощта на дефламол. Рибеното масло и витамин А в състава на продукта играят ключова роля в случая, тъй като стимулират синтеза на собствен колаген. Подобрява се еластичността на кожата и способността й да покрива по-големи обеми, без да се деформира (spisaniemd.bg).

За гърди при разранени зърна

Този проблем може да бъде решаван с помощта на различни мехлеми и билкови отвари, силиконови предпазни зърна и пр. може и с дефламол крем. Единственото, което задължително трябва да се спазва, е третираните с дефламол зърна много внимателно да се измиват преди кърмене. Някои специалисти са склонни да признаят ефекта от дефламол, но не го препоръчват точно заради опасения, свързани с кърменето и риска малки количества от продукта да попаднат в устата на кърменото бебе (ladyzone.bg).

При акне

Използването на дефламол като лечебно средство срещу акне може да помогне, ако не се проявят алергични реакции. В някои случаи е възможно да се усили раздразнението на кожата, но принципно продуктът действа успокояващо, съхранява влажността и мекотата на кожата и стимулира процесите на регенерация (pharmacy-bg.com).

За тен

Прилагането на дефламол за тен е по-скоро опит за спасяване на изгоряла от слънцето кожа. Кратките ваканции провокират немалко хора да прекарват неразумно много часове на плажа и след няколко часа резултатът е налице: зачервяване, болки, мехури. Мазането с дефламол неутрализира част от тези негативи, а успокоената кожа може да мине видимо за нарочно променена със слънчев тен (puls.bg).

При хемороиди

Дефламол не е типичното лекарство за хемороиди, но като част от комплексна терапия очевидно е в състояние да помага. Вече сме наясно, че с дефламол може да се облекчи зачервяване, напрегнатост на тъканта, сърбеж, оток. Всичко това е валидно и за раздразнените хемороиди, така че не пречи да се опита симптоматично лечение на хемороиди с дефламол. Със сигурност мазилото е полезно за регенеративните процеси в проблемното място.

При фисура

Както и при хемороиди, дефламол е едно от възможните решения за облекчаване на симптоматиката при анална фисура. Някои пациенти обаче не са доволни от ефекта – очакват бърза положителна промяна (puls.bg). При отделни потребители усещането за дразнене, боцкане и сър беж се усилва след мазането с дефламол. Очевидно нещата опират до субективно въздействие, лекарството не помага при всички случаи.

При зачервяване на татуировка

В този случай намазването с дефламол трябва да следва обработката с дезинфект, разтвор – например на калиев перманганат или отвара от лайка, от смрадлика (tatooartists.eu). Обработката с дефламол ще съдейства за блокиране на инфекцията и за стимулиране на възстановителните процеси, за регенерация на епителната тъкан.

Дайте мнение и Вие тук!

При фимоза

Фимоза е невъзможността да бъде отлепена, издърпана, “забелена” кожната гънка от главата на пениса (urology.bg). Проблемът се решава оперативно. Дефламол е един от медикаментите за локално външно приложение, който се препоръчва при частична придобита фимоза. Потребители споделят, че мазилото върши работа, но само докато се прилага.

При херпес

Мажете лабиалния херпес 1-2 пъти дневно с дефламол, за да получите облекчение (framar.bg). Мехлемът има омекотяващо действие и е добър емолиент – т.е. предотвратява опъването и напрягането при образуването на херпесните мехурчета. Ограничава подуването и ускорява възстановителните процеси в поразените участъци на тъканта.

За деца и бебе

Дефламол е подходящ за малки деца, включително бебета. При тази потребителска група обработката на засегнатите места изисква специално внимание – трябва да има гаранции, че медикаментът няма да попадне в очите или устата на малките пациенти (afya-pharmacy.bg). Намазването се прави 1-2 пъти дневно. Задължително е при първото приложение да се внимава за евентуални алергични реакции.

В носа

Дефламол маз е препоръчван продукт за мазане в носа. Това се прави в случаите с безпричинно кървене от носа: обикновено причината за това стряскащо явление е слабост на капилярите. Нанасянето на дефламол отпуска лигавиците в носната кухина, предотвратява изсушаването и напрягането им, което провокира кървенето. Препоръчва се и при малки деца (bg-mamma.com).

Гел или маз (унгвент)

Дефламол маз е класика: според фармакологичните справки това е стандартната форма за производство и прилагане при изгаряния от различно естество. Подобно на дефламол действа друг продукт за локално външно приложение – пантогел (framar.bg). Пантогел по аналогичен начин въздейства оздравително при повърхностни изгаряния, кожни раздразнения, трудно зарастващи рани. Кой от двата продукта ще е по-ефективен, зависи от конкретния случай – същност на проблема и здравословно състояние на потребителя.

Спрей. На пяна

Спрей-формата на медикаменти за терапия при кожни проблеми позволява нанасяне равномерно на лекарствения продукт. Ако е възможно да се препоръча медикамент, подобен по ефект на дефламол унгвент, то това би могло да е пантенол спрей (framar.bg). Макар потребителите да считат, че ефектът от терапия с него е по-слаб, това е добър вариант за лечение, особено когато се касае за болезнено преживяване на всяко докосване – както се налага при намазването с дефламол.

Специалистите съветват все пак при обработка на изгорена или раздразнена кожа на лицето подадената от спрей-формата емулсия или пяна да се поема чрез ръката и след това да се пренася и втрива внимателно. По този начин ще се предотврати опасно навлизане на лекарството в устата или очите, или вдишването му.

Дефламол или дермазин

Дермазин е добро средство за лечение на рани от изгаряния – антибактериалният му ефект се дължи на освобождаваните в процеса на усвояване сребърни йони. Този продукт за локално външно приложение действа отлично при рани с некротизирана тъкан и гной. Отличен антисептик, но не бива да се прилага в последните месеци на бременността (framar.bg). Вижте и това:

Себореен дерматит. Как през 2019 г. да изберем добрите средства за лечение?

Или пантенол?

Пантенол крем, който е алтернатива на дефламол, постига добри терапевтични резултати благодарение на балансирания си състав – композицията включва биоактивни компоненти от алое вера, масло от шеа, екстракт от облепиха и витамините А, Е и F. Благодарение на активните съставки пантенол успешно лекува изгаряния на кожата от различно естество, наранявания, натъртване и напукване при травма. Прилагането на продукта ускорява оздравителните процеси, като осигурява защита от инфекции, предотвратява образуването на дълбоки белези и ръбцова тъкан (framar.bg).

Цена

Дефламол на Софарма може да се купи за три лева тубичката от 18 г (framar.bg).

При бременност и кърмене

Медикаментът може да се използва при бременност и кърмене. Рядко има прояви на странични ефекти от рода на сърбеж, обрив или парене (apteka-optima.com).

https://youtu.be/fB84lRVCF2I

 

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лек или антибиотик при зъбобол

Зъбобол. Първа помощ с лек или хапче? Антибиотик. При деца

Първа помощ. Търсене на лек: Лед. Жабурене. Карамфил. Алкохол. Кое лекарство за зъбобол действа веднага. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *