хиалуронова киселина на таблетки и за стави
Терапията с хиалуронова киселина се счита за безопасна

Хиалуронова киселина за пиене и инжектиране. Ползи и последици

Ползи от хиалуронова киселина. В устните. На таблетки, капсули и ампули (инжекции). За стави. Мезотерапия. Филъри за лице. Хиалурон и колаген.

Още в текста: Как е Solgar. Маски за лице. За пиене. Глюкозамин и хиалурон. При хемороиди. При бременност. За отслабване. При дискова херния. При диабет. При ревматоиден артрит. При рак. За бъбреци. За гърди. Хиалурон на Актавис. Хиалурон или ботокс. Хидраплениш

Хиалуронова киселина: според енциклопедии и речници това е глюкозамингликан, мукополизахарид, произвеждн от живите организми – всички, с изключение на водораслите.

Този важен компонент съставлява междуклетъчното вещество при бозайниците и присъства в структурата на множество органи и тъкани. За човешкото тяло особено значимо е участието на хиалуронова киселина в сърдечните клапи, кожата, ставните хрущяли и синовиалната течност, нервната и съединителната тъкан.

Половината от цялата хиалуронова киселина, която имаме в тялото си, се намира в кожата. Една трета от собствения ни запас всеки ден се износва и се нуждае от регенерация. Това е причината така живо да се интересуваме от начините да попълним дефицитите си на хиалуронова киселина: тя е жизнено важен компонент!

В устните

Индустрията на разкрасяването не случайно и отдавна се е обърнала към продукти с хиалуронова киселина: те са считани за безопасни, тъй като по съвместим с нормалната физиология начин позволяват да се извършат различни корекции в проблемни части от тялото. Това е важно както за случаите, налагащи специфична терапия – така и за обикновените реализации на процедури за подобряване на естетически показатели.

Пухкавите, сочни устни са считани за ефективен коректив за пропорциите на лицето. Разбира се, това важи за случаите без крайни увлечения по несъразмерни “джуки”. В устните – двете или само горна/долна се инжектират продукти с хиалуронова киселина; това придава обем, без да излага на риск съседни тъкани (nefertiti-bg.com).

Процедурата се извършва с местна упойка; обикновено няма последици, в редки случаи – синини, които изчезват до пет дни. Резултатът от инжектирането на хиалуронова киселина в устните заблестява в пълния си вид след седмица до десетина дни.

На таблетки, капсули и ампули (инжекции)

Хиалуронова киселина се предлага във форми за вътрешно и външно приложение. Таблетки или капсули обикновено се пият при проблеми с хрущялна тъкан, стави, “смазваща” течност в ставите; в комбинация с други добавки се препоръчват за заздравяване и обезболяване при различни артрози (framar.bg).

В някои случаи ортопеди препоръчват прием на таблетки или капсули след травми с наранени костни зони. Приемът на хапчета и капсули трябва да отчита процентното съдържание на хиалуронова киселина, което може да бъде различно в зависимост от характеристиката на предлагания продукт.

В такива форми хиалуронова киселина се приема както за хидратиране на стави, така и за подобряване еластичността на кожата и за профилактика на изсушаване и бръчки.

“Демир

Подмладяващ ефект имат и кремовете за лице и шия с хиалуронова киселина.

Има също и течна форма на хиалуронова киселина – ампули за пиене, при които киселината е комбинирана с колаген и/или витамини С и В3. Според производителя пиенето на една такава ампула сутрин на гладно подобрява кондицията на ставите, насърчава регенерацията на хрущялната тъкан и синовиалната течност, облекчава отоци и болка, прави ставите по-подвижни и спасява от мъчителната скованост (apteka-optima.com).

Другият вариант е вкарването на хиалуронова киселина под формата на течност или гел в дълбочина на тъканите, или чрез специална техника – във вътрешността на ставите, за да подобрят процеса на триене и смазване. За подобни манипулации – естествено – е необходима професионална компетентност и условия.

За стави

При износване на хрущялната тъкан и проблеми със “смазващата” течност се достига до мъчителни състояния – болка, отоци, скованост. В такива случаи обикновено се приемат противовъзпалителни медикаменти и хранителни добавки с хиалуронова киселина и глюкозамин.

За жалост противовъзпалителните имат доста странични ефекти, особено при продължителна употреба. Жалкото е и това, че с възрастта подобни промени в хрущялната и съединителната тъкан дават все по-осезаемо отражение върху възможностите за движение – а обездвижването е заплаха за самия живот.

Приемът на хранителни добавки с хиалуронова киселина забавя процеса, тъй като оказва протективен ефект върху кондицията на ставите. Следваща стъпка е вътреставното инфектиране на продукти с хиалуронова киселина, което според индивидуалните реакции подобрява положението за известно време, понякога ефектът продължава до две години. Крайното решение, по разбираеми причини, е оперативната подмяна на износената става.

Мезотерапия

Мезотерапията е нехиругичен метод за изглаждане на кожата, корекция на кожни дефекти като ръбове и белези, корекции на целулит, подмладяване на кожата, спиране процесите на стареене. Това се постига чрез множество инжекционни въвеждания на специални течности – ботокс, хиалуронова киселина, фармацевтични композиции или растителни екстракти (aestheclinic.com).

Мезотерапията с хиалуронова киселина постига хидратиране на кожата – на лицето, шията и деколтето, ръцете, гърба. Спира се отпускането и набръчкването, подобрява се еластичността. Използват се фабрично произведени разтвори с определена концентрация. Обикновено се правят три последователни процедури, по една всеки месец, за дълготраен ефект.

Преди да продължим с филърите, отворете в нов прозорец и тази свързана статия:

Мезотерапия. Мнения за безиглена и иглена за лице и с хиалурон

Филъри за лице

Филъри или пълнители: тези корективи изглаждат бръчките, опъват променената и отпусната кожа на лицето, придават му младежка заобленост и обща по-добра визия. Филърите се инжектират със специална, лазерно заточена тънка игла.

Преди убожданията се поставя упойка – стоматологична, ако се работи върху устните, или анестезиращ крем, който обезболява за около 20 минути – това време е достатъчно за инжектирането на пълнителя.

Обикновено се работи с хиалуронова киселина, тъй като тя най-добре постига изгубената еластичност и сияйност на кожата. Има продукти с различна концентрация на хиалуронова киселина – специалистът избира кой точно да бъде в зависимост от индивидуалния профил на потребителя, мястото на инжектиране и т.н. (estetichna-medicina.com).

хиалуронова киселина за пиене и за лице
Маска или филъри с хиалуронова киселина – въпрос на избор

Хиалурон и колаген

Комбинираните продукти с хиалуронова киселина и колаген са препоръчителни при болки в ставите. Хиалуроновата киселина подобрява хидратацията им и съхранява количеството на синовиалната, смазваща течност в ставната капсула. Това става благодарение свойството на молекулите хиалуронова киселина да свързват и задържат водните молекули и по този начин да задържат в норма количеството на синовиалната течност.

Колагенът участва в изграждането на хрущялната тъкан – допълнителният прием на колаген в случаите, когато продукцията му в организма намалява с възрастта или поради болест, позволява да се съхрани хрущялният пласт в ставната структура – така се предотвратява болезненото триене на кости, болки и отоци (revita.bg).

Текстът продължава и след този анонс на свързана статия:

Живият колаген – начин да забавим стареенето

Как е Solgar

Марката Solgar предлага варианти на хиалуронова киселина с ниско молекулно тегло, подходяща за предотвратяване на стареенето на кожата и загубата на хрущялна маса (inpharmacy.bg). Комбинират се хиалуронова киселина с колаген, хондроитин сулфат и витамин С.

Дайте мнение и Вие тук!

Препоръчва се прием на една таблетка дневно по време на хранене. Ефектът от редовен прием в рамките на 2-2.5 месеца е видимо подобряване кондицията на кожата, подобрена подвижност на ставите и забавянето на общи дегенеративни промени за потребителите над 35-годишна възраст.

Маски за лице

Маските за лице с хиалуронова киселина са популярен продукт за потребители с “жадна” кожа. Предлагат се от различни производители, като в състава им се включват допълнителни компоненти от рода на алое вера, бадемово масло, витамини и т.н. (framar.bg). Включената в композицията хиалуронова киселина възвръща еластичността на кожата, избистря я в дълбочина, хидратира я и изглажда бръчките.

Това е лесен и безопасен начин за освежаване, добър като част от редовната грижа за кожата. Не отменя необходимостта от здравословно хранене и подходяща физическа активност.

За пиене

Извън вече традиционните хапчета и капсули, съдържащи хиалуронова киселина в различни комбинации с други полезни съставки, съществуват и възможности за прием в течна форма. Ампулите за пиене от рода на хиалурген се препоръчват като ефективна и бързо действаща форма, която се усвоява пълноценно и постига траен резултат.

Споменатият хиалурген комбинира хиалуронова киселина, колаген и витамините С и В3. Този тип продукти обаче не трябва да се използват при бременност и кърмене, както и при възможна свръхчувствителност към някой от компонентите (pharmalife.bg).

Глюкозамин и хиалурон

Комбинацията на хиалуронова киселина с глюкозамин сулфат или хидрохлорид отвежда към продукти за подобряване състоянието на ставите и ставния хрущял (framar.bg). Приемът на подобни таблетки или капсули забавя износването на хрущялната тъкан, поддържа синовиалната течност в добро количество и състав.

Ограничава се опасността от възпалителни процеси и отоци, които причиняват болка, дискомфорт и скованост. Още ТУК:

Глюкозамин, митове и истини за хранителната добавка

При хемороиди

Терапевтичните практики доказват ефикасността на супозиториите с хиалуронова киселина – например цикатридина. Коментираната хиалуронова киселина подобрява еластичността и възстановява устойчивостта на венозните стени; хидратира тъканите около вените и стените на кръвоносните съдове и предотвратява кървенето.

Благодарение на хиалуроновата киселина по-бързо намалява оточността и се предотвратяват застойни състояния на венозна кръв. Оптимизира се възстановяването на тъкани след кървене на хемороиди, както и след хирургични намеси в проблемната зона (framar.bg).

При бременност

хиалуронова киселина на таблетки
Подмладяване – това е изкушението за прием на хиалуронова киселина под различни хорми

Козметичните процедури от всякакъв вид с хиалуронова киселина трябва да се избягват при бременност и кърмене (worldn.com). Не се препоръчва и приемът на хранителни добавки с хиалуронова киселина при тези състояния (actastyle.bg).

За отслабване

Приета чрез капсули, таблетки или в течна форма, обсъжданата хиалуронова киселина активира метаболизма на черния дроб и това предотвратява натрупването на мазнини в организма.

Благодарение на допълнителния прием на хиалуронова киселина се намаляват стойностите на холестерола и по-успешно се контролира кръвната захар (vadoinvenezuela.com).

Хиалуронова киселина се съдържа в зеленото кафе – продукт, актуален в последно време с възможностите си за ефективно участие в програми за редукция на теглото. Подобен ефект имат и други растителни храни – артишок, арония, боровинки, домати, патладжан, фъстъци, някои билки.

При дискова херния

Продуктите с хиалуронова киселина дават възможност за поддържане на комфорта в ставите и ставните връзки, на синовиалната течност, хрущялната тъкан и сухожилията. Съдействат за овладяване на възпалителните процеси и за успокояване на отоците.

Всичко това прави продуктите с хиалуронова киселина подходящи в комплексната терапия при дископатия, проблеми с гръбначния стълб, болки и ограничаване на движенията. Подчертана е регенериращата функция на хиалуроновата киселина (bowencenter.bg).

При диабет

Хиалуронова киселина в комбинация с цинк е успешен вариант за лечение на трудно заздравяващи рани при диабетици. Трудното зарастване принципно се дължи на факта, че при диабет голямо количество полезен цинк се отделя с урината. За да заздравеят подобни рани с усложнения, е необходима терапия с продукти на основата на хиалуронова киселина.

Така по-бързо се ограничават кървенето и възпалителният процес, ускорява се възстановяването на тъканта и зарастването на проблемния участък от кожата (spisaniemd.bg).

При ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което засяга ставите: характерен е с възпаления, мъчителни болки и скованост. Лекарствените продукти с хиалуронова киселина облекчават симптоматиката, тъй като съдействат за неутрализиране на възпалението и насърчават образуването на колаген и хрущялна тъкан. Хиалуроновата киселина действа облекчаващо и на прилежащите тъкани към артритните стави (framar.bg).

При рак

Хиалуроновата киселина доказано възпира появата на злокачествени клетки. Забавянето на стареенето и предотвратяване на промените в клетките – това е обещаваща линия на научни изследвания; хората, които правят изследвания в тази посока са убедени, че хиалуроновата киселина ще даде точни отговори на въпроси от онкологията и ще съдейства за лечението на злокачествените заболявания (lechitel.net).

За бъбреци

Лечението с хиалуронова киселина предлага алтернатива при заболявания на ставите. Традиционно болести на ставите се третират с нестероидни противовъзпалителни – но при продължителна употреба те дават негативни отражения върху стомашно-чревния тракт и бъбреците. Лечението с хиалуронова киселина на практика постига обезболяване и ограничаване на ставните възпаления, без да се натоварват бъбреците (hialuronova-kiselina.blogspot.com).

За гърди

Хиалуроновата киселина се използва в технологиата Микролайн – за уголемяване и оформяне на бюста (puls.bg). Това се постига чрез инжектиране на стабилизиран гел на основата на хиалуронова киселина. За разлика от поставянето на импланти, в този случай се работи по инжекционен метод, при местна анестезия. Избягват се възможни алергични реакции и инфекция, тъй като продуктът е съвместим с естествената характеристика на тъканите и междуклетъчното пространство в човешкото тяло.
Корекциите с хиалуронова киселина се извършват за 45-60 минути. Ефектът е значително по-дълготраен в сравнение с други продукции на естетичната хирурлгия.

Хиалурон на Актавис

Продуктите с хиалуронова киселина на Актавис са с нискомолекулярен хиалурон – формула за подхранване и хидратация на кожата. Съчетава се в различни пропорции с колаген и витамин Е (actavic.bg). Хиалуроновата киселина в този тип продукти действа, привличайки и задържайки множество водни молекули. По този начин вялата, старееща кожа се хидратира трайно и възстановява еластичността си благодарение на използваните хиалуронова киселина и колаген. Добавката от витамин Е акцентира върху антиоксидантната защита на клетките; забавят се процесите на стареене в тях.

Хиалурон или ботокс

хиалуронова киселина, последици от хиалурон
Терапията с хиалуронова киселина се счита за безопасна

В практиката тези два продукта обикновено се комбинират, не става дума за алтернативни решения. Хиалуронова киселина е компонентът, който запълва бръчките и възстановява еластичността на кожата. Ботоксът има нервно-паралитичен ефект; той блокира движенията на лицевите мускули, които причиняват най-често образуваните бръчки. При комбинирането на хиалуронова киселина и ботокс паралелно се изглаждат съществуващите бръчки и се предотвратява образуването на нови (ladiespoint.net).

Хидраплениш

Хидраплениш хиалуронова киселина е продукт за хидратация и поддържане еластичност и здраве на кожата и ставите. Съдържа хиалуронова киселина, колаген и хондроитин сулфат (framar.bg). Хранителна добавка, чийто прием препоръчително е до две капсули дневно. При консултация с лекар – прием по схема до 4 капсули дневно. Може да се използва в комплексна терапия при болни стави.

Първоначално публикувано на:02.04.2015 @ 15:07

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Glu

Глюкозамин, митове и истини за хранителната добавка

Какво е глюкозамин? За какво се използва. Видове. Състав и действие. Странични ефекти, вреди и …

Едно мнение

  1. Здравейте!
    Имам заболяване-есенциална тромбоцитемия.Протовопоказно ли е поставянето на лицето ми с ботокс или хиалуронова киселина и, ако е съществуват ли други методи за запълване на бръчките, които се настаниха вече трайно върху мен.:)))
    Благодаря Ви , предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *