манту при деца
Странични ефекти и противопоказания за манту. Резултат, тест, проба.

Манту. Тест и проба. Условия и начин за правилно отчитане на резултат

Как се прави проба манту (тест). Отчитане на правилния резултат. Противопоказания и странични ефекти. При деца. Отрицателно манту. Без зачервяване. Ваксина.

Защо трябва да знаем какво е манту и защо всъщност темата за туберкулозата е актуална? За жалост заболяването не е в миналото, както немалко хора са си мислили.

Манту, туберкулинов тест или проба на Манту е начин да се установи дали един организъм е инфектиран с туберкулозни бактерии (Mycobacterium tuberculosis).

При тази проба в ръката на изследвания човек подкожно се вкарва малко количество антиген – туберкулозен протеин. По реакцията – липса или наличие на кожно зачервяване, степен на зачервяването – се съди дали организмът е инфектиран.

* Манту тест се прави в рамките на масов скрининг, при контакт на изследвания човек с болен от туберкулоза или при индивидуална хипотеза за туберкулоза, предполагаема по други симптоми.

Как се прави тестът? Подготовката при съмнения за заразяване включва на първо място събиране и изясняване на подробна информация за контакти, пътувания в проблемни страни, терапии на други заболявания. Същинското провеждане на теста не е сложно и болезнено: точка от вътрешната страна на ръката над китката се почиства и се инжектира протеинът. Мястото може да се означи с маркер за кожа.

Процедурата не е болезнена, усеща се само леко убождане, на мястото се образува “зрънце”, папула. Реакцията се очаква около 72 часа след инжектирането. През това време може да се почувства лека болка или сърбеж, но разчесването не е желателно – за да не се компрометира видът на наблюдаваната зона.

Рискът от бурна реакция от рода на оток на ръката, подуване на лимфен възел или висока температура е минимален; ако ви се случи нещо подобно, незабавно трябва да се свържете с лекаря си.
При манту няма опасност от заразяване с туберкулоза (framar.bg).

Болезнено ли е?

Както вече стана дума – единствената болка може да е лека, от убождането с игла при поставянето на антигена.

Реакция, размер и отчитане на проба

Зачервяването на кожата около мястото на инжектиране означава, че изследваният човек не е заразен с туберкулозните бактерии Mycobacterium tuberculosis. Ако се зачерви само папулата имаме знак, че в минал период организмът е бил заразен с туберкулозни бактерии.

След предвидения за реакции 72-часов срок тестваният пациент трябва да посети отново лекарския кабинет за отчитане на пробата. Папула, т.е. специфична подутина под 5 милиметра се определя като нормална.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Отклоненията от порядъка на 5-15 мм диференцират възможна опасност за изследваните пациенти в три рискови групи:

  • Група с висок риск – обикновено пациентите са ХИВ-позитивни, контактни с туберкулозно болен, самите те с данни за туберкулоза по рентгеново изследване, със срив в имунната система, лекувани агресивно с кортикостероиди;
  • Група със среден риск – обитатели на социални домове, затворници, ученици, деца под 4-годишна възраст, пребивавали в държави с активни зони на туберкулоза, тежко болни пациенти – с левкемия, бъбречна недостатъчност, рак, диабет, претърпелите гастректомия, хора с тегло много под нормата.
  • Група с нисък риск – всички останали, които не принадлежат към предишните две групи (framar.bg).

При пациенти от групата с висок риск тревожен знак е дори папула на границата на отклоненията, т.е. 5 мм. В групата със среден риск хипотезата за туберкулозно заразяване е резонна при папула от 10 мм, а нискорисковите пациенти трябва да имат за това реакция от порядъка на 15 мм.

Трябва да е известно все пак, че тези реакции не означават автоматично диагноза туберкулоза; тя подлежи на потвърждаване или отхвърляне и чрез други изследвания (framar.bg).

Отрицателно манту и без зачервяване

Ако след контролния срок от 72 часа липсва характерната папула или е само точка на мястото на инжектирането, без зачервяване на кожата, пробата се квалифицира като отрицателна. Папула до 4 мм включително също е по-скоро отрицателна или съмнителна. Отрицателният резултат означава, че този организъм не е имал контакт с туберкулозните бактерии и няма изработени специфични антитела (lekuva.net).

В такива случаи се препоръчва ваксиниране. Има и случаи, при които пациентът на практика е болен именно от туберкулоза, но е със срината имунна система и не е в състояние да реагира с адекватните антитела. Тогава не се мисли за ваксина – действа се с активна противотуберкулозна терапия.

Кога е положително

Както вече стана дума – за отклонения от нормата, т.е. положителни се считат пробите с папула над 5 мм. Положителната реакция означава наличие на антитела в организма: или в резултат на ваксиниране, или като последица от заразяване.

По това – колко бурна е реакцията, както и в коя от рисковите групи е пациентът, се преценява какви допълнителни изследвания са необходими. При стойности над 17 мм папула при деца или 21 мм при възрастни целта на следващите изследвания е да се установи каква е причината за бурната положителна реакция (lekuva.net). Следва адекватно лечение.

Опасна ли е тази ваксина?

манту
72 часа след пробата манту се проявява реакцията

Опасна ли е противотуберкулозната ваксина?

Дайте мнение и Вие тук!

Противотуберкулозната ваксина BCG се прави при раждането. При отрицателно контролно манту на 7 месеца, 7, 11 и 17 години се прави реимунизация. При ваксиниране или при тест манту няма опасност да се получи заразяване с туберкулоза.

За опасност от ваксината е говорила преди време известната д-р Емилова. Като се позовава на британски нутриционисти тя твърди, че ваксинирането против туберкулоза провокира висок риск от развитие на анорексия (spisaniemd.bg). Български медици-инфекционисти обаче смятат подобни твърдения за алогични.

Противотуберкулозната ваксина, нещо повече, е в основата на терапии против онкологични заболявания от различен характер.
Въпреки всичко казано доста хора са скептични и намират противотуберкулозната ваксина за ненужна, а тестът манту – за излишен в планов ред (bg-mamma.com).

Пускане на гной

Появата на гной е характерна последица при поставянето на противотуберкулозната ваксина. Както е известно, първо поставяне на тази ваксина (тя е в официалния имунизационен календар) се прави не по-рано от 48 часа след раждането, в рамките на дните преди изписването на бебето от родилния дом.

Ваксината се поставя обикновено върху рамото или непосредствено под него; в резултат на действието на ваксината там се образува локално зачервяване. Развива се мехурче, често изпълнено с водниста течност или гной, което се пробива и изтича. Образуваната раничка при заздравяването си оставя специфичен белег – по него в отсъствие на други данни може да се съди за успешно поставена BCG-ваксина.

Температура

Температура, оток на инжектираната ръка, оток на лимфен възел в съседство – това са възможни реакции след провеждането на тест манту. Специалистите отбелязват, че те се проявяват много рядко, но не бива да се игнорират и всеки подобен е редно да се консултира с лекар.

Обясненията могат да са различни, като не се изключва зле изпълнена манипулация или некачествен компонент, който е инжектиран. Зле изпълнената манипулация означава замърсяване на инжектираната зона или инжектиране на препарата прекалено дълбоко (framar.bg).

Друга възможност е вирусна зараза – заболяване, което пациентът е развивал във все още латентна фаза преди провеждането на теста манту. Сред правилата за тестване има предупреждение, че тестът не бива да се прави в случаи с температура или ако пациентът е болен.

Задължително ли е за здравна книжка

манту
Прекалено бурната реакция е тревожен сигнал

Пробата манту е провеждана задължително всяка година за категориите работници и специалисти, задължени да представят в пакета си с трудови документи и здравна книжка.

Такива са например персоналът на социални домове, детски заведения, заведения за хранене, хранителната индустрия и пр. През февруари 2013-а това изискване е отменено.

В момента пробата манту не е сред задължителните условия за заверка на здравна книжка (podkrepa-obrazovanie.com).

Цена

Тестът манту може да се направи срещу 7 лв (thorax.bg).

БЦЖ и манту

BCG, т.е. противотуберкулозната ваксина БЦЖ, е в задължителния имунизационен календар и първото й поставяне е още в родилния дом (вижте по-горе). Предвидени са реимунизации на 7 месеца, 7, 11 и 17 години. Преди всяка контролна дата се прави тест манту; реимунизация се провежда само ако тестът е отрицателен (framar,bg).

В кой диспансер се прави?

Т.н. тубдиспансери – специализирани здравни звена за лечение на туберкулоза и белодробни болести, са компетентни по въпросите на ваксинирането и пробите манту. При всеобщите промени през последните години може би някои от тези болнични заведения вече не съществуват, но по принцип с манту се занимават специализираните кабинети по пулмология. Личните лекари следят персонално имунизационния календар; сега те са в състояние да направят контролните проби и при тревожни данни да насочат пациента към специалист по белодробни болести.

Може ли алкохол? А мокрене с вода (къпане)?

За точно отчитане на теста не е редно мястото на инжектиране да се мокри два дни (bg-mamma.com). Не бива да се приема и алкохол. Не бива дори да се почесвате, ако започне да ви сърби – всички ограничения са в името на точното отчитане, при отстранени странични фактори на въздействие. По-долу в коментарите дама пита дали 350-400 милилитра ракия, изпити вечерта преди изследването, могат да повлияят на резултатите. Отговорът е, че със сигурност ще повлияят, но в каква степен – не може да се каже. По-добре е да си направи изследването още веднъж на трезва глава.

Алергия към манту

В редки случаи (един на 1000 до 10 000) е възможна алергична реакция към инжекционния разтвор – туберкулин. Могат да се образуват везикули – воднисти мехурчета, а в последствие и некроза. Възможни са шокови състояния (vaksini.eu).

Противопоказания

манту
Тестът манту проверява дали сме били ваксинирани успешно против туберкулоза

Регламентирани са случаите, при които тестът манту не бива да се прави – състоянието на пациента не гарантира коректни условия за точен резултат (framar.bg). Не бива да правят този тест болни от СПИН, онкологично болни и страдащи от недохранване.
Хора, лекувани с кортикостероиди и с потисната имунна система, също не бива да се подлагат на тестване.
Шест седмици преди тест манту не бива да се поставят никакви ваксини – включително рубеола, варицела, заушка.
Тестът манту не се прави и при деца под тригодишна възраст.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

4 Мнения

  1. Екатерина

    При болни от Ревматоиден артрит Прави ли се проба за Манту?Моля кажете ми важно е.Имам Ревмотоиден артрит,но ми казаха че няма странични ефекти.

  2. Райна Кънева

    Здравейте! Колко време след правене на манту тест мястото е подпухнало! Благодаря

  3. Бях консумирала 12 часа преди теста манту към 350-400 гр.ракия. Може ли да повлияе по някакъв начин на теста?!

    • Лекар.БГ

      Със сигурност е повлияло на резултатите от теста манту, но в каква степен – не може да се каже. Бихме препоръчали да повторите изследването, вече на трезво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *