бадемово масло
С бадемово масло се разкрасяваме и лекуваме

Бадемово масло: Маска за коса (растеж) и за лице. Ползи от олиото

Домашна маска с бадемово масло за коса (за растеж). С жълтък. Маски за лице. При косопад. При кръгове под очите и за лице. За премахване на белези и бръчки.

Бадемово масло – това е А,Б-то на добрата козметика. Продуктите с бадемово масло и самото то се приемат добре от всеки тип кожа; чистото бадемово масло има терапевтични приложения и е добре да го има във всеки дом.

Какво съдържа доброто бадемово масло? Съставът му напомня този на мазнините в човешкото тяло – това е и причината за лесното и пълноценно усвояване на въпросното бадемово масло. Не дразни, не причинява алергични реакции, попива отлично и не оставя мазни, трудни за измиване следи. Протеини, минерали, мастни киселини, богато съдържание на витамини А и Е – ето част от характеристиката му.

Маски за коса с бадемово масло

С жълтък

Бадемово масло – това е обичаен продукт в подхранващите маски за коса; в маски, които помагат косата да е здрава и лъскава. Често в рецептите с бадемово масло се включват жълтъци от сурови пресни яйца – един или два, в зависимост от дължината на косата.

Ето една лесна рецепта за маска с бадемово масло и жълтък:

* Мед, кисело мляко и бадемово масло – по една супена лъжица. Сместа се разбива хубаво, прибавя се един суров жълтък и отново всичко се разбърква. Със сместа се маже скалпът и косата се разресва няколко пъти. Косата с маска се оставя открита и след 20 минути се измива обилно с вода и мек шампоан.

При косопад

Как да се възползваме от качествата на коментираното бадемово масло при косопад?
По принцип с бадемово масло е добре да се подхранва всяка коса. Достатъчно е малко количество да се втрие в скалпа и да се остави да постои преди измиване за 45 минути. Маслото може да се затопли леко, а косата след това да се увие с хавлиена кърпа.

При косопад прилагането на бадемово масло помага, особено ако се съчетае с още някои полезни компоненти.
Бадемово масло и студено пресован зехтин – равни части, се обогатяват с маслен разтвор на витамин А. Преценява се какво количество масла е необходимо, така че да се намаже скалпът и цялата коса. След намазване косата се увива със стреч фолио, поставя се затоплена хавлиена кърпа и се престоява така около два часа. Следва хубаво измиване.

бадемово масло
Чистото бадемово масло се използва за лечение и в козметиката
За растеж на вежди и брада (окосмяване)

Фрикции с бадемово масло успокояват кожата в зоната на брадата и шията. Понякога тези места са раздразнени, там има обриви и възпалени точки, малки ранички – така всекидневното бръснене се превръща в мъчение. Добре е масаж с малко бадемово масло да се прави вечерта, същото да се повтори и сутринта – преди да се нанесе пяната за бръснене. Успокоената кожа и омекналите връхчета на космите ще облекчат всекидневната грижа за мъжката визия.

Ако пък потребителят отглежда брада, втриването на бадемово масло в корените ще направи тази растителност по-гъста и еластична и също ще подобри състоянието на кожата. Заздравяване на косъма следва и в зоната на веждите – действието е същото, както при коса и мигли.

С хума
Демир бозан за безсъние

Три супени лъжици хума от аптеката се смесват с по една лъжица бадемово масло, течен мед и водка. Сместа се разбърква до хомогенно състояние. С получената каша се намазва косата, особено внимателно корените. Маската трябва да престои около два часа, след което измиваме обилно с вода. Хумата има подхранващ и измиващ ефект. Най-полезна е зелената, но тя трудно се намира по аптеките. Можете да си купите без проблеми бяла хума. Маските с бяла хума се приготвят по-лесно и по-лесно се отмиват от косата.

Как се нанася бадемово масло на косата?

Нанасянето може да стане директно или с допълнителни съставки. Нужно е самото масло да е концентрирано, да не се разрежда. Косата не се навлажнява предварително, скалпът трябва да е сух, иначе може изобщо маслото да не попие в него. Водата го изолира от скалпа. Това особено силно важи за мазната коса.

Първо се прави лек масаж на главата, за да се стимулира движението на кръвта в нея. После като се нанесе, трябва да стои там половин час. Чудесна идея е да се сложи ленена кърпа отгоре, което ще направи маската по-ефикасна. Това нещо се прави три пъти за седмица в продължение на месец.

Маски за лице с бадемово масло

Нека да започнем със следната маска за лице:

Как да си направим лесна и ефективна домашна маска за лице с бадемово масло? Ето една проверена рецепта, подходяща за всеки тип кожа:

* Настържете половин краставица, без да я белите, и изцедете сока. Смесете го със същото количество бадемово масло и разбийте сместа в подходящ съд. Прибавете 3-4 чаени лъжички овесено брашно и чаена лъжичка хума. Разбъркайте допълнително сместа и нанесете върху почистената кожа на лицето. Останете с маската 15-20 минути и измийте с топла вода.

Още в текста: Ψ Бадемово масло за кожа и при дерматит. Ψ При акне. Ψ За мигли. Ψ За устни. Ψ За ръце и нокти. Ψ За слух с чесън. Ψ За пиене. Ψ За имунитет. Ψ За нос при хрема. Ψ За растеж на вежди и брада (окосмяване). Ψ За хубави гърди и против стрии и целулит. Ψ С джинджифил. Ψ С жълтък. Ψ С хининова вода. Ψ С цитросепт. Ψ С хума. Ψ С тривитаминол. Ψ

При кръгове под очите и за лице

Понякога не е нужно да търсите скъпи кремове и серуми, за да подмладите повехналото си лице или да заличите тъмните кръгове под очите. Няколко капки бадемово масло, втрити вечер под очите с леки движения, ще ви помогнат да се събудите с по-добра визия.

Лек масаж по линиите на бръчките с нанасяне на капки бадемово масло по лицето ще съдейства кожата ви да стане по-сияйна, мека и еластична.

Неслучайно за бадемово масло се говори като базово – то се комбинира успешно с други полезни масла, билкови компоненти и витамини и дава възможност за въздействие с добри средства върху лицето – без да се опасяваме от присъствие на консерванти, оцветители и други рискови съставки.

За премахване на белези и бръчки
бадемово масло
Здрава и лъскава коса с бадемово масло

Сладкото бадемово масло (масло от сладък бадем) съдържа 11 ненаситени мастни киселини, които буквално хранят клетките на съединителната тъкан, връщат добрата пропускливост на клетъчните мембрани и нсърчават собственото производство на колаген. На това се дължи основно подмладяващият ефект на използваното в козметиката бадемово масло (biogcosmetics.com). Витамините А, В, Е и D заедно с компонентите от минерали, протеини и биофлавоноиди съдействат за оздравителни процеси в проблемни зони на кожата – бръчки и белези. Редовните масажи с бадемово масло насърчават регенеративните процеси в кожата, съдействат за добрата й хидратация и я предпазват от прекомерно изсушаване и набръчкване.

Прилагането на бадемово масло подпомага лечението на кожни раздразнения и заболявания, включително псориазис – облекчава неприятната симптоматика.

За кожа и при дерматит

Бадемовото масло е един от задължителните продукти при лечение на дерматит. Както е известно – кожните заболявания са упорити и изискват продължителна терапия. Прилагането на медикаменти – кремове и гелове, има положителен ефект, но при продължителна употреба е възможно да се появят странични ефекти. Точно по тази причина се насърчава и алтернативното лечение с ароматни масла. При дерматит имат терапевтичен ефект маслата от лечебни растения като лавандула, бял равнец, лайка. Могат да се използват самостоятелно или в комбинация, като се вземат по 1-2 капки – те са много силни! Свесват се в базово масло, каквото е бадемовото. Комплексно този маслен коктейл действа успокояващо.

При акне

Две качества на доброто бадемово масло го правят чудесен вариант за лечение на акне: успокоява възпаление и сърбеж, и насърчава възстановителните процеси в кожата. Дори само натурално бадемово масло, внимателно нанесено върху проблемните участъци на кожата, съдейства за преодоляването на неприятното акне.

бадемово масло
Бадемово масло за миглите

С бадемово масло се приготвят и някои комплексни козметични и медицински продукти при акне. Специалните продукти за кожа с акне могат да съдържат например масла от жожоба, чаено дърво, салвия, хвойна, розмарин, лимон и витамин А, както и задължителното бадемово масло.

Други маски с бадемово масло и намазвания

За мигли

Специалистите препоръчват редовно подхранване на миглите с бадемово масло, за да се насърчи техният растеж, да са гъсти и лъскави. Добре е да се ползва опаковка от спирала, която се зарежда с бадемово масло и няколко капки разтвор от витамин А. Миглите се обработват всяка вечер, като нанесеното върху тях бадемово масло се оставя да действа 15 минути и се почиства с мек тампон. Към използваното чисто бадемово масло може да се добави студено пресован зехтин или арганово масло, рициново масло, ленено или масло от пшеничен зародиш.

За устни

Мажете вечер преди лягане устните си с бадемово масло, за да бъдат меки, копринени на сутринта. Тази процедура спасява устните от изсъхване и нацепване, подхранва деликатната кожа, поддържа я здрава и гъвкава.

Особено важно е тази процедура с бадемово масло да се прави през зимата, когато студеният въздух и вятърът упражняват негативно въздействие върху чувствителната кожа на устните (teenager.bg).
С бадемово масло може да се направи чудесен домашен балсам за устни по следната рецепта:

Дайте мнение и Вие тук!

* Разтопете на водна баня една част чист пчелен восък и две части какаово масло. Добавят се две части бадемово масло и две ампули витамин Е. Ако сместа е рядка, сгъстете я с още пчелен восък. Ако е прекалено гъста – разредете с бадемово масло. След като всички съставки се смесят добре, сипете балсама в бурканче и го съхранявайте в хладилник. Трае дълго, използвайте го редовно – особено през зимата.

За ръце и нокти

Най-лесно е да втриете в ръцете си няколко капки бадемово масло, като особено внимателно обработвате зоната около всеки нокът. Съдържащите се в доброто бадемово масло витамини Е и F действат укрепващо на нокътната плочка; предотвратяват нацепване и чупене. Фитостеролите и линоленовата киселина подхранват и омекотяват, оптимизират кондицията на клетъчните мембрани и насърчават регенерацията на епидермиса. Кожата на ръцете се хидратира добре, предотвратява се изсъхване и напукване.

За слух с чесън

Бадемово масло и чесън – това е комбинация, прилагана от народната медицина при отслабване на слуха. Слухът може да пострада от простуда, вирусна инфекция или травма. Действат добре домашните капки с чесън и бадемово масло. Счукайте 2-3 скилидки чесън и изцедете чесновия сок. Смесете го с равно количество бадемово масло. От тази лечебна течност капвайте по една капка във всяко ухо вечер преди лягане. Запушете ушите с малки памучни тампони. Процедурата се повтаря всяка вечер, докато се почувства подобрение.

За пиене

бадемово масло
Масажът с бадемово масло укрепва имунитета

Бадемово масло може да се приема и вътрешно, като максималната доза е до една чаена лъжичка три пъти дневно. Опитайте първо да решите здравословния си проблем с 6-7 капки бадемово масло, а не с цяла лъжичка. Маслото регулира чревната перисталтика и има леко слабителен ефект. Действа противовъзпалително, успокоява болки и спазми.

Много е важно да си купите точното бадемово масло: етикетът непременно трябва да съдържа уточнението, че това бадемово масло е за пиене. Което не пречи да го използвате и външно във всичките му възможни приложения!

Интересен ефект има бадемовото масло за пиене, ако се комбинира с вода, прясно мляко и куркума – става дума за т.н. златно мляко.

* Ето как да го направим: В четвърт чаша вода варим на водна баня 1/8 лъжичка куркума в продължение на 8 минути. В отделен съд смесваме чаша прясно мляко с две супени лъжици бадемово масло; поставяме сместа да заври и веднага смесваме с разтопената куркума. Щом сместа стане хомогенна, отдръпваме от огъня. Може да добавим една супена лъжица домашен мед. Напитката се изпива на глътки преди да изстине.

Пиенето на златно мляко се прави всеки ден в продължение на три месеца. Действа противораково, укрепва имунитета, гръбнака и ставите. Овладява депресивни състояния, тревожност, неутрализира синдрома на хроничната умора.

За имунитет

За стабилен имунитет може да се разчита на описаното по-горе златно мляко, в което важна съставка е бадемовото масло за пиене.
Подсилване на имунитета с бадемово масло може да се получи и след външно приложение – за това помагат редовните масажи с бадемово масло, обогатено с по 2-3 капки масло от бор, бергамот, мащерка или евкалипт. С някои от тези етерични масла може да се прави и масаж на деца.

За нос при хрема

Процедури с капки бадемово масло помагат да спрем вирусната зараза, ако още не сме започнали да страдаме от хрема. Пресъхналият нос и раздразненото гърло са първи симптом на болестта. В тази фаза е добре да си слагаме капки бадемово масло във всяка ноздра – по 3-4 капки в ноздра до 6 пъти дневно. Възможно е двудневна терапия от такъв род да ни спести хремата от настинка или вирусна инфекция, като в същото време пием топъл чай и “по бабешки” затопляме краката с топла вода и морска сол.
Същата процедура може да помогне и при пристъп на алергична хрема.

За хубави гърди и против стрии и целулит

Прилагането на бадемово масло е част от комплексните грижи за хубав бюст. Има различни програми за поддържане в добър вид на тази част от женското тяло, като грижата е както за добра кондиция и визия на кожата на бюста, така и за стегнат и повдигнат бюст, грижа за мускулните влакна.

Доброто бадемово масло върши чудесна работа за съхраняване и поддържане еластичността на кожата на гърдите. Втриването му хидратира кожата, нещо особено важно при предстоящо излизане на плаж или солариум. След излагане на слънце с равни части бадемово масло и розова вода можем да успокоим кожата и да я предпазим от прекомерно изсушаване.

Бадемово масло може да се използва по време на бременността профилактично – за предпазване от появата на стрии и целулит.

С джинджифил

Джинджифиловото масло се препоръчва в случаи на депресия и потиснатост, преумора, простудни заболявания, при храносмилателни проблеми. То чудесно обезболява и е силен антиоксидант, спасява от отоци и стабилизира имунната система.

Маслото от джинджифил е много силно и с него трябва да се внимава. За масаж и за компреси се използват капки в базово масло, каквото е бадемовото масло. Три капки джинджифилово масло се смесват с 25 мл бадемово масло; полученото лечебно олио се втрива внимателно по кожата на крайниците при настинки.
Същата смес се използва и за навлажняване на компреси при травми – битови или спортни, синини или ревматични болки, възпалени стави.

С хининова вода

Хининовата вода е изпитано средство за ускоряване растежа на косата, за заздравяване на косата – предотвратява накъсване и цъфтеж на краищата. Както знаем, чудодейното бадемово масло също е изпитан вариант на въздействие за по-бърз растеж, подхранване и сгъстяване на косата.

Какво се случва, ако двата компонента се комбинират? Логично е да се очаква положителен ефект, струва си да се опита. Ето как: преди баня в корените на косата се втрива бадемово масло; косата се разресва, слага се парче найлон и се увива с хавлиена кърпа. Така трябва да постоим поне един час. След измиване на косата в корените се втрива от хининовата вода – може още докато е мокра. Тази процедура може да се прави 2-3 пъти седмично.

С цитросепт

Комбинацията от бадемово масло и цитросепт (екстракт от семена на грейпфрут) се използва за облекчаване симптоматиката при псориазис. От цитросепта се преброяват 30 капки и се смесват с бадемово масло, 25-30 мл. Преди употреба сместа се разбива, защото двата компонента не си взаимодействат и се отделят на пластове. Псориатричните плаки се мажат след баня и почистване на мъртвите клетки.

С тривитаминол

Тривитаминолът е продукт от ветеринарните аптеки. Основното му предназначение е да стимулира растежа на вълната при овцете. Оказва се доста примамлив продукт за онези, които искат косата им да порасне по-бързо и да е по-здрава, гъста и лъскава.

Тривитаминолът може да се използва самостоятелно или като добавка към различни подхранващи маски за коса.

За разлика от други продукти за животни, при тривитаминола няма опасности: всъщност това е комбинация от три витамина – А, Е и D3. В мрежите има доста рецепти за маски за коса с тривитаминол, като вариантите са различни – повтарят се като редовни компоненти триваминол и бадемово масло или студено пресован зехтин. Според уверенията на онези, които са опитали, рецептата с триваминол и бадемово мясло, независимо от другите съставки, работи успешно!

Вижте и ТОВА, където ще намерите по-подробно описание на маските за коса с тривитаминол:

Тривитаминол за коса: Как се прави маска? Цена, мнения. За лице

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Bread Group

Всичко за глутен. Безглутенова диета. Таблица с храни и много други

Безглутенова диета за отслабване. Рецепти. Какво е глутен. Глутенова непоносимост и алергия, симптоми. Цьолиакия. Храни …

2 Мнения

  1. Венера

    Прекрасно, благодаря ви!

  2. Албена Димитрова Христова

    Определено има добър ефект – аз го използвах без да масажирам, а само нанасяне на слой бадемово масло върху веждите на дъщеря ми, защото тя тогава беше 4 – 5 клас, а веждите и бяха израснали малко повече от половината – другата част липсваше и определено не е вярно твърдението, че колкото по дълги вежди има човек, толкова е по интелигентен. Нямам спомен колко време и слагах маслото, но да речем около два месеца и се появиха, но бяха много финни – толкова, че ги забелязвах само когато кожата се намокри. Сега е 6 клас и видимо има вече покарала втора половина на вежди, но има разлика и затова започвам отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *