отзиви на болни от биполярно разстройство
биполярно разстройство тест

Отзиви на болни от биполярно разстройство. Тест за циклофрения и др

Отзиви на болни от биполярно разстройство. Циклофрения – тест, форум. Отзиви “Излекувах се от биполярно разстройство”. Най-модерно лечение. Наследственост. Симптоми.

Биполярно разстройство: това словосъчетание е доста популярно, но знаем ли всъщност за какво става дума? Това не е просто редуване на добро и лошо настроение: биохимията на мозъка се променя поради болестно разстройство. В резултат на това светът с неговите факти и процеси се възприема в черно и бяло, т.е. полярно – това кара човека с биполярно разстройство да изпитва необясними положителни емоции или да изпада в безпричинно отчаяние и потиснатост.

Че става дума за биполярно разстройство при даден човек – може да се допусне от поведението му, определено или от еуфорични, или от депресивни състояния.

Причините за проява на биполярно разстройство са като цяло загадка; счита се, че реална предпоставка е наследствеността, както и преживените стресови ситуации.

Кои са симптомите на биполярно разстройство и как да разпознаем здравословния проблем?

Те са обединени от редуването на “светли” и “тъмни” епизоди в светоусещането и поведението: периоди на енергичност и позитивно мислене, безпричинна радост, оптимизъм – т.н. мании; периоди на потиснатост, песимизъм, отчаяние – депресии. Тези епизоди се редуват с различна продължителност и с паузи, по време на които хората с биполярно разстройство могат да се чувстват напълно здрави.

Прояви на агресия

Проявите на агресия са често отбелязвана характеристика на биполярно разстройство. По принцип хората с биполярно разстройство не са склонни да приемат, че имат здравословен проблем. Те не искат да се лекуват и при настоятелни покани и съвети да го правят стават агресивни – както към близките си, така и към медицински лица.

Понякога фазите на мания и депресия се сменят много бързо, дори в рамките на един ден. Тогава могат последователно да се наблюдават немотивирани прояви на агресивност и тревожност, импулсивност и паника, безсъние и умора, прескачащи мисли.

Манийна фаза

Това е периодът на безпричинна радост от живота; човекът с биполярно разстройство се усеща способен на големи дела, крои планове и се втурва да ги изпълнява без отлагане и без задръжки. Той е изпълнен с енергия и оптимизъм, без реалността да го подкрепя.

Общителен е, говори непрекъснато, влиза в контакт с напълно непознати хора. Настроението му помръква само ако някой се опита да приземи плановете му; тогава става раздразнителен, но е непреклонен в желанията си. Идеите, които човек в манийна фаза на биполярно разстройство има, извират една след друга и практически не е възможно не само да се реализират, но дори да се изговорят.

циклофрения биполярно афективно разстройство бар форум тест
Според някои една циклофрения невинаги е болест.
“Фигурин

В тази фаза сънят е малко, но липсата му не се чувства особено. Болният не усеща глад и се храни механично или пропуска хранения. Когато разходва много от енергията си и не се храни, той обикновено губи тегло и изчерпва ресурсите си до следващата, “тъмна” фаза на биполярно разстройство.

Форум за биполярно разстройство

ВАЖНО! Вижте още реални истории и отзиви и разкажете и вие случай, за който със сигурност знаете ТУК в нашия форум с мнения, коментари и разкази! Погледнете и видеото по-долу.

Депресия

Присъщи на тази фаза са мрачното светоусещане, чувството за безполезност, потиснатостта. Липсва радостта от живота, характерно е очакването за още негативни преживявания, нещастия и болка. Хората в депресия самооценяват живота си като провален, въпреки че само ден-два преди това може да са кроили грандиозни планове за бъдещето.

В депресивна фаза нерядко хората са спохождани от мисли за самоубийство, а в някои случаи има и суицидални опити.

Самоусещането в състояние на депресия има и физически измерения – липса на енергия, постоянна умора, склонност към бездействие и затваряне у дома. Апетитът намалява, влошени са концентрацията и вниманието.

Променя се ритъмът на съня, качеството му е влошено.

Най-модерно лечение и лекарства

Лечението на биполярно разстройство опира до прием на подходящи медикаменти, психотерапия, промяна в начина на живот и подкрепа от близки и приятели.

Човекът с биполярно разстройство трябва да е наясно със здравословния си проблем и да подхожда съзнателно към възможностите за контрол върху крайните състояния. Разговорите с психотерапевт са от полза, доколкото съдействат за овладяването на техники за самоконтрол.

Контактите с природата, физическите натоварвания, разходките и хоби-заниманията са важна част от този самоконтрол и стремежа към балансиран живот. Подкрепата от страна на семейство и приятели има същите функции.

При назначено лечение трябва да се следват съветите на лекаря дори когато пациентът има усещането, че е излекуван. В някои случаи приемът на медикаменти може да е дългосрочен.

Най-често прилаганите медикаменти при биполярно разстройство са т.н. стабилизатори на настроението. Както подсказва и названието им, те имат задачата да стабилизират емоциите и психичните процеси, да предотвратяват крайните прояви на мания и депресия.

Такова действие имат карбамазепин, литий и солите на валпроевата киселина. При необходимост могат да бъдат изписани антипсихотици и антидепресанти, които трябва да се приемат за кратък период от време.

Наследственост

биполярно разстройство
И звездата Катрин Зита-Джоунс е сред хората с биполярно разстройство

Наследствеността играе важна роля за проявата на биполярно разстройство (psihichnozdrave.com). Същевременно специалистите смятат, че е възможно наследственото предразположение да не се развие до болестно състояние.

Все пак ако единият от родителите страда от подобно заболяване, рискът и детето да стане жертва е по-висок с 25%, а ако и двамата родители са с този проблем – рискът се увеличава с 50%.

Независимо от наследствения “код” отключващ фактор обикновено са проблемите в преходната възраст (11-13 годишни), тежки физически или емоционални травми, стрес.

Известни личности

Звездата Катрин Зита-Джоунс е сред известните личности, диагностицирани с биполярно разстройство (az-jenata.bg). В миналото заболяването всъщност е било считано за страдание или особеност на изявените хора на изкуството – което наистина не е точно.

В манийните си периоди артисти, художници, композитори наистина преливат от енергия и сътворяват блестящи образци, а после следват тъмни периоди, емоционално срутване и затваряне. Сред известните хора, преживели или преживяващи такива възходи и падения, са също певицата Шиниъд О`Конър, актьорите Линда Хамилтън, Джим Кери и Бен Стилър. Вдъхновителят на бийт-идеологията Керуак също.

Ако се върнем по-назад, в списъка ще видим писателките Емили Дикинсън и Вирджиния Уулф, художника Винсънт Ван Гог, емблематичната Мерилин Монро. И още – Бетовен, Уинстън Чърчил, Марк Твен. Съществува схващане, че това заболяване обрича на страдания, но в същото време е божествен дар за харизматични, магнетични личности.

Каква работа е подходяща

Както изглежда, най-подходящи за хората с биполярно разстройство са творческите професии. Те позволяват да се проявят личните качества във фаза на манийна приповдигнатост, както и да се приеме работно битие с приливи и отливи на работоспособност, общителност и отчуждаване, някои странности в поведението и афективни състояния.

Поради характеристиката на такива професионални поприща нерядко фактът, че определен човек има биполярно разстройство, остава неразпознат.

По-различно е, ако човекът с диагноза практикува друг тип професия, например свързана с всекидневни контакти, поемане и възлагане на отговорности, ритмично изпълнение на определени работни задачи. В такива случаи фазовото редуване може да създаде облик на непостоянен, мързелив, недисциплиниран служител с неподходящи социални умения, ненадежден като изпълнител или ръководител.

Манийните фази с приповдигнатостта и нереалистичните планове и обещания създава друг тип опасност, особено ако човекът работи във финансовата сфера, ако е борсов агент или дилър на пазара за недвижимо имущество. В някои случаи постъпките му могат да имат тежки последици за немалко хора.

Тест за циклофрения и биполярно разстройство

Множество нови изследвания доказват, че между гениалността и лудостта наистина има директна връзка. Немалко велики личности са развивали в една или друга степен биполярно разстройство. Тестове за интелигентност сред шведски ученици на възраст около 16 години показват, че най-надарените от тях са четири пъти по-силно застрашени от биполярно разстройство.

Ето тук можете да си направите такъв тест:

Тест за страхова невроза и биполярно разстройство. Проверете сами!

Дайте мнение и Вие тук!

Диагнозата биполярно разстройство може да бъде поставена само от специалист, но и той не винаги е категоричен в преценките си по много причини. Сред помощните средства за диагностициране на психични отклонения, включително биполярно разстройство, е прословутият тест с мастилени петна тип Роршах.

От този тест обаче не следва категорично заключение за диагнозата биполярно разстройство. Още повече, че тълкуванията зависят от психологическата школа и от субективните анализи на изследващия. Критиците на теста дори са на мнение, че той е псевдонаука и че може да доказва само неща, които и без това са очевидни.

Има различни други тестове, в които пациентът сам отговаря на комплекс от въпроси: те изискват от него самонаблюдения и самооценки, например имал ли е необясним прилив на вдъхновение и енергия, изпада ли в потиснато настроение и какви са причините, редуват ли се при него състояния на радост и униние и т.н.
На практика няма тест с точни параметри от рода на кръвните, който да е в състояние самостоятелно да докаже една психиатрична диагноза.

Билки

биполярно разстройство
Билките и здравословното хранене помагат при биполярно разстройство

По-голяма част от билките, които се използват при биполярно разстройство, засягат депресивната фаза и съдействат като профилактичен продукт за предпазването или по-лесното й преодоляване. Сред тези лечебни растения са джинджифил, жълт кантарион, пасифлора, валериан, сибирски женшен, овесена слама, гинко билоба.

Ето една лесна рецепта за джинджифилова отвара с антидепресивно действие: една-две супени лъжици нарязан на ситно корен от джинджифил се заливат с 2 литра студена вода и се оставят да пренощуват.

На сутринта настойката се сварява за 15 минути, след което се оставя да изстине и се прецежда. Към нея се прибавя лимонов сок и мед. Пие се на глътки през целия ден (pharmacy-bg.com).

Хомеопатия

Принципно хомеопатията се счита подходящ вариант за лечение на биполярно разстройство в съчетание с психотерапия. Най-често споменаваните хомеопатични продукти са Sepia, Gelsemium. Lilium Tigrinum. Важно е да се запомни обаче, че за всеки конкретен пациент е необходима индивидуална схема на прием и точно спазване на указанията, дадени от лекар хомеопат.

Алкохол и циклофрения

Биполярното разстройство (маниакално-депресивна психоза, циклофрения) причинява мъчителни състояния, няма спор. В такива – депресивни – моменти болните са склонни да “удавят мъката в алкохол”.

Много често страдащите от биполярно разстройство посягат към наркотици и алкохол, за да неутрализират колебанията в настроението си и депресивните състояния. Доказано е, че алкохолът и алкохолната зависимост само утежняват състоянието, а комбинациите с някои от препоръчваните лекарства създават риск за здравето в най-непосредствен смисъл.

При бременност

Биполярното разстройство не уврежда детеродните способности, но при бременност не трябва да се вземат някои медикаменти, особено стриктно за това следва да се внимава през първите три месеца.

Задължително е да се поддържа контакт с лекуващия конкретното биполярно разстройство, за да коригира терапията в зависимост от състоянието. При немалко жени с този здравословен проблем бременността протича напълно спокойно.

По-трудно е в периода след раждане, адаптацията към ново самоусещане на тялото и психиката не е лесна. Жените с разстройството са в повишен риск да развият следродилна депресия – критични са първите три месеца.

Отново е наложителна консултация с лекар, ако родилката с биполярно разстройство иска и може да кърми: логично е да се прилагат при необходимост медикаменти, които няма да навредят на детето. Т.е. кърменето е възможно, но при спазването на определени условия.

Ако например бебето се разболее и се наложи да приема лекарства, кърмещата майка трябва да съобщи на педиатъра каква е нейната терапия за биполярното разстройство и да се установи дали комбинирането й с лекарствата на детето няма да има негативен ефект. Разбира се – крайното решение е още в самото начало да се възприеме вариант с изкуствено хранене, въпрос на избор и съобразяване с индивидуалния случай.

При деца

Биполярно разстройство може да се развие най-често в млада възраст, голяма част от първо диагностицираните са около 30-годишни. Възможно е първите симптоми да се проявят и в ранна възраст, има описани случаи при осемгодишни. Диагностицирането в такава възраст е трудно и понякога деца с биполярно разстройство се квалифицират като шизофреници.

Тревожното в случая с болните деца е, че страданието затруднява нормалната им социализация и подготовка за професионална реализация. Продължителното понасяне на болестните симптоми формира по определен начин характерите; по-висок е рискът от суицидални опити, каквито правят около 10% от хората с биполярно разстройство. Нерядко рано проявеното заболяване тласка към употребата на наркотици и алкохол (puls.bg).

Какви изследвания се правят

биполярно разстройство
настъпват мозъчни промени при биполярно разстройство и при шизофрения

Основен способ за диагностицирането на биполярно разстройство е клиничното интервю. Чрез въпроси към пациента, както и към негови близки, се очертава характерът на проявите му, на усещанията и преживяванията при състоянията на мании и депресии.

Правят се също лабораторни изследвания и електрокардиограми, за да се установят възможни съпътстващи заболявания.

Практикуват се още функционален ядрено-магнитен резонанс и позитронна емисионна томография: те трябва да установят какви промени настъпват в мозъка при решаването на определени мисловни задачи и с какво мозъкът на човек с биполярно разстройство започва да се различава от този на здрав човек.

Диагноза биполярно разстройство се поставя по-точно, когато пациент потърси съдействие в манийна фаза. Във фаза на депресия диагнозата може да бъде сбъркана с друго депресивно заболяване. За да се неутрализира тази вероятност, в диагностичната дейност се включват въпросници и интервюта за спектъра на настроенията.

При изследванията трябва да се установи дали пациентът няма и друго психично отклонение, например паническо разстройство. Хората с биполярно разстройство нерядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, ендокринни нарушения и затлъстяване.

Биполярно разстройство и шизофрения

Научно доказано е, че двете заболявания – шизофрения и биполярно разстройство, имат обща генетична причина. Такива са изводите на мащабно изследване от Каролинския университет в Швеция; то е провеждано в продължение на 30 години и в него са обхванати над девет милиона души.

Разбирането за шизофрения е свързано със загуба на връзка с действителността, халюцинации в различна форма, афективни прояви. Споменава се за сходни прояви при двете заболявания, както и за възможна прогресия на едното заболяване в другото. При двете диагнози се установяват промени в сивото вещество на главния мозък, като при шизофрениците има намаляване на обема му с по-висока скорост, отколкото е присъщо на стареенето.

При шизофрения е влошена антиоксидантната защита на организма.

Кой филм може да се гледа по темата

Например “Наръчник на оптимиста” (Silver Linings Playbook). Картината с Брадли Купър, Дженифър Лоурънс и Робърт де Ниро показва как изглеждаш и как се живее с биполярно разстройство. Както и че лудостта не е рядкост и няма как да я скриеш или премълчиш, особено ако светът, в който живееш, има странни разбирания за нормалност.

Коя книга да се чете

Зависи какво ви трябва. Ако смятате, че можете да се справите с подобна болест сами – вземете “Книга за депресиите” от Мери Елън Коупланд. В нея е описано как да се самонаблюдавате при биполярно разстройство, какви бележки, таблици и графики да си правите и по какъв начин да преодолявате крайните състояния на емоциите и психиката.

Доста хора вярват, че това е една постижима цел и разумно решение. Има и такива, които квалифицират литературата от типа “селф хелп” като чиста шарлатания.

Може пък да изберете друг вариант: истинската история на Ърнест Хемингуей и сина му Грегъри, разказана от сина на Грегъри и внук на Ърнест – Джон Хемингуей. “Странно племе” между другото е фокусирана и върху проявите на биполярното разстройство – заболяване, от което са страдали Ърнест и Грегъри.

Какво предвижда ТЕЛК

циклофрения или биполярно разстройство
Под публикацията се очертава интересна дискусия. Включете се и вие!

Решението за всеки конкретен човек с хронично заболяване, което намалява работоспособността му, се взема индивидуално. ТЕЛК е инстанцията, която се произнася за процента намалена работоспособност, включително при психични заболявания.

Пред комисията се представя стандартен пакет от документи, който трябва да съдържа историята на заболяването, епикризи от лечение/лечения и експертиза от лекар специалист. Обикновено се определя категория инвалидност и се отпуска пенсия по болест. Най-често тя е за срок от една до три години, след което трябва да се повтори същата процедура.

Вижте и ТОВА:

Шизофрения – има ли лечение? Лекарства, билки симптоми

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия.

Хипохондрия: Как се лекува? Симптоми, лечение с билки, ефекти

Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия. Симптоми: Страхова невроза (паническо разстройство), депресия. Действие …

13 Мнения

  1. Веща по въпроса

    Не е вярно това ,че не признават болестта си. Моят съпруг знае от какво е болен ,сам си взема лекарствата. Винаги се усеща ,че става нещо с него и се обажда на лекуващия го психиатър да му запази легло в болницата. Не мога да разбера ,защо лекарят винаги пише , че симптомите са казани от съпругата, когато самия той многократно им е обяснявал как се е усетил.Дори веднъж сам настоя да остане в болница , под наблюдение, а те искаха да се лекува в къщи .Те са коне с капаци и следват това ,което е писано в учебниците им.Не се интересуват и не зачитат казаното от пациентите. Може би не всички са като него ,но аз познавам и други като него.Така ,че биха могли да пишат ,че не всички от болните признават болестта си и усещат нейното начало. Има лекари ,които не четат листовките на лекарствата ,които изписват. За една такава тяхна грешка ,моя съпруг щеше да умре-падна и пяна започна да излиза от устата му в 3 часа през нощта.А аз бях сама -добре ,че се сетих за езика му-сега щях да съм вдовица. Близки на такива пациенти ,четете листовката-информация за пациента!

  2. Някой може ли да ми каже връзката с канабиодите, дали довеждат до лечение или влошаване

    • Лекар.БГ

      Според нас канабоидите само могат да влошат ситуацията при биполярно разстройство. Те потискат развитието на Аза, отслабват волята и като цяло имат доста разрушително въздействие. Препоръчваме ви книгата “Наркотична зависимост” от Олаф Кооб, който доста подробно е описал действието на всички възможни канабоиди. Намира се в сайта “Книжен пазар”, ако искате да си я купите, но и в интернет я има за свободно теглене и прочит онлайн безплатно. Жестока е! Отваря очите не само за дрогите (в частност марихуани, хашиш, морфин, кокаин), но и за цигарите и алкохола, а също и за зависимостта от прекомерно ядене. Всички тези зависимости няма как да се отразят добре освен може би временно (първите 2-3 пъти), след което да започнат с очакваните от тях катастрофални резултати. Наистина! Прочетете книгата! Прекрасна е!

  3. Не винаги е така. Моята дъщеря страда от тази болест,но винаги отрича че има проблеми и отказва да пие лекарства-просто съм вдигнала ръце и не зная какво да правя. Всичко което е написано отговаря с точност с изключение на това,че не искат да се хранят-тя има апетит. Ако може някой да помогне моля пишете.

  4. Иванова

    Здравейте.Дали ще мога да получа кратка консултация тук?Или поне някой малко да ме насочи,за което благодаря предварително.

    Синът ми е болен от БАР.Заболяването бе констатирано тази година през февруари,а 3 години преди това забелязвахме някой странности у него ,водихме го по лекари ,но..уви……Осми месец приема лекарства:Сперидан,Депакин и Акинетон .Той е на 27 години.Спи доста ,въпреки ,че му намалиха лекарствата.Няма желание да излиза навън.Казва,че вече се чувства спокоен,но няма никакъв социален живот.Разговаряме с лекуващия му лекар ,като ни беше казано,че е хубаво да посещава дневен център ,но тук в Сливен няма такъв.Обясниха ни,че на в западна Европа например лечението протича по друг начин и ,че ще бъде по-добре да заживеем там и там да му се помогне.
    Много,много искаме да му помогнем и да живее като останалите млади хора…………Моля,за професионален съвет или от някой ,който е открил нещо по-добро .

  5. Иванова

    Здравейте, интересувам се от медицина и постоянно чета статии в интернет. Мисля че приятелят ми с когото съжителствам има сходни симптоми на биполярно разстройство, но незнам в каква степен е изразено.Бих искала консултация със лекар онлайн или по телефона ако е възможно! Благодаря!

  6. Oburnah se kum psihiatur ,poneje bqh izpadnal v apatiq i chuvstvah nqkakvo vutreshno naprejenie,poradi nqkolko stresovi situacii predi nqkolko meseca,misleh che shte mi ispishe nqkakvi leki depresanti ,poneje ne mi e chak tolkova tejko sustoqnieto,sled intervuto obache mi izpisa psihotici i mi postavi diagnoza BAR.Tova me depresira oshte poveche ,pochnah da si vnushavam che sum mnogo tejko bolen,i cql jivot trqbva da piq tezi silni lekarstva,a az imam veche dve hronichni zabolqvaniq i imam strah ot lekarstva.Kato prochetoh poveche za BAR virnah lentata nazad ,poneje az sum izpadal samo v depresivni epizodi,no predi 10g mi bqha izpisali efektin zashtoto pak bqh daje v po tejka depresiq sled zaguba na roditel pieh i alkohol ,i kato se zamislq alkohola i depresantite me vkarvat v sustoqnie na maniq i euforiq,az kato gi priemam harcha pari kato lud i ne se zamislqm za nishtoi tn…Viprosa mi e ima li nachin s BAR i depresivnite mu epizodi da se spravq bez tezi antipsihotici,poneje imam strah ot lekarstva a kato chuh i diagnozata sqkash oshte poveche mi se vloshi sustoqniet.Na 35 sum iskam da imam deca semeistvo.Az sum imal BAR celi 10godini ako ne i poveche bez da se lekuvam vupreki che sum pravil mnogo neobmisleni neshta i sum izpadal v depresii no sum se opravql bez lekarstva,sega obache mi e pobtrudno ,qvno veche kato znam che imam tazi bolest….

  7. Възмущавам се, когато се пишат глупости. Биполярното афективно разстройство е заболяване до живот. Живее се с това, стига да си инфорниран, но в БГ всички попадат в графа -луди. Сестра ми е с БАР от 11 години, но благодаря на бога, че срещнахме човек, който ни отвори очите . Една жена от Варна, която работи като психолог . И когато и разказахме за проблема ни изпрати да направим кръвна картина, при което ни насочи при психиатър. И така с правилна диагноза и добра терапия, сестра ми си пие хапчетата и си гледа семейството в Италия, работи и се радва на живота.А преди това се наслушах на невежи хора, които могат да те объркат тотално.Ниските нива на литий именно, водят до това състояние да не може човек да контролира емоциите си.За това на болните от БАР се дават лекарства от групата на – тимостабилизтори, или още по кратко казано: стабилизатори на настроението. Можете да си ги купите от Турция, Сърбия, Англия. Нищо не струват, около 10 лв за 100 хапчета. Само дето в България, не им изнася да ги продават. Сред най-активните химични агенти, които водят до болестна картина, сходна с тази на биполярното разстройство, са наркотиците от групата на кокаина и амфетамините. Те обаче трябва да се употребяват дълго време, за да доведат до манийно-депресивни епизоди,тук вече съм съгласна с Лекар.БГ!

    • Здравейте!
      Бихте ми помогнали, като ми дадете координати на психоложката от Варна и психиатъра, който е препоръчала! Благодаря Ви!

  8. Кирилова

    Майка ми беше с такава диагноза.Беше много добра и справедлива жена.Да имаше липса на литий в кръвта и го пиеше във вид на прах.Диагнозата и е дадена от психиатри след опит за самоубийство.Пиеше си лекарствата редовно в продължение на 15 години до момента в, който аз завърших гимназия и преживях стрес в резултат на което отслабнах много и се промених .Не знам ,заради това ли или нещо друго тя е решила да живее без лекарството(не е казала на никого )може би е вярвала ,че ще се оправи и без него.Това става през пролетта .Още в края на същата година тя е изпаднала в депресивно състояние и се самоубива,но за това нейно състояние допринесе и обкръжението и също( мен ме нямаше ,аз следвах образованието си в друг град).Тогава нямаше и мобилни телефони и не можех да общувам толкова често с нея ,колкото ми се искаше.Има хора които въздействат много депресивно на хората около тях.И питам: опитвали ли са лекари да питат тези болни, дали има нещо или някой от близкото им обкръжение, който ги довеждат до това състояние на депресивност (без капка лъч надежда).?Знаете ли какво им говорят за да стигнат до това състояние?.Не трябва ли тези които тормозят другите ,да пият хапчета за да не депресират хората около тях?
    Наистина са много творчески личности и с ентусиазъм и енергия действат когато са оптимистични.

  9. Красимир

    В милата ни нерегламентирана родина ежедневието ни обсипва с всякакви болести, които половината от тях са съчинени от докторите. На последък е модно някои да те покровителства и да ти се прави на Госпид Бог само защото има молко повече пари от теб. Не парите ами образованието е важно. Да парите са с огромен смисъл, но много е важно образованието на гражданите. Вчера гледах едно здравно предаване и водещата ме изуми с компетентноста си за живота. Защото живитът е умение, даденост от Бог което ние сами управляваме! Трябва да се стремим да нямаме негативни хора в обкръжението си, хора който с поведението си ни вредят – било то умишлено или не. Злобата, завистта и алчността са най-разпространените пройзводни на болестите. Замислете се хора ако бъдем по-добри по-сдържани към греховете ще бъдем и по- здрави и силни като личности, народ и нация. Не изключвам и пороците, но те са индивидуални за всеки. Моля да се вразумим, да бъдем с нормални и реални желания за в утрешният ден. Честита Коледа и Весела нова 2023 година.!?

  10. Нямам Име

    Здравейте! Няма да споделя лична информация не ,защото не мисля ,че е нужно ,а защото не съм сигурна вече какво да мисля и как ще се приеме от хората тук. Може би с присмех или презрение ,поредният човек ,които мисли ,че има проблеми. На 21години съм. Живея в страх от моментът в който съм осъзнала, че съществувам като личност. Мислих ,мислих и не го измислих. Дали имам биполярно афективно разтройство или просто съм по-емоционалнен човек. Още в тийнейджърството си нещо ми прищракваше в непредсказуем за мен момент. От любящ,мил и вежлив човек ,се превръщат в звяр. Никога не бях разбрана и винаги отбягвана. Може да се дължи на това ,че съм левак и човек на изкуството свиря на всички струнни инструменти ,пея ,танцувам, рисувам не не и не не е това. Да хората на изкуството имат отклонения ,но моето ми идва в повече. Тази ревност без причина ,докосването на предмети, погледа ми върху дръжки на врати ,на улици и т.н. Дали ще ме убият ако не натисна дръжката пет пъти или не пресека след третата кола. Дали ще ме намрази семейство ми ако не стъпя на определена плочка. Но и това не е нищо. Има и щастливи дни. Събуждам се със неимоверна сила и в един момент ,покрай мен минава картина на телевизора и аз изпадам в паника ,че приятелят ми ще ме остави ,ще родителите ми не ме обичат. Да и всичко е подкрепено с тикове ,които не съм превъзмогнала. Броях ги последно към 30и няколко тика. Появяват се различни наведнъж ,най-вече в спокойните ми дни. Извинете ме ,не знам дали тук е мястото на което да споделям такава информация ,но последния път в който посетих психиатър,ми изписа три сериозни медикамента и последва ,,Нищо ти няма” плюс плашеща усмивка. Имам желание да постигна всичко и след три секунди падам в бездна и ми се иска да се изтрия от лицето на всичко съществуващо. Разбирам ,че има нещо ,което ме води до тези мисли ,но уви ,не знам какво е то . Правила съм тест за биполярно афективно разтройство в училище ,но така и не го предадох . Последната ми тежка депресия беше преди година ,не бях излизала от вкъщи с дни ,но успях да взема три изпита за ден с отличие и сълзи .Моля ви! Споделете какво мислите ,най-вече заради опитът, който имате. Благодаря от сърце!

    • Скъпо момиче,хормоните те люшкат.Посети една много добра лаборатория и направи изследване.С резултата при опитен гинеколог ,който ще ги разчете и ще ти даде указания.Не си болна,лекарката ще ти обясни.Успех с решаването на проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *