хималайска сол за лечение
Наистина ли можем да се лекуваме с хималайска сол?

Хималайска сол: С какво наистина е полезна за лечение? Какво приложение намира?

Приложение и ползи. Хималайска сол за отслабване. При запек. При гъбички. При пародонтоза. При високо кръвно. При бременност. При остеопороза. При болки в кръста. При болки в гърлото – гаргара.

Още в текста: При синузит. Лечение със сол и солни кристали. Действие на една солна лампа. Състав. Черна и розова хималайска сол. Лула инхалатор при астма. Измиване и вани при акне, екзема и псориазис.

Какви реално са ползите от нашумялата в последно време хималайска сол? Стандартната обща формула: действа антиалергично, противовъзпалително, антибактериално. Нормализира стойностите на pH в клетките, регулира водния баланс, редуцира потребностите от готварска сол и намалява приема й. Поддържа оптимални стойности на кръвната захар и холестерола, подобрява метаболизма, подкрепя имунната система и антиоксидантната защита.

Предотвратява крампи, оздравява нервната система, тонизира мускулите, предпазва кости и стави от възпалителни заболявания. Действа прочистващо и укрепващо на дихателната система.

Панацея ли е хималайската сол? Защо не – ако съдим по тези характеристики (prirodo-
lechenie.blogspot.com)!

Хималайска сол за отслабване

Има логика в твърдението за ползата от розовата хималайска сол – все пак тя е формирана в древни времена и 500 милиона години е била “консервирана” под скални маси, запазена от външни въздействия с автентичното си, чисто съдържание.

Най-важно е това, че за разлика от съвременната морска сол не съдържа агресивните компоненти от човешката намеса в природата – например тежки метали. Чистата розова хималайска сол съдейства за извеждането на възможни токсини от тялото, подобрява pH на клетките и оптимизира метаболизма.

* Солен разтвор с розова хималайска сол съдейства за отслабването по любопитен и лесен начин. За да си приготвите разтвора е необходимо да залеете с 200 мл студена вода два-три кристала. След около денонощие кристалите спират да се смаляват, т.е. да се разтварят. Това означава, че разтворът за отслабване е готов. Прелейте го в бутилка и оставете кристалите да изсъхнат върху кърпа или салфетка, след което ги приберете (zdrave.ws). Базовият солен разтвор е вашият спасител от килограмите: всяка сутрин слагайте по три чаени лъжички от него в чаша вода и я изпивайте на гладно.

Вижте и ТОВА: Лечение с хималайска сол. Ползи и приложение. Как се ползва за отслабване?

Тази методика има доста критици, както и привърженици. Добри познавачи на солевите терапии уточняват, че разтварянето на солни кристали цели да се получи наситен разтвор – той е 26-процентен. Сутрешната терапия е с един процентов разтвор, който обикновено се получава само с една чаена лъжичка наситен солен разтвор в 250 мл вода (vodoraslite.alle.bg).

При запек

хималайска сол
Разтворът соле с хималайска сол помага за отслабване и при запек

Еднопроцентният солен разтвор, препоръчан за прием сутрин на гладно – т.н. “соле”, съответства по концентрация на солевия разтвор в кръвта и сълзите (royal-sense.com).

Изпиването на чаша соле събужда и раздвижва организма, активира по един естествен и природосъобразен начин функциите на всички системи. Насърчава се чревната перисталтика, което е важно за раздвижването и изхвърлянето на задържани екскременти.

“Фигурин

Това е простичкият механизъм, по който без усилия може да се балансира метаболизмът и да се случва здравословното, бързо и лесно освобождаване на чревния тракт от шлаки и токсични натрупвания.

Според практикували хималайските солени процедури – за активирането на чревната перисталтика помагат също пълните или частични солени вани.

При гъбички

хималайска сол
Наистина ли можем да се лекуваме с хималайска сол?

При гъбички, най-често гъбички по краката, терапията с хималайска сол съчетава вътрешно и външно приложение. Всяка сутрин се пие по една чаша солена вода – приготвена по описаната рецепта с разреждане.

Вечер се прави солена баня за краката: 10-15 минути ги накисваме в солен разтвор, като увеличаваме концентрацията. Започва се с 10-процентно съдържание на сол, след няколко дни увеличаваме с 1-2 процента и така – докато достигнем до наситения 26-процентов разтвор.

Паралелно с това трябва да променим храненето си, като избягваме кисели храни и се отказваме напълно от консервираните продукти (badetezdravi.com).

При пародонтоза

Жабуренето с разтвор соле (1-процентен разтвор на хималайска сол в изворна вода) помага за изчистване на зъбните плаки, неутрализиране на възпаления по устната лигавица и венците, спиране на кървенето от венците, овладяване на опасната пародонтоза. Този вид процедури имат чудесна профилактична роля срещу пародонтоза (badetezdravi.com).

При развита вече пародонтоза розовата хималайска сол също може да бъде полезна. Необходимо е да вземете от най-ситната, да поставите малко количество от нея върху парче марля и с този тампон да масажирате венците от двете страни (zajenata.bg). Пазете се да не погълнете много от солената слюнка!

При високо кръвно

хималайска сол
Хималайска сол срещу бялата готварска смъква кръвното

Всеки е наясно, че при високо кръвно една от първите лекарски препоръки е да се ограничи солта. Затова е странно да говорим за ползата от хималайска сол при високо кръвно. Хималайска наистина – но все пак сол!

Как нашата хималайска сол въздейства върху стойностите на високото артериално налягане? На първо място – заблуда е да се приеме, че и най-качествената хималайска сол може да излекува причината за високото кръвно налягане.

Тя обаче е в състояние да съдейства за нормализирането на стойностите му поради богатия си минерален състав и свойството си да насърчава извеждането на токсините от организма. “Обезвредява” високия холестерол и тонизира стените на кръвоносните съдове.

С количествата й не бива да се прекалява – при активно потребление и “пресоляване” и тази сол може да причини задържане на течности в организма. Умерено потребление на хималайска сол все пак е за предпочитане пред приема на идентични количества от стандартната бяла готварска сол (zoya.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

При бременност

Вещи в правилата на природолечението разкриват, че хималайската сол е полезна по време на бременност и за бременната жена, и за плода в утробата й (anhira.com). Причината е в това, че хималайската сол съдържа 84 компонента – минерали и микроелементи, същия състав и пропорции както в човешката кръв.

Соленето с хималайска сол в период на бременност подобрява енергийния баланс и състава на телесните течности, в това число и на околоплодните води. Разумното потребление на хималайска сол по време на бременност предпазва от инфекции и локални възпалителни процеси, попълва неизбежните дефицити на майчиния организъм и допринася за здравословно износване на плода.

При остеопороза

Използването на разтвора соле според специалисти ограничава загубата на костно вещество, тъй като минералното съдържание на използваната хималайска сол осигурява необходимите суровини за изграждането на нови клетки. При развита остеопороза солените вани съдействат за ограничаване и предотвратяване на болезнени състояния, свързани с остеопорозата (vodorasli.info).

При болки в кръста

Добър ефект при болки в кръста, които се нуждаят от затопляне, могат да имат възглавничките с хималайска сол. Могат да се приготвят саморъчно с памучен или ленен плат и ситна сол от биомагазин. Или да се купят готови. Слагат се в електрическа фурна на 60 градуса, за да се загрее солта.

Затоплената сол отдава енергията си продължително време – през това време възглавничката трябва да е поставена върху кръста. Избира се ситна сол и напълването не е плътно, за да може солта да се разпределя по извивките на тялото (bio-armonia.com).

При болки в гърлото – гаргара

При болки в гърлото разтворът соле върши чудесна работа като лечебна течност за гаргара. Прави се по няколко пъти на ден, като след процедурата използваният разтвор се изплюва. Терапевтичният ефект се дължи на солта, която променя средата и прочиства гърлените секрети и тези в устната кухина.

Средата става неблагоприятна за патогенните микроорганизми, които са причинители на инфекцията. Възпалените лигавици се успокояват, оточните зони се прибират, тъй като соленият разтвор действа стягащо върху кръвоносните и лимфните съдове (pomaga.com).

При синузит

хималайска сол
Има различни начини за лечение с хималайска сол

Запушените синуси могат да бъдат освободени чрез промивки със солен разтвор – соле с хималайска сол. Приготвяме стандартния еднопроцентов разтвор, затопляме го леко и с капкомер вкарваме от течността в едната ноздра.

Трябва да осигурим такава поза на тялото, при която разтворът тече към синусите с болкова концентрация (badetezdravi.com). Необходимо е да държим устата затворена. Процедурата се счита успешна, ако водата изтече през другата ноздра.

Хималайска сол може да е пълнеж и на малка затопляща възглавничка, която се поставя след нагряване върху проблемния синус.

Лечение със сол и солни кристали

Терапиите със сол и солни кристали засягат различни здравословни проблеми: с хималайска сол може да се регулира кръвното налягане, да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания, овладяват се инфекции в синусите, устната кухина, гърлото и очите.

Полезна е при възпаления на дихателните пътища, кожни проблеми, запек, гъбички по кожата и ноктите, след ухапване от насекоми, при болки в ставите, кръста и гърба. Съдейства за детоксикация на организма.

Използва се под формата на разтвора за пиене соле, същия разтвор за гаргара, инхалации Прави се частична или пълна вана, директно натриване (на венците), затоплящи процедури със ситна сол и с кристали (badetezdravi.com).

Действие на една солна лампа

хималайска сол
Лампата с хималайска сол създава здравословна йонизация в помещенията

Лампите с кристална хималайска сол са един красив и полезен начин за качествена промяна на въздуха в помещенията, където живеем или работим. Затоплянето на кристала създава условия за продукция на отрицателни йони, чрез които се неутрализира излишната положителна йонна маса. Доказано тя е свързана с редица неблагоприятни въздействия върху човешкото здраве, които се дължат на множеството лъчения и вибрации от модерната техника (zdravosloven.com). Небалансираната йонна среда провокира мигрени, депресии, главоболие, раздразнителност, безсъние. Подобна небалансирана среда е причина за нарушаване на имунитета, за отслабване на антиоксидантната защита. Спасението съвсем не е в отказ от техниката и електрониката – а в прилагането на начини за неутрализиране на вредните лъчения и въздействието на положителните йони. Понякога е достатъчно да проветрим една стая, за да се постигне желаното равновесие.
Затоплянето на кристала хималайска сол в екзотичната лампа създава на повърхността му йонно поле, което свързва излишните положителни йони с отрицателни и неутрализира средата в помещението. Способът се оказва изключително ефективен, евтин и удобен през всеки сезон.

Състав

Какво е съдържанието на описваната хималайска сол? Познатата ни вече хималайска сол е интересна със съвършената си кристална решетка; в нея освен атомите на натрия и хлора са включени и железни атоми, което прави кристалите й розови (24chasa.bg).
Хималайската сол съдържа калий и калций, натрий, желязо и магнезий, сяра и множество други компоненти. Солевия разтвор, който се приготвя от нея – т.н. соле, по състав напомня телесните течности. Това прави продукта лесно усвоим и полезен. Преимущество на бялата, розова или черна хималайска сол е, че не се подлага на химическо пречистване – тя е натурален продукт, който се добива от естествени находища в планините на Индия и Пакистан. Измива се от механични примеси на ръка и се суши на открито, под слънцето. Най-чист състав като натриев хлорид има бялата хималайска сол, която е прозрачна. При розовата активно присъстват йони на желязото. Много често двата продекта се смесват и ситната хималайска сол е с бледорозов цнят.

Черна и розова хималайска сол

Ако розовата хималайска сол дължи цвета си на железните йони – черната, известна още като кала намак, всъщност е продукт с тъмнорозово-сивкав цвят. В нея освен железните йони има повишено съдържание на минерали. Този продукт има специфичен вкус; предпочитан е от вегетарианците, има лек слабителен ефект и подпомага храносмилането (helicon.bg). Полезна е при киселини и газове в стомашно-чревния тракт. Подходяща за хипертоници.

Лула инхалатор при астма

Популярната напоследък порцеланова лула-инхалатор се зарежда с кристали хималайска сол; дишането през нея облекчава дишането при астма и хронични заболявания на дихателните пътища. Солните емисии действат оздравяващо на възпалените и оточни лигавици; намаляват отделянето на секрети и възстановяват здравето на гърлото, бронхите и белите дробове (astmabg.com). Достатъчно е всеки ден да се правят инхалации с лулата с хималайска сол в продължение ня 15-20 минути. Съдейства за по-лесно преодоляване на кашлица, ринит, синузит, допринася за успешното овладяване на алергични пристъпи.

Измиване и вани при акне, екзема и псориазис

Кожни раздразнения – включително сериозни заболявания като псориазис, дерматит или акне, се повлияват от терапията с хималайска сол. Проблемните места се обработват със солен разтвор, като концентрацията трябва да е от един до осем процента. Ако засегнатите участъци са по-обширни, можем да разчитаме на солените вани. По принцип те имат детоксикиращ ефект, което има значение при кожните страдания (badetezdravi.com). Лечебната вана с хималайска сол може да се прави след консултация с дерматолог и всеки ден за определен срок. За една процедура са необходими около две чаши сол, които се разтварят във вода с телесна температура (zdravosloven.com).

Първоначално публикувано на:30.04.2015 @ 13:52

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Прочистване от паразити с чесън. Тройчатка

Прочистване от паразити с чесън. Тройчатка, Триактал, Ивермектин и др. лекарства против паразити

Как се прави прочистване от паразити с чесън? Тройчатка – ползи и вреди. Триактал. Мнения. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *