биогая (биогайа) при разстройство
Биогайа - пробиотичните продукти с тази марка печелят популярност

Как се приема Биогая (биогайа): Капки за колики и при разстройство. Запича ли?

Как точно се приема Биогайа (Биогая) при разстройство и колики? Запича ли? Мнения за Биогайа Продентис. Капки за възрастни.

Още в текста: Кога даваме пробиотици. Биогая или биогайа? За деца и новородени. При запек. При колики. На таблетки. За стомаха. При гъбички. При афти. При стоматит. Кървящи венци. Биогая + еспумизан. За лош дъх. С антибиотик

Кога даваме пробиотици. Биогая или биогайа? Такива въпроси неизбежно следват, когато човек реши да опознае отблизо този препоръчван от мнозина продукт.

Пробиотиците са принципно необходими за нормално функциониране на човешкия организъм: това са полезните микроорганизми в тялото ни. Ако по някаква причина количеството им намалее – вземат връх “лошите”, патогените, и ние се разболяваме.

Това е елементарно представяне на нещата, но механизмът е точно такъв (framar.bg). Така например при лечение с антибиотици медикаментът убива болестотворните микроорганизми, но заедно с тях жертва стават и добрите.

Ето защо е необходимо колонията им да бъде подкрепена – т.е. да бъдат внесени допълнително полезни микроорганизми, за да се постигне микробиален баланс и да се насърчат оздравителните процеси. Така след терапии с антибиотици обикновено се предписват и пробиотици.

Биогая (биогайа) е точно такъв продукт от групата на хранителните добавки. Двата начина на изписване се отнасят за една и съща серия – капки и таблетки, съдържащи огромен брой “добри” Lactobacillus reuteri Protectis. Въпросните бактерии имат доказано положителен ефект върху здравето на стомашно-чревния тракт, устната кухина и имунната система.

Официалното изписване следва буквалната транслитерация от латиница – биогайа, макар логиката на родния правопис да препоръчва като правилно биогая. Това едва ли има някаква значение, освен единствено в случаи когато двата варианта биха означавали различни производители и различно качество на продуктите.

За деца и новородени

Вижте и ТОВА: (текстът върви и след анонса):

Пробиотик: за деца, жени и възрастни. Видове, ползи

Капките биогайа (на производителя BioGaia) съдържат живи лактобактерии -Lactobacillus reuteri Protectis (framar.bg). Подходящи са на практика за всички възрасти, но – естествено, най-удобни при малки деца, включително бебета. Възможно е да се дават на здрави новородени.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Една от линиите на приложението им е профилактична – за укрепване на имунната система. В такива случаи е достатъчна една стандартна доза от пет капки на ден; капките се дават в лъжичка, с течност или храна (marvi.bg). При невръстни кърмачета могат да се накапят върху зърното на майчината гръд – не променят вкуса му.

Лактобактериите от продукта биогайа подпомагат изграждането на здрава чревна микрофлора, което създава устойчивост към инфекции и заболявания на стомашно-чревния тракт. Намалява тежестта на мъчителните бебешки колики, спасява от постоянен плач и нервно превъзбуждане на мъниците.

биогая (биогайа)
Биогайа – пробиотичните продукти с тази марка печелят популярност

Приемът на биогайа при лечение с антибиотици съдейства за възстановяването на баланса в чревната микрофлора – както е известно, полезните микроорганизми загиват от медикаментозното въздействие заедно с болестотворните. Биогайа предотвратява реакции на антибиотичното лечение от рода на стомашни неразположения и диария.

Добре е пробиотиците да се приемат още пет дни след последната доза антибиотик, за да се насърчи растежът на добрите чревни бактерии. При диария вследствие на инфекция или прилагане на антибиотици могат да се вземат до три дози по 5 капки дневно, по преценка на педиатър.

При запек

Във форумите за млади майки понякога се задава въпросът – дали продуктите биогайа причиняват запек. Всъщност редовната употреба на профилактичната доза пробиотици – 5 капки дневно, гарантира изграждането на балансирана чревна микрофлора.

Това подобрява перисталтиката на тракта, т.е. състоянието констипация или запек по-скоро се повлиява положително от приема на пробиотици. Отнася се основно за деца, но и за възрастни (farma.bg).

При колики

Биогайа капки се препоръчват на здрави новородени още при изписването от родилния дом – продуктът подпомага изграждането на чревната микрофлора и намалява неприятните симптоми при колики (bg-mamma.com). Този тип приложение изисква постоянство – има случаи, при които пробиотичните капки се приемат по-продължително от месец-месец и половина.

“Технологията” не е сложна – дневната доза от пет капки се дават сутрин преди първото хранене. Има доста случаи, в които се споделя за положителен ефект, т.е. неутрализиране на коликите с успех. И обратно – напълно безуспешно приложение.

биогая (биогайа)
Ползата от лактобацилите е известна отдавна

Клиничните изпитания все пак са приключили със заключението за сполучлива практика, за овладяване на коликите. Според потребители капките могат да вършат работа и ако се приемат между хранения в рамките на деня.

Колики: неизбежни ли са? Кога са опасни? Лефакс. Прием и дозировка

На таблетки

Серията биогайа включва таблетки за дъвчене с вкус на лимон или ягода (framar.bg). Дозировката на компонентите им е предназначена за въздействие върху храносмилателния тракт и имунната система. Таблетките за смучене биогайа са ориентирани към здравето на устната кухина.

Таблетките за дъвчене биогайа протектис с витамин D3 съдейства за поддържане на здрава микрофлора в стомашно-чревния тракт, и едновременно с това балансира здравето на лигавиците в устната кухина, гърлото и носа, както и устойчивост срещу инфекции на слуховия апарат.

Още един вид таблетки – биогайа продентис, са показани като съпътстващ продукт при комплексна терапия на гастрити, чревни възпаления, синдром на раздразненото дебело черво и други проблеми на стомашно-чревния тракт. Фармацевтичните препоръки са за редовен прием на продукта – една таблетка дневно за профилактика, и до три – при болестно състояние.

За стомаха

Таблетките за дъвчене биогайа с вкус на лимон или ягода са посочени като най-подходящи за съхраняване нормалната кондиция на стомаха. Активният компонент в продукта – Lactobacillus reuteri Protectis, отделя ройтерин. Това е антимикробен компонент, който потиска развитието на патогенни микроорганизми в стомаха и червата.

Не въздейства върху олезните бактерии. Същевременно споменатите полезни лактобацили са устойчиви на солната киселина в стомашния сок и това им позволява да упражняват предпазните си функции успешно (framar.bg).

Пробиотичните таблетки са сполучлив вариант за терапия при гастрит, причинен от хеликобактер пилори, както и при остри гастроентерити.

Дайте мнение и Вие тук!

Таблица за захранване на бебе: Схема за въвеждане на храни

При гъбички

Биогайа може да бъде част от терапията при кандидози – при бебета, които често развиват тази гъбична инфекция с характерните бели налепи в устната кухина (zachatie.org). Пробиотиците действат чрез укрепването на имунната система и постискане растежа на патогените; реакциите са индивидуални.

Както е известно, гъбичните инфекции – независимо от локализацията – са много упорити и лечението е продължително. Очевидно биогайа може да съдейства за крайния успех.

При гъбични инфекции в устата подходящ продукт за възрастни е биогайа продентис – това са таблетки за смучене с освежаващ ментов вкус (plovdivweek.com).

При афти. При стоматит

биогая (биогайа)
Спасява от мъчителните колики

Възпалението на лигавицата в устната кухина – с или без афти, е мъчително и лечението му изисква специални грижи и доста търпение.

Терапията с биогайа продентис – таблетки за смучене, позволява да се неутрализира растежът на патогенни микроорганизми при понижен имунитет, характерни при стоматит и афтозен стоматит.

По-бързо се преодолява и замърсяването на средата, причинено от разпадането на микрофлората в устната кухина. Инфекцията се овладява успешно чрез насърчаването на полезните бактерии (plovdivweek.com).

Биогайа продентис, или по-скоро таблетките от продукцията биогайа- reuteri prodentis, таблетки за смучене, гарантират добра устна хигиена. Могат да се вземат продължително време 1-2 таблетки за смучене дневно, след измиване на зъбите и хубаво изплакване на устната кухина (framar.bg).

Кървящи венци

Описаните по-горе таблетки за смучене биогайа продентис имат добър терапевтичен ефект и при кървящи венци. Таблетките с живи бактерии и ментово масло неутрализират възпалителните процеси и редуцират кървенето на венците – гингивит.

Действието на таблетките засяга унищожаването на болестотворните микроорганизми, които причиняват този здравословен проблем, и намаляването на зъбните плаки – още един начин да се защитят венците от инфекции и кървене (puls.bg). Овладяването на възпалението и оздравителните процеси в устната кухина и по-специално венците спасява и от лош дъх.

Биогая + еспумизан

Тази комбинация обикновено се прилага при физиологични колики на бебетата от края на първия до третия месец (drmaneva.com). Еспумизан във вариант за малки деца е под формата на капки; ефектът е насочен към овладяване на газообразуването и чревните спазми.

Капките биогайа подпомагат изграждането на балансирана чревна микрофлора, което създава условия за нормално функциониране на тракта и успокояване на спазмите. Немалко специалисти са на мнение, че по-добър ефект могат да постигат продукти от серията аква сорс, които – за разлика от биогайа – съдържат бифидобактерии.

За лош дъх

биогая (биогайа)
Избира се най-подходящият вариант

Лошият дъх може да е причинен от лоша устна хигиена или някакво заболяване, а може и от двете (recepty.bg). За да се справим с проблема трябва на първо място да се опитаме да разберем каква е първопричината и да атакуваме нея. Възможно е лош дъх да имаме поради заболяване на дихателната система или вътрешен орган.

По-често причината е в самата устна кухина – болен зъб, венци, възпаление на зони от устната кухина. Специалистите препоръчват в подобни случаи таблетките за смучене биогайа, особено варианта с ментово масло. Това обаче не отменя условието да се придържаме към правилата и изискванията на добрата хигиена.

Освен смучене на таблетки биогайа 1-2 пъти на ден, можем да си правим билкова вода за изплакване – за това се ползват лечебни растения като мента, лайка, листа от дива ягода.

С антибиотик

Това е твърде важно приложение на продуктите биогайа. Известно е, че лечението с антибиотици наистина ликвидира патогенните микроорганизми в тялото ни, но заедно с тях убива и полезните. Затова приемът на пробиотици, по-точно на подходящ продукт от поредицата биогайа, е от изключително значение.

При кърмачета и малки деца добър вариант са капките, а при възрастни – таблетки за дъвчене. Пробиотикът съпътства терапията с антибиотици, като предотвратява унищожаването на полезната микрофлора – състояние, което води до диария и отслабване на имунитета, провокира гъбични инфекции. Препоръчва се приемът на биогайа да продължи пет дни след приключването на антибиотичното лечение (framar.bg).

Биогая или линекс?

Линекс е продукт с аналогично предназначение, който съдържа живи лиофилизирани бактерии (apteka24.bg). По-точно, касае се за бифидобактерии – полезни микроорганизми, които са част от полезната микрофлора и на които се дължи нормалното функциониране на стомашно-чрвния тракт. Линекс се препоръчва при вирусни заболявания с повръщане и диария, или при антибиотично лечение, което поразява част от полезната микрофлора в храносмилателната система. Предлага се под формата на дозирани прахчета или капсули. Биогайа или линекс – въпрос на предпочитания, поносимост, лекарска препоръка. Очакването е от действието на линекс е същото като от биогайа. Продуктът линекс е на по-ниска цена.

Или инфакол

Инфакол е принципно различен продукт – не е пробиотик; съдържа симетикон, предназначението му е да предотвратява интензивното газообразуване, задържането на газови балончета и подуване на червата и коремчето при бебета. Съдейства за намаляване на болките от спазми при обичайните бебешки колики. Може да се приема продължително време (framar.bg). Попитайте педиатъра си възможна ли е комбинация на инфакол с биогайа капки!

Или лактофлор

За разлика от инфакол това е пробиотик – родно производство, при това в отлично балансирана композиция от четири бактериални щама. Сред тях са лактобацилус булгарикус и лактобацилус ацидофилум, квалифицирани като водещи с с пробиотичния и антитоксичния си ефект (marvi.bg). Важна подробност е и това, че продуктът може да се намери на съвсем прилична цена, около 11-12 лв за 90 капсули. Немалко специалисти предпочитат лактофлор пред биогайа именно заради уникалното присъствие на щама лактобацилус булгарикус. Все пак трябва да се съгласим, че този пробиотик е с изследвани и доказани в световен мащаб полезни въздействия.

Или ентеросан

Още един пробиотик с доказан ефект, който обаче е комбиниран с микроелементи и витамини (framar.bg). Лактобацили и бифидобактерии – това е пробиотичният компонент, който съдейства за лечението на дисбактериози, при вирусни заболявания с увреждане на полезната чревна микрофлора, възпаления или антибиотично лечение.

Предозиране

Няма странични ефекти при случайно предозиране; все пак препоръчаните дозировки следва да се спазват коректно (framar.bg). Важно е да се внимава за дозировката при бебета и малки деца; въпреки профила на продукта и уверенията за липса на последици при прием на високи дози, винаги трябва да имаме едно наум.

Продентис

Биогайа продентис е вариант за болестни проблеми в устната кухина (afya-pharmacy.bg). Под формата на таблетки за смучене с добавено ментово масло осъществява общо хигиенизиране, неутрализира възпалителни процеси чрез потискане растежа на патогенни микроорганизми, укрепва имунитета. Ограничава кървенето от венците, снъдейства за бързо оздравяване на афтозни образувания. Формата се препоръчва при стоматит и афти, възпаление на венците, профилактично – срещу образуването на зъбни плаки.

Съхранение. Когато няма хладилник

Капките биогайа трябва да се съхраняват в хладилник при температура 2-8 градуса. За таблетките е достатъчна стайната температура (framar.bg). Когато си купувате биогайа капки, обърнете внимание в аптеката – дали ви ги вадят от хладилник. Това е важно!

Ако се налага да пребивавате на място, където няма хладилник, на практика е по-честно изобщо да не носите със себе си пробиотичните капки. Много хора считат, че високата температура компрометира качеството им и на практика те не изпълняват предназначението си. Може да се мисли по въпроса дали няма компромисен вариант, ако температурата навън е в препоръчаните за биогайа капки параметри, т.е. 2-8 градуса. Твърде много условности наистина.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Едно мнение

  1. Захариева

    Биогайа таблетките са и за деца,а съдържат хидрогенирано палмово масло???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *