Atop
Не е трудно да се разпознаят проявите на атопичен дерматит (невродермит)

Атопичен дерматит (невродермит): как да се лекуваме

Невродермит и екзема като прояви на атопичен дерматит. Обичайното лечение. Какъв крем (мехлем) да използваме. Билки. Хомеопатия. Беладона.

Още в текста: Ликоподиум. Арсеникум албум. Сулфур. Рус токсикодендрон. Eucerin (Еуцерин). Акупунктура. Пробиотици. Шуслерови соли. Диета. Хипнотерапия. Билки и чай. Жълт кантарион. Арника. Омега 3. Масажи. Минерали. Атопична екзема. Лечение на невродермит по Петър Димков и Дънов. Змийско мляко. Какво е атопичен дерматит (невродермит) и може ли да се лекува успешно? Всеки обрив, всяко определение – “Имате екзема”, може да ни изправи на нокти. Оправдават се страховете ни за упорито кожно заболяване!

Невродермит и екзема обикновено се квалифицират като прояви на атопичен дерматит. Това са кожни раздразнения, обриви, плаки, зачервявания – болезнени и придружени с мъчителен сърбеж. Могат да са разположени в различни зони на тялото (blitz.bg).

Неспециалистът може да помисли, че атопичен дерматит (невродермит) е кожно заболяване. Всъщност описаните промени и проблеми на кожата са само външната проява на здравен проблем, който засяга целия организъм и на първо място имунната система.

Обичайното лечение

Традиционно лечението на атопичен дерматит (невродермит) е ориентирано към причините: факт е, че при голяма част от пациентите, които се оплакват от суха кожа, сърбеж и обриви, са налице различни алергии, астма, конюнктивит и пр.

При избора на терапевтична програма се взема предвид възрастта на пациента – защото в немалко случаи атопичен дерматит (невродермит), проявен в детска възраст, при подходящи грижи се израства.

Лечението включва точна диагноза – трябва да се установят възможните причини и какви други органи са засегнати. Първа грижа е елиминирането на алергените, доколкото това е възможно – например хранителни или медикаментозни (puls.bg).

атопичен дерматит (невродермит)
Атопичен дерматит (невродермит) често е придружен и от други заболявания

Препоръчва се подходяща диета и се възпитават необходимите хигиенни навици. Фактори като влажност, висока температура, носенето на дрехи от синтетика или вълна също могат да имат значение за отключването на проблема. Не на последно място трябва да се мисли и за въздействието на стресовия фактор.

След като са уточнени подробностите на индивидуалния режим, се избират и подходящи медикаменти: те могат да са за вътрешно или локално външно приложение, в зависимост от състоянието е възможно да бъдат препоръчани кортикостероиди или антибиотици.

Практикуват се също хомеопатично и билково лечение, които съдействат за облекчаване на симптоматиката.

Хомеопатия

атопичен дерматит( невродермит)атопичен дерматит( невродермит)атопичен дерматит( невродермит)
От вида на заболяването зависи изборът на лекарства

Лечението с хомеопатични средства според специалистите е добра алтернатива за овладяване на атопичен дерматит (невродермит). За предпочитане е пред “лесните” кортикостероиди по много причини.

“Фигурин

Идеята на хомеопатичното лечение е не просто да се облекчат или премахнат обливи, плаки и залющвания, но и да се укрепи имунната система (homeopathytoday.eu).

Някои от най-често препоръчваните продукти са: Антимониум крудум, Арсеникум албум, Графит, Калкарея карбоника, Ликоподиум, Псорин, Сулфур. Кой точно продукт ще бъде избран зависи от конкретния случай.

Специалистите по хомеопатия отбелязват и това, че паралелно с приема на специалните медикаменти трябва да има постоянна грижа за овлажняване на кожата – тъкмо при суха кожа най-лесно се проявява атопичен дерматит (невродермит).

Беладона

Този хомеопатичен продукт се прилага при атопичен дерматит (невродермит), изразен в червени петна по лицето и горната част на тялото. Зачервяването е придружавано със силен сърбеж (d-rmario.com). Обривът се усложнява при допир, затоплянето му действа добре. Дозата и продължителността на приема се определят от лекар хомеопат в зависимост от индивидуалния случай.

Ликоподиум

Продуктът ликоподиум се препоръчва в случаите на атопичен дерматит (невродермит) с чести уртикарии (d-rmario.com). Обикновено пациентите се оплакват от обриви със силен сърбеж, който се облекчава от ниски температури. Кожата на такива хора е суха, често образува люспи, склонна към лющене.

Арсеникум албум

Арсеникум албум помага при сух обрив с образуване на корички, които лесно се разраняват. При допир или обличане на тесни, прилепнали дрехи може да се усети парене (d-rmario.com).

Сулфур

Доста често прилаган хомеопатичен продукт; ефективен при суха и грапава кожа. Кожата има нездрав вид и лесно се инфектира. Проявите на заболяването са локализирани около естествените отвори на тялото.

Пруритусът или сърбежът се засилва през нощта, но също и от топло, влага, от контакт с вълнена тъкан (d-rmario.com). При този тип атопичен дерматит (невродермит) може да има проявени и други заболявания като астма, мигрена, алергичен ринит и конюнктивит.

Рус токсикодендрон

атопичен дерматит( невродермит)
Мъчителният обрив може да се появи в ранна детска възраст

Още един хомеопатичен продукт с доказано полезно действие. Най-добър е в случаите, когато обривът е придружен от образуване на малки мехурчета. След като се спукат, те мокрят и дразнят проблемното място по тялото. Появяват се корички, силният сърбеж продължава (d-rmario.com).

Крем (мехлем)

Прилагането на мехлеми при атопичен дерматит има за цел от една страна да неутрализира прекалената й сухота – присъщо на страдащите от атопичен дерматит, както и да възстанови т.н. бариерна функция на кожата. Мехлемите най-общо са наричани дермокортикоиди; с тяхна помощ се овладяват обриви, зачервявания и сърбеж, облекчава се мъчителната симптоматика при остри състояния. Ако ефектът от приложението им е слаб, се преминава към общо лечение с цел укрепване на имунната система и неутрализирането на възможни автоимунни реакции (bioderma-bg.com).

Eucerin (Еуцерин)

Козметиката за кожа при атопичен дерматит визира състояния при остри пристъпи, и периоди на затихване и успокояване. При спокойна кожа, склонна към атопичен дерматит, грижите са насочени към предотвратяване на пристъпи с помощта на т.н. емолиенти – овлажнители, от рода на кремове, лосиани и тоалетни млека. Меката кожа рядко страда от атопичен дерматит (eucerin.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

При наличието на обрив често се прилагат силни медикаменти, включително кортикостероиди. Те са ефикасни, но употребата им е ограничавана във времето. Марката Еуцерин предлага продукта си Eucerin Atopi Control Интензивен успокояващ крем. Доказано е, че този продукт има сила на въздействие като на хидрокортизонов крем, но без да е медикамент и без да провокира неприятни странични ефекти.

Акупунктура

Счита се, че чрез акупунктура могат да се облекчат нериятните симптоми на атопичен дерматит. При това заболяване пациентът страда от сърбеж, усещане за изпъване на кожата, болки и нервност (zdraveto.com). Акупунктурата чрез въздействие върху точно определени точки балансира нервната система и действа успокояващо и отпускащо на психиката. Това се отразява на общото самочувствие и по-конкретно на усещането за напрегнатост, здравословното състояние на пациента се стабилизира и острата фаза на този атопичен дерматит отшумява скоро.

Пробиотици

Пробиотиците балансират чревната микрофлора и съдействат за изграждането на стабилна имунна система. Това има съществено значение за проявите на атопичен дерматит; счита се например, че дори консумацията на обикновеното краве мляко е в състояние да намали риска от проява на заболяването с 13 % (puls.bg).

Шуслерови соли

Хомеопатията и прилагането на Шуслерови соли е вариант да се овладее един атопичен дерматит – без кортикостероиди. Най-често се сочат комбинации от Шуслерови соли 6, 8, 9, 10 и 12; лечението на всеки пациент с атопичен дерматит е индивидуално и лекуващите му приготвят конкретен план за терапия (namama.bg).

Диета

Атопичен дерматит: заболяването изисква специална диета. От храненето трябва да се изключат шоколад и шоколадови изделия, мляко и млечни продукти – сирена, кашкавал, ако съдържат сухо мляко и консерванти (driliev.com). Още: консервирани меса и колбаси, несезонни плодове и зеленчуци, хляб и тестени изделия с набухватели. Още – газирани напитки.

Хипнотерапия

Хипнотерапията е един от алтернативните методи на лечение при атопичен дерматит. Чрез техники за самовнушение и контрол върху усещанията могат да се постигнат добри резултати, особено що се касае до сърбеж (lekuva.net). При атопичен дерматит разчесването на проблемните зони при сърбеж е твърде опасно заради възможни инфекции и вторични бактериални зарази.

Билки и чай

Запарки и отвари от лековити растения също могат да допринесат за неутрализиране на болестната симптоматика. Някои от тях се препоръчват за вътрешен прием като чай, други са подходящи за промивки, студени компреси или частични вани (framar.bg). при употребата им трябва да се прецени от какво точно имаме нужда в момента, тъй като някои билки са с противовъзпалителен ефект, други овладяват сърбежа или балансират имунната система като цяло. В списъка на полезните за атопичен дерматит растения трябва да споменем лайка, невен, ехинацея, алое вера, женшен, репей, бял трън, гинко билоба, успокояващите мента, маточина, мащерка, жълт кантарион, лавандула, босилек, здравец.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е една от билките с доказан противовъзпалителен ефект. При външно приложение успокоява зачервените места по кожата, редуцира сърбежа. Не бива обаче да се забравя, че третираната с жълт кантарион кожа става чувствителна към слънцето. Затова трябва внимателно да се избере времето за терапия и да няма директно излагане на директно слънчево греене (framar.bg).

Арника

Тази билка е универсален лек за много заболявания; прилага се в хомеопатията, но са популярни отвари и запарки за пиене и за външно приложение в компреси (rozali.com). Отвара за компрес се приготвя, като залеем с чаша вряла вода една супена лъжица сух цвят арника. След половин час прецеждаме и в тази запарка мокрим памучни кърпи за компреси в проблемните зони. Успокоява сърбежа, но не бива да се прекалява! Същата пропорция ни дава и отвара за пиене; приема се не повече от три пъти по една супена лъжица дневно.

Омега 3

Омега 3 мастни киселини – това е едно от алтернативните решения при комплексно лечение на атопичен дерматит. Според редица проучвания приемът на хранителни добавки или балансираното меню със съдържание на омега 3 помага за овладяване симптомите на атопичния дерматит. Полезните храни в случая са мазните риби, ленено семе и масло, семена от чиа (framar.bg).

Масажи

Масажи, подходящи соли за вана и овлажняване на кожата два пъти на ден – това се оказва една от най-успешните профилактики срещу проявите на атопичен дерматит. Масажът активира циркулацията на телесни течности в повърхностния слой на кожата, което е важно за поддържането на хидратацията и еластичността й (framar.bg). Известно е, че атопичен дерматит “вирее” в случаите със суха, чувствителна и занемарена кожа.

Минерали

Често подробните изследвания при пациенти с атопичен дерматит показват дефицит в организма им на калий и/или натрий, или нарушен баланс между тях. Недостигът на витамини и минерали може да бъде причина за отключване на редица заболявания вследствие отслабването на имунната система. При минерален дефицит помага препоръчаният от диетолог режим на хранене и едновременно с това прием на добавки с липсващите компоненти. Калиево-натриевият дефицит се компенсира успешно с Шуслерови соли (вижте по-горе).

Атопична екзема

Изразът “атопична екзема” се използва еквивалентно на атопичен дерматит: вниманието е фокусирано върху видимите прояви на болестта, т.е. обрив, оток с раздразнена кожа, придружени със силен сърбеж. Екзема по принцип е по-общо название на този тип кожни проблеми, като атопичната екзема е само една от възможните разновидности (derma.bg).

Лечение на невродермит по Петър Димков и Дънов

Невродермит, атопичен дерматит или атопична екзема – това болестно състояние според наследените съвети на Петър Дънов може да се облекчи с подходящ хранителен режим и мехлем, приготвен от изпечен до черно боб, смлян на прах и объркан с прясна, неосолена извара. С тжози меслем се мажат проблемните места след топла вана, в която са добавени полски бъз, борови клонки или орехова шума (dunov-knigi.com).

Петър Димков препоръчва при невродермит и екзема промивки и частични вани с тетра или смрадлика (bolime.net). Всяко външно третиране на кожа с невродермит ще е безполезно, ако не се промени начинът на живот и хранене. Менюто трябва да се обогати със сурова растителна храна – моркови, чушки, ябълки и круши. Да се спрат зърнените храни и храните с набухватели и консерванти, за известно време да се спре прясното мляко и да се замени със соено и сиренето – с тофу.

Змийско мляко

Ползата от билката змийско мляко е известна от древността – заедно с предупреждението, че при неумело използване може да бъде токсично (zdravjivot.org). Едно от приложенията е за кожни заболявания от различен характер, включително атопичен дерматит. Мястото с обрив се маже със запарка трикратно с интервали от по 3-4 минути. Ето и рецепта за универсалната запарка: супена лъжица от билката се залива в термос с 250 мл вряла вода. Запарва се 2-3 часа.

 

Първоначално публикувано на:29.09.2015 @ 15:33

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

антихистамини

Антихистамини, включително и за деца. Всичко, което трябва да знаем за тях

Алергии и антихистамини. Кои медикаменти използваме при алергични реакции; как се провежда профилактика. Схеми на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *