Ериус таблетки

Полза и странични ефекти от ериус

Топ 14 ползи от ериус. При алергии. При сенна хрема (алергичен ринит). При задна хрема. При кихане. При сърбеж. При запушен нос. При трета сливица. Лечение на слънчева алергия. Копривна треска (уртикария). Варицела. При кашлица и ларингит. При обриви. При атопичен дерматит. При сълзене на очите и зачервяване. При бременност и кърмене. Антихистамин ли е? Странични ефекти и предозиране

Ериус е противоалергично лекарство, от чието приложение има поне 14 ползи – а защо не и повече?! Предлага се под формата на сироп или на таблетки, приема се по лекарско предписание.

Ето кои са доказаните ползи от противоалергичния препарат ериус: установява контрол върху възможни алергични реакции, без да причинява сънливост (1); облекчава симптомите на сенна хрема (2); противодейства на системни алергени от рода на домашен прах (3);

облекчава при алергични раздразнения на очите – зачервяване, сърбеж, сълзене (4); неутрализира дразнене на дихателните пътища – кихане, кашлица (5); блокира дразнене в зоната на носоглътката – сърбеж на небцето, дискомфорт в гърлото (6);

облекчава неприятните състояния при хронична хрема (7); предотвратява възможни алергични реакции при лечение с антибиотици (8); облекчава кожни раздразнения от алергичен характер – сърбеж, зачервяване, включително слънчева алергия (9);

овладява тежки алергични обриви – уртикарии (10); съдейства за лечението на кожни заболявания – дерматити, и на инфекциозни от типа на варицела (11); полезен при комплексна терапия на инфектирани сливици, включително трета сливица (12);

чрез полезните си ефекти въздейства успокояващо на нервната система и спомага индиректно за доброто качество на съня (13); не влиза в лекарствени взаимодействия и може да се използва при всички възрасти над 1 година (14) – framar.bg.

При алергии

Ериус превантивно или за лечение на алергична симптоматика се прилага по лекарско предписание. Обичайната доза е една таблетка дневно, или 2.5 до 10 мл сироп еднократно за деня – в зависимост от възрастта (framar.bg). Продължителността на терапията се определя от лекуващия. Ериус неутрализира алергични реакции от различно естество, от сезонни прояви до свръхчувствителност към хранителни компоненти.

Възможно е в хода на лечението да се проявят странични ефекти от рода на сухота в устата, главоболие, отпадналост. Регистрирани са единични случаи на затруднено дишане и хрипове, копривна треска, промени в сърдечния ритъм, отоци, отклонения в чернодробните показатели. Ако тези реакции не са преходни и проявата им се усилва, веднага трябва да се потърси медицинска помощ (framar.bg).

ериус
Ериус може да ви спаси от алергичните симптоми

При сенна хрема (алергичен ринит)

В случаи на диагностицирана сенна хрема лечението с ериус определено дава положителен ефект при повечето пациенти (zdrave.org). Облекчават се симптомите от рода на запушен нос, кихане, насълзяване на очите, упорита “плитка” кашлица. Схемата на терапия в подобни случаи не е стандартна; освен от здравословното състояние на пациента, тя зависи от географския район и особеностите при смяната на сезоните. При алергия към полени е възможно – в зависимост от профила на растителния свят – да се предприеме подготовка чрез прием на противоалергичен продукт и имуноукрепващ препарат. Ериус е подходящ вариант за такива профилактични програми (zdrave.org).

При задна хрема

ериус
Какво биха казали за ериус?

Така наречената задна хрема се свързва с възпаление на третата сливица. При нея е налице стичане на секрет с болестотворни микроби по гърлото; възпалението често прераства в кашлица, усложненията настъпват лесно.

“Фигурин

Понякога болестното състояние на третата сливица е резултат от алергична реакция и може да се повлияе от прием на ериус. Тъй като състоянието е присъщо на детската възраст, най-добре е ериус да се препоръчва под формата на сироп. Дозирането му е в съответствие с възрастта на пациента, като лечението е приложимо над едногодишна възраст (za-decata.com). Ериус помага за овладяването на неприятната симптоматика – болки при преглъщане, затруднено дишане и преглъщане, кашлица, запушен нос и хрема.

При кихане

Кихането е един от симптомите за алергична реакция – дразнителите най-често са акари от домашния прах или цветен прашец през пролетния сезон (zdrave.org). Мъчителните серии от многократно кихане буквално изтощават, карат очите да се зачервяват и сълзят, затрудняват нормалното дишане и преглъщане, отключват хрема. Приемът на ериус са отразява положително при подобни състояния – кихането се овладява или намалява честотата на описаните пристъпи.

При сърбеж

Кожните раздразнения – сърбеж и зачервяване, както и сърбеж в очите, носа, небцето, са елементи от симптоматиката на алергичните пристъпи. Неприятните сърбежи от алергичен дразнител също се повлияват успешно при лечение с ериус.

Сред най-мъчителните варианти на кожен сърбеж са т.н. уртикарии: при тях мъчителният сърбеж е придружен с характерни обриви, които при чесане могат да се разранят и да се развие вторична бактериална инфекция на кожата и подкожните тъкани. Своевременният прием на ериус предотвратява подобни развития; освен това чрез медикамента се тушират продължителни неприятни състояния около хроничните кожни раздразнения на алергична основа (zdrave.org).

При запушен нос

Приемът на ериус облекчава състоянието, популярно като запушен нос. То е свързано с оток и изсъхване на лигавиците в носа, невъзможността да се отделят секрети и да се поема въздух през непроходимите канали (zdrave.org). Лечението с ериус облекчава подобни състояния, които може да са резултат от настинка или алергичен ринит. Много често състоянието запушен нос е придружено от зачервяване и парене в очите, отделяне на сълзи, или редуване на запушен нос и обилна хрема.

При трета сливица

Ериус е един от медикаментите, препоръчвани при уголемена трета сливица. Специалистите са на мнение, че в този случай въздействието е с променлив успех – какво ще се случи зависи от причината, поради която тъканта на третата сливица е неспокойна и възпалена. По правило ериус повлиява състоянията, причинени от алергична реакция (bg-mamma.com).

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение на слънчева алергия

Все повече са хората, които трудно понасят слънчевото греене. Кожата им се зачервява, сърби и щипе, покрива се с неприятни обриви. Това е слънчева алергия и ако си давате сметка какъв е проблемът, ще ограничите престоя си на слънце или няма да излагате задълго разголени участъци от кожата си под палещите лъчи.
Приемът на ериус помага да се преодолеят такива състояния – те са особено мъчителни за малките деца. Ще разпознаете пристъпите на слънчeва алергия по това, че зачервяването и обривът обхващат само определени зони на тялото, например краката под коленете или лицето, или зоната между гърдите и кръста. Петната с обрив са рязко отделени от незасегнатата кожа.

Разчитайте наистина на ериус, но в никакъв случай не излизайте на слънце между 11 и 15 часа. Ако това е наложително – вземете мерки. Помагат слънчевите очила, шапки и козирки, светли и широки памучни дрехи (zdrave.org).

Копривна треска (уртикария)

За копривна треска говорим, когато по кожата започнат да се появяват обриви – на вид подобни на мехурчетата, които причинява контактът с коприва. Копривна треска или уртикария може да се прояви в резултат на различни дразнители; това могат да са храни, медикаменти, химически вещества. Най-често уртикарии причиняват рибата, яйцата, някои меса и шоколадът. Спасението е в диетата, но в същото време организмът има нужда от подкрепа и нашият ериус е добър избор за това.
Състоянията с уртикарии могат да са остри или хронични (zdrave.org). Всеки от пристъпите на копривна треска е изпитание и натоварване на имунната система. Ако тези пристъпи са твърде чести, проблемът сериозно застрашава здравето.

Варицела

Ериус помага на болните от варицела да преодолеят мъчителния сърбеж, свързан с характерните пъпки. Много е трудно да се овладее желанието за облекчение чрез чесане – а това е твърде опасно заради риска от бактериална инфекция, ранички и гной, белези (zdrave.org). Противоалергичните продукти, какъвто е ериус, могат да облекчат тази симптоматика. Добре е също дразненето да се овладява чрез внимателна обработка на пъпките с ментолов спирт и сулфатиацолов прах. По този начин болният от варицела може да се предпази от усложненията, за които стана дума.

При кашлица и ларингит

При т.н. алергичен ларингит, придружен от лаеща кашлица, ериус помага да се преодолее болестното състояние. Това е неприятно и опасно заболяване, по време на пристъп заради набъбналите и отекли гласни връзки се получават епизоди с мъчителна кашлица и задушаване. Нерядко се налага лечение в болница, особено при малките деца (puls.bg).

При обриви

Ериус е ефективен не само при уртикарии, но и при обриви от всеки друг характер – естествено, най-резултатен е приемът му при алергични кожни реакции. Симптоматиката при обриви и зачервяване на кожата се повлиява положително от ериус, но медикаментът не бива да се приема без лекарска препоръка (zdrave.org).

При атопичен дерматит

Атопичният дерматит се характеризира с усещането за суха кожа, поява на сърбеж, зачервяване и обриви, често състоянието е свързано с безсъние (bioderma-bg.com). Състоянията с атопичен дерматит са доста продължителни, кожните проблеми изчезват и се завръщат и понякога е трудно да се установи точната причина за тях.

Според някои специалисти атопичният дерматит в половината от случаите е резултат от алергични въздействия на медикаменти и храни, а в останалите е резултат на инфекции или директни химически въздействия. Преобладава хипотезата, че по-добро действие имат локалните средства за външно приложение – различни кремове и мехлеми. Медикаменти като ериус се дават за по няколко дни, но те са по-скоро подкрепящото средство в лечебния процес.

При сълзене на очите и зачервяване

Сълзене и зачервяване на очите обикновено има при сенна хрема или целогодишен алергичен ринит. Приемът на ериус облекчава тази симптоматика, която е свързана с основното състояние (framar.bg).

При бременност и кърмене

Ериус не се препоръчва при бременност и кърмене (framar.bg).

Антихистамин ли е?

Ериус е антихистаминов препарат от последна генерация; няма седативен ефект и страничните му действия са редуцирани (framar.bg).

Странични ефекти и предозиране

Според пациентската листовка предозирането с ериус не създава опасности за здравето, но е добре да се направи консултация с лекуващия, ако това се случи неволно (framar.bg).

Главоболие, отпадналост и пресъхване на устата са обичайните странични ефекти, за които понякога се съобщава. Има информация за единични случаи на тежки реакции – ускорен сърдечен ритъм, хрипове и затруднено дишане, отклонения във функциите на черния дроб и бъбреците, отоци, обриви, болки в корема, гадене и повръщане, диария, болки в мускулите. За подобни симптоми е нормално да се търси незабавно медицинска помощ.
Един от аналозите на Ериус е Ксизал:

Първоначално публикувано на:16.06.2015 @ 16:05

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

синупрет

Синупрет – опитайте го при хрема и синузит!

Синупрет – всички растителни съставки на медикамента; как действа. Лечение със синупрет, дози и ефекти. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *