Teeth Whitening
Mouth and teeth before and after whitening

Кокосов въглен за избелване на зъби и др. начини. Мнения

Как се ползва прах от кокосов въглен за избелване на зъби. Мнения за водещи лекари стоматолози. Коя пудра е добра? Лазерно избелване. Паста за зъби с активен въглен. Гел, ленти. Домашно избелване и други способи.

Да започнем с една препоръка от коментарите и после ще минем към по-научната част:

От коментарите: Кокосово масло
избелване на зъби с кокосово масло
Получихме ценен коментар за избелване на зъби с кокосово масло и бързаме да допишем текста си!

“Аз лично си избелвам зъбите с кокосово масло и съм суперски доволен – споделя читателят ни Марин Младенов. – Ям го два пъти на ден и си жабуря зъбите с него около пет минути. Кокосовото масло е идеално за тази работа. Но трябва да изплюете после, защото иначе всичките токсини ще влязат в стомаха ви и може да си навредите….Особено за пушачите кокосовото масло е задължително, но трябва да е студено пресовано и нерафинирано, иначе нищо не правите!”

Действително с помощта на кокосово масло може да се постигне оптично избелване на зъби в домашни услвия (krepkozdrave.com). Ефектът се дължи на съдържащата се в маслото лауринова киселина. Процедурата се изпълнява сутрин, като устата предварително се изплаква с вода и зъбите се подсушават с хартиена салфетка. Взема се в уста една чаена лъжичка масло и се започва енергично жабурене за няколко минути. След това правим обичайното измиване с паста за зъби.

Кокосов въглен за избелване на зъби

Той стана много популярен напоследък, след като се разбра, че да се избелват зъби със сода бикарбонат може да бъде опасно за венците. Това е специален вид активен въглен, който се прави от кокос. Не може с всякакъв активен въглен отново от съображения за сигурност на здравето на устната кухина. Трябва само няколко използвания да се направят и резултатът е зашеметяващ. Такава пудра може да се поръча от всеки сайт или от близката аптека да се вземе на цена от 15-20 лева.

И така: Защо толкова много зъболекари рекламират избелване на зъби, а не друго? Не е трудно да открием отговора. Той е от същия тип като въпросите за пластичната хирургия, за диетите и пр.

Неизвестно защо, всеки нормален човек таи в душата си страх от зъболекаря. Когато той ти казва, че ходенето при него е не за да ти причини болка – а да се погрижи за добрата ти визия, ти си готов да се предадеш.

Така по-спокойно ще можеш да възприемеш съвета на дентиста, че преди да започне с желаното от теб избелване на зъби, ще трябва да ти ги почисти от плаки и зъбен камък, да лекува възпалените ти венци и да ти оправи 1-2 кариеса.

избелване на зъби
С домашен комплект сами си правим избелване на зъби

Манията избелване на зъби наистина има същата история като свръхтънката фигура или напомпаните мускули: зад тези образи работи могъща индустрия, индустрията на разкрасяването.

Тя те облъчва с рекламните послания за процедури, диети, фитнес у дома и в зала – все неща, които ще те променят външно до желания образ на успешен и щастлив човек.

Дали наистина резултатът е такъв – друга тема. Дентистът, който продава своята избелваща система и своята услуга разяснява, че при избелване на зъби винаги се постига по-здрава визия. Но същевременно – че костната тъкан на зъбите си има специфично оцветяване, което зависи от възрастта, заболявания, хранителни и други навици. Зъбите могат да станат по-бели с четири степени по прилаганата скала Vita. Снежнобелият цвят не е постижим винаги, не е и завинаги.

Ако искате избелване на зъби и търсите информация – как се прави това и всъщност не крие ли някакъв риск за зъбния емайл и изобщо за здравето на устната кухина, направете повече консултации. Нека да не забравяме, че избелване на зъби се прави с водороден прекис и карбамид пероксид.

Става дума за окислителни процеси; за прилагане на компоненти, в които концентрацията на избелващото вещество може да достигне до 37.5%. Със сигурност не е същото – но да си припомним как изглежда една жива, хубава коса, изрусявана с водороден прекис или перхидрол.

Цена на различни места

Ако в крайна сметка сте решили, че процедурата избелване на зъби ви е необходима и в прилагането й няма никакъв риск, вие без съмнение ще трябва да си приготвите съответната сума. Избелване на зъби в зъболекарския кабинет е по-скъпо, но го прави специалист, т.е. можем да го приемем за по-надеждно. Дентистът прилага стандартни системи за избелване на зъби, като в модерните условия активира избелващите компоненти с лазер (igdental.com).

Можете да се потрудите и сами вкъщи, а може да се направи комбинация от двата подхода.

Офис вариантът за избелване на зъби върви от 200 до 300 лв, заедно с почистването на зъбна плака. Избелване на зъби по супер технология – със ZOOM-лампа,  може да достигне и 1200 лв.

Как се прави в домашни условия

избелване на зъби
При избелване на зъби цветът може да се просветли в четири степени

Как се прави избелване на зъби в домашни условия? Очевидно доста млади дами го практикуват и споделят опит в нета. Домашните условия все пак предполагат визита при стоматолога: зъбите се почистват от плаки и се полират от дентист, за да очакваме равномерно избелване (bg-mamma.com).

Зъболекарят прави отливка на зъбите и изработва силиконови пластини/шини, в които се вкарва избелващият гел; поставят се и се спи с тях. Концентрацията на избелващия агент в този случай е по-ниска в сравнение с материалите, използвани в зъболекарския кабинет.

Този тип избелване също е за хора с достатъчно пари: според признания във форумите цялата сметка – с почистване на плаки, изработване на силиконовата отливка и набавяне на гел, е между 200 и 300 лв. Някои предпочитат варианта не заради по-ниската цена, а защото избелващите компоненти са по-малко агресивни.

Нещо важно: избелените “зъбки” не остават снежнобели завинаги! След края на избелването се препоръчва в продължение на месец да не се ядат и пият храни и напитки, които оцветяват емайла (любителите на кафе го сърбат през сламка!).
Ефектът от избелване на зъби обикновено продължава година-година и половина, след което всичко трябва да се направи отначало.

Демир бозан за безсъние

Има и – да ги наречем, народни методи за избелване на зъби, за които няма да се охарчите с повече от десет лева.

Избелващи ленти – вършат ли работа?

Лентите за избелване на зъби са още един вариант за постигане на желания ефект. На особена популярност се радват продукти от задокеански производители, които вървят на цена от около 80-90 лева комплекта. Лентичките са еластични и обгръщат зъбите изцяло – така осигуряват равномерното избелване на зъби по цялата им повърхност.

Още в текста: Защо толкова много зъболекари рекламират избелване на зъби, а не друго? Цена на различни места. Избелващи ленти – вършат ли работа? Със сода бикарбонат. ♣ Как се прави в домашни условия. ♣ Паста – плюсове и минуси. ♣ С кора от лимон. ♣ С активен въглен. ♣ С кислородна вода. ♣ Лазерно избелване. ♣ Избелващ гел. ♣ Система (уред) за домашно избелване. ♣ “Писалка”. ♣ Прах. ♣ С олио. ♣ С шини. ♣ Вредно ли е? ♣ От коментарите: Кокосово масло. ♣ С ягоди. ♣ Бромелаин (Bromelain). ♣ С куркума. ♣ С босилек. ♣ С кора от банан или портокал. ♣ Масло от синап. ♣ С дафинов лист. ♣ Морска или хималайска сол? ♣ Фина хума (каолин). ♣ Ябълков оцет. ♣ Урина. ♣ При доктор: Механично избелване с ултразвук. ♣ Химично с гел. ♣ Избелване на умъртвени (девитализирани) зъби. ♣ Странични ефекти. ♣ Мнения. ♣ Избелване и бременност.

Анонсите за този продукт за избелване на зъби внушват, че това е по-лесният и достъпен начин. Лентата се поставя за около час, като през това време не е необходимо да седите на стола с широко отворена уста – може дори да се пие вода (usa-kozmetika.com).

Манипулацията по избелване на зъби се прави веднъж на ден в продължение на две до четири седмици. Първите видими резултати идват най-малко след едно денонощие, а трайността на ефекта достига до две години.

Паста – плюсове и минуси

Всички известни марки паста за зъби имат варианти на продуктите си с избелващ ефект. На доста добра популярност например се радват Елгидиум и Сензодент. В много случаи обаче има коментари за това, че ефектът не е постигнал очакванията. Или че абразивните компоненти в пастата за избелване на зъбите са увредили емайла, или са разранили венците.

Елгидиум е приемлив вариант заради добрата поносимост – съдържа флуор и два вида силикати, минерални и бамбукови. Продуктът е анонсиран като такъв за интензивно избелване.

избелване на зъби
При избелване на зъби изтърпявате това

Важно е да се отбележи, че всъщност пастите за избелване на зъби не избелват, а само премахват повърхностната плака върху зъбите; има оптичен избелващ ефект, тъй като се почистват наслоения от храна и напитки (zabolekar.info). С избелващите пасти не бива да се прекалява заради наличието на абразивни частици.

Продължителната им употреба уврежда емайла, оголва шийките на зъбите и ги прави твърде чувствителни. Същински избелващ ефект в слаба степен могат да постигнат пасти с добавен пероксид – например Rembrandt.

Със сода бикарбонат

Този метод за избелване на зъби е доста спорен. За някои специалисти дори е наивен, ако си дадем сметка за модерните компоненти и апаратура за избелване на зъби. Всъщност – избелване на зъби със сода е работещ вариант, макар резултатите да са доста скромни. Със сода за хляб, посипана по четката за зъби, може да се снеме замърсяващата горна плака – от храни и напитки (24chasa.bg).

Масажирането на венците със содената четка им действа заздравяващо, упражнява се и антисептичен ефект за цялата устна кухина. Содата алкализира средата в устата, което намалява риска от киселинни въздействия и спасява от лош дъх. Най-сетне, частиците на содата действат като фин абразив и това облекчава почистването на зъбната повърхност.

С кора от лимон

За избелване на зъби с домашни средства действайте и чрез кора от лимон (zdrave-ot-usmihnatden.blogspot.com). По този въпрос има някои потребителски спорове. Част от любителите на избелване на зъби смятат, че да се прави така е глупаво и че действието на лимона и лимоновата кора увреждат зъбния емайл.

Преобладава вариантът – режем лимона на кръгчета, изяждаме плодната част и с вътрешната страна на кората масажираме венците. Привърженици на този метод признават, че резултатите са доста скромни – но поне няма сериозни разходи.

С активен въглен

Този метод се посочва от специалисти като ефективен и безопасен (framar.bg). Активният въглен е добър абсорбатор и “обира” всички частици от замърсените зъби. При това не се уврежда емайлът, няма опасност за венците – просто ви трябват две таблетки активен въглен и четка за зъби.

Таблетките се размиват с малко вода на кашичка и с четката се нанасят по цялата повърхност на зъбите. Следва енергично търкане в продължение на две минути. Задължително е накрая изплакването на устата – обилно – със студена вода и последващото измиване на зъбите с “нормална” паста, за да се прекрати действието на активния въглен.

С кислородна вода

Избелване на зъби с кислородна вода или водороден прекис е популярна практика: практикува се изплакване на устната кухина с разтвор от прекиса (blitz.bg).

Методът с кислородна вода – за разлика от този с активен въглен, крие някои рискове. Стоматолозите коментират, че жабуренето с кислородна вода може да увреди лигавиците на устната кухина, без да се постигне желаният избелващ ефект.

Въпросната кислородна вода е с концентрация от 3%, докато при професионалното избелване се работи с прекис от 30% (zubolekarbg.com).

Лазерно избелване

Денталният лазер е вариантът да постигнем избелване на зъби без болка, без неприятното стържене на бормашината, бързо и ефектно (laserdent.bg). При този терапевтичен вариант лечението се извършва с помощта на насочен светлинен лъч.

При пародонтоза с негова помощ се отстраняват умъртвени тъкани и спират болката и кървенето, изчистват се от плаки зъбните повърхности, елиминират се характерните джобове от пародонтоза. При избелване на зъби е достатъчна подготовката – изчистване на плаки и мъртви клетки, преди да започне същинската работа.

Избелващ гел

Избелващият гел съдържа познатите активни компоненти – вижте по-горе. Нанасянето на гела от зъболекар следва активиране на агентите в гела с лазерен лъч.

При домашно лечение с гел трябва да се внимава зъбите да се покриват с продукта равномерно. Продуктът се нанася върху зъбите и се оставя да действа 20-30 минути. В рамките на един ден процедурите могат да са и повече, но с общо времетраене 60 минути (framar.bg).

От гела не ще могат да се възползват потребители с брекети и шини. Както и тези с чувствителни зъби – ако процедурата причинява болка, парене или дискомфорт, трябва да се прекрати.
Не бива да се използва от бременни, кърмачки и подрастващи под 16-годишна възраст.

Дайте мнение и Вие тук!
Система (уред) за домашно избелване

Вариантите за избелване на зъби в домашни условия се оказват доста разнообразни. За 20-тина лева можете да се снабдите с две тубички избелващ гел, силиконови шини, уред – усъвършенстван и безопасен UV-излъчвател с батерии (promoclub.bg).

Зъбите се измиват хубаво с обикновена паста за зъби. Гелът – според указанията – се нанася на тънка ивица върху силиконовата “захапка” – т.н. шини. Захапете силикона и включете в него уреда; след 10 минути той се изключва сам. Допускат се до три такива включвания на ден и това е определено като най-интензивното избелване на зъби у дома. Обработката не бива да продължава повече от пет дни.

“Писалка”

За подобна сума можем да си набавим и “писалка”, заредена с гел за избелване на зъби (framar.bg). Гелът съдържа водороден прекис, глицерин, алкохол, хидроксиетил целулоза, аромат. Според указанията първо измиваме зъбите и ги подсушаваме с хартиена салфетка.

С писалката обработваме всеки зъб от корена към върха, като внимаваме устните да не докосват току що обработените повърхности за около половин минута. След като избелим последователно всички зъби, половин час не трябва да ядем и пием нищо.

Арабски прах (пудра)
арабски прах за избелване на зъби
Ето как изглежда прословутият арабски прах за избелване на зъби. Ще ви бъдем благодарни, ако ни кажете името му в коментарите!

Този продукт обикновено се препоръчва като средство за избелване на зъби и свеж дъх при пушачи (framar.bg). Съдържа въглерод, калциев фосфат, натриев захарин, аромат – ментол. Прахът за избелване на зъби се нанася с четка и зъбите се търкат в продължение на 2-3 минути, след което се изплакват.

Този прах изчиства никотиновия налеп и възстановява естествения цвят на емайла. Особено много по форумите захвалват и са доволни от арабски прах (пудра), вървящ по аптеките на цена около 1-2 лева.

Отделно се продават пудри (прахчета) за пушачи и за непушачи. Но, разбира се, за по-хубавото избелване на зъбите е най-умно първо да спрете цигарите, защото каквито и упражнения да правите, пушите ли, те пак ще пожълтеят.

Разпространява се турска марка “Fresh White”, но от нея не всички са така доволни. Казват, че нямат особен ефект след 2 седмици зверско търкане.

За съжаление не успяхме да научим името на този арабски прах. Ще бъдем благодарни на читателите, които го споделят с нас, както и ефекта от него – по-долу във формата за коментари. Той същият турски ли е или има и друг?

С олио или зехтин

Избелване на зъбите с олио (слънчогледово, сусамово, зехтин). Някои го практикуват и уверяват, че е ефективно средство за избелване на зъби. Просто вземате една лъжица мазнина и започвате да жабурите енергично – от 7 до 10 минути са достатъчни.

Олиото се изплюва, а зъбите се измиват по обичайния начин с хубава паста за зъби. Може и да няма поразителен ефект, но със сигурност няма и увреждания! Според осведомени тази рецепта е заемка от аюрведическата медицина.

С шини

Силиконовите шини са част от инструментариума при избелване на зъби с гел. Много често това е част от домашните системи за избелване на зъби. Според стоматолози готовите шини са вредни – необходимо е да се изработят индивидуални в зъболекарски кабинет – прави се отливка за конкретния потребител и се правят от силикон.

Работата с гел и стандартни шини вкъщи крие рискове: процедурата не е толкова проста, колкото изглежда в рекламите. Гелът обикновено не попада на точното място, случва се да изтече през недобре уплътнените шини, да бъде погълнат и т.н.

Разбира се – това е позицията на стоматолозите, които уверяват, че е най-добре любителите на избелването да идат в кабинета им.

Пак тяхна е и позицията, че рецептите от народната медицина за избелване с лимон, сода, сол и други подобни са вредни, защото рушат емайла.

Вредно ли е?

Стоматолозите се кълнат, че не е вредно и че емайлът изобщо не страда от процедурите с перхидрол и карбамидпероксид. Това обаче се отнася само за живите зъби, при които извличането на органичните оцветители и избелването не се отразяват на здравината.

Не може да се каже същото за онези зъби, чиито нерви са били умъртвени, т.е. те са девитализирани. При многократно избелване тези зъби стават трошливи (24chasa.bg).

Усъвършенстваните системи за избелване на зъби съдържат калциев фосфат, който заздравява емайла и предотвратява кариес. Освен това чрез споменатата добавка в компонентите за избелване на зъби се избягва проявата на чувствителност, а ефектът от избелването е по-траен.

С ягоди
избелване на зъби
С ягоди може да постигнем безопасно избелване на зъби вкъщи

Звучи странно – но избелване на зъби можем да направим и с ягоди! Този вкусен плод върши добра работа благодарение на витамин С, който съдържа в добро количество. Ягодите са основен компонент в домашна паста за зъби с избелващ ефект, която лесно можем да забъркаме сами. Трябват ни няколко ягоди, щипка готварска сол и чаена лъжичка сода бикарбонат. Разбъркваме съставките до хомогенна смес и натриваме енергично зъбите – целта ни е да премахнем остатъци от храна, пресни плаки и петна, патогенни микроорганизми. Солта играе ролята на абразив, содата подсилва ефекта избелване на зъби и е дезинфектант. След натриването трябва да изчакаме пет минути, преди хубаво да изплакнем устата (krepkozdrave.com).

Бромелаин (Bromelain)

Ензимът бромелаин е още едно природно средство за избелване на зъби. Той се съдържа във високи дози в ананасите; похапването на този екзотичен плод не само е приятно и зарежда с витамини, но може да има и един допълнителен ефект за сияйната ни усмивка. Бромелаинът действа като активен компонент, който разлага бактериалната плака и петната по зъбния емайл и го почиства напълно безопасно (fineline.bg).

С куркума

Суперподправката куркума също може да помогне при домашното избелване на зъби. Не е за вярване, защото обикновено свързваме ефектите й по-скоро с оцветяването в жълто на всяка храна или хранителна смес, към която е прибавена.

Как се прави избелване на зъби с куркума? Вариантите са няколко. Най-лесно е да натопим суха четка за зъби в прашеца и да започнем да търкаме енергично зъбите (24chasa.bg). Според друга рецепта ефектът е видим веднага, ако сварим домашна паста за зъби от три супени лъжици куркума и половин чаша вода. Жълтата кашичка се вари на слаб огън до сгъстяване и се съхранява 4-5 дни в хладилник. С нея като с паста за зъби се търкат зъбите и следва хубаво изплакване. Същата паста може да се използва за намазване на кървящи венци – куркумата овладява възпалението и спира кървенето.

И още една рецепта – от лъжичка сода, толкова пресен лимонов сок и куркума забъркваме паста, която разнасяме по зъбите с мека четка за зъби.

С босилек

Листата от босилек, добавени към обикновена паста за зъби, вършат чудеса. Необходими са 15-20 листа, които се стриват на прах и се разбъркват с пастата. Освен босилек към обогатената паста може да се добави и настъргана кора от портокал (zdravenspravochnik.com).

С кора от банан или портокал

За ефекта от настърганата кора от портокал вече стана дума. Доказано ефектен вариант за избелване на зъби е с помощта на кора от банан! Трябва да се използва прясна обелка; натриваме зъбите с вътрешната страна на кората в продължение на 3-5 минути. След това изчакваме още 2-3 минути и отмиваме банановите фрагменти с четка и обикновена паста за зъби (dental-help.net). По този начин не само полираме и почистваме зъбния емайл, но и обогатяваме зъбните повърхности с компоненти от калций и витамин D.

Масло от синап

Този продукт не е особено популярен, и напразно: чистото масло от синап има множество полезни за здравето приложения; съдържа висок брой микроелементи и всички мастно разтворими витамини. Може да се използва както за поддържане и профилактика на имунната и сърдечно-съдовата система – така и за дентално здраве. Няколко капки масло с добавена щипка сол – това е всичко, което е нужно на зъбите ни. Разтриваме енергично сместа с мека четка за зъби и хубаво изплакваме (befit.bg).

С дафинов лист

Този начин за избелване на зъби също е лесен: достатъчно е да стрием един дафинов лист и да го прибавим към обичайната доза билкова паста за зъби (hobby-bg.info). Още по-добър резултат се получава, ако сложим и малко настъргана портокалова кора.

Морска или хималайска сол?

С морска сол и вода може да се постигне бърз ефект за избелване на зъби (zdravenspravochnik.com). Трябва да знаем обаче, че процедурата – натриване на зъбите със солена четка, може да се окаже болезнена при чувствителни зъби. По-щадящ е вариантът морска сол + зехтин.

Онези, които са въвели в менюто си хималайската сол, могат с нея да заменят пастата за зъби. За избелване на зъби се препоръчва 10-процентов разтвор на хималайска сол. Този уникален продукт има добър антисептичен и почистващ ефект; стяга кървящите венци и въздейства върху зъбния емайл с част от 84-те си полезни съставки (hera.bg).

Фина хума (каолин)

Още един природен продукт, подходящ за безвредно домашно избелване на зъби: хума (hera.bg). За целта се препоръчва бялата хума, т.н. каолин. Бялата хума е фин абразив с много малки частици, които успешно почистват зъбния емайл без да причинят надрасквания. Прилага се под формата на каша, която се приготвя с билкова отвара и зехтин – на око. Може да се приготви с лайка, мента, невен – лековити треви, които имат антисептичен ефект и ароматизират устната кухина. Домашната паста от бяла хума може да се използва всеки ден, като се нанася внимателно с четка върху зъбите и се търка енергично десетина минути.

Ябълков оцет

Това е сигурно, но доста агресивно природно средство за избелване на зъби. Препоръчва се да бъде прилагано не повече от 2-3 пъти месечно (beu.bg). Най-добре е да се четкат зъбите със смес от ябълков оцет и сода бикарбонат.

Урина

Макар да е доста спорен вариант и споменаването му да провокира неприятно усещане – практикува се и избелване на зъбите с урина. Според автентични източници жабуренето с урина е било използвано от римляните за избелване с урина (framar.bg). Днешният анализ на специалистите открива в това логика, защото амонякът от урината наистина има избелващо действие.

При доктор: Механично избелване с ултразвук

Почистването на зъбите с ултразвук, или механичното избелване, по същество е подготвителен етап за същинската процедура (dentastil.com). Тази процедура се изпълнява задължително в стоматологичен кабинет – касае се за т.н. airflow. Целта на операцията е да се освободи зъбната повърхност от органични плаки и зъбен камък, за да може избелващата паста или гел да въздейства пълноценно върху емайла и да се постигне желаното просветляване, избелване на зъби.

Химично с гел

Подготвените за избелване зъби се обработват със специален гел, който съдържа до 35% перхидрол. За да не се получат изгаряния на лигавиците в устната кухина, венците се покриват внимателно с предпазващ композит. Покритите с гел зъби се облъчват с фотополимерна или ZOOM-лампа, което осигурява активно протичане на процесите. Този тип избелване на зъби, т.н. офис избелване, обикновено включва серия от сеанси и крайният резултат може да бъде траен в рамките на 2-3 години.

Избелващ гел може да се използва и при системите за домашно избелване на зъби: там активен компонент е карбамиден пероксид с 20-процентна концентрация (dentastil.com). Независимо, че се извършва вкъщи, това избелване на зъби също трябва да бъде контролирано от стоматолог. Използва се фабрично произведена система, която включва и силиконови предпазни шини.

Избелване на умъртвени (девитализирани) зъби

Умъртвените зъби – т.е. тези с премахнат нерв, обикновено променят цвета си, пожълтяват или видимо потъмняват. Това може да се промени, но за процедурата е необходимо доста търпение. Най-напред каналите на умъртвения зъб се почистват от запълващата паста и на нейно място се поставя временна пломба. Зъбът се подлага на общите процедури за избелване; когато те приключат, временната пломба се отстранява и се поставя постоянна (dentist.com).

Странични ефекти

При неумело избелване на зъби е възможно да се получат изгаряния на лигавици и меки тъкани – болезнено и неприятно. Освен това прекалената загриженост в тази посока може да доведе до пристрастяване към процедурите с психични последици. При всички положения злоупотребата, особено при домашно избелване на зъби, причинява свръхчувствителност назъбите и мъчителни преживявания при прием на топли или охладени храни и напитки (vasilev-dent.com).

Мнението на зъболекарите е, че професионално направеното избелване на зъби не застрашава здравината на емайла. Точно по това твърдение обаче има доста противоречиви коментари и мнения от категорично положителни до крайно отрицателни.

Мнения

  • Palomax, от bg-mamma.com: “Аз съм против домашното избелване, но мисля че по-малкото зло е система за домашно избелване”.
  • Atenan, от bg-mamma.com: “Аз си избелвах зъбчетата при зъболекар професионално. Цената беше 700 лева. Процедурата е неприятна и наистина боли, зъбите стават чувствителни от разтвора и нагряването . Резултат има наистина, но не е като по рекламите. Не бих го направила пак.”
  • Lili-lo, от bg-mamma.com: “Аз съм с много чувствителни към топло/студено зъби, при избелването чувствителност имаше само по време на процедурите – Zoom Weekender, 6% водороден пероксид. Нямам нито един кариес досега, пък и обикновено се избелват само до 4-ти зъб включително.”
  • Valichka, от rozali.com: “ На мен зъболекарката ми каза, че трябва да пия кафе със сламка и че на 6 месеца трябва да ги избелвам пак.
    Аз затова се чудя дали да дам толкова много пари.”

Избелване и бременност

Специалистите отбелязват, че все още липсват надеждни изследвания за безопасността на избелващите агенти по време на бременност и кърмене. По тази причина е по-добре подобни грижи да се отложат за по-спокойни времена (bbdental.eu). Освен това самото състояние бременност предполага повишена чувствителност и натоварване на нервната система и емоциите. Процедурите по избелване на зъби също провокират чувствителността на зъбите. Това наслагване на неблагоприятни характеристики може да се избегне, т.е. желаното избелване на зъби разумно може да бъде отложено.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

5 Мнения

  1. Марин Младенов

    Аз лично си избелвам зъбите с кокосово масло и съм суперски доволен. Ям го два пъти на ден и си жабуря зъбите с него около пет минути. Кокосовото масло е идеално за тази работа. Но трябва да изплюете после, защото иначе всичките токсини ще влязат в стомаха ви и може да си навредите. Другото, което ми е направило впечатление, е че от цигарите (включително от електронни цигари) зъбите потъмняват много яко. Особено за пушачите кокосовото масло е задължително, но трябва да е студено пресовано и нерафинирано, иначе нищо не правите! Не взимайте първото такова масло от Билата, защото няма да имате никакъв ефект от него!

  2. Пудрата е турска и се казва “Fresh White” като има за пушачи и за непушачи. Днес си я купих, като случайно я видях в аптеката. Цена – 2лв. Надявам се да има ефект 🙂

  3. Аз ги избелвам перфектно, става Холивудска усмивка!
    1. Миеш с абразивна паста
    2. Сушиш със сушуар
    3. Лакираш с перлен лак за нокти , може и друго аз ползвам автоемайллак папагал
    4. Сушиш със сушуар или УВ фенерче
    и воаля , няма 6 месеца, няма 1 година
    следващото избелване е чак след 10 години
    дотогава най-много 1-2 пастирания
    вместо паста за зъби ползваш Веро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *