Кои са добрите лекарства при мастопатия.
Геритамин при мастопатия.

Лекарства при мастопатия. Симптоми и лечение. Геритамин и чай

Кои са добрите лекарства при мастопатия. Симптоми и принципи на лечение. Геритамин при мастопатия. Чай за фиброкистозна мастопатия, форум.

Какво трябва да се направи на първо място при диагноза мастопатия? За много специалисти мастопатия – това по-скоро е състояние, а не заболяване.

Нарича се все пак и фиброкистозна болест на млечните жлези (mamolog.net). Свързана е с образуване на възли и кисти в млечните жлези. Новата тъкан е доброкачествена, състоянието се поддава на лечение. Благоприятната прогноза обаче изисква адекватно поведение и грижа за здравето, тъй като една мастопатия може да повиши риска от злокачествен процес. В по-благоприятна позиция по отношение проявата на мастопатия са възрастните жени и най-младите момичета: проявата на мастопатия е свързана с колебания в стойностите на хормона естроген, т.е. проблемът е остър при жените във фертилна възраст, с актуален месечен цикъл.

И така: какво да правим, ако ни открият мастопатия? Първо – да се вслушаме в препоръките на лекаря. Той може да назначи прием на противовъзпалителни лекарства или хормонална терапия, да промени вида на противозачатъчните таблетки и пр. Трябва да се изключи и вероятността от злокачествен процес. Възможно е да се препоръча оперативно отстраняване на киста, но това не е крайно решение на проблема – ако не се отстранят причините за въпросната мастопатия, проблемът ще се прояви отново. Много важен момент е промяната в начина на хранене и режима на живот: нещата трябва да се балансират, да си осигурите достатъчно време за физическа активност и почивка, да имате добър сексуален живот. Особен принос има диетата.

Диета

Ако са ви открили мастопатия – задължително се откажете или драстично намалете потреблението на кафе, черен чай и подсладени газирани напитки. Ще почувствате облекчение, ако намалите мазната и солена храна, острите пикантни блюда, храните от бяло брашно, рафинираната захар и подсладените продукти. Редуцирайте любимия шоколад до 1-2 блокчета натурален. Наблегнете на плодове и зеленчуци необходими са ви фибри, на пълнозърнести храни (blitz.bg). Пийте достатъчно вода, не по-малко от 1.5 – 2 литра. При необходимост приемайте витамини от В-групата, витамин Е и масло от вечерна иглика (hapche.bg).

мастопатия симптоми
При мастопатия настъпват промени в жлезистата тъкан на гърдата

Задачата на диетата при мастопатия е да съдейства за нормализиране на хормоналния фон и балансираните функции на стомашно-чревния тракт. Към полезните храни, които допринасят за това, се отнасят бялото зеле, портокалите, прасковите, ягодите и боровинките, доматите, спанакът, копърът. Да прибавим още бобовите храни и гъбите.

Симптоми

Кои симптоми могат да ни насочат към прозрението, че може би имаме мастопатия?

Промяната в тъканта на гърдата – при опипване се усеща гроздовидно образувание с уплътнения. Тези уплътнения нарастват и се втвърдяват преди и по време на цикъл; възможно е от зърната да се отделя секрет, понякога оцветен зеленикаво или кафяво.

При развитие на състоянието уплътненията стават постоянни и започват да увеличават обема си – това може да е съединителна тъкан или киста с воднисто съдържание (zdrave-bg.eu). Състоянието се характеризира с болезненост.

Според немалко специалисти това е предраково състояние, но опипването на едно уплътнение все още не означава рак. Все пак и при най-благоприятна прогноза не забравяйте, че това е отклонение от нормалното здраве и че много фактори могат да въздействат за отключването на донякъде подготвен от тази мастопатия онкологичен процес.

Разлика с мастит

геритамин при мастопатия
Бялото зеле е отлично средство за профилактика и лечение на мастопатия
“Фигурин

Мастопатия и мастит: каква е разликата?

Мастит е възпалително заболяване на млечната жлеза, характерно за периода на кърмене (mediccity.ru). Възпалението се причинява от задържане на кърма в млечните канали и проникване на патогенни микроорганизми, най-често стафилококи и стрептококи. Признаците на мастит са болка, втвърдяване на гърдата, оток, зачервяване, температура, отделяне на секрет от зърното. Лечението започва с процедури за освобождаване на задържаната в каналите кърма; прилагат се компреси със затоплени кърпи и изцеждане, при необходимост физиотерапия и антибиотично лечение. Запуснатият мастит може да прерасне в абсцес и да се наложи хирургическа интервенция.

Обичайното лечение

Как се лекува мастопатия?

Първо – необходима е точна диагноза, която се потвърждава чрез мамография и при необходимост – след биопсия (mediccity.ru).

Следващите стъпки са свързани с нормализация на хормоналния фон – чрез лекарствени продукти, подпомагани от диета. Препоръчва се спиране на цигарите и алкохола. Провежда се и лечение на възможните съпътстващи заболявания, които биха могли да причинят хормонален дисбаланс.

Още в текста: Първа помощ. Диета. Симптоми. Разлика с мастит. Обичайното лечение. Лекарства. Хомеопатия. Зеле. Полски хвощ. Бял равнец. Невен. Котешка стъпка. Орехови преградки. Тиква. Цвят от картоф. Зелен чай. Йод. Магнезиево олио. Репейно масло. Каланхое. Евкалипт. Пирей. При менопауза. При мъжете. Операция. Витамини. Връзка с рак на гърдата. С естроген. Мастопатия и сауна. Връзка с щитовидна жлеза.

Лекарства

Подбират се индивидуално в зависимост от здравословното състояние на пациентката. Акцентът е върху противовъзпалителните медикаменти и лекарствени средства, които оптимизират кръвообращението (hotnews.bg). По преценка на лекаря могат да се препоръчат хормонални продукти с намалено съдържание на естроген. В някои случаи е възможно хирургично отстраняване на киста, съчетано с лекарствена терапия.

Хомеопатия

Има най-малко 50 хомеопатични лекарства, които са подходащи при консервативната терапия на мастопатия (homeopathytoday.eu). Правилните хапчета се подбират от специалист в зависимост от индивидуалните характеристики на всяка пациентка. Имат значение подробности като вид на образуванията в гърдите, размер на гърдите, фази от месечния цикъл, в които се получават болки, оток или сълзене от зърната, характер на менструацията – обилно или оскъдно кървене и пр.
Най-често използваните продукти са йод, калкарея карбоника, калкарея флуорика, кониум макулатум, фоликулин, фитолака.

Зеле

Бялото зеле и останалите “роднини” от семейството – карфиол, броколи, брюкселско и савойско зеле, са наричани от диетолозите “хапчета” против мастопатия. Включването им във всекидневното меню под всякаква форма – сурови или сготвени, играе ролята на предпазен фактор (domashemjurnal.bg). При вече отключена мастопатия зелевата диета съдейства на лечението.

Народната медицина препоръчва също компреси със зелеви листа при мастопатия. Важно е да се запомни, че компресите не се препоръчват при силно зачервяване и оток, при ранички върху кожата.
Зелевият лист облекчава напрежението и болката. Той се подготвя, като се изчиства от жилите, леко се намачква и се намазва с краве масло – според някои лечители с мед. Поставя се върху гърдата, отгоре се покрива с памучна кърпа и се прикрепва със стар, свободен сутиен (lechitel.net). Компресът се държи цяла нощ, на сутринта следва хубаво измиване. Лечебният курс продължава една седмица.

Полски хвощ. Бял равнец

лекарства за мастопатия
Предпазването от мастопатия изисква внимателно следене за здравето на млечната жлеза

Вижте тази популярна рецепта с полски хвощ и бял равнец, която – според народните лечители – топи бучки в гърдите, т.е. съдейства за лечението на мастопатия:

* Всяка сутрин се прави отвара от четири супени лъжици полски хвощ, една – бял равнец и по една чаена лъжичка невен и цариче (lechitel.net). Слагаме на водна баня съд с един литър вода; когато заври, пускаме полския хвощ, след две минути – белия равнец, след още две – невенът, и след още половин минута – царичето. Цялата смес ври две минути, след които се отдръпва от огъня. Престоява един час, прецежда се и се налива в стъклена бутилка. Това е доза за един ден, която се изпива на глътки. В същата отвара може да се потопи памучна кърпа и да се постави върху гърдата като компрес. Терапията продължава 10 дни; следват 10 дни почивка и лечението се повтаря; прави се и трета серия.

Композицията от билки има противотуморно и противовъзпалително действие; подобрява кръвообращението и движението на лимфата, овладява локални болестни процеси в кожата и подкожни тъкани.

Невен

Невенът се включва в различни билкови смеси – за запарки и отвари, които се препоръчват при мастопатия – както е примерът с бял равнец и полски хвощ.
Използва се и самостоятелно: препоръчва се чай от невен всекидневно в продължение на 5-6 месеца (athost.net). Чаят може да се приготви по рецептата на Мария Требен – една препълнена чаена лъжичка сух цвят се попарва с четвърт литър вряла вода и се оставя да престои десетина минути. Пие се бавно, на глътки, без подслаждане.

Котешка стъпка

фиброкистозна мастопатия форум, лечение
Билката котешка стъпка е един от природните лечители на мастопатия

Билката котешка стъпка е позната в народната медицина като цяр против тумори, използва се при мастопатия и миома (lechitel.net). Компонентите й подкрепят имунитета, оптимизират кръвообращението и ускоряват регенерацията на здравите клетки. Полезна е също при бъбречни заболявания и простатит.

При мастопатия се използва спиртен извлек от билката. Приготвя се, като пълним един неголям буркан с прясно набраното лековито растение и доливаме медицински спирт, така че билката да е добре накисната. Държим така буркана 30-35 дни на тъмно и хладно. Прецеждаме спиртния извлек и го наливаме в суха стъклена бутилка. Пие се по две чаени лъжички в 100 мл вода веднъж на ден.

Орехови преградки

Спиртна настойка от орехови преградки – пластинките между ядките, помага срещу някои заболявания, включително мастопатия. Трябва ни една чаша преградки; заливаме преградките в стъклен буркан с две чаши водка или спирт и държим сместа на слънце 12 дни (dar-center.com). Прецеждаме и прибираме в стъклена бутилка в хладилника. От този извлек пием три пъти дневно по една чаена лъжичка 20 дни. Правим десетдневна почивка и повтаряме терапията, следва нова почивка и поредна серия на прием. Препоръчва се този цяр да се приема, докато проблемите се неутрализират.

Тиква

Тя е подходяща за приготвяне на лечебен компрес срещу мастопатия. Настъргва се на ситно ренде и се полага върху болната гърда. Трябва да подържите тиквения компрес 40 минути. Процедурата се повтаря три пъти дневно, всеки ден, докато не се почувства лечебен ефект (bilka.info).

Цвят от картоф

Някои източници сочат като лек срещу мастопатия цветовете от картофено растение. Твърди се, че този тип лечение е стара руска практика. Трябват ни една чаена лъжичка цветове – препълнена; заливаме цветовете с половин литър вряла вода и след като изстине – прецеждаме и прибираме в стъклен съд в хладилника. От тази запарка се приемат по 1-2 супени лъжици три пъти на ден (aspirinbg.com).

Зелен чай

Ето и един вариант на терапия със зелен чай. Може да се използват хранителни добавки с екстракт от зелен чай – има добра комбинация с люта мента, с доказано противораково действие, укрепващо антиоксидантната защита и растежа на туморни клетки. В продължение на три месеца се вземат три пъти по една таблетка за смучене – с екстракт от зелен чай и люта мента. След тримесечна терапия е добре да се направи консултация и преглед при мамолог (vivasanvarna.com).

Разбира се, върши работа и редовното пиене на класическия зелен чай. При мастопатия дори е добре вместо кафе или черен чай да пием именно това!

Йод

Позната практика е лечението на мастопатия с йодни препарати, които се назначават индивидуално и след специфични изследвания. Проблемът е в това, че нивата на естрогени се влияят от функцинирането на щитовидната жлеза и в някои случаи причина за една мастопатия може опосредствано да се окаже йодният дефицит (medeffect.ru). Съществуват подходящи продукти – йодни капки за пиене, които при необходимост се назначават от лекар.

Има и самодейни варианти – намазване на болната гърда с йодна тинктура, които би следвало да се коментират от специалист. В сложна материя, каквато е хормоналният баланс, едва ли е разумно да се действа самодейно!

Магнезиево олио

Връзката между стойностите на магнезий в организма и раковите заболявания е отдавна доказана; нещо повече – съществуват изследвания за решаващата роля на магнезия при профилактиката на рак в рискови групи (zdravnaacademia.blogspot.com). Проучвания на френския професор Пиер Дебелт доказват още преди сто години, че приемът на магнезиев хлорид блокира злокачествения растеж във вече формирани кисти, каквито се наблюдават при хронична мастопатия.

Дайте мнение и Вие тук!

В днешно време добър вариант за неутрализиране на магнезиевия дефицит е употребата на магнезиево олио и магнезиев гел. Трансдермалното им приложение позволява да се въздейства локално, чрез намазване на проблемната гърда. Процедурата се изпълнява два пъти на ден, с малко количество олио или гел, като се започва с разреден продукт – олио и вода в съотношение 1:2.

Репейно масло

Репейното масло по същество е маслен извлек от сух корен на репея (dar-center.com). За приготвянето му са необходими 100 г сух корен от билката – количеството се смила и се залива с 300 г зехтин или олио. Престоява 10 дни на тъмно, след което се прецежда през марля на няколко пласта. С това репейно масло се мажат зърната на гърдите, докато втвърдяванията се разнесат.

Има и друго приложение на маслото от репей при мастопатия – там нашият продукт участва като компонент в популярния балсам “Промед”. Освен репейно масло продуктът съдържа масло от облепиха и кедрово масло, мед, прополис и пчелен восък.

Продуктът “Промед” с репейно масло се прилага при мастопатия външно и вътрешно (balsam-promed.com). Вътрешно се приема по една кафена лъжичка 2-3 пъти на ден, половин час преди хранене. Същевременно уплътнените участъци на гърдите се намазват внимателно, без да се стремим да втриваме масления продукт.

Каланхое

Приятното каланхое, което чудесно разкрасява домове и офиси с плътните си листа и щедри цветове, е и лековито растение. Наричат го хирург без нож, защото спасява от операции при не едно сериозно заболяване.
Как се използва каланхое при мастопатия? Не е трудно: върху болезнената зона на гърдата се прави апликация от прясно откъснат, леко размачкан лист, или се намазва мястото с изцеден от листо и стъбло сок. Терапията с каланхое помага да се разнесат уплътненията и да спре изтичането на секрет от зърната (plantsplanet.org).

Евкалипт

Евкалиптовите продукти са ни познати от терапии при простуда, хрема и болки в гърлото. С евкалипт, както се оказва, може да се действа и при мастопатия. Необходимо е да се направи специална отвара и тя да се пие в продължение на три седмици.

* Ето как: 20 г суха листна маса от евкалипт се запарва в литър вряла вода. Оставя се да кисне, докато изстине, след което се прецежда. От запарката се пие по 50 мл 20 минути преди хранене три пъти дневно (лекарственныетравы.net).

Пирей

Пиреят в съзнанието на много хора е досадният плевел, който никога не може да бъде изтребен докрай. И всъщност не трябва, защото това е една много лековита трева!

С отвара и извлек от пирей се облекчава симптоматиката и се лекуват кожни заболявания, ревматизъм, подагра. Пиреят е и добро средство срещу мастопатия. Препоръчва се прием на отвара, която се приготвя по този начин:

* Две супени лъжици суха билка се варят 10 минути в половин литър вода. Оставя се да изстине и се прецежда. Пие се по 120 мл преди хранене 4 пъти на ден (zdrava.bg).

При менопауза

Обичайните възрастови граници, в чиито рамки се проявява една мастопатия, са 20-50 години (hotnews.bg). Жените в менопауза не са в рискова група. На тази възраст фиброкистозната болест почти не създава проблеми (framar.bg). Медицинските източници сочат все пак, че при близо 70% от жени на възраст над 70 години анализът сочи изменения в тъканите на гърдите от типа на мастопатичните. При менопауза също така е много добра комбинацията от витамини Геритамин. Подробности ТУК! Ползват я дори и с цел забременяване, за предизвикване на цикъл и при косопад.

При мъжете

Тъй като нямат жлезиста тъкан, гърдите на мъжете не могат да развият типичната мастопатия (magicaura.com). При тях обаче на хормонална основа може да се получи подуване, мним растеж, известен като гинекомастия. Причините за подобно състояние могат да са различни, но имат отношение към хормоналния баланс. Състоянието е лечимо.

Операция

Тя не е задължителна при мастопатия. Ако има формирана киста, т.е. касае се за кистозна мастопатия, образуванието се наблюдава и при нарастване кистата се отстранява и се подлага на хистологичен анализ (blitz.bg). Ако диагностицираната мастопатия е дифузна, не се провежда хирургично лечение. Проверява се здравето на половите органи, хипофизната и щитовидната жлеза, и ако е необходимо се назначава индивидуално лечение.

Витамини

Приемът на витамини е част от комплексната терапия на мастопатия по консервативен път (zdrave-bg.eu). Препоръчват се добавки с витамините А, В, и Е. Препоръчват се също витамин С за подкрепа на имунната система, както и витамин В6 – ниацин (e-placebo.com).

Връзка с рак на гърдата

Макар тъканните промени в гърдата при мастопатия да не са злокачествени, специалистите предупреждават да се провежда редовна и стриктна противоракова профилактика. Счита се, че въпросната мастопатия повишава риска от рак на млечната жлеза и че по същество това е предраково състояние (zdrave-bg.eu).
За други специалисти това е пресилено обобщение. Една проявена мастопатия не води непременно до рак, но симптоматиката й може да направи неоткриваем вече започнал онкологичен процес. Точно по тази причина точната диагноза, включително с модерни методи и биопсия, е нещо много важно.

С естроген

Високите дози естроген са отключващ фактор за промени, водещи до мастопатия. Лечението на мастопатия е ориентирано към постигане на хормонален баланс и потискане на въпросните високи стойности. Това се прави чрез корекция на диетата – намаляване на естроген-стимулиращите храни и консумацията на червено месо, което в днешно време по правило съдържа хормони. Необходима е също промяна в стратегията на противозачатъчните мерки – касае се за таблетките антибебе с естрогени (homeopathytoday.eu). За естроген баланс се препоръчва и масаж с кремове, които съдържат растителен прогестерон – по индивидуална схема.

Мастопатия и сауна

Сауната и горещите бани са противопоказни при мастопатия. Затоплянето – включително слънчевите бани от 11 до 15 часа, се отразява негативно върху състоянието на организма като цяло и в частност – върху болните млечни жлези. Възможно е да се провокира възпалителен процес с усложнения, затова е по-добре за определено време да се откажем от изброените удоволствия (wild-mistress.ru).

Връзка с щитовидна жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза имат директно отражение върху появата на мастопатия. Както знаем, в организма се поддържа определено хормонално равновесие и жлезите с вътрешна секреция, произвеждащи различни хормони, са свързани в обща схема. Нарушенията в работата на едно от звената на тази схема веднага се отразява на общата конструкция и има последици (hotnews.bg).

Много често проблемите идват от щитовидната жлеза. При недостиг на йод следва намалена продукция на хормони от щитовидната жлеза, т.е. хипотиреоидизъм. Това от своя страна отслабва естроген-контрола и стойностите на този важен за здравето на гърдите хормон нарастват. Именно това е и връзката между мастопатия и щитовидна жлеза.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Ремантадин?

Мнения за Ремантадин. Кога се пие? С Изопринозин и Парацетамол? За профилактика и др

Какви мнения съществуват за Ремантадин? Кога се пие? Може ли с Изопринозин и как? А …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *