Стафилококи ауреус в носа, д-р Михайлов

Стафилококи ауреус в носа и не само. Лечение по д-р Михайлов и др.

Обичайното лечение на стафилококи ауреус и другите видове. Ципрофлоксацин. Чест подарък от болницата и родилния дом. Хомеопатия. Staphyllococcinum. Невен. Клеева тинктура. Сребърна вода.

Още в текста: Стафилококи в носа. Бактробан. В кръвта. Ауреус (златист стафилокок). Бисептол. При болки в ставите. Гентамицин. При ечемик на окото. Зинат. Стафилококи и акне. Клацид. Лош дъх. Мастит и целулит. Мед. При синузит и болни сливици. Цитросепт. Чесън.

Какво се предприема при инфекция от стафилококи? Адекватно лечение. Стафилококи – това са грам-положителни бактерии, част от които съпътстват всекидневието ни, без да причиняват проблеми.

Общо те са около 30 вида; някои са доста агресивни и при определени обстоятелства причиняват сериозни инфекции, често с фатален изход. Нещата стават сериозни при наранявания и неспазване на хигиена; рискови групи са бременни, новородени и родилки, трансплантирани пациенти, оперирани и лежащо болни, диабетици, раково болни (ezine.bg).

Обичайното лечение при инфекция от стафилококи е с точните антибиотици; терапията трябва да се изпълнява докрай, защото винаги има риск от рецидив и развитие на резистентност. Паралелно се прилагат продукти за укрепване на имунната система и витаминни комплекси.

Ципрофлоксацин

Ципрофлоксацин е антибиотик от типа флуорохинолони (framar.bg). Преди прилагането му трябва да се установи чрез микробиологично изследване дали той е подходящ за конкретната инфекция от стафилококи. Прилага се при проблеми с дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, репродуктивната система, отделителната система, кожата и меките тъкани. Може да бъде включен в профилактика срещу инфекции в среда с доказано присъствие на стафилококи.

Антибиотикът трябва да се прилага след индивидуална преценка и под контрол при пациенти с бъбречни и чернодробни проблеми, неврологични заболявания, миастения гравис и аритмии. Терапията с ципрофлоксацин продължава от 7 до 21 дни. Таблетките не трябва да се комбинират с млечни храни и портокалов сок. Задължителен е приемът на много вода.

Чест подарък от болницата и родилния дом

стафилококи
Новородените често са жертва на стафилококи

Много често разболяващата среща със стафилококи се случва в болницата или в родилния дом. Това е обяснимо поради условията на пребиваване и факта, че потециалните жертви на инфекция са пациенти – налични са рани, нарушена цялост на кожата, уязвими лигавици, струпване на много хора в затворени помещения с носителство на специфична микрофлора, включително патогени.

Стафилококи причиняват едни от най-тежките вътреболнични инфекции, някои от които могат да завършат със смърт на пациент с отслабена имунна система. Новородените, проплакали за първи път в големите родилни домове, нерядко се прибират вкъщи със стафилококи в очите или носа. Инфекцията от стафилококи може да прогресира, особено при някои по-адаптивни видове, и да причини пневмонии, конюнктивити, остеомиелит (drmaneva.com).

Хомеопатия

От хомеопатични продукти добре се повлияват конюнктивитите, причинени от стафилококи. Най-често се прилага едно от трите популярни лекарствени средства – calcarea carbonica, pulsatilla и silicea (drmaneva.com). В повечето случаи това лечение, съчетано с промивки с дестилирана или сребърна вода, е достатъчно.

Staphyllococcinum

Стафилококцинум е един от успешните хомеопатични продукти на Боарон. Препоръчва се при инфекции от стафилококи по кожата, лигавиците на горните дихателни пътища и белия дроб. Прилага се при рецидивиращи инфекции и инфекции от стафилококи след пристъпи на херпес зостер (aptekadara.com). Режимът на прием зависи от характеристиката на инфекцията и възрастта на потребителя; определя се от лекар.

Невен

стафилококи
Настойките от невен са сигурен лек срещу стафилококи
“Демир

Невенът е една от билките, с чиято помощ по-лесно се преодоляват инфекции от стафилоктоки и стрептококи (framar.bg). При този тип инфекции върши работа водният извлек, запарка или отвара. Може да се прилага външно – за промивки или за компреси, при кожна форма на инфекцията. Вътрешният прием е под формата на чай, при инфекции в устната кухина или дихателните пътища.

Как да си направим запарка и отвара от невен срещу стафилококи?

  • Запарка: две супени лъжици цвят от невен се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат два часа. След прецеждане от отварата се пие по половин чаша три пъти дневно преди хранене.
  • Отвара: две супени лъжици от билката се варят три минути в 600 мл вода. Киснат един час и се прецеждат; отварата се използва за гаргара и за промивки и компреси.

Ето и рецептата за настойка от пресен невен по рецепта на д-р Атанас Михайлов: пресен невен – цвят, листа и дръжките ако са тънки, се накъсват и заливат с медицински спирт, пропорцията е 1:3. Стъкленицата с тази смес трябва да се държи три седмици, след което течността се прецежда и е готова за употреба. За компреси се прави разреждане 20 капки за 100 мл вода (ladyzone.bg).

Клеева тинктура. Стафилококи в носа

От клеева тинтура може да се приготвят капки за нос при инфекция от стафилококи: 5 капки тинкура се разтварят в 10 мл физиологичен разтвор. От получената течност се накапват два-три пъти дневно по 3-4 капки във всяка ноздра (ladizone.bg).

Вид стафилококи могат да се изолират от носа на здрав човек, възрастен или дете (kenguru.bg). Става дума за т.н. кожни стафилококи, които причиняват болестно развитие при по-слаба имунна система, например недоносени деца или лежащо болни след операция.

Сребърна вода

стафилококи
Антибиотик серщу стафилококи се избира след точен анализ

Сребърната вода може да съдейства за преодоляването на инфекция от стафилококи. Използват се разтвори с различна концентрация в зависимост от характера на инфекцията (jivavoda.net). Така например при стафилококи в гърлото е добре да се прави гаргара със сребърна вода с концентрация 20 мг/л. При инфекции на рани след оперативна интервенция се прави компрес със сребърна вода, затоплена до 35 градуса. Там концентрацията трябва да е 30-35 г/л; компресът от няколко слоя навлажнена в сребърната вода марля се държи 15-20 минути.

Бактробан

Бактробан е популярен локален антибиотик за локално приложение; препоръчва се под формата на маз, прилага се много често при находки от стафилококи в носа.

Мазането с бактробан изисква да се спазват известни правила. Третира се с малко количество – не по-голямо от главичката на кибритена клечка. Мазилото се нанася с помощта на малък памучен тампон в предната зона на двете ноздри; ноздрите се притискат внимателно с два пръста и се масажират, за допълнително разнасяне на медикамента. Тази операция се извършва 1-2 пъти на ден, в продължение на 5-10 дни според препоръките на лекар (framar.bg).

В кръвта

Попадането на стафилококи в кръвта е изключително опасно. Тогава се развива бактеремия или сепсис – състоянието е животозастрашаващо. Развива се висока температура, треска, получават се сърдечни усложнения, шок, колапс. Ако няма адекватно антибиотично лечение е възможен и летален изход. В част от случаите се развиват т.н. дълбоки инфекции, при които – особено при по-късно взети мерки, не помага и антибиотичното лечение (puls.bg).

Ауреус (златист стафилокок)

Златистите стафилококи – ауреус, са сред най-опасните патогени. Парадоксът е, че този стафилокок може да бъде открит по кожата на здрави хора и наистина близо 50% от хората го носят, без да знаят за това и без да се разболяват (puls.bg). Ако обаче тези стафилококи причинят инфекция, тя е със сериозни последици поради устойчивостта на патогена. Златистите стафилококи не реагират на голяма част от антибиотиците, включително от най-ново поколение, и това позволява болестните процеси да се развиват и задълбочават. Овладяването им е трудно и не винаги успешно.

Дайте мнение и Вие тук!

Бисептол

Бисептол и стафилококи: доказана е способността на бисептола да ликвидира инфекции, причинени от широк кръг патогени. Коментираните стафилококи, включително златистият ауреус, се повлияват от терапията с този успешен медикамент.
Бисептолът е считан от немалко потребители за лек, безобиден медикамент, който може да се взема почти като аспирин и без лекарско предписание. Наистина това лекарство може да се взема продължително време, но съвсем не е така безобидно. Неслучайно пациентската листовка обръща внимание на специалния режим, който трябва да се реализира при потребители с бъбречни и чернодробни заболявания.
Най-добре е лечението с бисептол при стафилококи да бъде контролирано от лекар, който да определи дозировка и продължителност на терапията (framar.bg).

При болки в ставите

Инфекцията от стафилококи е особено опасна тогава, когато патогените навлязат в тялото. Проникването им в дълбочина причинява сериозни здравословни проблеми, а понякога и смърт. Един от вариантите на такава дълбочинна инфекция са ставните възпаления. Засегнатата става – най-често колянна, е скована и болезнена, налице е оток, зачервяване и болка. Развива се т.н. септичен артрит, който може да засегне също тазобедрени стави, глезени, лакти, китки. При остри състояния болният човек страда от треска и общо неразположение (zdravebg.info). Усложненията при този вид инфекции нерядко налагат хирургична интервенция, съчетана с антибиотичната.

Гентамицин

Eдин от ефективните, широкоспектърни антибиотици, способни да се справят с упорити инфекции от стафилококи. Това е важно – особено в случаите, когато терапията с пеницилинови продукти не е дала резултат (framar.bg).
Особено стойностно е приложението на гентамицин при причинени от стафилококи септични инфекции, възпаления на дихателните пътища и проблеми с урогениталния апарат.

При ечемик на окото

Ечемикът на окото е една от инфекциите, почти винаги причинявана от стафилококи. Както е известно, ечемик – това е малка гнойна пъпка, миниатюрен цирей по клепача. Разположението му и фактът, че по правило се касае за бактериална зараза, определят тази инфекция като опасна заради възможните усложнения за зрителния апарат. Има точни предписания за начина, по който се лекува причинен от стафилококи ечемик. Промивки и обработка с антибиотична маз са успешните варианти. Като помощно средство се прилагат и билкови промивки (puls.bg).

Зинат

Зинат е антибиотик от групата на цефалоспорините (framar.bg). Прилага се успешно при възрастни и деца; ефектът от него е унищожаването на болестотворните микроорганизми. Препоръчва се често при инфекции, причинени от стафилококи. Върши работа при проблеми на дихателната система – от гърлото до белите дробове включително; работи още при възпаления на ухото, пикочните пътища, кожата и меките тъкани.

Стафилококи и акне

При упорито акне е добре да се направи консултация с дерматолог и бактериално изследване, тъй като кожният проблем може да бъде усложнен от наличието на стафилококи. Тяхното присъствие увеличава риска от прогресия на възпалителните процеси с образуване на нови локални огнища и утежняване статуса на проблемната кожа (puls.bg). Нещо повече – възможно е инфекцията да навлезе в дълбочина и да засегне подкожни тъкани, създавайки условия за т.н. възпалителен целулит. Неговото лечение е доста по-сложно.

Клацид

Този медикамент е представител на макролидните антибиотици. Прилага се при лечение на дихателни инфекции, инфекции на кожата и меки тъкани, при язви и възпаления на стомашната лигавица от хеликобактер пилори, за профилактика на бактериални инфекции при ХИВ-позитивни пациенти, при зъбни проблеми. Въздейства успешно при възпаления с причинител стафилококи (framar.bg).

Лош дъх

Стафилококова инфекция на лигавицата в устната кухина или гърлото може да е причина за лош дъх. Наличието на стафилококи трябва да бъде потвърдено или отхвърлено чрез микробиологичен анализ, за да се назначи адекватно лечение. Освен лошия дъх знак за стафилококова инфекция или съчетание от стафилококи и гъбички може да е обложеният език. Без подходящ антибиотик този възпалителен процес не може да се овладее (puls.bg).

Мастит и целулит

Както е известно, маститът е заболяване на млечната жлеза. Възпалението се дължи на застой на мляко в каналчетата и на бактериална инфекция – заразата прониква в зоната около зърното при леки наранявания, чрез устата на бебето, при недобра хигиена при изстискване на кърмата и пр.
Много често причинител на инфекцията са познатите ни стафилококи (moetodete.bg).

Стафилококи причиняват както повърхностна инфекция, така и възпаление в дълбочина и тогава се развива абсцес. При мастит от стафилококи е възможно да се развият симптоми като при грип – висока температура, умора и слабост, болки по тялото, отоци на лимфни възли. Гърдата с мастит от стафилококи обикновено е болезнена, зачервена и подута. Лечението е с компреси – топли и студени, които се редуват; почивка, медикаменти по лекарска препоръка, възможна е и хирургическа намеса.

Инфекция на кожата и подкожна тъкан, причинена от патогенни бактерии, е известна като целулит. Нерядко става дума именно за инфекция от стафилококи. Възпалението може да се развие в различни форми – от червени петна по кожата до некротични промени, като във всички случаи усложненията могат да засегнат лимфни възли и да проникнат в кръвта, причинявайки сепсис (bradva.bg).

Мед

Няма да направим откритие със съобщението, че медът е естествен антибиотик и успешно съдейства за лечението на бактериални инфекции (honey-bg.com). Промивки с медена вода и компреси с мед прочистват повърхностни рани и възпаления, причинени от стафилококи.

При синузит и болни сливици

Инфекцията от стафилококи нерядко причинява синузит. Обикновено се започва с упорита хрема, която въпреки лечението не преминава, а симптомите – хрема, запушен нос, главоболие и температура, се усложняват. Необходимо е микробиологично изследване, за да се разпознае причинителят на инфекцията и да се назначи подходящото лечение. Лечението е задължително, тъй като при синузит от стрептококи могат да се получат поражения на други органи, включително мозъчно възпаление, проблеми с обонянието до загуба, може да бъдат засегнати средното ухо или очите и т.н.

По правило стафилококи в носа и синусите означава и стафилококова инфекция на гърлото с възпаления на сливиците. Развиват се гнойни процеси, а патогените могат да се настанят трайно в тъканта на сливиците и да причиняват хронични възпаления. При това положение болните сливици оказват болестно въздействие и върху други органи, включително опорно-двигателния апарат – стави и мускули, бъбреците, сърцето. Лечението при инфекции от стафилококи обикновено е с антибиотици (framar.bg).

Цитросепт

Цитросепт е хранителна добавка, разработена на основата на екстракти от грейпфрут (включително семена). Една от посоките на въздействие на продукта е антибактериалният ефект. Като допълващ компонент в комплексна терапия на инфекции цитросепт оказва лечебно действие срещу стафилококи; укрепва имунитета и подобрява антиоксидантната защита (citrosept.bg).

Чесън

Доказано е, че чесънът лекува 150 болести – сред тях отравяния, диабет, рак, атеросклероза (rasper-bg.com). Той е ефективно средство срещу бактериални инфекции: действа и при такива, причинени от стафилококи, дори от могъщия ауреус, т.е. устойчивите срещу много антибиотици златисти стафилококи.
Чесънът е в състояние да действа като силен широкоспектърен антибиотик. Действието му се дължи на високите концентрации от витамини С, В -1, 2 и 6, А, РР, на микроелементите и “ароматния” компонент алицин със съдоразширяващо действие.

Първоначално публикувано на:03.06.2015 @ 15:55

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Едно мнение

  1. Здравейте!
    Въпросът ми е към лекар, който може да помогне за лечение на стафилококова инфекция и да даде съвет към какъв специалист да се насоча.
    В края на м.06.2017г. на моя приятелка й откриха стафилокова инфекция. Поводът за това беше възпаление за бъбреците – откриха й стафилокок ауреус в стерилна урина. Изписаха й антибиотик, който изпи за 14 дни, а после Бисептол. След втория ден от приема му получи обрив по тялото и сърбеж. Поради това, че това се случва в събота и лекуващия лекар не отговаря на телефона си, в спешен кабинет й поставят Урбазон и й дават препоръка да спре приема на Бисептол докато се консултира с лекуващия нефролог. Същевременно на момичето й се появява вагинално течение и след преглед при гинеколог /предния ден-в петък/ й е взет секрет за микробиологично изследване. Така, че в понеделник ще отиде при нефролога, а във вторник-след излизане на резултата от микробиол.лаборатория, ще посети гинеколога. Въпросите ми към Вас са:
    1.Опасно ли е това, че е спрян приема на Бисептол?
    2.Към какъв лекар-специалист трябва да се насочи, за да се лекува комплексно инфекцията?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *