Creatine

Какво е креатин, референтни стойности и лечение

Креатин – за какво се използва? Какво прави креатин + протеини? Откъде се взима. Видове креатин, действие и цена. Как да познаем най-добрия? Прием. Креатин монохидрат или кре алкалин? Креатин хидрохлорид. Креатин фосфат. Креатин етил естер. Добавката креатин глутамин таурин.

Още в текста: Добавката три креатин малат. Креатинкиназа: норма и референтни стойности. Диета и билки за лечение на висок креатинин.

За какво се използва?

Креатин е една от съставките в менюто на атлети, които са ангажирани със силови спортове. Всъщност това е композиция от аминокиселини – аргинин, метионин и глицин.

Креатинът се набавя чрез прием на хранителни добавки, но той е и естествена съставка на човешкия организъм. Всяко тяло на възрастен човек продуцира и съдържа около 120 г креатин. Функцията на коментирания креатин е свързана с осигуряването на “гориво”, на енергия за клетките.

Приемът на креатин под формата на хранителна добавка доставя повече енергия на организма и подобрява издръжливостта му. Съдейства за нарастване на мускулната маса и предпазва от изтощение и възпалителни процеси след прекомерно натоварване със силови тренировки. Оптимизира когнитивните способности и успешно подпомага поддържащата терапия при дегенеративни заболявания като паркинсонизъм и мускулна дистрофия.

Какво прави креатин + протеини?

креатин
Различните марки и видове креатин правят избора нелек

Комбинацията креатин + протеини е позната като вариант за по-ефективно усвояване на хранителните добавки. Креатин – това е източникът на допълнителна енергия при интензивен спорт с висок разход на сили. Протеините са градивен елемент, възможност за бързо изграждане на нови мускулни клетки и нарастване на мускулната маса.

Паралелният прием на креатин и протеини поддържа здравословен енергиен баланс, насърчава възстановяването на мускулите и прави пълноценни силовите тренировки. Двата компонента се приемат в дози и по схема, която е добре да бъде консултирана със специалист. Много често креатин се приема преди тренировки, а протеини – след тях.

Откъде се взима

Креатин може да се купи онлайн или от специализиран магазин/щанд за подобен асортимент. Добре е преди да похарчите пари за креатин да се консултирате със своя фитнес инструктор какво точно да си вземете, тъй като пазарът е доста щедър в това отношение.

Видове креатин, действие и цена

Могат да се изброят поне 20 вида креатин – различни в зависимост от съдържанието на водещия компонент в проценти, както и от подбора на допълнителните съставки. Най- популярен и най-достъпен е креатин монохидрат, който съдържа 88% чист креатин. Само продуктът анхидрид креатин е с по-високо съдържание на креатин, около 94%, но е доста по-скъп и не може да се усвоява пълноценно.

креатин
Приемът на креатин трябва да се консултира със специалист

При останалите видове (например ди- и три-креатин малат, креатин фосфат, креатин етил-естер, креатин пируват, магнезиев креатин и др.) съдържанието на моно креатин е не повече от 60%. За начало на режим с креатин обикновено се препоръчва формата креатин монохидрат.

Цената на креатин монохидрат е средно около 50 лв за килограм, но в зависимост от марката може да е и двойна.

Как да познаем най-добрия?

Демир бозан за безсъние

Най-добър креатин не е непременно най-скъпият. ProLab, Genesis Nutrition, Universal – различните марки си имат фенове и за всеки собственият избор е най-добрият (bb-team.org). Важно е да се опита и да се установи кой влива най-осезаемо в тялото ни необходимата енергия.

Прием

Макар да е най-изследваната хранителна добавка, коментираният креатин все още поражда различни въпроси и провокира спорове. Много хора считат, че е нормално той да се приема преди силови натоварвания и тренировки – логично, след като е източник на богата клетъчна енергия.

Не са малко и онези, за които е без значение кога точно в рамките на деня ще бъде приеман креатин. Въпросът е това да става редовно и дозировката да е правилна. Популярна е например схема, която препоръчва зареждане с по 20 г на ден в продължение на 6 дни, след което се прави поддържане с по два грама дневно.

Креатин се приема редовно, но не и непрекъснато – доказано е, че рано или късно организмът достига момент на насищане с креатин. Откажете се от самодейност в тази посока и се консултирайте със специалист – както за дозирането, така и за продължителността на приема на креатин.

Най-често се практикуват 10-12 седмични програми с пауза, но вашият вариант трябва да бъде съобразен с индивидуалните характеристики и целите ви! Да не забравяме, че приемът на креатин причинява задържане на вода в мускулите и че това изисква спазване на компетентен режим!

Креатин монохидрат или кре алкалин?

Креатин монохидрат, както вече стана дума, е най-популярната форма на хранителните добавки с креатин. Препоръчва се като стартов продукт и е на достъпна цена, има високо съдържание на моно креатин и добър процент от него се усвоява пълноценно.

Кре алкалин е хранителна добавка от нов тип, която позволява висока степен на усвояване на поетия креатин; счита се, че е 10 пъти по-ефективен от креатин монохидрат.

Не причинява подуване и задържане на вода в мускулите; не се трансформира в креатинин – компонент, който затруднява бъбречните функции. Приема се в по-малки количества от креатин монохидрат и не провокира стомашен дискомфорт. Не е необходима фаза на зареждане с високи дози.

Дайте мнение и Вие тук!

Креатин хидрохлорид

Този вариант представлява комбинация от креатин и хидрохлоридна сол – идеята е да се постигне по-бърза и пълноценна усвояемост в сравнение с креатин монохидрата. Твърди се, че това наистина е така и че транспортирането на молекулите креатин до мускулните клетки става почти светкавично благодарение на хидрохлоридната сол.

Практикували твърдят, че ефектът от 1.25 г креатин хидрохлорид е равен на този от 5 г креатин монохидрат. Неприятното е, че новият продукт е няколко пъти по-скъп от базовия.

Креатин фосфат

Креатин фосфатът е още един креатинов продукт с фосфатна връзка – подробност, която увеличава бързината на усвояване и прилив на енергия. Бързото възстановяване на изразходваните сили е желано от немалко хора, занимаващи се активно със спорт и бойни изкуства. Още един детайл е това, че чрез креатин фосфат няма задържане на вода и подуване, а истинско добавяне на мускулна маса.

Креатин етил естер

Креатин етил естер е друг вариант на подобрена хранителна добавка, който не причинява задържане на вода, усвоява се бързо и не се нуждае при прием от цикъл на зареждане (както е при креатин монохидрат).

Препоръчва се прием под формата на капсули, тъй като вкусът на продукта е доста неприятен. Комбинира се успешно с таурин и бета аланин.

Добавката креатин глутамин таурин

Тази комбинация 3 в 1 дава възможност за бързо възстановяване след силови натоварвания. Приемът под формата на прах/пудра е предпочитан пред капсулите заради по-бързото усвояване и въздействие. Увеличават силата, съдействат за нарастване на мускулната маса (fhl.bg) .

Добавката три креатин малат

Три креатин малат е композиция, съставена от креатин монохидрат и ябълчена киселина. Приемът й осигурява прилив на енергия и бързо възстановяване. Под въздействието на креатин монохидрат се увеличават мускулната маса и теглото; подобряват се концентрацията и паметта, оптимизира се работата на сърдечно-съдовата система.

Ябълчената киселина създава оптимално добри условия за поддържане на енергийния баланс в организма. Три креатин малат може да се взема преди всичко от активно спортуващи. Приемът му в ниски дози може да подобри качеството на живот у възрастни потребители с намалена двигателна активност.

Креатинкиназа: норма и референтни стойности

норма на креатинкиназа
Научната визия за това, какво е креатинкиназа.

Креатинкиназа е ензим, чиито стойности са показателни за сърдечното здраве. Обикновено в кръвта те са ниски, но примерно при инфаркт настъпват деструктивни промени в мускулните влакна и въпросният ензим се освобождава в по-високи дози (framar.bg). Повишената креатинкиназа е тревожен сигнал за здравословното състояние на сърцето.

Изследване за стойностите на креатинкиназата има смисъл при съмнения за инфаркт, след поставяне на байпас или коронарография – за да се потвърди нормалното функциониране на сърдечния мускул.

Нормата за креатинкиназа е приблизително 200 U/L за мъже и 180 – за жени. При инфаркт може да нарасне до 10 пъти в рамките на 5-6 часа след събитието. Леферентните стойности се обявяват за всяка лаборатория и зависят от прилаганата технология и наличната техника. Формулата е “от” “до”, параметрите на считаните за нормални стойности. Така за astralab.free.bg референтните стойности са 26-140 за жени и 38-174 за мъже.

Диета и билки за лечение на висок креатинин

Високите стойности на креатинина са сигнал за болестни промени в сърдечно-съдовата и отделителната система. Спазването на диета е едно от условията за контрол, за нормализиране на въпросните стойности – това е валидно и за случаите с медикаментозно лечение на основното заболяване.

Диетата в подобни случаи трябва да е с ниско съдържание на белтъчини заради азотното им съдържание. В същото време е важно организмът да получава достатъчно аминокиселини. Обикновено се препоръчва ограничаване на животинските протеини и преход към вегетарианско меню, като потребностите от аминокиселини се задоволяват с добавки от типа на “Ketosteril”. По-добре е да не се консумират богати на калий храни като кайсии, банани, картофи.

Народната медицина препоръчва високият креатинин да се смъква с отвара от чемшир. Приготвя се така:

* В 450 г вода се кипват две супени лъжици чемшир – клонки и листа. Вари се около пет минути, след което се оставя да изстине около час и се прецежда. Пие се два пъти дневно – сутрин и вечер, на гладно. Може да се пие продължително, като дозата се увеличава и може да достигне до 1 литър дневно. При предозиране се получава разстройство.

Други полезни билки при описаните проблеми са шипки, глухарче, корени от кисел трън, боровинки – черна и червена.

Първоначално публикувано на:16.09.2015 @ 16:21

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Aminoacids

Кои са най-добрите аминокиселини: Видове, действие, прием и странични ефекти

Действие, ефект и прием на различните аминокиселини. Странични ефекти от BCAA и другите. Видове. Аминокиселини …

Едно мнение

  1. Валери

    За мен беше полезна частта от материала, посветена на тази норма на креатинкиназа, за която не успях да намеря другаде толкова ясно обяснена информация. Трудно ми беше преди това и да си обясня какво е креатин хидрохлорид, а също и кои билки може да се използват за намаляване на креатина. Благодаря ви! Жестоки сте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *