Glawobolie

Как да надвием досадното главоболие – с билки, аналгетици или хомеопатия?

Първа помощ при главоболие. А при деца? Обичайното лечение. Най-доброто хапче. Ескапел. Цинк. Фламексин. Аналгин. Утрогестан.

Още в текста: Ципралекс. Енетра. Хомеопатия. Силно главоболие – възможни причини. От високо кръвно. Мигрена. Шум в ушите. Синузит. Шизофрения. В слепоочието. Главоболие и световъртеж (виене на свят). От компютър. Билки. Шоколад.

Ако често ви се иска да се затворите в тъмна стая, то значи Вие сте една от жертвите на бича на съвременния живот – главоболие.

Болката в главата може да преобърне целия ни ден. Обикновено главоболието ни връхлита неочаквано и се изразява в общо понижаване на жизнения тонус.

Дължи се на нарушено кръвоснабдяване или възпалителен процес, протичащ в мозъчните кръвоносни съдове. Въпреки, че често пренебрегваме тези симптоми е добре да им обърнем по-голямо внимание. Вероятно те са сигнал на организма ни за по-сериозен здравословен проблем.

Първа помощ при главоболие

Как да облекчим състоянието си ако внезапно ни заболи главата? По възможност стойте далеч от компютъра поне около час, докато неприятните симптоми отшумят. Направете си масаж в областта на слепоочието. Това помага много и дава незабавен ефект.

Не забравяйте да изпиете чаша вода. Симптомите ще отшумят след засилване на кръвообращението. В този случай се препоръчва да постоите с високо вдигнати крака за за няколко минути. Това подобрява кръвообръщението и води до усилване притока на кислород към мозъка.

главоболие
Причините за главоболие са различни

В такива случаи много лекари препоръчват прием на кафе. Ефектът от този съвет е спорен. Някои специалисти препоръчват точно в този момент да се въздържаме от консумацията на кофеинови напитки.

Често главоболието е съпроводено с болка във врата. Това е сигнал за проблеми с прешлените. Ако болката в главата не отшумява и е съпроводена с други симптоми като втрисане хрема или гадене, потърсете незабавно помощ от специалист.

А при децата?

Симптомите на главоболие при децата се проявяват за пръв път едва на 3-4 години. Научни изследвания доказват, че заболяването е наследствено. Симптомите на главоболие при малки деца са липса на апетит, вялост, силен плач.

Продължителното стоене пред телевизионния екран или компютъра причинява главоболие при децата. Честите тревоги в училище, стресът и дори напрежението в семейството могат да провокират появата на неприятните болки в главата.

главоболие
Децата също страдат от главоболие
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ако детето страда от ежедневни пристъпи и главоболието му се засилва след хранене, това е признак, че то има непоносимост към определена храна. Добре действа масаж с масло от мента по слепоочието, поставя на студен компрес на челото.

Детето трябва да си почине в затъмнена стая. Не го принуждавайте да приема храна или течности, тъй като в този момент стомахът отказва.

Обичайното лечение

Обичайното лечение на главоболие се осъществява с обезболяващи медикаменти, тип аналгетик. Те са нестероидни и предизвикват свиване на разширените кръвоносни съдове.

За да има положителен резултат от медикаментозното лечение, се изисква пълен покой на болния и премахване на всички дразнители – светлина, силен шум.

Най-доброто хапче

В търговската мрежа се предлага разнообразие от медикаменти за лечение на досадното главоболие – Ибупрофен, Парацетамол, Беналгин, Ибудолор, Солпадеин, които имат противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект.

Действието им при всеки пациент е различно и зависи от причината. Медикаментите против главоболие успокояват болката, но не атакуват нейния причинител.

Ако състоянието Ви не се подобрява нито един от обичайните медикаменти, това е сигнал за по-сериозен проблем и необходимост от консултация със специалист.

При повечето пациенти хапчетата, съдържащи кофеин, дават незабавен ефект заради тонизиращото действие на тази съставка. Такива са Солпадеин, Парацетамол Кофеин сашета и Беналгин. Последният медикамент съдържа и витамин В1, който стимулира дейността на централната нервна система и намалява общото напрежение.

Ескапел

главоболие, лекарства
Хапчетата против главоболие успокояват болката, но не атакуват нейния причинител

Силното главоболие е възможно да бъде провокирано от прием на хормоналния препарат Ескапел. Това състояние е един от страничните ефекти на всички контрацептиви за перорален прием. В този случай болката отшумява бързо и не се  налага прием на допълнителни медикаменти. Ако главоболието продължи повече от час, може да приемете болкоуспокоително.

Цинк

Един от минералите, необходими за правилното функциониранена човешкия организъм, е цинк. Този минерал участва в изграждането на клетките. Той е важен елемент при производството на хормони на растеж и инсулин от организма.

Липсата му е също толкова опасна, колкото и предозирането с него. И в двата случая последиците за организма ни са негативни. Причина за честото главоболие може да е и предозирането с минерала. Това се получава най-често при прием на хранителни добавки.

Неправилно дозиране води до складиране на запаси от цинк. Главоболие, причинено от излишък на цинк, е често срещан проблем при пациенти, приемащи хранителни добавки.

Ако всекидневно в менюто Ви присъства червено месо и големи количества млечни продукти, бъдете спокойни, че си набавяте необходимото количество цинк. В такъв случай не е необходимо приемането на хранителни добавки.

Ако все пак приемате хранителни добавки, обърнете внимание какви са стойностите на съдържащия се в тях цинк. Тялото ни се нуждае от 30 мг цинк на ден.

Фламексин

причина: главоболие от очите
Проблеми с очите също могат да причинят главоболие

Фламексин се прилага при терапевтичен курс на лечение на различни видове артрози, скелетни нарушения, болезнен цикъл и за намаляване на болката след оперативна намеса. Медикаментът може да причини главоболие. Лекарственият продукт се понася по-добре от обикновения пироксикам. По-бързото извеждане на активната съставка от организма свежда риска от дразнене до минимум.

Аналгин

аналгин при главоболие
Честата употреба на аналгин не е препоръчителна

Едно от най-разпространените лекарства за главоболие е добре познатият ни аналгин. Последни проучвания сочат, че това не е най-неподходящият медикамент за лечение на главоболие. Аналгинът не лекува главоболието, а само притъпява болката временно.

При редовна употреба на медикамента се стига до привикване към него. Лекарството възпрепятства процеса на образуването на нови кръвни клетки и оказва негативно влияние върху дейността на костния мозък.

Редовният прием на аналгин води до изменения в състава на кръвта, което отключва редица заболявания. Медикаментът уврежда не само стомаха, но и бъбреците, черния дроб и жлъчката. Тези нежелани усложнения се появяват по-често при пациенти над 65-годишна възраст, пушачи и пациенти, злоупотребяващи с алкохол. (Пик.бг)

Утрогестан

Утрогестан е хормонален лекарствен продукт, предназначен за перорално и вагинално приложение. Той се прилага при лечение на предменструален синдром, нередовен цикъл, репродуктивни проблеми, наличието на доброкачествени образувания на гърдата, опасност от спонтанен аборт.

Продължителният му прием дава негативен ефект върху дейността на нервната система. Неблагоприятното въздействие на утрогестан се изразява в главоболие, безсъние и световъртеж.

Ако забележите някой от тези неприятни симптоми, незабавно намалете приеманата доза. Приемайте лекарството непосредствено преди сън, за да избегнете главоболието. (Фрамар.бг)

Ципралекс

главоболие, лечение с ципралекс
Силното главоболие често е съпровождано от нетърпима болка в областта на врата

Ципралекс е вид антидепресант, който въздейства пряко върху серотониновата нервна система, образувайки допълнителни количества от хормона на щастието – серотонин. Именно липсата на този хормон е главният виновник за депресията.

При внезапно спиране на ципралекс при пациента се появява чувство за отнемане. Освен душевния дискомфорт настъпва и физически. Появява се замаяност, обща отпадналост, главоболие, чувството за иглички и изтръпване на крайниците.

Преустановяването на приема на ципралекс трябва да става само след препоръка на лекар. Този етап от лечението отнема около две седмици като постепенно се намаляват дозите на ципралекс до окончателното му спиране.

Често причина за силното главоболие е приемът на ципралекс. То може да се прояви като нежелана реакция, която ще отшуми след прекратяване на лечението. Това обикновено се случва в период от две седмици.

Енетра

Енетра е аналог на кортизоновите препарати, които са част от медикаментозната терапия на различни видове артрози, болезнена менструация.

След прием на енетра силното главоболие е честно срещана лекарствена реакция. При някои пациенти мигренозните пристъпи са придружени с обща отпадналост, гадене и световъртеж. Неприятните симптоми отшумяват след преустановяване на приема на лекарството.

Хомеопатия

хомеопатия против главоболие
Лечението с хомеопатия помага да се отървете завинаги от мъчителното главоболие

При много пациенти главоболието не се повлиява от медикаменти. Тогава на помощ идват средствата на съвременната хомеопатия. За да бъде избран правилния хомеопатичен медикамент за лечението на главоболие първо трябва да се изяснят причините за неговото възникване и симптомите, с които протича.

Когато главоболието протича с гадене се препоръчва Nux Vomica 15 СН. При главоболие, предизвикващо зрителни смущения – Iris vesicolor 15 СН.

Ако състоянието Ви се влошава при всяко движение на главата, приемайте Bryonia.

За пациенти, които усещат пулсиращи приливи на кръв към главата се препоръчва Белла Донна (Bella Donna 15 СН).

Ако усещате, че болката в главата идва от тилната  област, неприятните симптоми ще отшумят с приема на Gelsemium sempervirens 15 СН.

Actaea racemosa се препоръчва при главоболие, което е предимно в долната задна част на главата към тила.

Ignatia amara 30 CH е вашият лек в случай, че болката в главата не е само на едно място, а постоянно сменя местоположението си.

Неприятната болка в слепоочието ще преборите с Kalium bichromicum 9 CH. За пациентки, които са в климактериум и страдат от главоболие, помага Lachesis mutus 15 CH.

Главоболие, предизвикано от удар по главата се повлиява успешно с прием на Arnica montana 9 CH.

Посочените хомеопатични медикаменти за лечение на главоболие се приемат на всеки 30 минути. Поставят се по 5 гранули под езика. При силен пристъп е допустимо интервала за прием на гранулите да бъде намален наполовина.

Силно главоболие – възможни причини

Мъчителното главоболие може да е резултат от въздействието на множество дразнители. Те най-често са:

  • Стрес – всекидневно се подложени на стрес в работата, у дома
  • Приемът на обезболяващи, хормонални препарати и лекарства за регулиране на артериалното кръвно налягане
  • Храна
  • Неудобни обувки и тесни панталони – спират притока на кръв и забавят кръвообращението

 От високо кръвно

главоболие от високо кръвно
Масаж по слепоочието с няколко капки лавандулово масло помага при главоболие

Ако страдате от високо кръвно, това обяснява всекидневните пристъпи на силно главоболие. В такъв случай е наложителна консултация с личния лекар, който ще назначи подходящо за Вас лечение. Може би медикаментите, които приемате за хипертония не са подходящи за Вас и смяната им с техен аналог ще потуши неприятните симптоми.

Временно облекчение се постига и след консумацията на традиционната за нас напитка от кисело мляко със щипка сол.

Мигрена

По данни от последни научни проучвания, от мигрена страдат повече от 20% от хората. Техният процент расте прогресивно в резултат от влошаване качеството на живот – стрес, липса на движение, продължителен застой пред компютъра или в затворени помещения.

Дайте мнение и Вие тук!

Мигрена протича със следните симптоми:

  • Болка обикновено в едната половина на главата
  • Гадене, повръщане
  • Непоносимост и дразнене от светлината
  • Нарушено зрение
  • “Звезди” пред очите
  • Ограничаване на зрителното поле
  • Световъртеж
  • Тръпки по кожата

Ако страдате от мигрена, променете менюто си. Включете в него повече магнезий. Незаменимият елемент може да си набавите, консумирайки пълнозърнест хляб, зърнени храни, ядки и картофи. Обсъдете с Вашия лекар и започването на магнезиева терапия, която ще облекчи пристъпите на мигрена.

Шум в ушите

Ако главоболието ви протича със неприятен шум в ушите, това е признак за развитието на шипове в горната част на гръбначния стълб. Неприятният шум в ушите е знак, че трябва незабавно да посетим лекаря си. Ошипяването се наблюдава предимно при пациенти над 40-годишна възраст.

Синузит

Възпалените синуси често водят до главоболие и мигренозни пристъпи. Обикновено при пациенти със синузит се появява силно главоболие след ставане от сън. Болката се засилва при натиск на възпалените синуси.

В този случай е наложително пациентът да потърси помощ от специалист. Възможно е също така главоболието, което е резултат от възпаление на синусите, да доведе до обща отпадналост на тялото и повишаване на температурата.

Добри резултати дава иглотерапията и акупунктура. Народната медицина също предлага алтернативи за лечение – солни инхалции. Процедурите се правят 2-3 месеца.

Шизофрения

Силното главоболие може да е сигнал за начален стадий на шизофрения. Началният етап от заболяването протича с главоболие, силно изпотяване, нарушения в съня (прекалена сънливост или безсъние), рязка загуба на тегло. Ако при Вас са налице тези симптоми, не отлагайте консултацията с лекар.

Сред множеството странични ефекти от приема на медикаменти за лечение на шизофрения е и главоболието.

В слепоочието

Мигренозните атаки често са придружени от силна болка в областта на слепоочието. Причина за подобно състояние може да бъде проблем с очите, с горните дихателни пътища, енцефалит, предменструален синдром, пневмония или продължителна работа с компютър.

Светкавично облекчение се постига с масаж в областта на слепоочието с няколко капки лавандулово масло.

Главоболие и световъртеж (виене на свят)

Често главоболието е съпроводено със световъртеж – виене на свят. Най-често проявата на вертиго (виене на свят) е провокирана от хормонални заболявания, съдови заболявания, проблеми с очите, умора, глад, мигрена.

Ако вертигото е съпроводено с нарушения в говора, зрението и чувство за слабост в крайниците, медицинският преглед е наложителен. Това може да са симптоми на инсулт.

От компютър

главоболие. Причина - компютър
Продължителната работа с компютър води до главоболие

Силното главоболие често е предизвикано от продължително стоене пред компютър. Не е препоръчително да се задържате пред компютъра повече от 6 часа дневно.

Ако все пак професията Ви е свързана с продължително строене пред компютъра, правете 10-минутни почивки през интервал от 1 час и проветрявайте често помещението, в което работите.

Билки

билки против главоболие
Доверете се на лечебната сила на билките за лечение на главоболие

На помощ в борбата с главоболието идват билки, чиито лечебни свойства са признати дори и от медицината. Безспорен лидер в класацията на билки за лечение на главоболие е върбата. Доказано е, че тя е толкова ефективна, колкото и приема на аспирин.

Лечебните си свойства върбата дължи на съдържащата се салицилова киселина в листата и кората й. Тъй като извличането й е трудоемко, за нуждите на медицината се използва синтетична салицилова киселина, която е основна съставка на аспирина.

И докато аспирина може да увреди сериозно стомаха и черния дроб, то чаят от върба е напълно безопасен.

Научни изследвания, проведени в университет в Германия сочат, че познатата от хилядолетия билка чобанка не само побеждава мигрената, но и предотвратява повторната й поява.

Листа от вратига могат да ни избавят дори от клъстерното главоболие. Ефектът на тази билка се дължи на способността й да унищожава химикалите, предизвикващи свиване на кръвоносните съдове.

Шлемник е другото безопасно и ефективно решение за борба с главоболието.Този чудотворен природен лек е наличен в капсули и настойки, които се предлагат в търговската мрежа.

Доверете се на силата на гинко билоба и джинджифил и няма да сгрешите. Тези две лековити билки може да приемате заедно, поотделно, под формата на чай или капсули.

Билките са чудесна алтернатива на аналгетиците, употребата на които води до редица усложнения – увреждане на стомаха, черния дроб, кръвоизливи и дори инсулт.

Шоколад

шоколад против главоболие
Все още не е научно доказано, че консумацията на шоколад води до главоболие

Любимият на всички нас шоколад е считан за един от основните причинители на главоболие. Все още няма научни факти, които да доказват или да опровергават това твърдение по безспорен начин.

Факт е, че е преди да ни атакува мигрената посягаме към шоколада. Гладът за сладко е по-скоро знак за наближаваща мигренозна атака, отколкото виновник за нея.

Преди да се откажете окончателно от консумацията на шоколад, уверете си, че той провокира главоболието Ви. За причинители на мигрена, освен шоколада, се считат яйцата, кашкавала, сиренето и червеното вино.

В продължение на седмица си водете дневник, в който подробно описвате реакцията на тялото Ви след консумация на храните, считани за провокатори на мигрена.

Само по този начин ще разберете със сигурност кои храни предизвикват мигрена при Вас и засилват болката.

И не забравяйте, че стресът е основен виновник за главоболието. Опитайте се да избягвате стресовите ситуации и се наслаждавайте на живота.

Първоначално публикувано на:10.04.2015 @ 18:58

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

бусколизин

Бусколизин срещу болката: кога да го вземаме

Бусколизин – какво представлява лекарството, в какви случаи помага. Какви противопоказания и странични ефекти има. …

Едно мнение

  1. Симона П.

    Здравейте! Преди около три седмици паднах и си ударих главата от към страната на тила, малко по-нагоре. Тогава изпитах много силна болка и почти повърнах. След това обаче мястото НЕ се поду. Сега от 1-2 седмици усещам постоянна болка в главата. Когато се наведа и изправя рязко или стана много бързо от леглото ме заболява страшно силно мястото на което се ударих а понякога болката се разпространява навсякъде. Често сутрин главата ми е много тежка и имам чувството, че ще се пръсне. Отделно пък стана ли от леглото понякога изпитвам нещо като замъгляване пред очите и световъртеж. Моля Ви, кажете ми това може ли да е сериозно?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *