Лопедиум, цена, Смекта, Имодиум

Лопедиум. Как се пие? Смекта и Имодиум по-добри ли са?

При остро разстройство. При хронична диария. Дозировка за възрастни и за деца. Какво не забелязваме в листовката? След антибиотик. Време на действие. Цена. Странични ефекти: Запек. Метеоризъм. Повръщане и гадене. Алергия. Болка и парене в корема. Дискомфорт в червата. Противопоказания. Лопедиум или имодиум? Или линекс? И смекта. Може ли алкохол? Мнения. Може ли да се дава на куче?

Лопедиум е един от успешните варианти да се спасим при остро разстройство. Рекламното послание на този фармакологичен продукт ни внушава, че с една само доза е възможно да спрем разстройството.

Обикновено при остри състояния с разстройство се вземат наведнъж две капсули лопедиум, а сетне по една след всяко изхождане с диарични екскременти (framar.bg). Важна подробност: ако диарията съдържа кървави находки и се поддържа температура, не бива да вземате лопедиум.

Ако пациентът е дете или подрастващ на възраст 6-17 години, се взема само една капсула и по една при всяко следващо посещение във WC-то. Лимитът за възрастни е 8 капсули за 24 часа. При деца максимумът е до три капсули при тегло 20 кг, но също не повече от общо 8 за денонощие.

Ако острото състояние не се повлияе в рамките на 48 часа, лопедиум очевидно няма да свърши работа и е необходимо лекарско мнение за по-ефективна терапия. Да не забравяме и това, че по същество лопедиум не лекува причината за разстройството, а съдейства на организма да овладее симптомите му чрез забавяне на чревната перисталтика.

При хронична диария

лопедиум
Спри с лопедиум разстройството!

Хроничната диария също може да се повлияе симптоматично от лопедиум. За това е необходимо да се приемат първоначално две капсули – при възрастни, или една при деца над 6 години. Поддържащата доза се приема по-продължително време, след като е постигната при не повече от две оформени изхождания на ден. Лимитът е 6 – 8 капсули дневно при възрастни и при деца, като при деца се изчислява по лекарско указание според килограмите.

Не е препоръчително да се приема лопедиум по-продължително от четири седмици. Ако това все пак е наложително, трябва да става под лекарски контрол (framar.bg).

Дозировка за възрастни и за деца

Както вече стана дума, дозировката за лопедиум е 2 капсули първоначално за възрастни или една – за деца и подрастващи от 6 до 17 години. Терапията след това продължава с една капсула след всяко диарично изхождане. При деца и подрастващи лимитът се изчислява на база 3 капсули при тегло 20 кг, като най-голямата дневна доза никога не надхвърля 8 капсули (framar.bg).

Деца под двегодишна възраст не могат да се лекуват с лопедиум. Възрастовата група от 2 до 6 години приема доза, определена от лекуващия. С капсулите трудно се осигурява точната доза за деца – добре е в такива случаи да се разчита на таблетки лопедиум.

Какво не забелязваме в листовката?

лопедиум
Лопедиум овладява симптомите, но не лекува причината

Лопедиум е считано от немалко хора за обикновено, безобидно лекарство, което лесно може да се набави без рецепта. Всъщност има доста предупреждения в пациентската листовка на лопедиум за спазването на определени условия при приема му. Така например продуктът не се приема при подут корем, улцерозен колит и определен тип бактериални чревни инфекции.

Не вземаме лопедиум – според пациентската листовка – повече от четири седмици. Подобни ограничения означават, че организмът привиква към наблюдаваното лекарство и престава да изпълнява вменената му роля (framar.bg).

“Демир

Нещо, което в листовката не се съобщава изрично, е фактът, че активният компонент на продукта – лоперамид, е опиоид (druds-forum.com).

След антибиотик

Възможно е лечението с някой антибиотик да причини т.н. псевдомембранозен колит. При него дебелото черво страда – то се инфектира с бактерията Clostridium difficile поради нарушената среда в чревния тракт.

Псевдомембранозният колит също протича с разстройство, но в подобни случаи лопедиум не бива да се използва (framar.bg). Комбинацията от това състояние и лопедиум може да провокира опасна чревна непроходимост.

Време на действие

Лопедиум започва да действа приблизително около 30 минути след приема. Въздействието му продължава от 4 до 6 часа.

Цена

Опаковка лопедиум – 10 стандартни капсули по 2 мг, струва средно около 4.50 – 5 лв.

Странични ефекти: Запек

лопедиум
Ако лопедиум не помогне за 48 часа – търсете друго лечение

Както всеки медикамент – и лопедиум може да предизвика странични ефекти. Един от най-характерните е запекът – затова при нормализиране на изхожданията приемът на продукта трябва веднага да се спре.

Други странични ефекти са образуване на газове, замайване и сънливост, главоболие. По-рядко се съобщава за болки в стомаха и повръщане, сухота в устата, нарушено храносмилане и обриви. Рядко, но възможно е да се проявят алергични реакции – освен обриви също и отоци, припадъци, вцепененост, чревна непроходимост и тежест в корема, задържане на урина.

Сред опасните странични ефекти са рязкото повишаване на кръвното налягане и нарушена координация. Някои от ефектите, които засягат зрителни отклонения, влошена концентрация, замайване и умора правят шофирането опасно – затова при прием на лопедиум е добре това да не се прави (framar.bg).

Метеоризъм

В малък процент от случаите, когато се е налагало прилагане на лопедиум, като страничен ефект се явява повишеният метеоризъм (framar.bg). Проявата е свързана с понижаване на чревния мускулен тонус и забавеното придвижване на съдържимото в чревния тракт. Този страничен ефект е преходен и при успешно действие на лопедиум в рамките на 48 часа изчезва.

Повръщане и гадене

В случаите на вирусна инфекция с диария и повръщане приемът на лопедиум е трудна работа, но когато това стане възможно гаденето може да е по-скоро проява на самата инфекция.
Принципно обаче лопедиум причинява в отделни случаи гадене и повръщане; това е страничен ефект от приема на продукта (framar.bg). Ако тези признаци се проявяват всеки път, когато вземете лопедиум, обсъдете с лекуващия друг медикамент за контрол на диарията.

Алергия

Проявите със свръхчувствителност са част от нежеланите лекарствени реакции при лечение с лопедиум. Възможно е това да са кожни проблеми – зачервяване, сърбеж, обрив. В редки случаи приемът е последван от оток на гърлото и лицето; този симптом е сериозен и изисква незабавна медицинска намеса; допустим е анафилактичен шок, загуба на съзнание (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Болка и парене в корема

Сравнително рядко приемът на лопедиум причинява сухота в устната кухина, парене и болезнени спазми в корема. Състоянието може да се определи като преходно, свързано с началната фаза от терапията с лопедиум (framar.bg).

Дискомфорт в червата

Дискомфортът в червата най-често е компонент от комплексна реакция заедно със сухота в устата, нарушено храносмилане, парене в стомаха и/или повръщане. Не е задължително да се проявят едновременно всички признаци: подобни отклонения според статистиката получава един на 100 до 1000 пациенти, лекувани с лопедиум (framar.bg).

Противопоказания

Лопедиум не бива да се използва, ако е известна непоносимост към някой от компонентите на медикамента (framar.bg). Не бива да се използва и в случаите, когато е налице подут корем, придружен с усещане за тежест.
Ако разстройството е характерно с наличие на кръв и слуз в изпражненията и болният има висока температура, не бива да се приема лопедиум. Той не е подходящ и за терапия при деца под двегодишна възраст.
Този вариант за лечение на разстройство не е добър при остри пристъпи на улцерозен колит; при разстройство, следващо лечение с широкоспектърен антибиотик; при някои видове стомашно разстройство, свързано с определен вид чревни бактерии.

Лопедиум или имодиум?

Разлика в двата продукта уж няма, тъй като и лопедиум, и имодиум са с активен компонент лоперамид. На практика обаче разлика има и ето в какво се състои тя:

Имодиум е оригиналният продукт с лоперамид, разработен от фармацевтичната корпорация „Янсен”. Той е патентован след доста дълги изследвания и експерименти. Според действащите на фармацевтичния пазар правила след изтичането на патентния срок аналози на имодиум могат да произвеждат и други фирми – такъв е случаят с лопедиум.

Само че активният компонент за имодиум се произвежда от самите „автори” и е с 0.001% примеси, а същият компонент за лопедиум се поръчва от стандартен доставчик и примесите му – в норма – са 0.1%. Тези разлики може и да изглеждат нищожни, но именно поради чистотата на активния компонент лоперамид страничните ефекти при имодиум са значително по-рядко проявявани. Точният състав на активния компонент за имодиум и самото му приготвяне си остават производствена тайна (tiensmed.ru).

Или линекс?

Не може да се говори за алтернатива лопедиум или линекс, защото става дума за два принципно различни продукта. Лопедиум, както вече знаем, има задача да овладее симптомите на разстройството – забавя чревната перисталтика и съдейства на чревния тракт да възстанови нормалната скорост, с която чревното съдържимо преминава и се изхвърля от организма. Предполага се, че тази задача при добро развитие на терапията може да се изпълни за 48 часа.

Линекс е пробиотик; съдържа полезни лактобактерии, чието внасяне в стомашно-чревния тракт съдейства за възстановяване на микрофлората и по този начин – регулира разграждането на храните и усвояването на полезните компоненти в тях (framar.bg). Докато лопедиум само овладява симптомите на разстройство – линекс упражнява лечебен ефект, но за резултати му е необходимо повече време.
Двата продукта могат да се съчетаят за комплексен ефект.

И смекта

Смекта е друг продукт за овладяване на диарични състояния, който може да бъде алтернатива на лопедиум. Негов активен компонент е диосмектитът – микробиологично пречистен двоен силикат. Това е вещество, което е в състояние да поеме течности в осем пъти по-голям от собствения обем (marvi.bg). По този начин смекта лесно и бързо променя консистенцията на изпражненията, втвърдява ги и преустановява диаричните изхождания.

Паралелно с това продуктът приема и токсичните компоненти от стомашно-чревния тракт, като същевременно покрива чревната лигавица с предпазен филм и създава условия за самовъзстановяването й.
За разлика от лопедиум – смекта може да се дава и на деца под двегодишна възраст, включително бебета, в подходящи дози. Не може да се говори за такива тежки странични ефекти, както при лопедиум – макар и в редки случаи.

Може ли алкохол?

За препоръчване е приемът на лопедиум да не става едновременно с алкохол. Комбинирането с алкохол, особено в по-голямо количество, може да усили страничните ефекти на медикамента върху централната нервна система. Или да провокира тяхната проява – става дума за нарушена концентрация и преценка на външната обстановка, нарушения в координацията и психомоторните умения (framar.bg).

Мнения

  • NavNav, kaldata.com: „Точно така, слушай доктора! Лопедиум помага и при вирусни разстройства. ! Пий много течности, защото можеш да колабираш, ако се обезводниш. Няма страшно, че изпитото излиза отзад на фонтанче. Все нещо остава”.
  • Жулиен, framar.bg: „Само от две капсулки лопедиум по една на ден, вече играя хоро и не съм ходил скоро по нужда. Много съм доволен от продукта препоръчвам го на всички с рядко щастие!”
  • Таня, framar.bg: „Лекарство с изключителен ефект. Действа бързо и сигурно. Винаги имам в чантата си.”

Може ли да се дава на куче?

Форуми споделят практики, при които с капсула лопедиум от 2 мг се лекува диария на куче. Това е рискован ход, защото концентрациите на лекарствените продукти за хора и животни не са еднакви и защото страничните ефекти могат да се проявят във фатална степен при домашния любимец. В такъв случай при проблем е по-добре в отсъствието на ветеринар спешните мерки да бъдат ориентирани към народната медицина: оризова вода и варен ориз, докато открием точния лекар.

Вижте и ТОВА:

Диария: видове, причини, диагностика и лечение. Лекарства и народни средства

И едно видео по темата:

Първоначално публикувано на:07.07.2015 @ 16:31

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Man

Манитол за пиене и др.: всички приложения на универсалния диуретик

Кога и как се взема манитол – диагнози и прием. Форми, специфика, кое за какво …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *