коризалия
Коризалия помага при хрема от простуда и при алергичен ринит

Как да използваме хапчетата коризалия

Лечение на хрема, сополи и запушен нос. При синузит. При алергичен ринит. При настинка. При трета сливица. Коризалия или цинабсин. Или инфлуцид? Тонзилотрен. Осцилококцинум. Еуфорбиум. Спрей за бебе. При бременност и кърмене. На капки за нос или на таблетки? Странични ефекти. Внимание: Алергия! Възможно ли е предозиране с хомеопатия? Опасно ли е съчетаването на хомеопатични продукти?

Коризалия е доста популярен хомеопатичен продукт, използван при лечение на хрема, сополи и запушен нос.

Това е композиция от прецизно дозирани съставки – беладона, кромид лук, калиев бихромат, американска чемерика, жълт жасмин, котенце, захароза, восък, талк.

Композицията има бактерициден ефект; освен това прилагането на коризалия по схема осигурява успокояване на лигавиците, намаляване на отока и отпушване на запушения нос. Имунната система е подкрепена да се справи с инфекцията; присъствието на компонент от лук – класическо антисептично и бактерицидно средство от народната медицина, съдейства за унищожаване на болестотворните микроорганизми. Терапията с коризалия улеснява дишането едновременно с по-успешното отстраняване на отделяните при хрема секрети (framar.bg).

При синузит

Синузит е една от основните диагнози на въздействие с коризалия. Продуктът по условие е предназначен за ринити, простуди с възпаление на горните дихателни пътища след вирусна инфекция или алергичен пристъп, синузит. Състоянието на възпалените синуси се повлиява от хапчетата коризалия, с чиято помощ се овладява инфекцията и се блокира развитието на патогенни микроорганизми.
Терапията започва с 1-2 таблетки, които се държат в устата до пълното им разтваряне. Може да се приема по този начин по една таблетка през час, но не по-продължително от 12 часа (framar.bg). Максималното количество таблетки за ден е 12. След този срок – първите 12 часа от началото на терапията – приемът се разрежда постепенно, докато се достигне до три таблетки дневно. При деца под една година таблетката може да се разтвори в малко вода и да се даде с лъжичка.

Вижте непременно и ТОВА:

Коризалия за кашлица, хрема и синузит. Как е с Инфлуцид или Цинабсин?

При алергичен ринит

Алергичен ринит е болестно състояние, при което запушеният нос, хремата, заедно с това – мъчително кихане, сълзящи и парещи очи, са резултат от свръхчувствителност към определени дразнители от външната среда. Паралелно с отстраняването на дразнителите, ако това е възможно, трябва да се приложи ефективен лекарствен продукт. Коризалия е такъв продукт – приемът по описаната по-горе схема води до стабилизиране състоянието на лигавиците и постепенно овладяване на неприятните симптоми (framar.bg). От практиката – при алергичен ринит действа добре прием на таблетки коризалия плюс капки клеева тинктура в носа (bg-mamma.com).

При настинка

Хомеопатичното средство коризалия действа добре при настинка – важно е приемът да започне още при първите симптоми, за да не се допусне развитие на пълната “картина” и да не се достигне до усложнения. При лечение с коризалия трябва да сте сигурни, че нямате непоносимост към някой от компонентите – за да не се наслагва към болестната симптоматика и проява на признаците на свръхчувствителност (multipharm.eu).

При трета сливица

коризалия
Коризалия може да се комбинира с други хомеопатични продукти

Т.н. заден ринит или трета сливица е състояние, което тормози доста деца. В немалко случаи заради чести болестни епизоди се прибягва до оперативно премахване – това обаче не винаги е оптималното решение. По-добре е да се потърси вариант за консервативна терапия; коризалия като комбиниран продукт повлиява доста успешно подобни състояния (bg-mamma.com). Лечението на заден ринит с коризалия предпазва от усложнения, които засягат слуховия апарат (отит).

Коризалия или цинабсин

Действието на цинабсин е подобно на това от коризалия (detskahomeopatia.com). Компонентите на продукта ограничават възпалителните процеси в горните дихателни пътища, успокояват лигавиците, премахват главоболието. Продуктът има съставка от ехинацея, която укрепва имунната система. Действието на цинабсин още при първите признаци на една инфекция предпазва от усложнения, например преход от ринит към синузит. За разлика от традиционните капки за нос – цинабсин и коризалия не атакуват директно, контактно лигавиците на носа и това предпазва от изсушаване (тогава облекчението е временно) и от по-продължително изчистване от възпалителни компоненти и секрети.
Коризалия и цинабсин могат да се разглеждат като алтернативни продукти от различни производители.

Цинабсин е спасението от хрема и синузит!

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Или инфлуцид?

Инфлуцид е хомеопатичен продукт с широк спектър на действие. Препоръчва се при настинки и грип с повишена температура, добър е при възпаление на гърлото и бронхите. Активните му съставки облекчават температурни състояния, главоболие, невралгии, умора, изтощение (framar.bg). Инфлуцид може да се прилага в профилактични програми за укрепване на имунната система.
Очевидно при избора на хомеопатичен продукт – коризалия или инфлуцид, следва да се съобразим с профила на здравословния проблем. Ако се касае за ринит, за запушен нос, алергична хрема, коризалия е достатъчно добрият вариант. Практикува се и комбиниран прием – коризалия за ринита и инфлуцид за общите симптоми на настинка, както и за подкрепа на имунната система. Добре е да се направи консултация със специалист за последователността на приема и дозировката.

Инфлуцид – кога да го изберем пред антибиотика

Дайте мнение и Вие тук!

Тонзилотрен

Смята се, че хомеопатичните лекарства поради микродозировките на активните им компоненти са безопасни и могат да се приемат на принципа “проба-грешка”. Добре е все пак да си изясним, дори и само чрез пациентските листовки, кой от продуктите за какви случаи е най-добър. Тонзилотрен, както подсказва и самото му название, е продукт с избирателна насоченост към болестни процеси в сливиците. Продуктът е добър при възпалено гърло, ангини. Логично акцентът в случаите с хрема и възпалени сливици е върху сливиците, т.е. доминиращият лекарствен продукт е тонзилотрен. Двата продукта, коризалия и тонзилотрен, могат да се редуват във времето за овладяване на ринит или ангина като прояви на настинката (framar.bg).

Ето как тонзилотрен помага при болно гърло

Осцилококцинум

Осцилококцинум е – както и инфлуцид – хомеопатичен продукт с широк спектър на действие при настинки и грип (framar.bg). Повлиява температура, втрисане и мускулни болки. Действа укрепващо на имунната система, което го прави добър вариант за профилактика преди зимния сезон.
Осцилококцинум се комбинира добре с коризалия – както вече знаем, коризалия повлиява конкретно болестни състояния със запушен нос, хрема и синузит. Двата продукта са от един и същ производител.

Лечение с осцилококцинум – ето как!

Еуфорбиум

Това е хомеопатичен продукт под формата на капки за нос. Препоръчва се при синузит и възпаления на ухото. Трябва да се прилага с повишено внимание при проблеми с щитовидната жлеза. Обичайната доза е по 10 капки в ноздра три пъти дневно, но при остри състояния дозата е увеличена – слагат се няколко пъти на всеки 15 минути, докато се почувства облекчение. При деца под 6 години дозите са съответно 5 или 3 капки за 2-6 и под 2 години (еднократно). По лекарска препоръка капките еуфорбиум могат да се комбинират с таблетките коризалия в дози, съобразени с възрастта.

коризалия
Алергичният ринит отстъпва пред коризалия

Спрей за бебе

Еуфорбиум съществува и под формата на назален спрей (framar.bg).Този продукт може да се прилага при кърмачета, както и при по-големи деца. При бебета трябва да се спазва дозировката от по едно впръскване в ноздра три пъти на ден. Процедурата трябва да помогне за отпушване на нослето и облекчаване на дишането.
На бебета може да се дава и от таблетната форма коризалия, но таблетката се стрива и се разтваря в лъжичка с много малко вода.

При бременност и кърмене

Няма данни за странични ефекти при прилагането на коризалия по време на бременност и кърмене (framar.bg). Въпреки това е добре лечението на настинка с хрема по време на тези две състояния да не се подценява; консултирайте се с лекар дали такава терапия е достатъчна, за да се овладее конкретното болестно състояние.

На капки за нос или на таблетки?

коризалия
Коризалия помага при хрема от простуда и при алергичен ринит

Коризалия е алтернатива на традиционното лечение с капки при ринит и синузит. При доста хора, включително деца, таблетките коризалия срещу хрема и запушен нос действат успешно и са по-добрият вариант по няколко причини. В повечето случаи раздразнените лигавици на носната кухина реагират болезнено на течния медикамент под формата на капки. Освен това капките за нос – считани от много хора за безобидно и безопасно средство – всъщност са в състояние да причинят доста здравословни проблеми. Тук става дума както за неочаквани алергични реакции, така и за последиците от самия принцип на действие. Капките за нос в немалко случаи облекчават дишането единствено за сметка на временно успокояване на лигавиците, като причиняват свиване на кръвоносните съдове. След като действието им премине, болезнената симптоматика отново се завръща. Освен това лигавиците се изсушават и лесно се разраняват, от което болезнените усещания се усилват.

Странични ефекти

Коризалия е хомеопатичен продукт и в този смисъл няма причина да очакваме странични ефекти с негативно отражение върху здравето на потребителя. Съществува стандартно предупреждение за повишено внимание, в случай че пациентът е алергичен към някой от компонентите.
Комбинираните активни съставки на коризалия атакуват различни характеристики на общия проблем хрема, затова продуктът има широко приложение при различни типове ринит. Все пак това не означава насърчаване на самолечението; консултацията с лекар-хомеопат може да добави към коризалия и друг продукт, който да съответства по-точно на общото здравословно състояние и на профила на заболяването. При един човек хремата може да е придружена с температура, при друг – с главоболие и замаяност, и комбинирането на хомеопатичните средства ще отчете тези разлики (framar.bg).

Внимание: Алергия!

Алергичен ринит е една от възможните диагнози, които могат успешно да бъдат атакувани с коризалия. Известно е, че антихистаминовите препарати често са причина за сънливост, влошена координация, намалена работоспособност. Приемът на коризалия при алергичен ринит облекчава състоянието, без да причинява седативен ефект и описаните симптоми (homeopatichni-lekarstva в google).

Възможно ли е предозиране с хомеопатия?

Макар по условие да се счита, че минимализираните дози на хомеопатичните лекарства правят предозирането безопасно – все пак в случаи на неволно поглъщане на голямо количество от някакъв продукт трябва да се проследи (bg-mamma.com). Обикновено това се случва на малки деца, които приемат хомеопатичните дражета за бонбончета. Според някои коментари предозирането може да усили симптомите, срещу които е насочено действието на медикамента. Според други най-добре е да се даде антидот, какъвто се оказват шоколадът, ментовият чай и ментовите бонбони. Разбира се – при такива епизоди най-сигурно е да се потърси съвет от лекуващия.

Опасно ли е съчетаването на хомеопатични продукти?

Всеки базов хомеопатичен продукт има точно предназначение и посока на въздействие, затова консултацията със специалист ще спести самодейното опитване на един или друг вариант. Най-добре е да се работи с комбинирани продукти от типа на коризалия, които са ефективни за няколко вида прояви на даден здравословен проблем (хрема при настинка и при алергичен пристъп в случая). Там съчетаването на хомеопатични продукти е безопасно, защото е направено от специалисти.
В други случаи лекарят хомеопат може да препоръча индивидуална комбинация от хомеопатични монопродукти – тя ще е съобразена с конкретен проблем на конкретен пациент. Опасно е непрофесионалното комбиниране, тъй като зле подбраните хомеопатични средства могат да насърчат една оздравителна реакция и да потиснат друга.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Инфлуцид: Мнения.

Мнения за Инфлуцид. Колко време може да се пие? За деца. Как се пие профилактично?

Инфлуцид: показания за използване на медикамента. Мнения. Колко време може да се пие и как …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *