Невралгични болки в гърдите и гърба. Стягане на нервна почва и др.

Невралгични болки в гърдите и гърба. Стягане в гърдите на нервна почва. В гръдния кош и затруднено дишане. Болка по средата на гърдите и гърба. Отдясно или в лявата част. Бодежи

Още в текста: Възможни причини за болки в гърдите. Предстоящ инфаркт. Исхемична болест на сърцето. Диафрагмална херния. При кашлица. Туберкулоза, емфизем. Белодробна емболия. Бременност. При дишане. Предменструални болки и след менструация. След овулация. При менопауза. След аборт. Болката отива към гърба. Мускулни болки в гърдите. Невралгия. В зърната. Бучка в гърдата. На нервна почва.

Кои са причините за болки в гърдите, от кои да се страхуваме и как да действаме в случай на опасност? Когато някой почувства болки в гърдите, първото, което си мисли, е че прави инфаркт. Всъщност има и доста други състояния, които по някои симптоми напомнят за сърдечен проблем и причиняват паника (zdrave.bg).

Болки в гърдите могат да се появят при силна емоция, при преживян стрес. Може да са резултат от настинка, от остеохондроза, дори от кожно заболяване от типа на лишеите.

Болки в гърдите е твърде общо казано: в такива случаи е най-добре да се запази спокойствие; страдащият човек следва да си даде сметка какво точно усеща и ако състоянието продължава да се усложнява, да потърси лекарска помощ.

По разбираеми причини най-опасни са т.н. кардиални болки в гърдите – т.е. свързани с функциите и състоянието на сърцето. Нерядко с болки в гърдите сърцето предупреждава за приближаващ инфаркт.

Предстоящ инфаркт

Кардиалните болки в гърдите, които са предупреждение за инфаркт, простичко казано “отпускат” и отново стягат. Такива болки в гърдите са по-продължителни от минута, но не повече от 15 минути (zdrave.bg).

Болката обхваща понякога цялата лява половина на тялото – усеща се и на гърба, по лявата страна на шията, долната челюст, лявата ръка. Паралелно с болки в гърдите може да се появи задух, отпадналост, гадене и изпотяване. Понякога причина за такова състояние е обилната храна, друг път – бързо ходене или тичане, по-голямо физическо усилие.

Когато причината за неприятното състояние се ликвидира, симптомите, включително и тревожните болки в гърдите, изчезват. Те се неутрализират и при прием на медикаменти – нитроглицерин.

За много хора подобни болки в гърдите не се свързват със сърдечна атака, защото те си представят, че прединфарктните болки са нетърпими. Описани са случаи на преживян инфаркт, при който болките са били неутрализирани с медикамент, но след седмица връхлитат отново и тогава едва се търси лекарска помощ.

Исхемична болест на сърцето

“Фигурин

При исхемична болест на сърцето човекът със здравословен проблем изпитва периодично болки в гърдите, които са търпими и след отдих или прекратяване на дадено физическо усилие изчезват. При това заболяване сърцето частично е ощетено откъм кръвоснабдяване, тъй като кръвоносните съдове са стеснени от холестеролови плаки.

Намаленото снабдяване с кръв означава недостиг на кръв и непълноценно функциониране на сърцето; хората с това заболяване обикновено лесно се уморяват, дишането им е повърхностно, често не са в състояние да си поемат дъх пълноценно.

Стесняването на кръвоносните съдове може да става постепенно, но също така и рязко, изведнъж, и това да изложи на смъртен риск пациента. Неслучайно исхемичната болест на сърцето е водещ рисков фактор в световен мащаб. Исхемичната болест на сърцето все пак се поддава на въздействие – здравословен живот и хранене, което при всички случаи намалява и епизодите с болки в гърдите (sarce.bg).

Исхемична болест на сърцето: диагноза, лекарства, билки

Диафрагмална херния

Дефект или нарушена по някаква причина цялост на диафрагмата позволява на органи от коремната кухина да навлязат в гръдния кош.

Това може да е стомахът, дебелото черво – в подобни случаи страдат сърцето и белият дроб (framar.bg). Тогава е обяснимо защо се усещат болки в гърдите: притискането създава рискова ситуация, необичайно съседство, болестна преса.

Диафрагмалната херния се среща по-често при хора в напреднала възраст и това се обяснява с факта, че тъканите на стареещия организъм губят еластичността си. Повишен е рискът за подобен проблем при пушачите, хора със затлъстяване, при хроничен запек.

Възможно е подобно нещо да се случи по време на бременност, както и да бъде причинено от травма.
Към диагноза диафрагмална херния може да насочат болки в гърдите – те са локализирани зад гръдната кост и се усещат най-силно в легнало положение или при извършването на някакво физическо действие.

болки в гърдите
Внезапните болки в гърдите най-често са свързани със сърцето

Аритмиите, състоянията на задух, киселини и възпаления на ларинкса са други симптоми, свързани със същото състояние. Освен болки в гърдите може да се чувства и парене зад гръдната кост. Състоянието създава риск от заклещване на орган, например стомах или черво, и прекъсване на кръвоснабдяването му.

Реална е също опасността от перитонит. В някои изследвания се отбелязва и това, че диафрагмалната херния е предраково състояние.

Болки в гърдите при плексит

Ако болките не утихват и продължават да ви безпокоят продължително време, съществува вероятност от развитие на плексит.

Областта на слънчевия сплит по-често от всичко друго се травмира в резултат на някое от следните въздействия:

  • Удар, насочен в областта на горната част на корема с разни предмети, например с топка или с юмрук;
  • Удар под диафрагмата, който изкарва целия дъх на човека и той после известно време не може да диша. Това може да стане по време на спаринг например.
  • При прекалено стягане на горната част коремната област с колан на панталона или със защитен колан в автомобил, когато са ударили рязко спирачките.

В случая на травма клиническата картина е изразена достатъчно ярко и има следната характеристика:

  1. Болезнени усещания в горната част на корема, ирадииращи в централната част на гръдния кош, напомняйки на сърдечни болки
  2. Нарушено дишане
  3. В долната част на корема може да се появи чувство за топлина и парене
  4. Може да се наблюдават изразени позиви към изпразване на дебелото черво, диария;
  5. Характерът на болезнените усещания може да бъде силен, остър и парещ.
За да облекчите състоянието си, в повечето случаи може да ви помогне, ако опрете коленете към гърдите си и прилегнете на левия си хълбок.

Неврит или плексит – това е патологично състояние, съпровождащо се с възпаление на нервите и възлите на засегнатия орган. То се съпровожда със следните специфични симптоми:

  • Остри силни болки, повяващи се пристъпи, за които е свойствена различна периодичност;
  • Характерът на болката е предимно пробождащ, но тъп;
  • Локализация – по централната линия на корема в горната част. В зависимост от развитието на патологичното състояние болката може да се спусне и до поясната област;
  • Често се съпровожда с усещането за горещина или парене в ниската част на корема, понякога има дори усещания сякаш коремът се разпаря отвътре.

Плекситът може да се развие на фона на несполучливо хирургично вмешателство, като в резултат се развие чревна инфекция, а също и след прекалени физически натоварвания. Състоянието е опасно, затова се препоръчва да се обърнете за консултация в медицинско заведение без всякакво отлагане. Още за плексита ТУК! По-долу в текста ще поговорим и за невралгията.

При кашлица

Болки в гърдите при кашлица обикновено насочват към сериозна инфекция на дихателните органи.

  • Болки в гърдите при суха кашлица на пристъпи, температура и отпадналост обикновено насочват към бронхит. Симптомите се усилват при хранене или говорене, при влизане в затоплено помещение. Пристъпите се усилват също вечер при лягане и нощем (zdravnitza.com).
  • Болки в гърдите, бодежи в областта на сърцето, отпадналост и задух, с тъпа болка в гърба могат да протичат още плевритът и пневмонията. Кашлицата не е единственият ориентир, макар описаните симптоми да не се проявяват едновременно, понякога и не всичките. Такива отклонения от обичайното здраве обаче изискват консултация с лекар (bg-mamma.com).

Туберкулоза, емфизем

Характеристиката на туберкулозно болен е свързана с отбелязване на температурни състояния, мъчителна кашлица с отделяне на секрети, понякога с кръв, задух и слабост, болки в гърдите (domashendoctor.blogspot.com). Диагностиката е утвърдена и включва комплекс от изследвания, включително рентген и анализ на секрети. Лечението е продължително.

Болки в гърдите могат да се усетят и опишат и при белодробен емфизем. Това заболяване засяга алвеолите: техният обем се увеличава и се разрушават преградите между отделните “балончета”. Белият дроб е с нараснал обем, като същевременно функциите му са отслабени. При това болестно отклонение белият дроб притиска диафрагмата надолу и упражнява болезнена компресия върху сърцето.

Болки в гърдите при белодробен емфизем се усещат паралелно с усещането за недостиг на въздух, възможно е да се развият белодробна хипертония и хронично белодробно сърце (zdravebg.info).

Туберкулоза: най-важното за болестта

Дайте мнение и Вие тук!

Белодробна емболия

Белодробна емболия е запушване на белодробната артерия с тромб, донесен от кръвния поток. Това може да бъде последвано от т.н. белодробен инфаркт. Това е блокирани функции на сегмент от белия дроб, а при пълно запушване на артерията белият дроб престава да функционира и настъпва смърт (revita.bg).

Белодробната емболия се разпознава по затрудненото дишане, което настъпва внезапно и е придружено с болки в гърдите. Пулсът се ускорява; при частично блокиране на белия дроб се наблюдава мокра кашлица, температура, посиняване на кожата, виене на свят, обща слабост.

Възстановяване след белодробна емболия? За колко време се умира, ако се умира?

Бременност

Болки в гърдите при бременност: обикновено тази фраза насочва към промени в състоянието на млечните жлези. Тези промени са свързани с подготовката на майчиния организъм за една важна роля след раждането – храненето на бебето (dete.bg). Гърдите нарастват и този процес е свързан със специфична болка.

В случая все пак става дума за друг тип болки в гърдите – болки, свързани с дишането или локализирани в самия гръден кош (framar.bg). Те могат да са локализирани като междуребрени и да са постоянни за определен период, да са едновременно болки в гърдите и по гръбначния стълб (bremennost.bg).

Ако не се установи болестен причинител за такива болки в гърдите се приема, че те са провокирани от състоянието на дадена жена, свързани са с метаболизма – например усвояването на калций, или с адаптирането на гръбначния стълб и тялото като цяло към нарастващите физически усилия и тежест.

При дишане

болки в гърдите
Болки в гърдите причиняват заболявания на дихателните органи също

Има болестни състояния на белите дробове, при които болният чувства постоянна търпима болка. При дълбоко вдишване, както и при движения с раменете или кашлица споменатите болки в гърдите се усилват. Могат да бъдат и прерязващи; дължат се на възпаления на плеврата, в някои случаи и на проблеми с междуребрени нерви.

Друг тип болки в гърдите при дишане се усещат като по-дълбоки, локализирани зад гръдната кост. По правило те са свързани със сърцето, хранопровода или големи кръвоносни съдове. При някои заболявания е възможно източникът им да е в коремната кухина (framar.bg).

Предменструални болки и след менструация

Този тип болки в гърдите, както е и при състоянията на ранна бременност, засягат хормоналните промени и въздействието им върху млечните жлези. Около седмица преди цикъл се усеща напрежение в тъканта на женската гръд, състоянието нерядко е болезнено, с разпознаване на тежест и дискомфорт, пробождания и т.н. След цикъл нещата се връщат към обичайното си състояние (puls.bg).

Болки в гръдния кош и усещане, че не достига въздух – симптоми, които се появяват периодично и в съответствие с етапи от месечния цикъл, са провокирани от хормоналния дисбаланс и повишената нервна чувствителност. Ако такива състояния не са преходни и тормозят някого постоянно, непременно трябва да се потърси лекарска помощ.

След овулация

Сходна ситуация: при жените в някои случаи за болки в гърдите се говори във връзка с месечен цикъл, предменструален синдром, овулация. Всъщност болки в гърдите може да има примерно при разтегнат мускул, а чувствителността да е повишена при състоянието на хормонален дисбаланс (mamatatkoiaz.bg).

При менопауза

Би следвало и тук да стане дума за характерните женски болки, с които тялото предупреждава за настъпващата менопауза. Тъй като тази възраст е с повишен риск за работата на сърдечно-съдовата система, трябва много ясно да се определи – с помощта на лекар – от какво са причинени постоянните или периодично проявяващи се болки в гърдите при менопауза.

След аборт

Няма друг вариант за обяснение за появата на болки в гърдите освен вече споменатите – болки в гърдите (млечните жлези) поради промяна на хормоналния фон, или болки в гърдите (гръдния кош) поради състоянието на нервната система в съответствие с този фон.

Затруднено дишане и болки в гръдния кош може да има и поради разтягане на мускул, или съвпадение с друг проблем, касаещ здравето – например настинка с кашлица.

Болката отива към гърба

Има две опасни състояния с болки в гърдите, които отиват към гърба, особено ако е отдясно. Те изискват незабавна медицинска намеса, тъй като са животозастрашаващи.

  • Силни болки в гърдите с преместване към гърба-между лопатките, се усещат при разкъсване на хранопровода (blitz.bg). Това може да се случи при продължително интензивно повръщане. Състоянието е опасно, тъй като през разкъсания хранопровод стомашно съдържимо попада в гръдния кош. Болките се усилват при всяко движение на тялото, при дълбоко вдишване и кашляне.
  • Болки в гърдите с изместване към гърба, придружени от задух, болка в горната част на корема, прилошаване, страх от смъртта има и при аневризма, разкъсване на аорта. Състоянието изисква спешна медицинска намеса.

Най-сетне, рязка болка в гърдите с опасване, преместване към гърба може да се почувства и при междуребрени невралгии. Тук нещата не са животозастрашаващи – и все пак без лекар не бива да правим опити за терапия.

Мускулни болки в гърдите

Мускулните болки в гърдите много често са резултат от разтежение – епизодично, или от системно компенсаторно пренапрягане поради остеохондроза. Заболяването на гръбначния стълб, влошената кондиция на междупрешленните връзки се неутрализира чрез по-голямо и постоянно натоварване на гръдните мускули (puls.bg). Един специалист лесно може да различи, че подобни болки в гърдите не са животозастрашаващи и не са свързани със сърдечна криза, а се касае за мускулни спазми. В много случаи болезнените спазми са едностранни.

Невралгия

Т.н междуребрена невралгия нерядко причинява болки и тревожно съмнение за инфаркт. Всъщност става дума за травмиране на нервни корени при изхода на нервите от гръбначния стълб. Причината за болки в гърдите от невралгия може да е травма, токсикоза, вирусна инфекция, алергична реакция, множествена склероза (blitz.bg).
Ако е диагностицирна междуребрена невралгия трябва внимателно да се следи здравето, тъй като конкретният пациент няма да се размине с проблема само с болки в гърдите. Възможни са поражения на други органи, провокиране на анемия и хипертония и т.н. Още ТУК за междуребрената невралгия:

Междуребрена невралгия вдясно и невропатия – виж лечението!

В зърната

Болки в гърдите – локализирани в зърната, са храктерни за някои отклонения от женското здраве или са свързани с месечния цикъл (framar.bg).
Симптомът може да е свързан с менструация, бременност, кърмене или прекратяване на кърменето, прилагане на контрацептиви.
Болезненост от този вид е описвана и при бактериални инфекции, възпалителни процеси – мастит, рак на гърдата, кожни заболявания от рода на екзема, киста, некроза.

Бучка в гърдата

болки в гърдите
Болки в гърдите можем да почувстваме по различни причини

Болки в гърдите или локализирането само в едната гърда с опипване на плътна маса – бучка, е сериозно състояние, най-често отвеждащо към диагностициране на злокачествено заболяване (framar.bg). Бучка в гърдата е нова тъкан, чието разрастване причинява дискомфорт, оток, подуване на прилежащи лимфни възли и пр.

На нервна почва

Болки в гърдите, задух, стягане – “като обръч”. Такива състояния могат да са част от симптоматиката на депресивни състояния (puls.bg). Преживяването на напрегнати житейски събития, стрес, всекидневно напрежение и големи психически натоварвания подлагат на сериозни изпитания всяка нервна система; описаните признаци са част от възможните последици, които изискват почивка, терапевтични разговори, прилагане на фитотерапия или на антидепресанти.

Невралгия. Лечение на троичен нерв с Баклофен, билки и хапчета

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

херния, цена на операция по здравна каса

Ингвинална херния и др. видове. Лечение, цени за операция по здравна каса

Определение за херния; кога се образува, класификации. Как я разпознават пациентът и лекарят. Какви са …

16 Мнения

  1. Росица Иванова

    Здравейте,
    Съпругът ми от няколко дни има търпими болки в гърдите, парене под гръдната кост, като киселини. Болката не се повлиява от сода за хляб, валидол или от по-лека храна. Други симптоми са изпотяване и отпадналост. Напипа бучка под гръдната кост с размерите на орех. Като допълнение ще кажа, че има диабет !! степен и високо кръвно. Стойностите са 20.2 захар и 180/100 кръвното и то при изпити лекарства с които подържа ежедневно. Предполагам, че тялото му се е натровило и има крещяща нужда от почивка от лекарствта които пие всеки ден. Дайте ми съвет как да му помогна.

    • Здравейте от няколко дни ме боли дясната гърда ,но и имам бодежи в дясната гърда и в лявата и гърба ме боли от ляво и гърдата много ме боли от дясно

      • Виолета Станева

        От вашето описание изглежда, че изпитвате дискомфорт в гръдния кош, който персистира вече няколко дни.
        Болките и бодежите в гърдите, особено ако са едностранни, може да са тревожен симптом. Такива оплаквания могат да бъдат свързани с редица заболявания – от мускулни болки и невралгия до по-сериозни неща като сърдечно-съдови проблеми.
        Препоръчвам ви спешно да потърсите квалифицирана медицинска помощ.

  2. Мария Хаджиева

    Здравейте!Захарта е много висока.Променете храненето.Пишете ми ако желаете.Имейла ми е miastil@abv.bg.
    Желая ви здраве!

  3. Симона Димитрова

    здравейте, от няколко дни имам болки в лявата ми гърда към сърцето , болката е постоянна и на моменти се усилва много за секунди сякаш ме пробожда нещо , и преди няколко години имах нещо като пристъпи , получавах голямо сърцебиене и ми се завиваше свят от нищото , това не се е случвало от 2-3 години .Докторите ми казаха че е поради стрес. Но на моменти тази болка става нетърпима , ще съм Ви много благодарна ако ми кажете какво мога да направя.

    • Антоанета

      Здравейте съжалявам,че толкова късно отговарям ,но проверявайте за бучка в гърдата ,аз усещах тези бодежи без болки ии без пристъпи и така открих бучката си Успех!!!

  4. адрияна

    Здравейте .от цяла седмица имам болки в гърлото и ушите лицевите скули стягане на ченето болки в главата.едва от вчера имам ужасни болки в кръста ниско стомаха и гърба ..а днес дори тежест в гърдите и лек задух.според мен може да е надтинка но толкова мн симптоми..че дори немога да преценя какво е а сега са празници и няма лекари..обаче болката в кръста и гърба ми е постоянна пия спазмалгон аулин но уви не помага а дори имам обща отпадналост..моля ви дайте съвет или мнение какво да предприема

  5. Милена

    Здр. Имам. Лек. Задух. Ускорен. Пулс. 90 кръвно. 137/87,леко. Стягане. И. Тежест. В. Гърдите. И. Стомаха.нямам. цикъл. Леки. Бодежи

  6. Мъж на 25 съм. Имам болки между гърдите, в горната част на стомаха, както и в гърдите и сърдечната област от няколко дни. Ходил съм на гастроентеролог, след което той ми предписа Нексиум. След приема му вече от няколко месеца киселините ми изчезват, но след като спра да го приемам се появяват отново, но до преди няколко дни нямах подобни болки в гърдите. Изпитвам непрестанна тежест в гърдите и стомаха, а дори при слаба физическа активност, като нормална разходка, се изморявам много бързо. Имам и непрестанно главоболие. Помогнете!

    • Отиди на кардиолог, за да изключат сърдечни проблеми и го спирай тоя нексиум, след като го спреш, ще имаш проблеми докато се настрои наново стомаха, така че се приготви за този труден период с киселини и болки, но го спирай задължително, той вече си е свършил работата, не се пие нексиум повече от 1-2 месеца.

  7. Снежана

    Здравейте,реших да потърся мнение и аз.От една седмица имам периодично силен задух(недостиг на въздух),силна болка в сърдечната област при вдишване,адски болки в гръбначния стълб или кръста, прилошаване придружено със световъртеж,с илна отпадналост и умора.Преди два дни ми изтръпна и истина лявата ръка и крак.Ще бъда благодарна ако някой сподели опита си и ми даде съвет.

  8. Здравейте ! Вече втори ден имам притеснителна болка от лявата страна на гръдния кош и продължава към лявата страна на гърлото.Какво да правя?!

  9. Михаела

    Здравейте, от седмица имам болки от ляво все едно под ребрата преминава и към гърба. Не е постовнна, като поема дълбоко въздух, а понякога и просто ей така като легнс или застана по определен начин. Рязка пробиждаща болка по няколко секунди. Ако някой може да ми даде мнение ще бъда благодарна 🙂

  10. Здравейте от 20-30 дни имам през деня едно тъпо стягане в гърдите дишам си спокойно но при пълно вдишване ми се струва че немога напълно да вдишам въздух.Правих си рентген казаха ми че няма нищо,не кашлям.Към какъв доктор някой би ме посъветвал да отида,възможно ли е да е някаква невралгия.

  11. Здравейте.. От 1 година ми расте нещо между гърдите, От начало беше като вътрешна пъпка, но с времето почна да расте и колкото повече расте толкова повече ме боли..
    Понякога за секунди немога да дишам, и немога даси намеря място От болка в каквато и да е поза..
    Не съм посетила оште лекар, и бих искала да разбера какъв лекар трябва да посетя…

  12. Здравейте и от мен от няколко дни имам тъпа болка в гърдите и гърба .раменете ми са схванати преди няколко месеца ми казаха че имам плексит може ли да е от него през септември ми правиха екг всичко било ок но болката в гърба е ужасна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *