сусамов тахан, Ползи
Как се яде сусамов тахан? Ползи

Сусамов тахан. Ползи, дневна доза и вреди. Как се яде?

Кои са основните ползи от сусамов тахан? Каква е препоръчителната дневна доза? Как се яде? Кой е най-добрият сусамов тахан? Ползи от пълнозърнест, черен. Има ли вреди? Народна медицина с тахан и мед

В арабските страни сусамът е така разпространен, че на трапезата не се сяда без него. Пасират го с лимонов сок, зехтин и подправки. В Египет мажат тахан на хляб, фалафел, риба, пиле, зеленчуци и въобще на всичко. В онзи регион има десетки рецепти за тахан – с разнообразни добавки, подправки и вкусове.

У нас сусамовият тахан се възприема главно като лекарство и като добавка за здраве. Нямаме кулинарни традиции с него, но интересът към него е стабилен.

Кои са основните ползи от сусамов тахан?

Съставките на сусама оказват благотворно въздействие върху кожа, коса, нерви, стави, кости. Лекуват неврастении, диабет II, артрит, депресия, хипертония, атеросклероза, остеопороза – защото има много калций.

Таханът подобрява мозъчната дейност, укрепва сърцето, зарежда с калций, фосфор, желязо, мед, омеги 3 и 6. Заздравява зъбите, съдовете, изчиства бъбреците, активизира изработването на еритроцити, извежда лошия холестерол. 2 с.л. на ден профилактират сърце и съдове.

Витамините в него нормализират храносмилането и укрепват имунитета. В1 е важен за мускулите и нервната с-ма. Редовната консумация на тахан е добра профилактика за грипа и сезонните простуди. Бързо възстановява след прекарани инфекции.

  • Още ползи: лекува диария и запек, импотентност, кожни обриви, косопад, влошено зрение и вкус, лош апетит. Подава 10 мг цинк, което 70% от дневната норма (с което лекува акне). Мастните киселини подкрепят черния дроб.
  • За жените: сусамът има фитоестрогени, провежда дълбоко хидратиране на организма, повлиява прогестерона и естрогена през менопаузата, бори хормонален дисбаланс. 2-3 ч.л. на ден намаляват негативните прояви на климакса.
  • За мъжете: подобрява ерекцията и либидото, изработката на мъжки хормони. Дава увереност, сваля напрежението.
  • За децата: полезен за растежа след 1 г. Дотогава има риск от алергии и храносмилателни проблеми заради недостатъчно развитата система. Оптимална възраст – 3 г. Най-голяма полза за детския организъм носи грубата паста от небелени семена.
  • За отслабване: чрез метионин изчиства организма, намалява натоварването на черния дроб, тартира процес на отслабване. Но пастата е калорична, така че не прекалявайте.

Каква е препоръчителната дневна доза

  • Максималната доза е 5 с.л. на ден, за деца – 1 ч.л.
  • Препоръчителното дневно к-во е по-малко. Например за отслабване е 1 с.л. За сърце и съдове – 2 с.л. (45 дни). При менопауза и хормонални проблеми – 2-3 с.л. При високо кръвно, еректилна дисфункция и за производство на тестостерон – 4 с.л.

Как се яде?

Натуралният тахан се купува готов или се приготвя домашно. Може да бъде солен или сладък. Може да е чист или с добавки за вкус като мляко, мед, сиропи.

Стандартно домашен тахан се изготвя така:

Рецепта за домашен сусамов тахан
  • 200 г сусам
  • 70 г растително масло (бадемово, зехтин, сусамово).

Сусамът се натапя за 2 ч. в сусам, после се подсушава. Леко се запича на тиган – за 10 мин., до получаване на кремав цвят. Зърната се смилат в блендер и се смесват с маслото (влива се постепенно) до състояние на паста. Съхранява се в стъкло и в хладилник. Като добавка може да се сложи чесън, пипер, мед и др.

Оптималното време за консумация на сусамов тахан е до 12 ч. на обед, когато метаболизмът е най-бърз и полезните в-ва се усвояват максимално добре.

“Демир

От сусамовия тахан се приготвят ястия, сосове и разядки. Например хумус, за който 100 г тахан се смесва с 400 г варен нахут, 2 с.л. зехтин, 50 г лимонов сок и 1 скилидка чесънче. Всичко се смила. Много е вкусно!

Сусамовият тахан е по-вкусен върху сухарче, филийка или питка. Ползва се като сос към месни блюда и пресни зеленчуци. С него арабите правят и десерти. Чист таханът се яде само като лекарство.

Още ТУК: Черен сусам, бял сусам. Ползи и вреди.

Кой е най-добрият сусамов тахан?

При покупка на готов тахан обръщаме внимание на състава. Качественият продукт съдържа сусам и масло. И нищо друго. Нямат място консерванти, ароматизатори и захар.

Най-полезен е черният тахан, който е приготвен от небелен сусам – семето с обвивката му.

Ползи от пълнозърнест, черен

Най-полезен е таханът от неполиран, небелен сусам. Той е богат на фибри, които допълнително изчистват и оздравяват червата. Премахват патогени, регулират флората. Почти няма загуба на полезни вещества.

Има ли вреди?

Злоупотребата с тахан причинява негативни реакции дори при здрав човек. Разстройство на стомаха и гадене са обичайните прояви. А хората със заболявания ще се почувстват още по-зле. Спазвайте максималната доза от 5 с.л. за денонощие, за да нямате проблеми.

Народна медицина с тахан и мед

Пастата от сусам и мед има противовъзпалително действие, работи като имуностимулатор. Купира възпалителни процеси в тъканите и ставите и осигурява правилното усвояване на желязото.  Медта добавя ензими с антибактериална активност. Пастата потиска развитието на гъбички и патогени, усилва имунния отговор при поражение от вируси и гъбички.

Какво се лекува още с това съчетание:

  • Кръвоносна система – нормализира състава на кръвта, работата на сърцето и мозъка. Намалява риска от хипертония и атеросклероза. Разширява съдовете;
  • Диабет – замества богатите на захари продукти, които са забранени. Ползва се като профилактика вместо рафинирана захар и трансмазнини;
  • Задстомашна жлеза – стимулира я, намалява нивото на глюкозата в кръвта;
  • Укрепва костите – източник на лесен за усвояване калций и фосфор. Подпомага формирането на костна тъкан и пази от остеопороза.

Сусамов тахан като лекарство

В 21-ви век българинът преоткрива чудото сусамов тахан. Продуктът сусамов тахан е търсен заради  лечение на широк кръг от заболявания и в профилактични здравословни програми.

Качественият сусамов тахан е истинска съкровищница от магнезий, калций, мед, желязо и цинк. Той е могъщ антиоксидант. Особен интерес предизвиква съдържащият се в нашия сусамов тахан фитоестроген сесамин – той оправдано привлича вниманието заради доказания си противораков ефект (zdravnitza.com).

Кои потребителски групи трябва да имат на всяка цена в менюто си сусамов тахан? Хората с остеопороза, костно-ставни заболявания, сърдечно-съдови и стомашно-чревни страдания, бременни и кърмачки, активно спортуващи и подложени на стрес. Съдейства за по-бързо укрепване след тежки физически и психически натоварвания.

Подпомага лечението на анемия, подобрява мъжката плодовитост. Полезен е при суха кашлица, запек, хипертония, в менопауза, подобрява качеството на когнитивните дейности, стабилизира концентрацията и паметта. Тази истинска панацея сусамов тахан всячески помага да бъдем дълголетници!

Отслабване и диета

Популярна и без негативни странични ефекти е диетата със сусамов тахан и кисело мляко (gotvach.bg). Сусамов тахан може да се приема по всяко време на деня – без да прекаляваме – но максимално полезен е сутрин.

При използване на сусамов тахан за отслабване денят трябва да започне с чаша топла вода. Десетина минути след това хапваме 2-3 супени лъжици сусамов тахан, за предпочитане натурален. Това означава, че при приготвянето му сусамовите семена не са били обелени. Натуралният сусамов тахан се счита за по-богат на всички полезни съставки.

По-нататък продължаваме с кисело мляко – за деня можем да изядем 3 до 5 кофички, в зависимост от маслеността. Трябва да пием достатъчно вода; на обяд към поредната кофичка мляко можем да гребнем още една лъжица сусамов тахан. Позволена е и една ябълка на ден. Със сусамов тахан, кисело мляко, ябълка и вода можем да се храним до 6 дни, което гарантира минус 5 кг. Организмът няма да страда, защото получава на практика всички необходими хранителни компоненти в лесна за усвояване форма.

Можем да се ограничим и само с един ден на мляко и сусамов тахан. Ако го правим като седмично разтоварване, също ще имаме добър резултат без особени усилия и лишения.

С мед
сусамов тахан
Комбинацията на сусамов тахан с мед е балсам за стомаха и червата

Сусамов тахан и мед е класическа комбинация. Най-често го смесват в съотношение 1:1 и е препоръчително сутрин да се изяжда по 1-2 лъжици от сместа. Такава закуска зарежда с енергия за целия ден; внася в организма незаменими аминокиселини, полезни мазнини, укрепва антиоксидантната защита. Комбинацията с мед съчетава ползите от двата натурални продукта и за здрави, и за болни. Действа великолепно на стомашно-чревния тракт, като оптимизира сокоотделянето и перисталтиката.

Сусамов тахан и мед може да се хапва направо с лъжицата от буркана – но може да бъде и добавка към палачинка или препечена филийка. Такава закуска е полезна и за малки деца, чиято костна и мускулна система има нужда от подкрепа в процесите на развитие. По-добре е да се взема тахан с мед, отколкото любимото на мъниците шоколадово кремче с консерванти и захар!

С ленено семе

Това съчетание – сусамов тахан и смляно ленено семе, доставя на тялото уникална и лесна за усвояване комбинация от омега-масла: 3, 6 и 9. Лененото семе добавя към базовия сусамов тахан незаменимите омега-3 ненаситени мастни киселини, витамините А,Е и С, фибри. Този продукт действа чудесно върху храносмилателния тракт и отделителната система – в профилактични програми ги предпазва от заболявания, като част от лечебни ускорява възстановяването им (balcho.bg).

Може да се намери готова смес от сусамов тахан и ленено семе, но може да се приготви и в домашни условия. Ето как: смесва се сусамов тахан и мед в съотношение 1:1 или 2:1 – зависи как предпочитате. Към готовата смес от около 250-300 г се добавят 2-3 лъжици счукано ленено семе или ленено брашно. Приема се сутрин на гладно, 1-2 супени лъжици. Лененото семе променя вкуса на сусамовата паста, може леко да ви нагарча и е по-тръпчиво (receptite.bg).

При диабет

Доказано е, че диабетиците страдат от магнезиев дефицит. Един от начините да се балансира здравето при диабет е набавянето на магнезий в достатъчна степен. Това може да стане по различни начини, но един от най-естествените се оказва включването на сусамов тахан в менюто на диабетиците.

Магнезият е един от компонентите, на които е богат сусамът, респективно – коментираният сусамов тахан. Една лъжица сусамов тахан сутрин е в състояние постепенно да заличи минусите от магнезиевия дефицит и да балансира в оптимална степен кръвните показатели на един човек с диабет. И при този в случай е в сила препоръката – да заложим на натурален сусамов тахан, т.е. паста от необелени семена, за да приемем в по-висок процент полезната съставка магнезий.

Дайте мнение и Вие тук!
За стомах, при колит и гастрит

Качественият сусамов тахан се счита за истински балсам за стомаха. Както вече стана дума – балансира състава на стомашните сокове и насърчава здравословната чревна перисталтика. При болен стомах или възпалителни процеси в чревния тракт е по-добре да се хапва белен сусам, счита се по-подходящ при болестни процеси. Може да се взема и с мед, ако стомашно-чревното заболяване не е в остра фаза (dieti.net).

При анемия

Сусамът и произвежданият от него сусамов тахан е сред десетте популярни храни с най-високо съдържание на желязо. Това автоматично го прави подходяща добавка към храните и хранителните режими при анемия и желязодефицитни заболявания на кръвта (muskuli.com). Сто грама сусамов тахан съдържат около 9 мг желязо, което е половината от нормата на дневния прием на този елемент.

При акне

Факт – нашият сусамов тахан е богат на цяла гама от витамини – Е, В1, В2, В3, В6. Едно от полезните му въздействия благодарение на тях е добрата кондиция, тонус и регенерация на кожата, косата и ноктите. Набавянето на полезните омега-3 и омега-6-компоненти съдейства за нормалното им хранене на клетъчно равнище, а присъствието на фитостероли редуцира стойностите на лошия холестерол. Баланираната мастна обмяна предотвратява проявата на неприятни състояния като обриви, псориазис и акне.

Подобрената имунна защита също е бариера срещу акне (zdravjivot.org). За лечението на акне има значение и високото съдържание на мед в добрия сусамов тахан: медта потиска възпалителните процеси и съхранява стойностите на колагена, важен компонент на съединителните тъкани.

При артрит
сусамов тахан
От сусамов тахан и нахут си забъркайте чудесната източна салата хумус

Коментираният току що състав на лековития сусамов тахан има доказана роля за здравето на хората, страдащи от артрит. Благодарение на медта по-лесно се преодоляват възпалителните процеси в стави и сухожилия. Освен това пак заради същия компонент тези уязвими точки от опорно-двигателния апарат съхраняват еластичността и издръжливостта си.

Включването на сусамов тахан в менюто означава устойчивост срещу възпалителните процеси и атаките на неприятния и мъчителен ревматоиден артрит (zdravjivot.org).

При камъни в бъбреците

Приемът на калций при камъни в бъбреците трябва да е балансиран: формулата “нито малко – нито много” със сигурност е трудно осъществима за голяма част от хората, които имат този проблем. Същевременно е категорично доказано, че приемът на сусамов тахан доставя балансирани дози калций, при това в лесно усвоима форма (urology.bg).

Счита се също, че с богатия си, уникален състав чудесният сусамов тахан укрепва здравето на бъбреците и неутрализира възможните възпалителни процеси в системата.

При газове

Похапването на сусамов тахан действа благотворно на чревния тракт; филийка със сусамов тахан никога няма да причини газове и подуване на корема. Сусамов тахан, заедно с авокадо и хумус, е сочен като чудесна алтернатива за лека закуска, която успокоява нервния стомах и “балончетата” в чревния тракт (biopogled.com).

За жлъчка. За черен дроб

Заболяванията на черния дроб и жлъчката обикновено вървят “ръка за ръка” и нерядко се налага комплексната им терапия. Доказано със сусамов тахан или сусамово олио се повлияват оздравителни процеси в тези особено важни органи. Тук има значение алкализиращото действие на продуктите от сусам (framar.bg).

При жлъчнокаменна болест е важно да се спазва диета; сусамов тахан и мед са сред разрешените храни – това дава възможност да се подкрепи организмът, в частност системата жлъчка-черен дроб, с полезните въздействия на лековития сусамов тахан.

Сусамов тахан, мед и куркума пък е целебното съчетание, които подкрепя чернодробните клетки и съдейства за детоксикацията на този изключително важен орган – филтър за целия човешки организъм (svoizbor.com). Според учени уникалната съставка сезамин на сусамовия тахан предпазва от окислителен стрес клетките на черния дроб.

За дебело черво

Сусамов тахан на гладно – една супена лъжица всяка сутрин, действа балансиращо и противовъзпалително на стомашно-чревния тракт и в частност на дебелото черво. Диетата със сусамов тахан съдейства при лечението на колит, помага при запек, може да се използва като продукт за профилактика срещу рак на дебелото черво (zdravnitza.com).

При остеопороза

Добър начин за предпазване от остеопороза е включването на сусамов тахан в менюто при менопауза. Както знаем – таханът съдържа биологично активен, лесен за усвояване калций. Набавянето му по този приятен начин предотвратява загубата на костна маса и характерната за тази фаза от женския живот чупливост на костите (dietite.net).

Според специалистите по хранене консумацията на сусамов тахан е по-добрият вариант за поддържането на здрави кости и стави, отколкото наблягането на млечни продукти и сирене. Растителните продукти са за предпочитане, още повече, че процентното съдържание на калций и протеини в тях превъзхожда млякото и сиренето.

За деца

Включването на сусамов тахан в детското меню е изключително полезно, тъй като палитрата от витамини, микроелементи, антиоксиданти дава добра подкрепа за развитието на детския организъм. Важен е за укрепването на имунната система, за формиране на здрава костно-мускулна система, балансирана нервна система, за нормално-функциониране на стомашно-чревния тракт и добри кръвни показатели (zdravnitza.com).

Пектин и сусамов тахан

Комбинацията от сусамов тахан и пектин понижава високия холестерол; счита се добър вариант за поддържането му в нормалните граници, за предотвратяване на холестеринови плаки и склеротични изменения в кръвоносната система (gotvetesmen.com). Подходящ прием – в комбинация с нискомаслено кисело мляко, сусамов тахан, пектин, в някои варианти и с добавено счукано ленено семе или ленено брашно. При съчетаване със сусамов тахан пектинът чудесно играе ролята на баластен компонент, който извлича от организма мазнини и не допуска болестното им отлагане.

С какао

Комбинацията от сусамов тахан и какао може да замести шоколада, ако сте решили да спазвате по-здравословен хранителен режим. Може да си купите готов продукт с тези две съставки – има го в биомагазините, или да си приготвите сами по следната рецепта:

* Трябват ви 200 грама суров сусам, или приблизително толкова сусамов тахан от белени семена. Ако избирате семената, трябва да ги запечете във фурна за 10-15 минути на 180 градуса. След това ги смилате в блендер и ги смесвате с три супени лъжици олио, три пълни супени лъжици какао и две лъжици мед. Всичко се разбива хубаво и е готово за консумация. Вместо да печете семената, може направо да работите с купен от биомагазин качествен сусамов тахан (supichka.com).

С авокадо

Сусамов тахан и авокадо са основните съставки на вкусно пюре за разядка. За да го приготвим трябва да имаме два плода авокадо, три супени лъжици сусамов тахан, две лъжици зехтин, сок от един лимон, 2-3 скилидки чесън, малко сол и магданоз (gotvach.bg). Авокадото се измива и почиства от костилката, изгребва се от кожицата с лъжица и се поставя в блендер. Прибавя се размитият с лимонов сок сусамов тахан и останалите съставки. Крайният резултат е меко на вкус пюре, което може да се намаже на препечена филийка или да се гребва с пръчици от морков, сурова тиквичка или целина.

Домашен (натурален) сусамов тахан

Домашен сусамов тахан може да се направи както от суров, така и от печен сусам. За една доза от 300 г семена е необходима само студена вода, от 300 до 600 мл. Семената се смилат продължително в блендер, като се добавя по малко вода и се следи консистенцията. Полученият тахан е лек и приятен на вкус, но нетраен – издържа в хладилника до три дни и ферментира (vanilka.com).

Черен
сусамов тахан, как се яде?
Сусамов тахан може да се прави от цели и от белени семена

Черният сусам е един от 12-те популярни вида на културата; цветовите нюанси на дребните семенца се движат между бяло и бежово до кафяво и смолисто черно. Видът на черния сусам е необичаен за немалко хора, но вкусовите му качества са отлични и от него също може да се приготви чудесен сусамов тахан (mpp.bg).

Суров

Сусамов тахан може да се приготви от семена без термична обработка, като вариантите са два – от белени или небелени семена. Таханът от небелени семена, пълнозърнестият е считан за по-богат по съдържание. Суровият тахан има леко землист вкус и е по-добър като добавка към салатни дресинги или зеленчукови блюда (balcho.bg).

Съдържание

Качественият сусамов тахан по състав съответства на основната си суровина; на практика сусамов тахан – това е нещо като каша от семената, междинен продукт преди отделянето на сусамовото олио. Таханът е наполовина или дори до 60% богата, изключително полезна растителна мазнина; следват 19% протеини, 14% въглехидрати и 8% фибри (balcho.bg).

Калории

Една супена лъжица сусамов тахан вкарва в тялото ни 85 калории. Дали това е малко или много, всеки може да прецени сам. От въпросните 85 калории – 65 се падат на мазнините. Не бързайте след тази информация да игнорирате полезния сусамов тахан! Той наистина е полезен, защото въпросните мазнини обогатяват организма ни с омега-3 и омега-6 масла, които са полезни за сърдечно-съдовата система и костите (selskatrapeza.bg). Когато потреблението е разумно – калориите отстъпват пред неоспоримите ползи от приема на безкрайно много витамини, минерали, компоненти на антиоксидантната защита.

Цена

Сусамов тахан от производител върви от 5.40 до 6 лв за буркан от 700 г, но в търговската мрежа цената се надува и може да достигне почти до 9 лв (bb-team.org).

Внимание: Алергия!

Въпреки доказаната полза от сусамов тахан – има хора, които не биха могли да се възползват от това чудо (gotvach.bg). Проблемът е, че нашият сусамов тахан провокира алергични реакции от рода на сърбеж и уртикарии, дерматит, ринит, астма, регистрирани са и случаи на шок. Този тип алергия е за цял живот, за съжаление: за разлика от други прояви на свръхчувствителност алергията към сусамов тахан не се израства.

Как се яде фъстъчено масло и за какво? Ползи и рецепти. Тахан

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

висок холестерол стойности сваляне мерене

Висок холестерол: причини, рискове, симптоми. Мерене и норма. Лечение, диета.

♠ Какво се прави при висок холестерол ♠ Бързо сваляне ♠ Трайно сваляне ♠ Какво …

6 Мнения

  1. Имам въпрос: Правилно ли мисля, че ако колит е със симптом чести разстройства, сусамовият тахан не е подходящ?

  2. Петьо Георгиев

    Здравейте, как мога да си купя от вашият елексир?

  3. Велика Данаилова

    Ползвам редовно за закуска сусамов тахан с малко мед върху добре препечена тънка катма. Палачинките са много мазни, а катмите се пекат.
    Това, както казва братовчед ми, е храна за Боговете. Всичко написано в статията за здравословния начин на живот ползвайки сусамов тахан е вярно.
    Разбира се по-полезен е небеленият, но понякога ползваме и белен.В магазините на Била го има на цена 4 лв.В други търговски магазни, 4.50 лв., така че не е необходимо чрез сайта да го поръчвате, по-скъпо е.Желая ви успех!

  4. Славчо Безмерски

    Бил съм в арабския свят, там чист тахан не се яде. Богато го подправят с екзотични подправки и масла, стават супер разядки.

  5. Десислава Петрова

    На 500 г слагам само 4 с.л. зехтин. Самия сусам си пуска масло и има риск да стане мазно. Ям го от 10 години против остеопороза и съм супер, никакви изменения! Препоръчвам!

  6. Тинчето

    Давам готина идея да набъркате тахан с течен шоколад, става уникално. Може и парченца черен. Също стафида, ядки, но е скъпо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *