Лечение на невралгия и троичен нерв
Лечение на невралгия и троичен нерв с билки, Баклофен и хапчета.

Невралгия. Лечение на троичен нерв с Баклофен, билки и хапчета

Билки за невралгия. Жълт кантарион. Хрян. Отвара от валериана. Лайка. Бял равнец. Здравец. Черна ряпа. Лекарства. Милгама. Мелбек форт. Карбамазепин. Габапентин. Диклофенак. Невробекс + аналгин. Лидокаин. Баклофен. Фастум гел.

Още в текста: Операция. Инжекции флостерон. Физиотерапия. Акупунктура. Лед. Интеркостална, междуребрена (сърдечна невралгия, на гърба). Тригеминална (невралгия на троичния нерв, на лицето). Симптоми.

Мъката невралгия: лесно можем да си поставим сами тази “диагноза”. Невралгия е, когато нещо изведнъж те заболи – причината за това може да е настинка, травма или дявол знае какво. При установена причина или не, невралгия е симптом на някакво заболяване, а не болест сама по себе си. Болката е поради засегнат периферен нерв.

С кои билки – освен с някое от множеството подходящи лекарства – можем да си помогнем при невралгия? Билките на практика са безброй: да започнем с баналната лайка, жълт кантарион, бял равнец или здравец. Има някои лесни начини за прилагането на билки при невралгия: възможно е и сами да си помогнем!

Жълт кантарион

Неслучайно наричат жълтия кантарион венец на билките. Това добре познато растение в подходяща форма действа трансдермално противовъзпалително. Маслото от жълт кантарион действа почти мигновено – разтривките с малки количества лекуват без грешка при болки в гърба или невралгия на лицевия нерв.

Ето как да си приготвим масло от жълт кантарион вкъщи: напълваме стъклено бурканче с пресен цвят и доливаме със студено пресован зехтин. Затваряме с капачка и оставяме на слънце за 2-3 седмици (ladyzone.bg). След този срок съдържанието на бурканчето се прецежда през марля, като се изстисква докрай билковата маса. Съхраняваме в хладилник. Билковото масло има трайност две години, ако се държи в кафяв стъклен съд. Проблемното място се маже 2-3 пъти на ден; може да се добави и вътрешно – стандартен чай от жълт кантарион 1-2 пъти на ден.

Хрян

невралгия
При засегнат лицев нерв и невралгия болките са неописуеми

Специалисти съветват при невралгия да се използват пресни листа от хрян. Листата се накисват в гореща вода, след което мокри се полагат върху болното място за 15-20 минути.

Друга рецепта с хрян е за вътрешно приложение (framar.bg). При болки с характеристика на невралгия помага пиенето на прясно мляко с настърган хрян. Две чаени лъжички настърган хрян се добавят в половин литър студено прясно мляко. Сместа се оставя за два часа, след което се изпива на глътки за половин ден. Този режим се поддържа 10 дни за траен резултат.

Отвара от валериана

С отвара или настойка от валериана могат да се правят билкови вани – това действа успокояващо на болките при невралгия (lekuva.net). За приготвянето на такава вана е необходимо да се набавят 100 г наситнен валерианов корен и да се накиснат в литър студена вода за 10 часа. Настойката се прецежда и се добавя в готовата вана. Ваната се взема за 20-25 минути; тази процедура може да се прави 4-5 дни по ред, след което по два пъти седмично.

Лайка

невралгия
Болезнени атаки от невралгия

Укрепващо за организма, с противовъзпалителен ефект е приемът на лайка при пристъпи на невралгия (zdraventer.com).

Освен стандартния лайков чай може да се приема запарка от лайка, градински чай и мащерка. Билките се смесват в сухо състояние – 75 г мащерка и по 100 от другите две. Три супени лъжици от сместа се заливат с три чаши вряла вода в термос. Запарката престоява цяла нощ, а на сутринта се прецежда и от нея се пие по 150 г четири пъти дневно, половин час преди хранене.

Бял равнец

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Всяка невралгия се овладява с помощта на запарка от бял равнец. Приготвя се лесно – достатъчно е една супена лъжица от билката да се залее с чаша гореща вода и след един час е готова за употреба. Взема се по една супена лъжица 3-4 пъти дневно преди хранене (blitz.bg).

Здравец

С пресни листа от здравец може да се прави компрес – подредете листата в болезнения участък и бинтовайте, отгоре увийте с топъл шал. Листата се сменят през час и половина до отшумяване на болката (blitz.bg).

Черна ряпа

От този популярен кореноплод се настъргва каша, изстисква се през марля и с получения сок се намазва кожата по продължение на болезнения нерв (blitz.bg). Процедурата се повтаря 3-4 пъти дневно.

Лекарства. Милгама

Лечението при невралгия е ориентирано към проблема, който причинява невралгичната симптоматика. Подборът на медикаменти се съобразява с потребността да се постигне обезболяване и неутрализиране на възпалителните процеси. Прилагат се комбинации от аналгетици и витаминни комплекси с акцент върху витамини от В-групата. Популярните варианти са карбамазепин, диклофенак, габапентин, баклофен. По лекарска препоръка може да се използва лидокаин. В някои случаи е достатъчно третирането на проблемната зона с крем, гел или маз от рода на фастум гел. Ако медикаментите не са ефективни е възможно да бъде препоръчано оперативно лечение.

Милгама е един от редовно препоръчваните лекарствени продукти при невралгия. Това е композиция с активни съставки витамините В1 и В12, използва се за поддържащо лечение при невралгия и като цяло при неврологични заболявания и ревматизъм (puls.bg). Приема се четири пъти дневно по една таблетка при остри състояния, или по 1-2 при поддържащи терапии.

Мелбек форт

Мелбек форт е лекарствен продукт с активен компонент мелоксикам (medicine.bg). Прилага се само при възрастни и основно е предпочитан при невралгия, свързана с възпалителни процеси в гръбначния стълб – анкилозиращ спондилит, както и при усложнени ревматични състояния. Лечението започва с дневна доза от 7.5 мг, която по лекарска преценка може да се увеличи до 15 мг дневно. Пациенти с бъбречни заболявания могат да приемат не повече от 7.5 мг дневно.

Медикаментът не е подходящ при пациенти със заболявания на черния дроб, сърдечна недостатъчност, бременни и кърмачки, алергични към мелоксикам, с язва, склонни към вътрешни кръвоизливи.

Карбамазепин

невралгия
Неприятната невралгия атакува в неочаквани моменти

Медикаментът се прилага при т.н. тригеминална невралгия, невралгии при множествена склероза, диабетна невропатия (framar.bg). Прилагането на този медикамент изисква предварителна пълна кръвна картина с изследване на чернодробните функции. По тези показатели в хода на лечението на една невралгия е необходимо да се правят контролни изследвания и терапията да е под лекарски контрол. Дозировка и продължителност на приема определя единствено лекуващият. Сънливост, гадене и повръщане са страничните ефекти в началната фаза на лечението с този медикамент. Обикновено те са преходни.

Габапентин

Медикаментът е ефективен при установена невралгия вследствие на диабетни усложнения, както и при постхерпетична невралгия. Не бива да се комбинира с антиацидни продукти, които намаляват активността му (framar.bg). Противопоказан е при възпалителни процеси в панкреаса.

Диклофенак

Този популярен медикамент може да се прилага под формата на таблетки/капсули за перорален прием, супозитории, крем или маз за локално външно приложение или инжекционен разтвор. Изборът на форма се съобразява с други заболявания, които пациентът може да има. За отбелязване е, че пероралните форми изискват здрав стомашно-чревен тракт. Не се препоръчва дългосрочна терапия, особено при потребители с проблеми в сърдечно-съдовата дейност.

Междуребрената невралгия е считана за една от най-често срещаните форми на невралгия, особено при работещите в офис, пред компютър. Най-ефективна форма при тях е инжекционният разтвор диклофенак. Касае се за мускулни инжекции, с чиято помощ успешно се овладяват възпаление и болка (osteocure.ru). Аналог при лечението на невралгия също е Диклоневровит:

Диклоневровит: лекарството и как да го използваме

Дайте мнение и Вие тук!

Невробекс + аналгин

Невробекс е комбинация от витамините В1, В6 и В12, и аналгин (puls.bg). Ясно е, че В-витамините имат функция да овладеят възпалителни и дегенеративни процеси в нервите и двигателния апарат. Овладяването на тези процеси редуцира болезнената симптоматика, а комбинирането с аналгин неутрализира бързо обичайната болка при невралгия. При терапия с невробекс или в комбинация с аналгин не бива да се приема алкохол, тъй като се отслабват полезните ефекти от въздействието на витамин В1.

Лидокаин

Прилагането на лидокаин при невралгия може да бъде препоръчано, а в много случаи – и проведено единствено от лекар. Препаратът е част от комплексна терапия: той служи за т.н. лечебно-медикаментозна блокада. Лекарствата от рода на лидокаин или новокаин са необходими за бързо блокиране на болката чрез инжекционно въвеждане(blitz.bg). В немалко случаи терапията е успешна и само с билки, но само ако болката е умерена и търпима – билките искат време, за да дадат резултат.

В по-леки случаи е достатъчно да се използва лидокаин за външно приложение – маз, унгвент (framar.bg). Намазването на болезненото място позволява на медикамента да проникне до засегнатия от невралгия нерв и да блокира чувствителността на болковите рецептори и проводимостта на нервното влакно. Усещането за облекчаване на симптомите е няколкочасово. Неприятното обаче е, че при дълга употреба се проявява ефект на привикване.

Баклофен

Баклофенът е медикамент, използван при заболявания с прекомерни мускулни напрежения и спазми. Прилагането му облекчава възможните прояви на невралгия, болезнено засягане на нерви при състоянията с мускулни контракции (framar.bg).
Известни са доста противопоказания за лечение с баклофен, затова използването му може да бъде разрешено единствено след обстойна лекарска консултация. Не се използва при деца с тегло под 33 кг.

Фастум гел

Популярно средство за локално външно приложение (framar.bg). Нестероиден продукт с активен компонент – кетопрофен. Доказан е противовъзпалителният му и болкоуспокояващ ефект. Облекчава при широк спектър състояния с болка – мускулни, ставно-мускулни, болки при невралгия. Не бива да се използва от потребители с алергия към нестероидни противовъзпалителни, включително аспирин. Намазването на болното място се прави 1-2 пъти дневно. Чудесна работа върши и Аулин.

Операция

Понякога лечението на невралгия чрез операция се оказва единствено решение, след като медикаменти и други форми на терапия не са дали резултат. Най-често се коментира оперативно лечение при невралгия на троичния нерв на лицето (glavobolieto.bg). Този тип операции – т.н. микроваскуларна декомпресия, представляват проникване в черепа с корекция на разположението на нерви и кръвоносни съдове, за да не се получава притискане – причина за тормозещата невралгия. Възможно е също по оперативен път троичният нерв да бъде блокиран чрез изгаряне или вкарване на специално вещество, т.н. ризотомия. Оперативното лечение на невралгия е деликатна работа; немалко пациенти не искат и да чуят за него – съзнават риска от странични ефекти като например изтръпване или загуба на чувствителност. Реален е и рискът след време излекуваната невралгия да рецидивира и отново да се наложи подобно лечение.

Инжекции флостерон

Флостерон е кортикостероид – продукт с активен компонент бетаметазон (framar.bg). По-често се използва при дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, но и при невралгия. Не е подходящ за пациенти с диабет, глаукома, психични заболявания, язва, тромбофлебит, бъбречна недостатъчност.

Инжектирането на флостерон се прави по индивидуална схема, през точно определени интервали от време – в зависимост от състоянието на пациента и характеристиките на неговата невралгия.

Физиотерапия

Йонофореза и диатермия – това са възможните процедури, които могат да се приложат при проява на невралгия. Трябва да се прецени дали е уместно провеждането й, това зависи от състоянието на пациента; възможно е също да се облекчи положението с подходящ масаж (multimplants.com).

Акупунктура

Иглотерапията е често препоръчван тип терапия при невралгия, предимно невралгия на троичния нерв (acupuncture.bg). Методиката е отработена и в повечето случаи лечението има дългосрочно обезболяващ ефект. Може да се прилага като ефективен профилактичен метод.

Лед

Студеният компрес или компрес с лед помага при някои състояния, включително при невралгия. Ледът намалява чувствителността на периферните нерви и свива кръвоносните съдове – тези ефекти допринасят за редуциране на болката (framar.bg).

Как се прави компрес с лед? Най-бързо – като се вземе пакет замразена храна от фризера и се постави върху, болното място. Тук има две условия: ако място е наранено, първо се покрива със стреч фолио, за да няма директно мокрене. Второ – пакетът се увива в хавлиена кърпа. Не бива да се държи повече от половин час в никакъв случай, защото кожата може да се увреди. В повечето случаи за редуциране на болката от невралгия са достатъчни 15-20 минути.

Интеркостална, междуребрена (сърдечна невралгия, на гърба)

Интеркосталната или междуребрена невралгия засяга нервите, които излизат от гръбнака и са разположени по ръба на ребрата (muskuli.com). Те могат да са причина за болезнени състояния след травма, вирусно заболяване, възпаление поради заболяване на вътрешни органи и др. Нерядко болките от интеркостална невралгия се бъркат с тези от инфаркт или жлъчна криза. Причината за това е разположението на нервите и мозъчните центрове, към които те отвеждат. Необходима е внимателна и точна преценка за характера на здравословния проблем, за да започне адекватно лечение след правилно поставената диагноза.

Болки в гърба – защо са и как да ги лекуваме

Тригеминална (невралгия на троичния нерв, на лицето)

Тригеминална невралгия е възпалението на т.н. троичен нерв на лицето. Болката според описания е най-силната, изпитвана от човек. Тя обхваща челюстта, бузата и челото; по правило засяга половината лице.

Засегнатият троичен нерв всъщност контролира чувствителността на лицето. Обикновено от този тип невралгия страдат хора на възраст над 50 години, като засегнати са и двата пола, по-често с проявена хипертония. Симптоматиката се проявява и при множествена склероза (neurosurgeonhristov.eu). Причината за този вид невралгия е контакт на нерва с кръвоносен съд в основата на мозъка или развитието на туморна маса. Притискането при този контакт впоследствие причинява възпаление и болка. Ако медикаментозното лечение (с антиконвулсанта карбамазепин, фенитоин, баклофен, габапентин) не даде резултат, се прибягва до оперативните терапии, за които вече стана дума по-горе.

Симптоми

Кои са симптомите на неприятната невралгия? Общ признак на всеки вид невралгия е пронизващата болка. Тя се появява внезапно и не може да се овладее с обичайните болкоуспокояващи, не и задълго. Понякога болката е придружена с изтръпване на крайник, мускулни тикове, изпотяване, при главоболие от невралгия – виене на свят, гадене.

Невралгични болки в гърдите и гърба. Стягане на нервна почва и др.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Едно мнение

  1. Изчерпателна и полезна статия. Благодаря Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *