бял равнец, чай
Бял равнец - една истинска панацея

Как се пие чай от бял равнец? За бяло течение и още 100 неща

Лечение с чай от бял равнец – приложение. Как се пие (дозировка) според Мария Требен. Бани при хемороиди. Промивки при бяло течение и гъбички. При менопауза и нерви. При високо кръвно. За жлъчка. При миома, киста и възпаление на яйчниците. При киселини и гастрит. При акне. При диабет. При опити за забременяване. Цариче и бял равнец. На таблетки. Тинктура. Масло

Чай и запарка от бял равнец са популярно “оръжие” в народната медицина – свързани са с обезболяващия и кръвоспиращ ефект на билката, имат чудесен ефект при главоболие и мигрена (zajenata.bg).

Билката бял равнец е сред най-популярните не само у нас; позната е от древността – твърди се дори че войниците в античните времена винаги носели със себе си сушен бял равнец, за да се спасяват от болка и кървене след тежки битки.

Чаят от бял равнец оптимизира функциите на жлъчката и черния дроб; съдейства за преодоляване на инфекциите в тези важни органи, като потиска възпалението и неутрализира болезнените спазми.

Народната медицина препоръчва чай и запарка от бял равнец при болезнени спазми в корема, чревни възпаления, увеличено и болезнено газообразуване. Неутрализира стомашните киселини и стабилизира функциите на стомаха, предпазва от вътрешни кръвоизливи или съдейства за по-бързо възстановяване след вътрешно кървене.

С чай от бял равнец или 2-3 чаши умерено силна запарка може да се подпомогне работата на сърдечно-съдовата система, да се балансира състоянието при гръдна жаба. Продуктите с бял равнец имат благотворно въздействие и върху дихателната система. Едно от важните му въздействия е свързано с кръвотворната функция на костния мозък.

Казват още, че съдейства за намаляване на болките в гръбначния стълб при различни негови болестни състояния.

Някои я наричат мъжка билка заради способността й да ускорява заздравяването на рани. За други билката бял равнец е женска, защото употребата й има реален принос за здравето на женската репродуктивна система.

Как се пие (дозировка) според Мария Требен

За чаша чай от бял равнец е достатъчна една препълнена лъжичка билкова маса. Залива се с 250 мл вряла вода и след няколко минути  (да изстине) се прецежда. Този чай според практиките на Мария Требен има изключително благотворно въздействие върху женската репродуктивна система.

бял равнец
Бял равнец – една истинска панацея

Затова тя препоръчва на жени от различни възрасти и без да имат оплаквания от време на време да пият чай от бял равнец, за да си спестят много мъки и страдания (mipa-bg.com).

При различни болестни проблеми една чаша чай от бял равнец няма да свърши работа, затова е важно да се знае точно дозировката на терапията. Така например при възпаление на яйчниците, бяло течение и напикаване на възрастни или деца се пият по две чаши чай, една сутрин и една вечер.

“Фигурин

Паралелно с това се правят седящи вани с билкова отвара – толкова продължително, колкото е необходимо да се почувства подобрение.

Чай от бял равнец върши работа при нередовен месечен цикъл – :ария Требен препоръчва в такива случаи денят да започва с чаша чай на гладно. Същият чай два пъти дневно помага при белодробни заболявания, дори злокачествени – подобрява общото състояние и ограничава болестта.

При киселини и стомашни болки, както и при чревни възпаления чаят от бял равнец помага за овладяване на симптоматиката. Особено важно е да се пие този чай при настинки и ревматични пристъпи – трябва да е много горещ и в количество, което човек може да понесе.

Освен това с чай от бял равнец успешно се регулират функциите на бъбреците и черния дроб, насърчава се освобождаването на организма от токсини и шлаки, преодоляват се състояния от типа лениви черва и запек.

Вижте и ТОВА:

Бял равнец лекува всичко. Топ 2019: продукти и рецепти!

Бани при хемороиди

бял равнец
Полезна е цялата надземна част на билката бял равнец

Лечението на хемороиди с бял равнец започва с пречистването на организма, което продължава месец и половина (narodnolechenie.blogspot.com). Необходимо е да се приготви запарка с бял равнец – една супена лъжица билка се запарва за 10 минути в 250 мл вода.

Прецежда се и цялото количество се разделя на три равни части; всяка от тях се изпива преди хранене. Дозата е за един ден.

Същинското лечение на хемороиди с бял равнец може да комбинира чай или запарка от билката и външно приложение.

Билковите бани изискват по-дълга подготовка: от вечерта се накисват в студена вода 100 г бял равнец – цялата билка (mipa-bg.com). На сутринта водата заедно с билката се кипва, прецежда се и се смесва с водата за седяща вана.

Процедурата продължава 10-12 минути. Най-успешно е съчетаването на бани при хемороиди с чай 1-2 пъти дневно, в зависимост от степента на проблема.

Промивки при бяло течение и гъбички

Същите бани помагат при бяло течение и гъбички (zajenata.bg.com – по Мария Требен). Добре е в такива случаи да се пие и чай от бял равнец, две чаши дневно – сутрин и вечер по една, на глътки.

За вагинални промивки наред с билковите отвари от лайка и смрадлика може да се използва и отвара от бял равнец (супена лъжица билка на половин литър вода, кипва се и след 5 минути се прецежда). Тази промивка се прави веднъж седмично или ако болестното състояние е по-сериозно, два пъти (blitz.bg).

Мирисът на бялото течение издава причината

При менопауза и нерви

Народната медицина използва “билката на Ахил” бял равнец (Achillea millefolium) при смущения, свързани с менопаузата (aroma.bg). Пиенето на чай от бял равнец действа оздравяващо на женската репродуктивна система: съдейства за възстановяване на хормоналния баланс, което се отразява на характерните симптоми на менопаузата.

Активира съкращенията на маточната мускулатура, противодейства на възпалителните процеси. Балансира нервната система и емоциите. При горещи вълни и нощно изпотяване в менопауза се препоръчва билкова запарка от бял равнец, анасон, салвия, полски хвощ.

Смесват се равни части от всички билки и една супена лъжица от сместа се залива с вряла вода. След половин час запарката се прецежда и се пие на глътки. На ден могат да се пият до три чаши от запарката (recepty.bg).

При високо кръвно

Билката бял равнец действа диуретично. Пиенето на чай от бял равнец насърчава изхвърлянето на излишни течности, което води до понижаване на артериалното налягане. Освен това в определени дози може да въздейства съдоразширяващо, което също е фактор за овладяване на хипертонични епизоди.

Същевременно терапията с бял равнец действа укрепващо и заздравяващо върху стените на кръвоносните съдове; тонизира венозната система, нормализира сърдечната дейност и неутрализира сърцебиене (zdravnitza.com).

Дайте мнение и Вие тук!

За жлъчка

Чаят и запарките с бял равнец увеличават жлъчната секреция, което е важен показател при жлъчни проблеми. Посочените продукти могат да упражнят болкоуспокояващ ефект, тъй като неутрализират спазмите и облекчават при жлъчни колики. Приемът на отвари от бял равнец лекува възпалени жлъчни пътища и подобрява здравето на жлъчката и черния дроб (gotvach.bg).

Популярният чай “Цяръ” за жлъчка и черен дроб е вариант за лесно приготвяне на билкова напитка, която ще поддържа здравето на жлъчката и черния дроб. Освен бял равнец продуктът съдържа бял трън, мента, глухарче-корен, синя жлъчка, камшик, невен, салвия, еньовче, жълт смил.

Филтърното пакетче се залива с чаша вряла вода и след 5 минути чаят е готов за консумация. Препоръчана доза – до три чаши дневно; добре е да се пие поизстинал (framar.bg).

При миома, киста и възпаление на яйчниците

бял равнец
Бял равнец най-често се използва за чай

Един от вариантите за терапия при споменатите проблеми е да се доверите на билковите таблетки от номенклатурата на д-р Тошков.

Таблетките с екстракт и суха маса от бял равнец съдействат за редукция на яйчниковите кисти и миоматозните възли, за неутрализиране на възпалителните процеси в женската репродуктивна система (tomilherb.com).

При остри състояния могат да се вземат до 6 таблетки дневно, разпределени равномерно, след хранене – с достатъчно вода. Поддържащата терапия не изисква повече от 1-2 таблетки на ден.

Както е известно, лечението с билки изисква натрупване, т.е. време, в което полезните компоненти от лечебното растение да започнат да упражняват терапевтичния си ефект. Счита се, че описаните таблетки трябва да се приемат 5-6 месеца за видим резултат.

Полезни в посочените случаи с проблеми на женската репродуктивна система са също чаят и билковите бани с бял равнец, особено при възпалителни процеси (вижте по-горе).

При киселини и гастрит

Балансираният състав от алкалоиди, флавоноиди, киселини, микроелементи и ароматни масла прави билката бял равнец добър вариант за неутрализиране на стомашни киселини и овладяване на гастрит (gotvach.bg).

Пиенето на чай от бял равнец – по рецептата на Мария Требен, действа противовъзпалително и обезболяващо, насърчава оздравяването на стомашната лигавица. Достатъчно е да се пият 2-3 чаши чай от бял равнец дневно. За добро здраве на стомашно-чревния тракт може да се пие профилактично по една чаша.

При акне

бял равнец
Бял равнец може да се набави от билкова аптека

При акне ефективно е лечението с масло от бял равнец (apteka-optima.com). Приложението е външно, но поради силния ефект на маслото то не се използва директно в чист вид. Приготвя се лечебна смес от 50 мл бадемово масло и 50 капки масло от бял равнец.

С клечка за уши се взема малко количество и с него се намазват проблемните зони на кожата 1-2 пъти на ден. Оставя се да изсъхне, не се почиства след терапевтичната процедура.

При диабет

Бял равнец се препоръчва при диабетици заради кръвоспиращите функции на билката. Известно е, че диабетът затруднява зарастването на рани и удължава времето за съсирване на кръвта.

При подобни симптоми може да се разчита на билката; трябва да се следват точни указания за приготвяне на запарка и нейната употреба. Необходими са 15 г ситно нарязани съцветия или цели стръкове. Заливат се с 200 мл вряла вода и се оставят да се запарват. Когато изстине, запарката се прецежда и от нея се приема по една супена лъжица три пъти дневно преди хранене (bilki.bg).

При опити за забременяване

Билката бял равнец неслучайно е считана за женски универсален лек, защото съдейства за преодоляването на различни репродуктивни проблеми. Важни при опитите за забременяване са подробностите, свързани с неутрализирането на различни възпалителни състояния, кисти, миоматозни възли. Оздравяването на детеродните органи е едно от условията за успешно зачатие и износване на плода.

Чрез запарки и чай от бял равнец се регулира и прекалено обилното кървене. Ако обаче е налична бременност билката трябва да се избягва, защото стимулира маточните контракции и може да провокира спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Прилагането на билкови продукти от бял равнец освен това регулира месечния цикъл; при продължителни закъснения или отсъствия на кървене трудно могат да се изчислят дните на овулацията, което намалява шансовете за забременяване.

Как да се прилага бял равнец при опити за зачеване? Ето рецептата на bremennost.bg:

* Две супени лъжици бял равнец и непълна супена лъжица живовлек се заливат с половин литър вряла вода и се оставят да се запарят 5-10 минути. Запарката се прецежда и се разпределя за три приема в рамките на деня – равни части. Пие се преди хранене. Няма да навреди, ако добавите и малко магарешки бодил – той е добър детоксикатор.

Цариче и бял равнец

Комбинацията от бял равнец и цариче по Мария Требен съдейства за оздравителни процеси при смъкване на матката (mipa-bg.com). За тази цел продължително време се прави седяща вана с бял равнец, всеки ден за по 10-12 минути. В рамките на деня се изпиват по 3-4 чаши чай от цариче и се масажира долната част на корема с етерично масло от овчарска торбичка.

Под формата на чай цариче и бял равнец заедно регулират месечния цикъл; подпомагат и началото на женското съзряване при момичета, ако първата им менструация закъснява (apteka-optima.com).

На таблетки

бял равнец
Маслото от бял равнец става за кожни възпаления, стрес и тревожност, добро е за инхалации при настинки

Популярните билкови таблетки на д-р Тошков с основна съставка бял равнец са ориентирани към проблеми на женската полова система, но не само (framar.bg). Таблетките с бял равнец, приемани в подходящи дози, регулират месечния цикъл, овладяват възпаления и силно кървене, неутрализират симптоматиката на менопаузата.

Паралелно с това могат да се приемат профилактично и като част от комплексна терапия при болно гърло или възпаления на дихателните пътища.

Тинктура

Спиртен извлек – тинктура с бял равнец, можем да си направим сами у дома. Пресен цвят от билката се накъсва и поставя в стъклена бутилка, без да се притиска – до напълване. След това се залива с 38 до 40-градусов спирт, водка или ракия. Държи се 14 дни на слънце, след което се прецежда и прибира.

Тинктурата с бял равнец се използва за затоплящи и обезболяващи масажи – при настинки и ревматични пристъпи (zajenata.bg).

Масло

Готово етерично масло от бял равнец може да се набави от аптеката (framar.bg). Този продукт е полезен при много заболявания; почти винаги се използва в комбинация с базисно масло или се приготвя маслен разтвор, тъй като действието на чистото масло от бял равнец е много силно.

Използва се при кожни възпаления, псориазис и акне, простуди, депресии, безсъние, заболявания на устната кухина – включително стоматологични, при гинекологични проблеми, кръвоизливи, рани от травми или изгаряния.

Маслото от бял равнец е подходящо за локално външно приложение – различни варианти в зависимост от проблема, като базисно обикновено се използва бадемово масло. При ароматерапия са достатъчни 5 капки на 20 мл вода, снема напрежението и овладява главоболие и мигрена. При инхалации са достатъчни 3 капки на 2 литра вода – парите се вдишват 10 минути.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Hem

Хемангиом: какво представлява, лекува ли се

Що е то хемангиом? Каква е причината за появата му и как да се премахне …

6 Мнения

  1. инж. Цветанка Владова

    Благодаря ви за информацията.
    Изваждам материали и давам на болните селяни, други написвам в блога. Искам хората да са здрави…

    • Лекар.БГ

      Правите прекрасно нещо, инж. Владова! Ще продължим да представяме различните билки и след статия за страхотния бял равнец. Ще ви бъдем благодарни, ако продължите да ни следите и да коментирате статиите ни! Успех!

  2. Здравейте,в друг сайт четох,че помагало при изхвърляне на камъни от жлъчката,а аз имам доста,както и такива ,които могат да запушат каналите и исках да питам може ли да пия по 1-2 чаши на ден (но не заради жлъчката) и има ли опасност заради белия равнец да ми тръгнат камъчета по каналите?

  3. Blagodaria za pove4e ot polezen komentar,zapisah si rezepti za men i blizkite,mislia 4e 6te badat ot goliama pomos6

  4. Как мога да си порйчам табретки бял равнец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *