температура
При каква температура е добре да пием хапчета?

Кога да ни е страх от висока температура

Бързо сваляне без лекарства. Клизма. Компрес. Разтривка. Лекарства: Аналгин. Парацетамол. Нурофен. Аспирин. Свещички: Дафалган. Ефералган. Лепенки. Висока температура при деца. При бебе. Какво е субфебрилна температура

Високата или повишената температура винаги тревожи, независимо дали се отнася за дете или за възрастен.

Висока температура – това по същество не е самостоятелно заболяване, а симптом на множество болести.

Обикновено при висока температура болният човек се чувства отпаднал, сънлив, тревожен, при стойности над 39 градуса може да изгуби ориентация, да получи гърч (pramed.com).

Нерядко можете да чуете съвети – ако температурата е около 38 градуса да не бързате с лекарствата, защото високата температура е реакция на организма и по този начин той се старае да се справи със заразата, най-често вирусна. Освен това при умерена температура бързото смъкване може да замъгли симптоматиката и да дезориентира лекаря, при когото в крайна сметка ще се наложи да идете.

Има обаче състояния с високи стойности на темпертурата, когато бързото й смъкване предотвратява гърч – ако се касае за малко дете; или ако става дума за човек с отслабена имунна система. Тогава възниква въпросът – как най-бързо да смъкнем тази температура? А става ли това без лекарства?

Народната медицина препоръчва няколко начина за бързо смъкване на висока температура без хапчета: клизма, компрес, разтривки. В тези случаи играе принципът на отнемане – кожата отдава част от топлината си на водата, хладния компрес или чаршаф. При трайно висока температура може да се направи хладен душ или увиване с влажен, хладен чаршаф.

Тези средства наистина са ефективни и смъкват температурата, което облекчава – но те не лекуват причината за високата температура.

Клизма

Този метод не е особено популярен. Практикува се при бебета (zdrave.bg). За целта е необходима преварена вода със стайна температура. Количеството й зависи от възрастта и килограмите на мъника: така например ако за бебе от 1 до 6 месеца са достатъчни 30-60 мл, на петгодишните им трябват 300 мл. Клизмата с хладка преварена вода регулира телесната температура, чиито градуси спадат под влиянието на вкараната в тялото вода.

Компрес

Компресът е стар и изпитан номер от медицината на бабите ни: това най-първо е правено, когато нечие чело започне да пари. За целта се използва памучна или ленена кърпа, която се потапя в смес от хладка вода и оцет (супена лъжица оцет на половин литър вода). Материята се изцежда и се полага върху челото на болния; когато се затопли – мокренето се повтаря до настъпване на облекчение.
Компреси с вода и оцет могат да се правят и на краката – трябва ни разтвор, приготвен от една част оцет и пет части вода. Мокрим и изцеждаме в разтвора вълнени чорапи и ги обуваме, след което увиваме с одеало или вълнен шал. Така стоим един час. Процедурата може да се повтори 2-3 пъти в рамките на деня. Този вид компрес може да се направи само ако стъпалата на болния са топли.
Вид компрес е и увиването на цялото тяло в мокър чаршаф, напръскан с оцет, за няколко минути. Една важна подробност е върху чаршафа да се увие одеало. Такъв тип компрес предпазва от гърч при деца, ако температурата е много висока.

Разтривка

температура
Компресът с вода и оцет е класика при висока температура

Компресът с вода и оцет на челото е добър начин за бързо сваляне на температура без лекарства. Още по-добре е ако се комбинира с разтривки: разтриват се внимателно крайниците, като се мокрят ръцете на лекуващия в разтвора от вода и оцет. Тази операция едновременно активира кръвообращението и мобилизира имунната система, което подкрепя организма в противодействието срещу възпалителния процес.

Лекарства

“Фигурин

Към овладяването на висока температура с лекарства се подхожда в случаите, когато не може да се иде на лекар по някаква причина. И когато температурата не спада при прилагането на описаните по-горе средства. Ако стойностите й са под 38 градуса – не е необходимо да се приемат медикаменти, а само голямо количество течности. При стойности до 39 градуса се избира един медикамент, а над 39 се комбинират два, като има указания в листовките какви са подходящите комбинации (pramed.com). Най-често прилагана е комбинацията аналгин+парацетамол. Аспирин и нурофен никога не бива да се вземат едновременно. Ако освен висока температура е налице и повръщане, първо трябва да се овладее то и едва тогава да се пристъпи към смъкване на високата температура с хапчета. При малки деца успешна комбинация са свещички ефералган и капки хексалгин.

Аналгин

Аналгинът е едно от познатите лекарства, които се използват за смъкване на висока температура. Основното му предназначение е да овладява болки от различен характер, но заедно с това има и температуропонижаващ ефект. Обикновено аналгин – таблетна или течна форма се използва срещу повишена температура, ако не сме успели да я овладеем с други средства. Има някои ограничения за използването на този медикамент – те са свързани с потенциалната опасност от алергичен шок, повлияване на чернодробните или бъбречните функции и др. Таблетната форма не се препоръчва за деца под 10-годишна възраст, а течната – при деца под 15 години (puls.bg). В краен случай по лекарска препоръка могат да се използват по няколко капки хексалгин, който е аналог на аналгин.

Парацетамол

Парацетамол е един от популярните продукти при простуди – овладява болката и понижава високата температура. Препоръчва се прием на подходяща за възрастта доза през 4 часа, но не повече от четири пъти на ден. Леките болестни състояния могат да се овладеят с парацетамол до три дни. Ако това не се случи и в рамките на посочения срок не сте посетили лекар – крайно време е да го направите.

Нурофен

Нурофен е нестероидно противовъзпалително средство, с чиято помощ се овладява висока температура. Активната му съставка е ибупрофен; при комбинирането на два препарата с обезболяващо и температуропонижаващо действие за това трябва да се внимава. Възможно е неволно да бъдат прилагани едновременно два противогрипни продукта с един и същ активен компонент, което води до предозиране и негативни последици.

Аспирин

температура
Чаят и соковете помагат при температура

Аспирин – това е едно от най-разпространените лекарства при настинки или вирусни заболявания с температура. Не бива да се забравя, че най-добре е температурите до 38 градуса да не се смъкват и да не бързаме с лекарствата, защото това е “програма” на организма за справяне с проблема. Над 38 градуса действаме с аспирин, и то по една проста причина: аспиринът е единственият медикамент, който едновременно с въздействието върху стойностите на температурата – упражнява положителен ефект и подкрепа върху сърцето.
Добре е да се знае, че макар и стар, познат и “безобиден”, аспиринът изисква внимание и прилагане според инструкциите на лекаря или листовката. Да не се прекалява с дозите; единствено при тежки състояния е препоръчителен прием на таблетки от 500 мг по 3-4 пъти на ден. В останалите случаи дозите са по-малки, а при деца и подрастващи до 18 години аспирин не бива да се прилага – за тях вариантът е парацетамол.

Свещички: Дафалган

При малки деца температуропонижаващите успешно действат под формата на супозитории (анални свещички). При този вариант медикаментът започва да действа по-бързо, приема се с по-малко проблеми. Освен това при децата нерядко температурата е придружена от повръщане, което прави приема на лекарства труден и дори невъзможен (monitor.bg).
Дафалган e аналгетик с активна съставка парацетамол. Трудно откриваем в BG-аптеките; пазарува се онлайн, инфо за него има в рускоезични сайтове (webapteka.ru). Медикаментът не е подходящ за бебета, бременни и кърмачки, хора в напреднала възраст, пациенти с диабет и бъбречна недостатъчност, с чернодробни заболявания.

Ефералган

Ефералган супозитории – още един “родственик” на парацетамола. Предпочитан под формата на супозитории при деца от 6 месеца до 3 години. Успешно съдейства за понижаване на висока температура, има обезболяващо действие, подкрепя имунната система (framar.bg).

Лепенки

Охлаждащите лепенки при температура (cool patch) са сравнително рядко използван вариант за смъкване на температурата. Прилагането им е просто: лепенките са намазани с охлаждащ гел, в който се съдържа ментово масло. Поставят се върху суха, чиста кожа и могат да бъдат активни до 6 часа. Подходящи са по-скоро при температурни състояния, провокирани от въздействия от рода на слънчево изгаряне. Оказват оздравително въздействие едновременно с понижаването на телесната температура.

Висока температура при деца

температура
Децата вдигат много бързо температура

Всеки знае, че температурата при децата много бързо се вдига и заболяванията, които са я причинили, протичат също с висока скорост. Повишената температура е най-честият симптом, заради който родителите водят децата си при педиатъра (doctors.bg). Специалистите припомнят, че температурата е само симптом – дори високата температура не е опасна сама по себе си, опасно е заболяването, което я причинява. Точно по тази причина трябва да се търси лекар – за да се изясни кое е това заболяване и какви са адекватните мерки за лечението му. Сред въпросните болести освен настинки и вирусни заболявания могат да се споменат алергични пристъпи, проблеми на имунната система, злокачествени заболявания, хранителни натравяния, прегряване на слънце и т.н. За нормална се приема аксиларно измерената температура (под мишницата) от 36 до 37 градуса. Лекарският съвет е температурата до 38 градуса (субфебрилна) да не се атакува с лекарства, а само да се дават много течности и детето да почива. При такива обстоятелства детският организъм се бори с патогенните микроорганизми, активирал е имунната си защита и намесата на медикаментите е ненужна. Разбира се – състоянието трябва да се следи и при ново повишаване и по-високи стойности на темпертурата да се даде лекарство. До 12-годишна възраст аспиринът е противопоказен!

Дайте мнение и Вие тук!

При бебе

Общите правила за родителско поведение при температура у деца важат и за бебета, но с по-внимателно проследяване и консултация с лекар възможно най-бързо (biberonbg.com). Когато бебето е на възраст под 6 седмици, а температурата е над 38.4 градуса, трябва да се отиде най-бързо при лекар или в болница. Това се прави без да се дават лекарства за понижаване на температурата.
Ако бебето е на възраст от 7 седмици до три месеца и също има температура над 38.4, трябва да се свържете с педиатъра си по телефона и да получите от него инструкции какво да направите. При подобни случаи винаги е по-добре да направите една може би ненужна разходка до лекаря, отколкото да пропуснете момента за овладяване на бебешкото заболяване най-бързо и безболезнено.

Какво е субфебрилна температура

Субфебрилно е състоянието с температура до 38 градуса. Човекът с такава температура дори може да не подозира какво му е и дълго време да се чувства уморен, с изчерпани сили, да е сънлив и раздразнителен. Такива състояния може да не са свързани с конкретно заболяване, а с преумора или преживян стрес. Субфебрилно състояние може да се поддържа по 2-3 месеца.
Често субфебрилна температура имаме при хронично възпаление в дихателната система или при туберкулоза, а също при урологичен проблем. Синузит и стоматологичен проблем също могат да я предизвикат. Ако подобни усещания могат да преминат след кратко време, при добра почивка, значи се касае за преумора и недоспиване. Ако обаче състоянието не се подобрява и човекът се чувства все по-зле, консултацията с лекар не бива да се отлага повече.

Втрисане с и без температура

Втрисане е състоянието, при което тялото трепери неудържимо; съпроводено е с усещане за студ дори наоколо да е топло или човекът да е завит с топла завивка (framar.bg). Това състояние може да е придружено с висока или с понижена температура – при хипотермия. Състоянието не е безобидно, изисква се компетентна, бърза намеса.
В най-добрия случай при втрисане става дума за настинка, но може да е вирусно заболяване, малария, алергична реакция, тежко инфекциозно заболяване от рода на тиф, абсцес на черния дроб, менингит; така може да реагира организмът и при ухапване от змия или отровно насекомо. Втрисане има при септичен шок, левкемия и други злокачествени заболявания.

Кога тя е ниска. Как да вдигна температурата?

Нормалната телесна температура на здрав възрастен е 35-37 градуса. Всяка температура под 35 градуса, която не е свързана с условията на външната среда, е вид хипотермия и в зависимост от степента си може да бъде живото застрашаваща. Специалистите различават четири степени на хипотермия от този тип, като най-тежките случаи са при температура под 20 градуса (framar.bg). Ниската телесна температура блокира ензивните процеси, кръвообращението, изобщо цялата жизнена дейност на организма и причинява смърт. Такова състояние може да е резултат от хипогликемия, заболяване на щитовидната жлеза, прекомерна употреба на алкохол, предозиране на наркотици. При леко състояние на хипотермия може да се наблюдава хипертоничен пристъп, тахикардия. В по-тежки случаи – при умерена хипотермия с температура 32-28 градуса се наблюдава засилено треперене – реакция на организма, който се опитва да се стопли, нарушена координация на движенията, посиняване. В най-тежката хаза сърдечната дейност и дишането отслабват, основните органи прекратяват функциите си, настъпва клинична смърт.
Как може да се повиши температурата на човек, изпаднал в подобно състояние? Спасението е в пасивното или активното затопляне: негова цел е повишаването на телесната температура търпеливо и внимателно. Първоначално се елиминира причината за това състояние; човекът се премества в топла среда, преоблича се в сухи чисти дрехи, поставя се в удобно легнало положение. Възможно е затопляне на тялото, като се слагат бутилки с топла вода под мишниците и при слабините му. Дават се топли напитки, правят се венозни вливания със затоплящи разтвори. Процесът изисква търпеливо, постъпателно връщане на тялото към нормално състояние. При лека хипотермия се създават условия организмът да мобилизира защитните си сили и да се справи с проблема сам.

След ваксина

След поставяне на ваксина е възможно детската температура да се повиши в рамките на 24 часа; обикновено стойностите й са до 38 градуса. Ако обаче това състояние е по-продължително от 2-3 дни или има по-висока температура, например около 39 градуса, на всяка цена трябва да се направи консултация с педиатър (namama.bg). Паралелно с повишената температура може да се появи по-ярко изразено зачервяване около мястото на ваксинирането или да се прояви някаква алергия. За здравословното състояние на детето след ваксина трябва да се следи особено внимателно и при тревожни симптоми да се търси лекарска помощ.

Базална – при бременност

Базална – това е температурата на тялото в покой или по време на сън. Измерването й се прави веднага след събуждането, преди всякаква физическа активност (bremennost.bg). Стойностите на базалната температура се проследяват при опити за зачеване: повишаването й е свързано с овулацията, с изчисляването на най-подходящия момент за забременяване.

От зъби

температура
При каква температура е добре да пием хапчета?

Много хора са убедени, че малките деца вдигат висока температура от никнене на зъби. Медицината приема това само отчасти: наистина е възможно да се вдигне леко температура до 38 градуса, но само за кратко, еднократно. Ако е налице трайно висока температура, детето е отпаднало, не иска да се храни, има разстройство или повръща, това със сигурност не е от никненето на зъби.

Какво значи температура 37.2

37.2 е долната граница на отклонение в диапазона 37.2 – 38 градуса. Това е т.н. субфебрилна температура: тя може д е свързана с фази на месечния цикъл, но може да е също болестен симптом – недоизлекувана пневмония, туберкулоза, злокачествено заболяване на кръвта или лимфната система. При продължително поддържане на подобна температура са необходими консултации и изследвания. Ако обаче е свързано с еднократен епизод или лека настинка, основания за притеснение няма.

Първоначално публикувано на:21.04.2015 @ 18:36

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво да правим при продължителна температура при дете. Поддържане и при възрастни. Ако няма други симптоми? Сваляне на висока температура при бебе.

Продължителна температура при дете. Бълнуване

Митове и реалности

Едно мнение

  1. Здравейте, зная какво е втрисане с покачване на температурата, но аз рядко вдигам такава. Втрисане си го наричам моето, получавам го предимно вечер преди лягане, изведнъж много ми е студено, в топлата стая, завивам се, след малко, много ми е топло, отвивам се, отново ме побиват тръпки от студ и така това се редува няколко пъти, без температура.
    Моля да ми обясните това мое състояние,заболяване, какво е?
    Много благодаря!
    С поздрав

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *