Лечение с кокосово масло. На гладно. За коса и за лице.
Ползи и мнения за кокосово масло. Цена. Противопоказания.

Лечение с кокосово масло. Ползи и цена. Какво лекува. С кафе

Лечение с кокосово масло. На гладно. За коса и за лице. Как да приемаме кокосово масло. С кафе за отслабване. Ползи и мнения. Цена. Противопоказания. Какво лекува? За черен дроб и пречистване. Бронирано кафе

Ще започнем с това, за което най-често ни питат: Откъде да го купим, а после продължаваме с ползите, как се приема с кафе за отслабване, какво лекува и как да се лекуваме, с мненията и препоръките, както и с описанията на продуктите.

Откъде да купим кокосово масло онлайн?
Кокосово масло за яденеБио кокосово масло
Кокосово масло за яденеБио кокосово масло
Виж ценаВиж цена

Единственото изискване към кокосовото масло е на опаковката да е написано изрично, че е предназначено за консумация. Има козметични масла и етерични, вложени в кокос, които са за външни терапии.

Лечение с кокосово масло

Консумира се чисто. Започва се с 1 ч.л. на ден преди храна и постепенно се увеличава до 2 – 3 ч.л., придружени с вода. Друг начин е да се добавя в чая. Това е за предпочитане, ако ни дразни гърлото или направо кашляме.

Тези и други начини за прием на масло от кокос ще разгледаме в този материал. Въпросът е: какво лекува и наистина ли дава ефект?

Какво лекува кокосовото масло?

Първо, подобрява състоянието на сърцето. Народите, които отглеждат кокосови насаждения, имат ниско ниво на сърдечни заболявания. Дори е изследвано, че ако 60% от дневните калории се набавят от кокос, почти отпада рискът от инсулт и подобни нарушения.

Кокосът е антипатоген. Еднакво добре се справя с трите вида вредни микроорганизми. Действието му е през имунната система. Лауриновата к-на от кокоса се преобразува в монолаурин, който е мощен имуностимулатор и антибактериален агент, ефективен дори срещу стафилококи и кандида.

Други ефекти накратко:

  • Подобрява мозъчните функции, подкрепя паметта, мисленето, съобщението между невроните. Стимулира работата на мозъка, подобрява общият тонус и кръвен оборот. Полезно е да се приема от всички след 55 – 60 години, когато започват възрастовите изменения;
  • Влиянието на кокоса върху мозъка се ползва в лечението на Алцхаймер и старческа деменция. Маслото осигурява енергия за повредените клетки на мозъка. Това също е доказано клинично;
  • Подобрява състоянието на мускулните тъкани.Повечето препарати в спортното хранене съдържат кокосово масло. Наситените мазнини в него подпомагат увеличаването на мускулната маса;
  • В спорта като допълнителен ефект се наблюдава освобождаване на енергия, повишаване на физическата издръжливост, оформяне на релеф;
  • За здравина на костите и ставна подвижност маслото допринася с изразен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Вътрешно и външно лекува артрит, отстранява болка, потиска цитокините, подобрява подвижността. Предотвратяна загуба на костно вещество.
  • Ако имате проблеми с червата, кокосовото масло  помага – възстановява лигавичната обвивка и оптимизира усвояването на нужни нутриенти от храната.
  • Защитава черния дроб – отлична добавка в комплексното лечение на органа, без значение от заболяването. Парира възпалителния процес, обновява структурата на хепатоцитите. Мазнините от това масло не причиняват омазняване и мастна дистрофия.
  • Голяма лъжица на ден неутрализира св. радикали, токсини и продукти от разграждането на алкохола.

За още ефекти и лечения погледнете по-нататък.

Мнения за видовете кокосово масло

Приблизително преди около 10 години във форумите широко се коментира качеството на видовете кокосови масла. Продуктът тогава се е появил по-масово на пазара и е предизвикал интерес, макар че е намиран за скъп.

Демир бозан за безсъние

Някои застъпват мнението, че маслото от кокос е вредно, защото съдържа наситени мазнини. Други контрират, че са вредни хидрогенираните разновидности, докато суровото, непреработено масло е прекрасно във всяко отношение. Има застъпници и на домашното изцеждане от кокосови стърготини.

По онова време потребителите се насочват към биомагазините, смятайки ги за гаранция за качество и здравословност. Търси се масло от студена преса и се цитират имена, които не са такива.

Прави впечатление, че от няколко години това масло рядко се споменава във форумите. Той вече е познат продукт и е известно за какво да се използва.

ВАЖНО: Вижте още мнения за лечението с кокосово масло и продуктите и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! За какво го ползвате? Как? Помогна ли ви? Кое кокосово масло бихте препоръчали и кое не е добро според вас? Пишете ни! Нека да бъдем полезни на всички читатели!

Кокосово масло на гладно

Диетолози, спортни инструктори и нутрициолози се застъпват за приемане с цел лечение и здравословни ползи. Настоятелно се препоръчва на хора, стартиращи деня с кафе преди закуската, което вреди на стомаха. Кок. масло идва преди кафето – 1 с.л. е достатъчна, заедно с вода на стайна Т°С.

kokosovo maslo-03
Леко и ефирно, това масло е луксозна грижа за всяка клетка

Друг подход да се усвоят полезните съставки на маслото, без да се поглъща, е жабуренето. Целта не е да се мият зъбите. Маслото се държи в устата, докато слюнката го разгражда и се усвоява през лигавиците. Необходимо е да се жабули 20 минути преди измиване с паста.

Кокосово масло в кафето за отслабване

Кокосовото масло съдейства за вталяване. Това вече е широко известно, благодарение на метода на Атанас Узунов. В неговия режим закуската е заместена от бронирано кафе – кафе с лъжица масло. Маслото активизира метаболизма и дава някои незаменими ползи

Висцерални мазнини – те се отлагат около органите и само индиректно се достигат със спорт и упражнения. В същото време са опасни, защото пречат на органите да работят нормално. Приблизително 25% от човечеството има висцерални мазнини в опасно количество.

Кокос. масло съдържа определен тип триглицериди със средна дължина на веригата. Те преобразуват мастните депа в калории за работата на организма. Изследвано е, че разграждането на мазнините се увеличава с 5% при ежедневен прием на 15 – 30 г масло, а изразходването на калории при същата активност се увеличава със 120 ккал.

Най-чувствително се сваля в талията, което показва стопяване на мастната обвивка около органите. Мъжете по-бързо реагират на лечението с кокос – за 4 седмици прием на масло те отбелязват редукция на обиколката с 3 см и на теглото с 2 кг.

Как да го приемаме правилно?

Започва се с малка доза – 1 ч.л. сдутринта. Това е за постепенно привикване и за изключване на алергични реакции. При добра реакция количеството се увеличава поетапно, като за 2 седмици се стига до 4 с.л.

Най-добре е маслото да се взема на гладно, при самото пробуждане. Преди него се изпиват 100 – 150 мл вода – леко топла или на стайна Т°С. Храненето е 60 мин. след маслото (за да се усвои).

Големите дози спокойно се разделят на два приема, на равномерно разстояние между две хранения. Може чисто, може в комбинация със салата, смути или плодов коктейл. Става за сосове към риби и диетични меса.

Кафе с кокосово масло и канела

Тази комбинация потиска глада и увеличава потребяването на калории. При това по приятен и ароматен начин. Метаболизмът се ускорява допълнително от кафето и канелата. Някои свалят до 4 – 5 кг за 1 – 2-месечен курс, ако съдим по отзивите. Разбира се, ако не се добавят захар и сметана.

  • Рецепта: 1 чашка кокосово масло се смесва с 1 ½ ч.л. канела. Разбиват се до еднородност. Сместа се прибира в хладилника. Добавя се по 1 лъжичка или друга избрана доза в прясно свареното кафе.
Кокосово масло, мед и канела

Тази тройна комбинация работи като предходната, но поставя акцент върху имунитета и сърцето. Медът подкрепя тялото и позволява да се удължи вталяващата акция. Подава желязо, цинк, калций, витамини. Увеличава здравословния холестерол.

  • Рецепта: 1 чашка кокосово масло се смесва ½ чашка мед и 1 ½ ч.л. канела. Разбиват се до еднородност. Сместа се прибира в хладилника. Добавя се по 1 лъжичка или друга избрана доза в прясно свареното кафе.
Чай с кокосово масло

Кафето от горните рецепти аналогично се замества с чай – черен, билков, зелен или друг по вкус.

kokosovo maslo-04
Кафе, чай и смути

Кокос. масло е удивително вкусна и полезна алтернатива на млякото и сметаната в горещите напитки. Добавя се чисто в доза от 1 или 11/2 ч.л. направо в чашата или в смес с мед и канела.

  • Внимание: ако не ви се нрави масления вкус, разбийте напитката с маслото в блендер. Ще се получи пенлива течност, която прилича на лате.
Диета с бронирано кафе

Кафето с кокосово масло е измислено от един американски предприемач преди 50 г. Но „кръстникът“ му за България е Атанас Узунов, който го включва в своя прочут режим. Напитката замества закуската, дава достатъчно калории и засища тялото. И ускорява метаболизма, което е целта.

Точната рецепта за бронирано кафе включва и трета съставка – масло гхи (преварено) или обикновено краве. Дозирането е така: на 1 чаша кафе – 1 с.л. кокосово и 1 с.л. гхи. Разбира се в блендер.

Кокосово масло за зъби със сода

Кокос. масло е популярно средство за избелване на зъбите, макар да не постига изразения ефект на стоматологичните процедури. То става за лека профилактика и обеззаразяване на устата. Препоръчително е при проблеми със зъби, венци, афти или при усилен ремонт на зъбите.

  • Процедурата: слага се 1 лъжица масло в устата и започва енергично жабурене. Това са правили индусите преди 1000 години, правят го в Индия и сега.

Жабури се 20 минути и се изплюва – задължително!, защото в маслото е пълно с бактерии, плаки и отпадъци. Именно маслото ги е „отлюпило“, почиствайки зъби и лигавици. Накрая се провежда нормално изчистване с паста.

  • Допълнителен ефект: подкрепя имунитета, профилактира дихателни инфектирания, лекува главоболие, предпазва от зъбен камък, подобрява усвояването на магнезий, калций и др.

Народна рецепта със сода: смесваме 2 с.л. кокосово масло и 2 с.л. сода бикарбонат, да се получи паста. Може да се капнат 10 капки ментово масло или друго етерично (с цел да се подобри ароматът на пастата). Използвайки тази паста, внимателно следете за състоянието на зъбите и венците. Някои път реакцията е раздразнение и възпаление.

  • Жабурене с кокосово масло, мнения. Отразява се на здравето в устата, но естетическият ефект не е особено видим. Около това мнение се обединяват малкото изказали се по темата. Без съмнение е антибактериалният ефект – дъхът на гнило изчезва и плаките се изчистват качествено;
  • За венци. Маслото стяга венците и оздравява разклатени зъби. Препоръчително е при пародонтоза.
Пречистване. За черен дроб

2 ч.л. органично кокосово стартира процеса на детоксикация. Изисква се пиенето на повечко вода, за да се извеждат шлаките. При редовно почистване стига прием в рамките на 7 – 10 дни, а първият път се прави 15 – 20 дни.

Кокос. масло е в състояние да ускори и увеличи самообновяването на черния дроб при условие, че се взема вместо други наситени мазнини и през време на курса не се консумира алкохол.

При холестерол. Антиоксидант

Добрият холестерол се увеличава под въздействие на наситените мазнини в кокоса. Същевременно лошата фракция се трансформира в по-малко опасна за организма форма. Малко масла въздействат на всички плътности на холестерола, а кокосът го прави избирателно и по правилния начин. Нормализирането на липидния профил е доказано с клинични изследвания.

При диабет и кръвна захар

Сега внимание. Маслото и др. кокосови продукти се приемат от диабетици рядко и по малко, защото са способни да провокират рецидив на болестта.

kokosovo maslo-02
Диабетиците ограничават маслата, но кокосово може по масло

Кокосът се прилага за профилактика на диабет – да не се допусне развиването му при наличие на благоприятстващи фактори. Доказано е клинично, че редовната употреба намалява риска с около 30%.

  • Против високо кръвно. Кокосът повлиява индиректно – намалявайки вредоносния холестерол и плаките по съдовете. Той идва като безопасен заместител на мазнините, които не се вписват в диетата на хипертоника;
  • За татуировки. То е идеално средство за грижа за татуировките. Има овлажняващи и защитни свойства. Ускорява регенерацията след нова татуировка. Оказва антибактериален ефект. Премахва възпалението и облекчава болката;
  • За целулит и стрии. За борба с такива дефекти маслото се приема вътрешно и се прилага външно чрез обтриване и масаж. Активно хидратира тъканите, изчиства епидермиса, ускорява кръвния и лимфен отток, разглажда повърхността. Смесено със сол, каф. захар или утайка от кафе, то се превръща в чудесен скраб;
  • При лоша миризма на тялото. Тук се ползва антибактериалното свойство на кокоса. Той потиска бактериите, отговорни за отделянето на неприятна миризма от подмишниците и стъпалата. Нанася се на изпотяващите се зони веднага след душа.

Противопоказания

Кокос. масло няма противопоказания. То е не само допустимо, но и полезно и за най-уязвимите групи. Дава се на бебета като алтернатива на други масла – от захранването нататък.

Дайте мнение и Вие тук!

Това масло е напълно безопасно, ако се употребява в рамките на обичайните норми.

Кога има вреди от него?

Алергия спрямо кокосовото масло се среща рядко. То е дотолкова безопасно, че се маже върху бебешка кожа. И все пак податливите на алергични реакции нека се тестват преди първо използване.

Друг риск е свързан с предозиране на маслото. Ако се прекали, то влошава работата на храносмилателните органи и натоварва сърцето.

Цена и видове кокосово масло

Производителите предлагат кокосово масло с няколко различни назначения. Има масло за консумация, има масло за готвене, има чисто козметичен продукт за външна употреба. Тези особености са описани в етикетите.

Кокосово масло за ядене и за готвене

Tropicana Oil без глутен

Кокосово масло Tropicana Oil без глутен

Органичен, необработен, получен от студено пресоване продукт по уникална технология от цял орех, включително кората. Това придава златист нюанс, течна консистенция и орехов аромат.

Суровината са най-високо качество орехи от Тайланд, които са отглеждани органично и са изцедени в прясно състояние. В продукта няма добавени аромати, овкусители, консерванти или други химически компоненти.

  • Тропикана ойл се отличава с висока концентрация на антиоксиданти, витамин Е и лаурин. В него няма глутен, лактоза, трансмазнини.

То има висока точка на горене, което го прави идеално за готвене на сладки и солени ястия. Добавя се в шейкове, коктейли и смутите. Едновременно е приложимо външно – за кожа и коса. Опаковката е от 250 мл. с удобен дозатор.

Био кокосово масло

Kokosfett bio Ayurveda

Кокосово масло Kokosfett bio Ayurveda

Био масло за консумация, готвене и лечение. С подчертан ефект върху сърцето и съдовата система. Подходящ за отслабващи режими и за диетично готвене.

Суровината е от биологично производство. Маслото няма вкус и мирис, не променя характера на ястията.

Кокосово масло за коса

Monoi TIKI Tahiti Vanilie Naturelle

Кокосово масло Monoi TIKI Tahiti Vanilie NaturelleМаслото е леко ароматизирано с ванилова есенция. То е на 100% чист продукт, в който е запазен естествения състав. Само за външна употреба.

Втвърдява се на 20°C, но не променя качеството си. Преди ползване се загрява леко. Нанася се на кожата с цел качествено хидратиране чрез масаж или втриване. Отпуска мускулите, освобождава напрежението.

Възстановява блясъка и здравия вид на косата. Нанася се по дължината на косъма за цялостно структурно възстановяване. Предпочита се за суха и изтощена коса. Държи се 30 минути преди изплакването.

Кокосово масло за лице

Coconut Oil Organic Extra Virgin

Кокосово масло Coconut Oil Organic Extra VirginОрганично масло с 62% MCT киселини. Висококачествен продукт, който подхожда за нежната кожа на лицето. Идеално за маски за кожата. Лечебно средство при възпаления, замърсяване, бактериално инфектиране. Успокоява симптоматиката при екзема, акне, псориазис и др. кожни патологии.

Приема се и вътрешно за подобряване на кожата отвътре. Идеално приляга на смутите, коктейли, дресинги и за готвене.

  • Кокосово масло за тен. Всеки продукт подхожда за тази цел, но най-доброто са нерафинираните масла, които се приемат добре от кожата. Особено внимание в избора изисква наличието на чувствителна кожа. Препоръчително е за страдащите от слънчева алергия;
  • Кокосово масло за тяло. Нанася се на всички части и твори чудеса. Идеалното съчетание е масло + масаж. Подходящите продукти на пазара са няколко десетки. Избираме по способ на добиване и по допълнителни съставки.
  • Кокосово масло без миризма. Днес много продукти за готвене и консумация се изчистват от аромат и вкус. Мнозина потребители не желаят кокосов привкус на ястията. Универсален заместител на мазнините в кухнята са продукти като Nothing More, Био маслото от Зоя, Dragon Superfoods, Purasanа.

Рецепти с кокосово масло

Има специализирани сайтове, посветени на готвенето с кокосово. Виждаме, че няма забранена сфера за тази мазнина – с нея се правят супи, месни и безмесни стия, печива, сладкиши, сосове и др. Пърженето с това масло е безопасно, за предпочитане е да се вземе рафинирано. Отлично се получават омлети и пуканки.

Няма нужда от отделни рецепти за готвене с кокосово масло. То замества мазнината в обичайните рецепти.

Но внимание, има една тънкост:

Слагаме с 25% по-малко кокосово, отколкото е предвидено за други видове масла

Например 120 г краве се замества с 90 г кокосово, 100 мл олио се замества със 75 мл кокос.

Ястията по такава схема не стават по-малко мазни. В кокосовото има с 25% повече твърди мазнини.

kokosovo maslo-01 – Копие
Двете консистенции на готварското масло от кокос

За да разнообразите вкуса на обичайните ястия и сосове, запържете 1 с.л. кокосово и добавете. Маслото ще усили техния вкус.

Пържени картофи с кокосово масло
  • За 6 порции картофи е необходима 1 ½ ч.ч. кокосово масло.

Маслото се загрява в тиган, добавят се нарязаните и подсушени картофи. Запържват се и се вдигат, докато са още меки.

Картофите се изваждат от тигана, за да изстинат. Маслото се загрява втори път и се повтаря процедурата. Този път – до пълна готовност.

Брауни с кокосово масло
  • Продукти: 1 ч.ч. кокосово масло, 1 ч.ч. несладко кокосово или бадемово мляко, 2 ч.ч. брашно, 2 ч.ч. захар, ¾ ч.ч. несладко какао на прах, 1 ч.л. ванилен екстракт, 1 бакпулвер, ½ ч.ч. млян кокос, 1 каф. л. сол;
  • Технология: В микровълновата разтопяваме маслото за 1 минута. Добавяме млякото и ванилията и получаваме еднородна маса. Смесваме захарта, брашното, какаото, бакпулвера и солта заедно в голяма  купа. В нея наливаме течните компоненти с маслото и бъркаме, докато тестото стане гъсто и еднородно. Добавяме кокосовите стърготини. Равномерно разстиламе в тавичка и печем на 175°С. Проверяваме в центъра с клечка за зъби, печенето отнема около 30 минути.

Др. ползи от кокосовото масло

  • Кокосово масло за коса. Маските на основата на кокосово масло образуват защитен слой срещу ултравиолета, некачествената вода и агресивните шампоани. Не позволява да се губи кератинът, от който е съставен косъма. Възстановява структурата на косата и тя става глада, по-малко се заплита и се сресва без дърпане. Подхранва скалпа, премахва възпаления и раздразнения, лекува пърхот. Препоръчва се по един курс с маски след зимата, лятното море, химически процедури и обезцветяване;
  • Кокосово масло за лице. Придава на кожата еластичност, разглажда бръчките, защитава от студ, омекотява, хидратира, подхранва. Подхожда за тънката кожа около очите.

Още информация и източници на английски: Лечение с кокосово масло; * Ползи и вреди от кокосовото масло; * Рецепти с кокосово масло.

  • Кокосово масло за тен. То съдейства за придобиването на равномерен загар и не позволява кожата да изгори, да се зачерви и възпали. Насища с влага, активно подхранва и интензивно намалява негативното влияние от слънцето. Полага се по време на плаж и след него за възстановяване и почивка на епидермиса;
  • Кокосово масло за тяло. Всичко описано за лицето се отнася и за кожата по тялото. Кокосът е идеален за омекотяване, подхранване и хидратиране. Бори се с излющване и дефекти, ускорява регенерацията. В добавка лекува кожни патологии, помага срещу целулит и стрии.
Видове маска с кокосово масло
  1. Маска за лице: в чист вид маслото има силен подсушаващ ефект, но не обезводнява кожата, а регулира изработката на кожни мазнини. То е незаменимо в грижата за мазна кожа на лицето и главата. Лекува рани, дерматити, екземи. Отлично се съчетава с мастно разтворими витамини А и Е, със сода за идеално почистване, с мед – антибактериално;
  2. Маска за коса: допустимо е да се намаже чисто кокосово масло, без други примеси. Ползата от него ще бъде достатъчно значима. Първоначално се покрива косъмът, а остатъкът се втрива в скалпа. Кокосът възстановява и кожното покритие на главата без риск от последващо омазняване. В универсалните маски маслото отлично се съчетава ядкови млека, мед, яйце или банан за подхранване, чесън или пипер за растеж;
  3. Маска за тяло: чистото масло се втрива след баня с цел хидратиране. За по-дълбоко изчистване смесваме със сол, каф. захар или трици – получава се нежен, но ефективен скраб.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

20 Мнения

  1. Ralica Petrova

    Здравейте, Лекар.БГ! Бихте ли написали как се използва това ценно кокосово масло против гъбички и хемороиди!? Помага ли при алцхаймер и при хашимото? А при херпес?

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Ralica Petrova! До няколко дни ще бъдем готови с отговорите на тези ваши въпроси. Интересното е, че кокосовото масло наистина помага при всички изброени от вас неща. До скоро!

    • Здравей Ралица аз тука видях интересна информация за това което питаш и не си получила отговор 🙂 http://www.jenskisvqt.com/zdrave/kokosovo-maslo Надявам се да ти помага !!!

      • радвам се да видя и други хора които са посетили Женски Свят, супер сйт 🙂 Темата за кокосовото масло е много добра, с цялото си уважение към ЛекарБГ….:)

  2. Здравейте.Бихте ли писали как се използва кокосовото масло при алцхаймер иот каде да го поръчам.Благодарим предварително

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Викторе. Кокосовото масло трябва да се приема два пъти на ден по една супена лъжица. В интернет се продава на много места, достатъчно е да пишете “Кокосово масло” в Гугъл. Гледайте на етикета да пише състава, да е студенопресовано. Ние сме купували от ЗОЯ.БГ, но там ни се струва доста скъпо и ароматизирано.

      Също така го продават и в магазините на БИЛЛА в опаковки като за краве масло, но в този случай не пише да е студенопресовано, нито какво съдържа. Така че изборът не е лесен.

      При всички случаи изпробвайте различни фирми, докато се спрете на най-доброто. Ще бъдем благодарни на всеки читател, който сподели какво кокосово масло ползва, на каква цена го купува и откъде. Стремим се да стигнем до най-добрата и изгодна информация за читателите, затова, молим ви, пишете ни в коментарите!

      • Славяна

        Здравейте? Може ли кокосовото масло да се добява сутрин в закуска от кисело мляко с овесени и ядки и мед? Или с каква храна да го комбинираме в ежедневието? Аз си купих наскоро от една дама,която внася органик кокосово масло, нерафинирано от Англия, а произхода му е Шри Ланка. Мисля че е доста добро. Искам да го ползвам за високо кръвно налягане и заради цялостния му терапевтичен ефект върху организма.

  3. Галя Кюркчиева

    Подходящо ли е кокосовото масло при гастрит и ГЕРБ.

    • Лекар.БГ

      За рефлуксна болест не разполагаме с конкретни данни, но за гастрит със сигурност можем да кажем, че се повлиява добре от една супена лъжица кокосово масло на ден, а може и две.

  4. Bataklieva Tsvetanka

    Аз съм използвала кокосово масло и съм доволна, но ще си направя и сама

  5. Николета Пашова

    Здравейте, дали има друго сурово кокосово масло на пазара освен това: http://spirala.bg/shop/bio-foods/spices-supplements/oils/kokosovo-maslo-500-spirala

  6. Снежа Пройнова

    Не си поръчвайте от рекламираното в началото на страницата масло на 0884938645. Господинът не приема да се обади в отговор, т.е., сами направете извод. Не можел да ми върне обаждането от 09.42ч., защото докато стигнел офиса, щели да му се обадят още няколко човека и не можел да ни помни. Явно телефонният му апарат също забравя.

  7. Здравейте! Съветвам ви да купувате само кокосово масло с доказан произход от сертифицирана фирма. В отговор на Николета Пашова/макар и късно/ ви препоръчвам следното изпробвано: Нерафинирано био кокосово масло.

  8. Zdraveite kak moga da svalya kilogrami ş kokosovoto maslo i za rastej na kocata iskam nyakakva ideya nemi raste kocata az kakto iskam dae dalga

  9. Elena Dimitrova Dimitrova

    Mnogo mi haresa statiqta Vi-izcherpatelna s vsichkite podrobnosti,koito sa ni neobhodimi,za da mojem po nai-dobriq nachin da se vazpolzvame ot tozi prekrasen produkt.Bezkraino sam Vi blagodarna za tazi prekrasna statiq,ot koqto shte se vazpolzvam.Jelaq Vi zdrave ii vse taka da ni pomagate v zdravoslovnite ni problemi!!!

  10. Димка Димчева

    Искам да ви споделя, че пържих картофи с кокосово масло! Излязоха ми златни!

  11. Харесвам и препоръчвам кокосовото на Драгон суперфудс, Консистенцията е прекрасна. Втривам с скалпа заради екзема и много помага.

  12. Кокосово Върджин е добре, не мирише, не омазнява, хубаво е. Не ми харесва цената, но тва е!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *