Еспумизан при колики за бебе, Комфорт, саше, Л, Изи
Капки при колики Еспумизан бебе, Л, комфорт, саше

Ето как Еспумизан Л, Комфорт, саше и капки за бебета помагат при газове и подут корем!

Топ свойства, действие при колики и запек и приложение. Еспумизан Л (капки). Еспумизан Комфорт. Еспумизан саше (прахчета Изи). Капки за бебе и за деца. Как се пие?

Кои качества на продукта еспумизан го правят полезен и как да го приемаме с най-висок ефект за здравето?

Еспумизан с активен компонент симетикон помага на стомашно-чревния тракт да се спаси от подуване, спазми и болки, причинени от повишено образуване на газове (apteka-optima.com). При газове в чревния тракт се образува “балон” от дребни мехурчета, които причиняват описания дискомфорт и създават познатото усещане за тежест. Приемът на еспумизан позволява да се неутрализира описаното усещане; мехурчетата се свиват, напрежението от присъствието им намалява и образуваните в червата газове се отделят по естествен път.

Това “обиране” на газовите мехурчета става, без да протичат химични процеси: принципът на продуктовото действие е физичен. Медикаментът не се разгражда и усвоява, не променя киселинността на стомашните сокове, присъствието му не се отразява на ензимния баланс или на полезната микрофлора в чревния тракт. Тези свойства правят еспумизан добър вариант за решаване на описаните проблеми – не се очакват негативни странични ефекти, а приетите дози от продукта се отделят почти непроменени от тялото.

Еспумизан Л (капки)

Еспумизан Л (капки) е вариант на продукта в течна форма (puls.bg). Тази форма е особено подходяща за бебета – при обичайните колики в първите месеци на живота. Прилага се след всяко хранене, като при кърмачета практиката е 25 капки да се добавят в шишето с мляко или да се дадат с лъжичка след кърмене. С нарастване на възрастта дозите, които могат да се приемат до пет пъти дневно, нарастват и единичните могат да достигнат до 50 капки при възрастни.

Капките еспумизан са подходящ вариант и при подготовка на коремната кухина за диагностични изследвания. Други случаи, когато тази форма е предпочитана, са при сърдечни заболявания – когато сърдечните смущения са провокирани от издигането на диафрагмата поради образуване на много газове и подуване на корема.

При подут корем

Усещането за подут корем лесно се неутрализира чрез приема на еспумизан в подходящи дози и форма (triada.bg). Това усещане може да е причинено от храненето с трудносмилаеми или газообразуващи продукти, както и със сурови зеленчуци – бобови, салати, хранене непосредствено преди лягане късно вечер, подсладени газирани напитки и т.н.

Подутият корем може да е последица от заболявания на стомашно-чревния тракт като гастрит или хроничен колит, в някои случаи – от проблеми с продукцията на ензими.

Против газове

Еспумизан бебе, Л, комфорт, саше
Еспумизан спасява от подуване на корема

Еспумизан подпомага отделянето на чревни газове и съдейства за редукция на интензивното газообразуване (framar.bg). Основното предназначение на продукта е да облекчи неприятните състояния; за целта се препоръчват съобразени с възрастта форми и дози. Възможно е продуктът да бъде използван под формата на капсули, капки, гранули за директен прием – дозирани сашета. Така например меките капсули еспумизан са изключително удобна форма, но тя не е подходяща за деца под 6-годишна възраст.

При болки в стомаха

Болките в стомаха могат да имат различна причина, така че ако те са упорити и ви се случват често, най-разумно е да идете при гастроентеролог.
Ако са налице болки в стомаха и/или корема, те могат да са директно свързани с подуване, спазми и образуване на газове – преценете дали състоянието отговаря на профила на продукта еспумизан. Болките в стомаха могат да са следствие от прояви на гастрит и тогава еспумизан ще ги облекчи на момента, но няма да е в състояние да излекува първопричината.
Ако имате болки в стомаха след тежка и късна вечеря, причините за проблема са ясни – вземете еспумизан и се погрижете да не изпадате отново в подобно положение.
Понякога такива болки се появяват при консумация на развалена храна или продукти, чиято ферментация продължава в стомашно-чревния тракт.

За бебета и новородени. При колики

Капки при колики Еспумизан бебе, Л, комфорт, саше
Еспумизан решава въпроса и с бебешките колики

Както вече стана дума – еспумизан L е подходящата форма за новородени и бебета при колики. Коликите са причинени от усилията на организма да се адаптира към храненето с майчина кърма или адаптирани млека. Обикновено започват няколко дни след раждането и продължават до третия месец. Започват късно след обяд и вечер. Добавете към всяко хранене 25 капки еспумизан L и мъчителните колики ще се укротят! (framar.bg).

При колит

“Фигурин

Еспумизан нерядко е компонент от комплексната терапия при различни типове колит. Задължително се съчетава с диета, а в някои случаи се комбинира с ензимни препарати от рода на мезим форте. Задачата в случая не е лечение на основното заболяване, а облекчаване на симптоматиката – редукция на подуване и газове, които могат да са резултат от обострен колит например при консумация на неподходящи храни (framar.bg).

Преди да минем надолу по текста, вижте това ценно видео за лечение на подут корем:

При разстройство

Еспумизан може да се включи в комплексното лечение при разстройство, но сам по себе си този продукт е предназначен за случаите с усилено газообразуване. Ако това е белег на болестното състояние заедно с разстройство, приемът му има смисъл паралелно с други медикаменти с противовъзпалителен характер или други продукти по лекарска препоръка. Немалко потребители смятат еспумизан за “затягащо” средство заради ефекта запек при прекален прием в други случаи.

При бременност

Еспумизан в по-голяма част от вариантите му – капсули, гранули за директен прием и еспумизан L (капки, подходящи за деца), е подходящ за употреба по време на бременност или кърмене. Единствено еспумизан комфорт, където концентрацията на симетикон е по-висока, не се препоръчва за тази потребителска група (puls.bg). При еспумизан комфорт съдържанието на активния компонент е 100 мг на мл емулсия, докато другият течен продукт, еспумизан L, е с 40 мг/мл.

Еспумизан комфорт

Еспумизан комфорт може да се прилага както при възрастни, така и при деца и бебета. Дозите директно зависят от възрастта на потребителя (framar.bg). Това е предпочитаната форма за пациенти, на които предстои диагностично изследване на вътрешни органи и коремната кухина.

Капките еспумизан комфорт се дават на бебета с шишето с мляко или непосредствено преди кърмене – от 5 до 10 капки са достатъчни. При юноши и възрастни еднократната доза е 20-25 капки, може да се приема по време или след хранене от 3 до 5 пъти на ден.

Цена

Капсулите еспумизан се продават по около 3 лв за опаковка от 25 по 40 мг. За еспумизан L ще трябва да платите 6 лв за 30 мл. Същото количество еспумизан комфорт струва около 10 лв.

Еспумизан изи – гранули без вода, излиза около 9 лв за 14 единични сашета по 125 г.

ВНИМАНИЕ: Запек!

Приемът на еспумизан трябва да се контролира и ако междувременно се появят признаци на “затягане” и запек, той да бъде прекратен.

Макар да няма странични ефекти, еспумизан при предозиране или продължителна терапия може да забави чревната перисталтика. Това предупреждение е особено важно при лечението на бебешки колики, тъй като в немалко случаи те са за продължителен период – а подходящата форма еспумизан L не бива да се приема непрекъснато (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Eспумизан или мезим форте

Симптомите с подут корем и газове често са причинени от преяждане или консумация на специфични продукти. Храносмилателната система се затруднява да ги преработи без проблеми и има нужда да бъде подпомогната. Ролята на лекарствения продукт мезим форте е именно такава: това е заместител на храносмилателните ензими, с чиято помощ приетите продукти се преработват и усвояват успешно.

Предназначението на мезим форте и еспумизан е различно, макар и двата продукта да се стремят към постигането на нормална кондиция и функции на стомашно-чревния тракт. Възможно е да се вземат известно време заедно, като мезим форте подобрява самия процес на храносмилането, а еспумизан ликвидира неблагополучните симптоми от предхождащо лошо храносмилане (framar.bg).

Или дуспаталин

Дуспаталин е лекарствен продукт, чието действие се основава на свойствата на лекарствения компонент мебеверин. Благодарение на дуспаталин се успокояват чревните спазми, които са причина за болки, задържане на екскременти, подуване или задържане на газове. За разлика от еспумизан, продуктът дуспаталин не бива да се дава на деца под 10-годишна възраст (framar.bg). Освен това той е по-агресивен и е в състояние нерядко да провокира алергични реакции – кожни обриви, зачервяване и сърбеж, но също и отоци и затруднено дишане.

Или инфакол

Инфакол е продукт, аналогичен на еспумизан: съдържа същия активен компонент – т.е. симетикон. Продуктът инфакол под формата на капки се препоръчва при бебешки колики или за малки деца, когато са налице описаните симптоми – спазми, болки и подуване на корема, образуване на газове (framar.bg). Концентрацията на симетикон в инфакол е същата като при еспумизан L, т.е. 40 мг/мл. Приблизително еднакви са и цените на еспумизан L и инфакол, около 10 лв за 50 мл.

Или комфортекс

Комфортекс е продукт на билкова основа – съчетание от маслени екстракти на рицин, копър, гардения, ажгон, джинджифил и чер пипер (framar.bg). Всички те имат лаксативно действие и нормализират функциите на стомашно-чревния тракт. Препоръчваната доза е два пъти дневно по две капсули след хранене, с вода. Може да се приема продължително време, без странични ефекти.

За отбелязване е, че комфортекс не е ориентиран директно към овладяване на отклонения с подут корем и газове. Но тъй като състоянията на констипация най-често са свързани с такива симптоми, продуктът може да се прилага с успех и в подобни случаи.

Еспумизан изи саше (гранули)

Тази форма е приготвена под формата на сашета сухи гранули, които могат да се приемат директно, без предварително разтваряне във вода. Гранулите се стопяват бързо в устата и имат приятен вкус. При възможност и желание съдържанието на едно саше може да се приеме и в чаша с вода.

Еспумизан изи се препоръчва за диабетици, тъй като не съдържа захари. Формата не е подходяща за деца под 6-годишна възраст (framar.bg).

На таблетки/ капсули

Еспумизан най-често се приема под формата на меки капсули. Препоръчва се прием на две капсули 3-4 пъти дневно по време на хранене или след това. Медикаментът е подходящ за възрастни, деца над 6 години и подрастващи. В някои случаи интензивната терапия с еспумизан може да причини контактен дерматит; този тип алергична реакция се проявява след време (framar.bg).

На сол

Някои от продуктите еспумизан се предлагат под формата на солеви разтвори – еспумизан L, еспумизан комфорт (framar.bg). В тези случаи е важно да се избере подходящата за конкретния пациент концентрация на разтвора, дозата – брой капки, и продължителността на приема. Всички подробности се уточняват с лекар.

Биогая + еспумизан

Биогая е пробиотик с активен компонент ацидофилус. Комбинацията от биогая и еспумизан спасява от колики в кърмаческа възраст. Еспумизан освобождава чревния тракт от газове и предотвратява подуване и спазми, а биогая съдейства за формиране на полезната чревна микрофлора (drmaneva.com).

Как се приема Биогая (биогайа): Капки за колики и при разстройство. Запича ли?

Странични ефекти

Страничните ефекти при лечение с еспумизан са сравнително редки и се отнасят основно до алергични реакции. Възможно е да се проявят кожни реакции от рода на зачервяване и уртикарии, както и единични епизоди с дихателни смущения. Регистрирани са и късни реакции от рода на контактен дерматит (framar.bg).

С колийф

Капките за бебета колийф съдържат ензима лактаза и добавянето им при хранения с майчина кърма или адаптирани млека съдейства за пълноценното им разграждане. Счита се, че ензимният дефицит е една от причините за кошмарните бебешки колики, така че капките колийф предотвратяват най-мъчителните преживявания в ранна детска възраст.
Капките се дават по специална схема и в дози, съобразени с възрастта на бебето. Коментари в специализираните сайтове отбелязват, че е възможно при необходимост комбиниране на колийф с еспумизан – така се избягва интензивното газообразуване и подуване (framar.bg).

Вижте и ТОВА:

Колики: неизбежни ли са? Кога са опасни? Лефакс. Прием и дозировка

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

лефакс капки за колики състав

Кога започва да действа Лефакс? Странични ефекти

Има ли странични ефекти Лефакс? Кога започва да действа? Състав и мнения за най-ефикасното лекарство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *