алое вера сок, сироп, гел
На гел и сок от алое вера от край време се приписват лечебни свойства като на истинска панацея. Ползва се като лекарство много мощно!

Алое вера като лекарство: Рецепти за пиене и лечение. Концентрат, хапчета

Домашни рецепти със сок от алое вера за пиене и като лекарство. Лечение с концентрат. С мед и вино. Сироп. Как се пие? На хапчета. Медицинско алое вера.

Още в текста: ? При хемороиди. ? При бременност.

? За щитовидна жлеза. ? При цистит. ? За отслабване. ? За черен дроб. ? При псориазис. ? При диабет. ? При Хашимото. ? С прополис. ? На аквасорс. ? С червена боровинка. ? За жлъчка. ? При запек. ? При киста на яйчника. ? При брадавици. ? На Хербалайф. ? При акне. ? При язва. ? Капки за уши. ? Гел за пиене. ? Рецепти. ? Цена. ? На капсули. ? Ампули. ? Таблетки. ? Форевър ливинг. ? Спрей. ? На Абофарма

Алое вера е един от даровете на природата: растение с могъщи лечебни свойства, което спасява от не една болест и укрепва здравето при правилно приложение.

Както много други то е познато и използвано (вероятно и по-активно!) от древността. Съвременното му приложение е не по-малко важно и затова е от значение да го опознаем достатъчно добре. Да се обръщаме към него внимателно и редовно, за да получим оздравителните резултати, които са ни необходими.

При хемороиди

Известна е способността на алое вера да ускорява възстановяването на наранени или възпалени участъци на кожата, да укрепва стените на кръвоносните съдове, да реализира противовъзпалителния си ефект.

Доста популярна е практиката за лечение на хемороиди чрез външно приложение: от прясно листо на алое вера се изважда внимателно вътрешността – гел, желе, и внимателно се намазва проблемният хемороид (balevbiomarket.com).

Има и по-сложна терапия на хемороиди с алое вера, за която обаче е необходим лекарски контрол. Тя се базира на вътрешно укрепване на стомашно-чревния тракт и кръвоносните съдове чрез прием на лечебен чай: прави се всяка вечер запарка от една чаена лъжичка билкова смес на чаша вода.

В сместа се съдържат поравно сушени листа от алое вера, индийски чай Orthosiphonis и майчин лист – плодовете. Такъв режим е полезен също за функциите на сърцето и черния дроб, намаляват се застойните състояния на венозна кръв – условие за поява на хемороиди.

Втората стъпка са специалните инжекции с екстракт от алое вера, които се поставят подкожно веднъж седмично в продължение на три месеца (zdravnatematika.blogspot.com). Изглежда сложно и със сигурност не е за самолечение!!!

При бременност

Полезните продукти с алое вера не са най-доброто и безопасното, което може да се приема по време на бременност. Алое вера е в списъка на, така да се каже, забранените полезни растения – причината за това е, че при вътрешен прием на алое вера се усилва кръвообращението в зоната на малкия таз; приемът на алое вера също така може да има очистителен ефект.

Демир бозан за безсъние

Има доста хранителни добавки с алое вера, част от които също са препоръчвани при бременност – за укрепване на имунната система.

Проблемът е, че голяма част от тях, по мнението на известния хомеопат д-р Атанас Михайлов, съдържат консерванти, противопоказни при бременност и в първите 2-3 месеца на кърменето (hera.bg).

Някои източници отбелязват, че е възможно внимателно използване в ограничени дози. Ако това наистина се налага – добре е да става под лекарски контрол.

За щитовидна жлеза

алое вера
Готови или домашни средства с алое вера могат да се прилагат външно и вътрешно

Алое вера често се сочи и като надежден природен лек при възли или кисти на щитовидната жлеза (zdrave.ws). Този проблем се овладява с домашно приготвен лек, за който са необходими няколко продукта. 20 листа от алое се накълцват на ситно, добавят се половин литър добро червено вино и половин килограм мед.

Сместа се вари на водна баня половин час заедно с две супени лъжици суха билка ранилист. Още топла отварата се прецежда и налива в стъклена бутилка. След като изстине се прибира в хладилника; приема се по една супена лъжица три пъти на ден преди хранене. Според потребителски мнения това лечение стопява възлите и нормализира функциите на щитовидната жлеза.

При цистит

Един добър вариант за постигането на оздравителен ефект при цистит е нектарът от алое вера с червени боровинки и ябълки (flp.bg). При тази комбинация компонентите от червена боровинка действат потискащо върху растежа на патогенните микроорганизми, причиняващи възпаление на пикочния мехур и изобщо на отделителната система.

Нектарът действа като цяло противовъзпалително и благодарение на съставката от алое вера-гел. Тук трябва да се добави укрепването на антиоксидантната защита и имунитета, както и ускоряването на регенеративните процеси и антисептичният ефект. Ябълката присъства с полезната си съставка пектин+плодова захар.

За отслабване

Сокът от алое вера е една от опорните точки в много програми за редукция на теглото. Установено е, че той нормализира киселинността, което балансира метаболизма и улеснява стопяването на мастните депа. Диетите със сок от алое вера според уверения от редица сайтове гарантират смъкване на три килограма за три дни (виж zajenata.bg).

Една примерна диета акцентува върху тридневна хранителна програма с билкови чайове, зеленчуков сок и леки салати. Същевременно се приемат 3х1 чаени лъжички чист сок от алое на ден, както и 3х3 супени лъжици от следната смес:

Един цял лимон, 6 листа от алое, шепа сушени кайсии и 2-3 лъжици мед се разбиват в блендер. Получената смес се съхранява в хладилник и от нея се пие по описаната по-горе схема.

За черен дроб

Алое вера е растение, една от чиито основни функции е пречистването на черния дроб и бъбреците от токсини (framar.bg). Съдържанието на натуралния сок от алое вера при дозиран вътрешен прием гарантира нормализиране на киселинността на телесните течности, упражняване на противовъзпалителен ефект, изявено съдействие за регенерация на тъканите.

В пълна мяра това се отнася за въздействието на алое вера върху здравето на черния дроб. Така например продуктът АЛОЕ ВЕРА ОРГАНИК сок с микропулпа освен описания частен ефект върху черния дроб има антиейдж-въздействие и подобрява кондицията на кръвоносната система, мускулите и ставите. Препоръчва се прием на две супени лъжици органичен сок от алое вера – сутрин, на гладно, за детоксикация и тонус на чернодробните функции.

При псориазис

алое вера
Дори упоритият псориазис се повлиява от алое вера

Ако не сте склонни да си приготвяте сами домашни мехлеми с алое вера за псориазис, можете да се доверите на роден билков продукт – Псокалмин крем (framar.bg). Струва около 20 лева за тубичка от 75 мл. Той съдържа екстракти от алое вера, лайка, розмарин, бял равнец, коприва, масла от гроздови семки и соя, урея и цинков оксид.

Ролята на алое вера в тази композиция е да действа успокояващо и противовъзпалително, да хидратира и насърчава регенерацията. Кремът се прилага два пъти на ден в проблемните зони; може да се използва продължително и ограничава лющенето и разраняването на засегнатите кожни зони. Върши работа също при себореен дерматит и пърхот.

Немалко хора смятат псориазиса за “връх на айсберга” и препоръчват вътрешно лечение с алое вера – да се разчита на многобройните продукти за пиене. Нормализирането на метаболизма и балансът на всички жизнени функции отстранява причините, довели до поражения на кожата.

Налични са и препоръки за използване на алое вера под формата на сок за пиене, гел за пиене и външно приложение, капсули. При всички здравословни проблеми обаче преди прилагането на алое вера е необходима консултация с опитен терапевт; възможно е в някои случаи вместо положителен ефект да се навреди заради неподходяща терапия с алое вера или предозиране.

При диабет

Според немалко потребители, а и специалисти, алое вера стабилизира стойностите на кръвната захар – това е особено важно за диабетиците. То се случва благодарение на съдържащите се в гела от алое вера фитостероли и полизахариди. Тримесечен прием на алое вера гел дава възможност на хората с диабет да се почувстват по-спокойни за здравето си (aloeizdrave.com).

Паралелно със стабилизираните стойности на кръвната захар – алое вера въздейства положително в случаите с диабет и чрез оптимизираната мастна обмяна и активираното кръвообращение. Балансираното кръвоснабдяване на периферните зони предпазва от характерното изтръпване на крайниците, влошено хранене на тъканите и възникване на диабетни невропатии и рани.

При Хашимото

Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. За жалост надеждно лечение за него няма – грижите на медицината се свеждат до поддържаща и заместваща терапия, но не и до пълно възстановяване на здравето. Домашният лек с 20 листа от алое, мед, червено вино и ранилист върши работа и при Хашимото (вижте точната рецепта по-горе, в раздела за болести на щитовидната жлеза).

Приемът на подобен лек позволява негативните процеси в щитовидната жлеза да се забавят и по-дълго време да се съхрани нейната тъкан.

С прополис

алое вера
Продуктите с алое вера се радват на добър прием

Комбинирането на екстракти от алое вера с прополис дава чудесен резултат – крем за суха и проблемна кожа, съчетание от хидратиращите действия на алое вера и противовъзпалителния и антисептичен ефект на прополиса.

При изгаряния, кожни раздразнения, порезни рани и ухапвания от насекоми кремът се съчетава успешно с концентрат от алое вера.

Проблемният кожен участък се обтрива внимателно с памуче, потопено в алое вера концентрат, след което се намазва с крема (aloeverabg.net).

Кремовете, които съдържат алое вера и прополис, успешно лекуват проблемна кожа с мазни пори, акне и обриви.

На Аквасорс

Марката Аквасорс предлага интересната хранителна добавка Алое фреш,в която базов компонент е екстрактът от алое вера. Освен него има компоненти от чудесните водорасли АФА и спирулина, биоактивни съставки от лечебните растения джинджифил, зърнастец, репей, живовляк, карамфил, пробиотици и др. (vodorasli.com).

Компонентът алое вера в тази хранителна добавка внася в организма 200 полезни съставки. Неговото действие е очистващо и насърчаващо регенерацията на клетките. Приемът на този продукт трябва да се движи по определени правила, като се увеличава плавно приеманата доза. Подходящо при възстановяване след големи физически и психически натоварвания, за рестарт на имунната система.

С червена боровинка

Потърсете готовия сок-нектар от алое вера с червена боровинка и ябълка! Това е един отличен вариант за укрепване на имунната система, подобряване на антиоксидантната защита и оптимизиране функциите на сърдечно-съдовата и храносмилателната система!

Дайте мнение и Вие тук!

Напитката е естествен антиоксидант; блокира разрушителното въздействие на свободните радикали, потиска възпалителните процеси – спасява от възпаления на отделителната система и по-специално на пикочния мехур (zdravoslovno.biz).

За жлъчка

Пречистващото действие на алое вера върху черния дроб и жлъчката е категорично доказано. Алое вера съдейства за разграждане и по-бързо изхвърляне на токсичните натрупвания, които са причина за образуването на прословутите жлъчни камъни.

Оздравителният ефект засяга цялата храносмилателна система; приемът на тоници, нектари или капсули с биоактивни съставки от алое вера подобряват метаболизма и укрепват хармоничните функции на жизнените системи.

При запек

За слабителното действие на алое вера няма спор, но тук търсенето на ефект трябва да става внимателно. Сок за вътрешно приложение може да се приготви и в домашни условия по следната рецепта (pharmacy-bg.com):

режат се най-долните листа на 3-4-годишно растение, измиват се и се накълцват. Изцеждат се в сокоизстисквачка и сокът се прецежда през марля. След това се кипва за десетина минути, охлажда се и се смесва с чист медицински спирт в пропорция 4:1 в полза на сока. Оставя се да престои 12 денонощия на тъмно и хладно.

От този сок се взема на гладно 2-3 пъти на ден по една малка чаена лъжичка. За нормализиране на храносмилането това трябва да се прави поне три седмици и не повече от два месеца.

Важно е да се помни, че не бива да се комбинира прием на продукти с алое вера и лаксативи: ефектът може да се окаже опустошителен, с бързо обезводняване и опасна редукция на калия в организма!

При киста на яйчника

От практиката – рецепта за лечение с алое вера при киста на яйчника (bilka.info). По същество тя е вариант на рецептата с алое, ранилист, мед и вино, но с малки разлики. Купувате от аптеката сок от алое – литър, концентрат без консерванти. Излива се в керамичен съд и се добавя същото количество червено вино, килограм мед, един корен ранилист и шепа шипки.

Всичко се сварява на водна баня, докато медът се стопи напълно. Престоява 24 часа и се прецежда през марля, налива се в бутилки. Съхранява се в хладилник. От тази смес се пие по една глътка всеки път преди хранене. Декларирано е, че този режим помага да се стопят кисти на яйчника. Доколкото кистите могат да са от различен вид, това може би е напълно осъществимо, но само при някои от тях.

Друга терапия е със сок или гел за пиене от алое вера плюс невен и цистеин. Доста жени, които имат споменатия проблем с кисти, предпочитат да опитат тази консервативна терапия, преди да се подложат на операция.

При брадавици

алое вера
Продуктите от алое вера са все повече; растението продължава да изумява науката

Сок от прясно срязан лист алое вера се накапва върху брадавицата и се оставя да изсъхне, без да се отмива. Според други рецепти в сока се потапя малък памучен тампон, който се прикрепва с лепенка върху проблемното място. Тази процедура се повтаря всяка вечер, докато брадавицата изсъхне (zdravosloven.eu).

На Хербалайф

Продуктите на тази марка са няколко и са доста популярни. Пръв е алое вера-концентратът за пиене, който може да се намери в натурален вид или комбиниран с манго. Препоръчват го за укрепване на имунната система, за предотвратяване на алергични пристъпи, за укрепване на имунната система и облекчаване на жлъчни кризи (ida.bg).

Следват серия козметика с алое вера – шампоан, балсам, лосион, сапун, успокояващ гел за суха кожа.

При акне

Специалисти от сферата на козметологията препоръчват при акне и мазна кожа два пъти дневно лицето да се маже с натурален гел или сок, който се извлича от прясно отрязано листо от алое (aroma.bg).

При язва

Твърди се, че продуктите с алое вера действат вътрешно (на стомашно-чревния тракт) по същия начин, както и външно – т.е. успокояват, неутрализират възпалението, насърчават регенерацията на тъканите. Ето защо е логично да очакваме положителен ефект при прием на сок или гел за пиене от алое вера, ако имаме язва.

Освен това е доказано, че тези продукти възстановяват нормалната киселинност и на практика изчистват една от причините за появата на язва (ladyzone.bg). Освен това екстрактите от алое вера действат антисептично, което ги прави добър вариант за въздействие върху възможни патогенни микроорганизми.

Капки за уши

За да има ефект от това лечение със средства на народната медицина, трябва да разполагате с добре развит лист от алое. Отрязва се от листа парче – около сантиметър и половина или малко по-голямо; от него се изстисква в малък стъклен съд сок – достатъчни са две капки.

Те се поставят леко затоплени в болното ухо, след което болният човек трябва да полежи, докато сокът проникне в дълбочина. Ухото се запушва с малко памучно тампонче (lekuva.net). Тази рецепта се прилага при болно ухо, от което изтича секрет.

Сок и гел за пиене. Рецепти

Търговската мрежа предлага различни варианти на сок, нектар и гел за пиене от алое вера. Има натурални продукти или коктейли с различни плодови и билкови добавки. Човек трябва да е много внимателен в избора си, за да не се излъже с менте.

Един от ориентирите може да е цената: литър ИСТИНСКИ сок от алое няма как да струва 5-6 лева! Друга застраховка е да заложите на утвърдена марка, която поддържа магазини, а не търгува “от ръка”.

Може да се пробвате и сами да си приготвите продукт от алое вера. Тук също има варианти: да си отгледате алое вера сами, но за това ще ви трябват няколко години. И трябва да сте сигурни, че отглеждате лековит сорт алое вера! Другият вариант е да си купите свежи листа от биомагазин.

Ако не ви достига единствено рецепта за приготвянето, ето една от лесните за изпълнение:

200 г листа от алое се измиват и им се махат бодличките; смилат се в машинка за месо и се смесват с 400 г домашно вино и 400 г мед. Сместа се вари един час на водна баня. След като изстине се прецежда и прибира в хладилник. Приема се по една супена лъжица три пъти дневно 20 минути преди хранене (zdravnitza.com).

Цена

алое вера
На алое вера се приписват свойства като на истинска панацея

Цените за алое вера варират в зависимост от марката на производителя, характера на продукта – чист сок, комбинация с други плодови компоненти, гел или сух материал. Може например за се намери литър биосок за около 32 – 33 лв (zdravoslovno.biz).

330 мл биосок алое вера на Green върви онлайн за 11.60 лв. Продуктът на Sanct Bernhard – литър сок, е 39 лв. Алое вера от Abo Pharma – 330 мл, може да се намери за 11.80. Предлагането си го бива, всеки сам може да направи проучването си на пазара и да заложи на добър избор.

На капсули

Когато се избират сухите варианти – капсули или таблетки, не бива да се забравя, че е важно да се информираме дали в тях е вложен цял лист от алое вера или е премахнат външният слой. Това е важно, защото обвивката на зеления лист съдържа алоин: при натрупване на голямо количество от този лаксатив в организма е възможно да се получи токсичен ефект.

Ето защо за много хора по-приемлива е течната форма – гел или сок, тъй като те се усвояват по-лесно и са получени само от вътрешността на месестите листа.

Капсулите алое вера обаче също си имат привърженици. Те са предпочитани като средство за укрепване на имунната система, за очистване на черния дроб и жлъчката, за стимулиране на сърдечно-съдовата система и храносмилането, разчита се и на лаксативния им ефект. Могат да се намерят на цени около 7-8 лв за 30 капсули.

Ампули

Ампули със сок и гел от пресни листа алое вера на Dr. Spiller се използват като продукт за външно приложение при кожни раздразнения и слънчеви изгаряния. Съдържимото от ампула 2.5 мл (за 6.48 лв) се нанася ръчно върху кожата или чрез ултразвуков апарат. Такава процедура може да се прави през ден (conditiashop.com).

Таблетки

Таблетките алое вера се препоръчват за оптимизиране работата на храносмилателната система. Успокояват колики, болки и метеоризъм. Този продукт не е за деца под 12 години, бременни и кърмещи майки.

Форевър ливинг

Тази марка предлага широк спектър от продукти с алое вера: от био сок и гел до обогатени енергийни напитки и нектари с различни плодови добавки. Акцентът при продуктите за вътрешен прием е върху укрепването на имунната система и оптимизирани функции на сърдечно-съдовата дейност и храносмилането (flp.bg).

Освен това компоненти от алое вера присъстват в някои от капсулите – хранителни добавки на марката. Екстракти от алое вера са вложени и в някои от козметичните продукти – грижи за лицето и тялото.

Спрей

Алое вера спрей е специален продукт тип спешна грижа за кожата – обикновено след изгаряния, травми с ожулване и натъртване, след силни физически натоварвания. Спрей-формата съдържа над 90% стабилизиран чист гел от алое, който хидратира и оказва противомикробно действие, като в същото време насърчава възстановяването на епитела (framar.bg).

На Абофарма

Марката е концентрирана върху соковете от алое вера – натурален сок, сок с добавка от мед и био сок. Акцентът при приема на тези продукти е върху забавянето на стареенето, противораково действие, стабилизирани стойности на кръвната захар (abopharma.bg).

Първоначално публикувано на:18.03.2015 @ 15:20

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Аквасорс. Измама ли е?

Аквасорс, АФА водорасли и Зелена енергия. Мнения. За отслабване

Какви мнения съществуват за Аквасорс? Измама ли е? Мнения за Зелена енергия и АФА водорасли. …

4 Мнения

  1. Лекар.БГ

    Много хора предпочитат алое вера на капсули и сигурно има някаква конкретна и доказуема полза да се гълта, но ви е просто ясно, че не е баш същото. Радваме се определено, че на вас капсулите са ви помогнали точно по този “изкуствен” и механизиран начин и ви съветваме да пробвате от истинското алое.

  2. Габриела

    Много е важно как е произведено алоето за пиене. Трябва да е чист гел без кората и без изкуствени консерванти. Аз от 2 годиния пия гел от алое вера и ми помогна за много проблеми. Препоръчвам горещо на всеки да опита.

  3. Има гел за пиене, който се произвежда САМО от вътрешността на листата и такъв, който се произвежда от цялото листо. Този от цялото листо може да предизвика стомашни колики и остра реакция на храносмилателната система. Хубаво е да се избира само гел от вътрешността на листото.

  4. nikolina metodieva

    iskam da pora4am aloe vera za imunnata sistema 0879932755molq da mi izpratite 1 litar ot firma forevar blagodarq vi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *