Атаракс за успокоение, мнения
Атаракс за успокоение, мнения, може ли с алкохол и бира?

Атаракс, 25 мг. за успокоение. Мнения, форум. С алкохол може ли?

Как действа Атаракс от 25 мг. за успокоение. Мнения в нашия форум. Кое е по-добро – Атаракс или Деанксит? Може ли да се взема с алкохол?

Още в текста: Атаракс при паническо разстройство и атаки. При нервно вегетативна дистония. При алергии. За сън и при безсъние. При аерофобия. При депресия (антидепресант ли е?). При деперсонализация. При гастрит. При махмурлук. При шизофрения. При шум в ушите. За деца. Цена. Отзиви и мнения от форум. Аналози. При бременност. Странични ефекти и противопоказания. Внимание: Глаукома! На таблетки, ампули и на сироп.

Психолитикът атаракс има добро приложение при паническо разстройство и атаки. Действа анксиолитично, т.е. неутрализира състояния на тревожност.

Освен за неутрализиране на тревожни състояния и паническо разстройство, медикаментът може да се прилага като средство за подобряване качеството на съня – проблемен при някои психоотклонения, както и при болезнен пруритус, сърбеж (framar.bg). В болнични условия се използва за предоперативна подготовка, като постига успокояване преди интервенцията.

Пациенти, преживяващи паник атаки, при подходяща схема на прием могат да ги понасят по-рядко и да се справят по-лесно с отклоненията.

При нервно вегетативна дистония

Използва ли се атаракс при вегетативна дистония? Първо – необходима е точна диагноза, защото симптомите на дистонията понякога си съвпадат с тези на други заболявания.

Все пак за такъв здравословен проблем трябва да се мисли, ако са налице признаци от рода на изпотяване на дланите и стъпалата, пресъхване на устата, колебания в кръвното налягане, световъртеж, главоболие, пристъпи на страх, редуване на топли и студени вълни и т.н. (blitz.bg). В такива случаи може да се мисли за медикаментозно лечение и атаракс е едно от възможните решения. Дозата и продължителността на лечението трябва да бъдат определени от лекар. За отбелязване е, че нервно-вегетативна дистония могат да развият и деца.

атаракс форум, мнения, за успокоение
Атаракс помага при тревожност и панически атаки

При алергии

Атаракс е медикамент, прилаган за успокояване на сърбеж и отпускане при различни състояния – уртикария, екзема, дерматити (medicine.bg). Валидно е и за пациентите, при които споменатият сърбеж е последица от алергични реакции към различни дразнители. За немалко хора атаракс е медикамент, действащ като антихистамин.

В споменатите случаи обикновено терапията започва с една таблетка от 25 мг или 12.5 мл сироп вечер, преди сън. При по-тежки случаи дозата може да се приема известно време до 3-4 пъти дневно.

За сън и при безсъние

атаракс против безсъние
Медикаментът е ефективен и при безсъние

Нарушенията в съня могат да се повлияват положително от терапия с атаракс (framar.bg). Приемът в подходяща доза може да съкрати фазата на заспиване и да увеличи общата продължителност на нощния сън. При постиганото състояние на отпускане и намаляване на тревожността и мускулната възбуда стават по-редки и нощните прекъсвания на съня.

При аерофобия

“Демир

Аерофобията или страхът от полет във въздуха, от самолети и пътуване с тях, са проблем на не един съвременен човек. Понякога се налага да бъде взето “хапче за успокояване” и потребителската реакция е търсене на подходящ транквилизатор. Атаракс дори се определя като “малък транквилизатор”. Всъщност ефектът от приема на атаракс – около един час преди полет, постига неутрализиране на чувството на тревожност и мускулното напрежение. Така по-лесно се понася изпитанието.

При депресия (антидепресант ли е?)

Атаракс е психолептик, действа отпускащо и успокояващо при състояния с тревожност и паника. Стандартното приложение в такива случаи е по половин таблетка от 25 мг сутрин и на обяд и една – вечер преди сън. Така общата дневна доза става 50 мг. Допустимо е в по-тежки случаи и под лекарско наблюдение дозата плавно може да се увеличава до 300 мг дневно (framar.bg).

При деперсонализация

атаракс за успокоение + мнения
Коя е точната доза атаракс?

При деперсонализация обикновено се чувства “излизане” извън тялото – като че ли съзнанието се отделя и наблюдава отстрани. Може да има болезнено дразнене от светлина и шум, тялото се усеща твърде едро или смалено, залепено за пода, предметите наоколо се движат (evropea.com). Такива пристъпи често са последвани от паническа атака. Приемът на атаракс може да бъде част от комплексна терапия, която цели отпускане и успокояване на нервни центрове в мозъчното подкорие, отпускане на мускулатурата, както и осигуряване на продължителен нощен сън.

При гастрит

Както е добре известно, стресовите ситуации и постоянното нервно напрежение могат да станат причина за страдания от рода на гастрит. Атаракс като част от комплексна терапия може да участва в овладяването на въпросните напрежения, което балансира функциите на нервната система, стабилизира продукцията на ферменти и хормони и по-лесно се отстраняват причините за отклоненията (pillsman.org).

При махмурлук

Има интерес към медикамента атаракс и понякога се задават въпроси – дали е ефективен като средство срещу махмурлук? Любопитното е, че има подобна практика – но според специалистите медикаментът не детоксикира, не овладява симптомите на алкохолно отравяне, а само тушира състоянието на тревожност и паника (pohmelje.ru). При това ефектът в тази посока не е особено продължителен.

При шизофрения

Атаракс може да се използва в комплексно симптоматично лечение на шизофрения (medkrug.ru). Става дума за овладяване състоянията на напрегнатост, тревожност и влошено качество на съня.

При шум в ушите

Атаракс е в състояние да облекчи състояния на мускулна напрегнатост и шум в ушите, които са характерни за паническите разстройства. Медикаментът определено въздейства и успокоява. Шумът в ушите може да е на психогенна основа или да е свързан с влошено кръвоснабдяване поради мускулно пренапрягане (beinsaduno.com).

За деца

Атаракс може да се използва за лечение на деца, но след като са навършили една годинка (framar.bg). Задача на лекуващия е да прецени дали наистина болното дете се нуждае от точно този медикамент, а при положителен отговор на въпроса и да посочи каква трябва да е дневната доза и продължителността на приема. Стандартно дозата се определя от теглото, като се начислява по един милиграм атаракс на килограм.

Дайте мнение и Вие тук!

Цена

Атаракс – таблетки може да се купи за три лева (опаковка от 25 таблетки по 25 мг). При по-малки деца е подходящо лекарството под формата на сироп; цената е 5 лв за опаковка от 200 мл.

Намира се и инжекционен разтвор по левче ампулата;

Отзиви и мнения от форум

  • nadya9 от puls.bg: “Здравейте, искам да питам пил ли е някой атаракс при депресивни състояния и как му е въздействал..и още нещо – спада ли той към групата на бензодиазепините и има ли привикване към него при по-продължителна употреба.”
  • ivana от 74 puls.bg: “Не спада към бензодеазепините и не предизвиква зависимост. Доста по щадящо лекарство от ривотрил, бих казала, че изобщо не може да се сравнява с БОКЛУКА РИВОТРИЛ. Информацията е от английската версия на wikipedia, всичко е описано мн подробно. Браво на лекаря, който е предпочел него пред ОПАСНИЯТ РИВОТРИЛ.”
  • freshboy1 puls.bg : “Преди 1 година пих атаракс заедно с анервина(мисля че е антидепресант).Долу горе пих атаракса около 1 месец,но лично при мене ефекта от лекарството беше нулев.”
  • ivana от 74 puls.bg : “Това лекарство като всяко друго също крие рискове някой от които сериозни. Не го пий в никакъв случай повече от месецПише също така да не се използва в комбинация с антидепресанти, бензодеазепини и барбитурати. Консултирай се най-добре с лекар за всичко, което смяташ да пиеш, а не по интерент.Опасно е!”

Аналози

Обикновено ефект както при атаракс се очаква от бензодиазепините – ксанакс, ривотрил, лексотан, невротоп (drugsinfo-bg.org). Отношението към тях не е еднозначно, необходима е внимателна професионална преценка за необходимостта от прилагане. Приемът трябва да бъде контролиран и да се спазва точно терапевтичната схема, включително постепенното спиране на медикамента.

При бременност

Атаракс е противопоказан по време на бременност и кърмене. Ако лечението с атаракс на млада майка е неизбежно, кърменето трябва да бъде прекратено (framar.bg).

Странични ефекти и противопоказания

Потребителите на атаракс трябва предварително да бъдат информирани за възможните последици от приема му. При някои пациенти медикаментът предизвиква усещане за умора, сънливост, пресъхване на устата и главоболие. Съобщавано е също за усилване на тревожността, объркване, безпокойство, тремор. В по-редки случаи има оплаквания от гадене и повръщане, халюцинации и конвулсии, тахикардия, задържане на урина, обриви, запек.

Сред страничните ефекти са още отоци, нарастване на теглото, чернодробни проблеми – включително хепатит (framar.bg).

Атаракс не се прилага при бременни и по време на кърмене. Не е подходящ при алергия към някой от компонентите, при болни с глаукома, проблемна чревна перисталтика и ритъмни нарушения на сърцето. Да се избягва при порфирия и при потребители, склонни към конвулсивни припадъци.

Може ли с алкохол

Приемът на алкохол по време на лечението с атаракс се изключва, тъй като съчетанието увеличава вероятността от проява на негативните странични ефекти (framar.bg).

Внимание: Глаукома!

Потребители с глаукома не бива да се лекуват с атаракс. Нещо повече – при недиагностициран проблем със зрението е възможно атаракс да провокира появата на глаукома и затруднена зрителна акомодация (health.mail.ru).

На таблетки, ампули и на сироп

Атаракс може да се приема на таблетки от 25 мг, на сироп и под формата на ампули. Формата се избира от лекуващия с оглед индивидуалните потребности, възраст и общо здравословно състояние (framar.bg). Течната форма е по-подходяща при деца и пациенти с хронични заболявания, например чернодробни, където дозирането изисква по-голяма прецизност.

Атаракс ампули – инжекционен разтвор, се прилага интрамускулно, най-често като част от предоперативна подготовка. Инжектират се 1-2 ампули един час преди интервенцията (pharmacy-bg.com).

 Сравнете показателите му с тези на Деанксит:

Последици от Деанксит. Мнения. Листовка, преразказана достъпно

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

9 Мнения

  1. Ataraks, ne pri vsi4ki deistva dobre.pri men go vzemah pri bezsanie, no se uveli4i trevojnosta i ne mi podeistva.

  2. ЕЛИСАВЕТА АЛЕКСАНДРОВА

    Даваха ми го в болница като съпътстващи лечение при алергия заедно с ксизал. СТАНАХ МНОГО ПО-ЗЛЕ. ЦЯЛАТА НА ОГРОМНИ ЧЕРВЕНО-ЛИЛАВИ ПЕТНА И ОТОЦИ ПО КРАЙНИЦИТЕ. Алергия та се беше проявила след прием на клемастин, за което информирах лекуващите лекари. Имах лек сърбеж след ухапване от насекомо и за да не разчетна пъпка та изпит една таблетка клемастин. Алергичната ми реакция със сигурност беше от таблетката. В болницата след”лечението” ставах все по-зле. На своя глава спрях да пия таблетките, които ми вреда и приема само кортикостероиди, към който явно нямах алергия. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОВА ОЦЕЛЯХ. Имам определено алергия към цериризин, производните му и атрактивни. СИГУРНА СЪМ, ЧЕ ИМА МНОГО ДРУГИ КАТО МЕН, КОИТО СА “ЛЕКУВАНИ” ТАКА. Наложи се да пия кортикостероидите цял месец. ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ СЪМ ИМАЛА АЛЕРГИЯ КЪМ ДРУГО ОСВЕН КЪМ ТЕЗИ ПРОТИВОАЛЕРГИЧНИ И УСПОКОИТЕЛНИ ЛЕКАРСТВА. НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА 100%НА ЛЕКАРИТЕ. Може да е пагубно за вас.

    • Манчев

      Друг път, като те ухапе насекомо, просто намажи мястото с обезболяващ спирт – анастезол. Ако е от оса/пчела – намажи с амонят.

  3. Здравка

    Три месеца пих Атаракс за алергия на цялото тяло /дермография/ и се излекувах напълно от сърбежи и зачервяване. За съня ми действа понякога сънливост , а друг път будно състояние и безсъние.Получих болки в черния дроб .Много често ме кара да уринирам.

  4. Оксана Кирилова

    Давах го на сина преди училище, за да бъде по-спокоен. На съня не се е отразявало изобщо. Пихме го всичко на всичко три седмици и нямаше странични ефекти.

  5. Лекар.БГ

    Имаше сънливост и забавени реакции през деня. Детето заспиваше по-добре, но сънят му беше неспокоен. Трябва да се спира много постепенно, иначе ще се натъкнете на истерии. Давахме го една седмица, после още една седмица го “отпускаше”. Нямаме добри впечатления.

  6. Николай Бранимиров Иванов

    Пия Стрезам,но със съня съм много зле.. Възможно ли е комбинация с Атаракс за продължителен сън.

  7. Без име

    При мен и приятеля ми действа отлично по всички фактори-деперсонализация,успокоение,антиалергичен и антипсихотичен. Аз го пия от 5 години 2 пъти дневно,при леки нарушения е подходящ,заради цената и защото не е силен. За сънотворно разбира се действа само в началото и после не. А в комбинация с антидепресант повече от отлично,мозъка ти се избистря тотално! Който има алергични реакции или не му помага не го пие,много просто,това да не е аспирин че еднакво да действа на всеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *