Lid2

Лидокаин на крем, гел, маз, ампули и спрей. Ползи и опасности

Приложение и действие на лидокаин, топ ползи. На гел “Актавис” (крем, маз, унгвент). За облекчаване на хемороиди. Аналог: Детралекс. За задържане при акт. В ампула за инжекции. Спрей.

Още в текста: При зъбобол. При множествена склероза с мидокалм. При ухапване от кърлеж. Капки за уши отипакс при болки в ухото. При физиотерапия срещу радикулит. При правене на татуировки и пиърсинг. При епилация и кола маска.

Лидокаин – доколкото имаме знания за този продукт, свързваме употребата му с неговия обезболяващ ефект. Какво всъщност е действието му, кога се прилага най-често?

лидокаин
Лидокаин помага в стоматологията и хирургията

Коментираният лидокаин се квалифицира като обезболяващо с местно или локално действие; освен това с него се постига антиаритмичен ефект. Прилага се под формата на лидокаинов хидрохлорид за анестезия при болезнени медицински процедури, както и при тежки аритмии или след инфаркт на миокарда (framar.bg).

Ефектът от прилагането на лидокаин е продължителен и стабилен; под формата на унгвент може да проникне и до по-дълбоко разположени нервни окончания. Най-често е използван в хирургията и стоматологията.

На гел “Актавис” (крем, маз, унгвент)

Ледокаин гел най-често се използва в стоматологията; формата крем, маз или унгвент е препоръчителна при потребност от локално външно обезболяване. На добра популярност се радва 5-процентният лидокаин на “Актавис” (продуктът е под формата на мехлем, маз, унгвент).

лидокаин
Маз лидокаин от “Актавис” е популярен медикамент

Лидокаин от “Актавис” намалява успешно или напълно блокира чувствителността на повърхностните рецептори. Прониква в дълбочина и спира временно проводимостта на нервните пътища, без да ги прекъсва (framar.bg). Тъй като е ефективен продукт със сравнително продължителен ефект при еднократно приложение – е предпочитан при болезнени диагностични процедури и малки хирургични интервенции.
Прилагането му не бива да е самодейно, въпреки лесната “методика”. Въпросът е в това, че може да даде алергични реакции – особено ако обезболяваната зона има по-голяма площ.В такива случаи е възможно в кръвта да попадне по-голямо количество от лекарството и това да доведе до аритмия, припадъци и дори кома.

За облекчаване на хемороиди

Лидокаин е един от лекарствените продукти, препоръчвани за облекчаване на болезнени симптоми при хемороиди. Подходящите форми са гел или маз, както и супозитории с лидокаин (framar.bg). Прилагането на лидокаин при хемороиди облекчава болки и сърбеж и е подходящо при комплексна терапия, включваща и подходящ режим на хранене, билкови промивки и др.
Важно е при лечението на хемороиди с лидокаин да сме сигурни, че не сме алергични към съставките на продукта. Ако е налице свръхчувствителност, може да се почувства парене и усилване на болката, да се получи допълнително зачервяване и подуване.

Аналог: Детралекс

Детралекс може да се приеме за аналог на лидокаин при терапии на хемороиди. Всъщност добре е да се знае, че използването на лидокаин само облекчава симптоматиката, докато с детралекс се цели овладяване на симптоматиката чрез лечение на венозната система (framar.bg). Детралекс съдържа активен компонент от червено грозде, който тонизира стените на вените и подобрява тяхната еластичност и пропускливост. Приемът под формата на таблетки подобрява цялостно състоянието на кръвоносната система и се отразява положително на проблема с хемороидите. Най-често се препоръчва прием в продължение на две седмици; ако в този срок не настъпят положителни промени – терапията трябва да се смени. От друга страна – при положително повлияване е възможно детралекс да се приема продължително, без негативни странични ефекти.

Как с милгама да лекуваме болката

За задържане при акт.

Лидокаин под формата на спрей се счита за успешно средство, с чиято помощ се постига ефект на задържане и удължаване на сексуалния акт. Препоръчван е при проблеми с ерекцията и преждевременна еякулация (stud100.bg).

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Прилагането на спрей с лидокаин е коментирано от немалко специалисти като спорен вариант, тъй като активният компонент може да провокира ефект на привикване. Като алтернатива в подобни случаи се препоръчват продукти с растителна съставка – например екстракт от дъбова кора. Прилагането на подобен спрей по същия начин като лидокаин води до задържане на еякулацията и удължаване на акта.

В ампула за инжекции

Инжекционният разтвор еднопроцентов лидокаин се използва като обезболяващо средство по назначение от лекар или стоматолог. Прилагането на тази форма изисква професионална компетентност, т.е. трябва да се извършва от лице с медицинска квалификация.

Ампулите за инжекции трябва да бъдат използвани чрез венозна или мускулна манипулация. Прилагането в стоматологията се извършва от лекуващия зъболекар като локална упойка (framar.bg).

При свръхчувствителност към продукта са възможни бързи странични реакции от рода на възбуда, нервност, замайване, гърчове, затруднено дишане или спиране на дишането. При някои потребители се появяват зрителни смущения, неконтролирани потрепвания и движения, гадене и повръщане, обриви.

Спрей

Аерозолната или спрей-форма на лидокаин е предназначена за обезболявне на болезнени зони по кожата и лигавиците. Обикновено напръскването с лидокаин подготвя за полагане на по-сериозна местна упойка, извършване на терапевтични процедури с болезнено въздействие или изследвания със същата характеристика.

Спрей-формата е прилагана често в хирургията, стоматологията, при лечението на уши-нос-гърло, в АГ-лечението, оралните терапии и изследвания (framar.bg).

При зъбобол

Зъбоболът може да бъде овладян за няколко часа с помощта на памучно тампонче, напоено с лидокаин от ампула. Лидокаинът потиска чувствителността на повърхностните рецептори и временно блокира сигнала, с който тялото алармира за локалната болка.

Не бива да забравяме, че тампонът с лидокаин само дава отсрочка, но не решава проблема. Предприемаме подобна терапия при зъбобол само за да открием зъболекаря си и да стигнем до него за същинската терапия (doctorbg.net).

Дайте мнение и Вие тук!

Зъбобол. Първа помощ с лек или хапче? Антибиотик. При деца

При множествена склероза с мидокалм

Мидокалм Рихтер: в състава на този инжекционен разтвор влиза лидокаин като активен компонент. Комбинираното въздействие е подходящо при необходимост от миорелаксанти и множествената склероза е едно от тематичните направления за приложението на продукта (medside.ru). Интравенозното или мускулно приложение облекчава симптоматиката при множествена склероза, като овладява болките, постига отпускане на мускулатурата и подобряване на двигателните възможности, оптимизира кръвообращението и скоростта на нервните импулси.

При ухапване от кърлеж

Запознати с проблема уверяват, че лидокаин в коментираната спрей-форма може да помогне за отстраняването на кърлеж от тялото ни. Терапията е такава: напръсква се мястото с впития паразит, изчакват се 1-2 минути, след което кърлежът се отстранява чрез внимателно издърпване с пинсета (az-jenata.bg).

Капки за уши отипакс при болки в ухото

Капките за уши отипакс съдържат активните компоненти лидокаинов хидрохлорид – лидокаин, и феназон (framar.bg). Препоръчват се за лечение на остро възпаление на средното ухо, ушни инфекции при вирусни заболявания – грип, или възпаления при т.н. баротравми. Капките са с добър ефект, но само ако няма перфорация на тъпанчето и изтичане на секрети: в такава ситуация отипакс не се прилага поради вероятни усложнения.

Стандартната терапия предвижда поставянето на 4 капки в болното ухо, 3-4 пъти дневно.

При физиотерапия срещу радикулит

Електрофореза с лидокаин е една от препоръчваните физиотерапевтични процедури при радикулит. По лекарска преценка се назначава серия от сеанси, чиято цел е овладяване на болката и подобряване на подвижността в лумбалната област и възстановяване подвижността на крайниците.

За обезболяване е възможно и инжектиране на лидокаин в проблемната зона – обикновено мускулно, за по-бърз ефект при необходимост от бързо гарантиране на подвижността (рехабилитация.com).

Известна е и комбинацията Дипрофос с лидокаин:

Как умно да използваме медикамента дипрофос

При правене на татуировки и пиърсинг

Правенето на татуировки и пиърсинг без съмнение е болезнено – затова си има обезболяващи кремове и спрей с лидокаин. Прилагането на такъв крем – например Noble Numb, редуцира усещането за болка. В състава на крема има висок процент лидокаин; ефектът на обезболяване се поддържа в продължение на три и половина часа (hitdobavki.com).

При епилация и кола маска.

Премахването на косми от тялото обяснимо причинява силни болки, както и последващи локални дразнения и обриви.

Спасението от всичко това може да е лидокаин. Както споделят вещи в това занимание – здрава кожа след епилация може да има само ако мястото се обработва от хигиенни съображения с памук и лавандулов спирт; споделено от практиката – против обрив могат да се използват антибиотични кремове.

За болките все пак добра работа върши нашият лидокаин. Чрез спрей-формата може да се обработи еднократно засегнатата зона и да се потисне острата чувствителност до приключване на процедурата (bb-team.org). Не бива при това да се забравя, че полагането на лидокаин върху голяма площ може да увеличи вероятността от проява на негативни странични ефекти.

Вижте и ТОВА:

Трахизан за болно гърло: ето как се прилага!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

фламексин

Фламексин: Гел и болкоуспокояващи прахчета (саше). Още един убиец на болката

За какво се използва (приложение и действие). На таблетки. На болкоуспокояващи прахчета. Фламексин и/или аулин. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *