Пълно излекуване от коксартроза – възможно ли е?

Симптоми. Обичайното лечение. Какви лекарства предписват. Глюкозамин. Операция. Ендопротезиране на тазобедрена става. Причини за възпаление на ставите.

Още в текста: Коксартроза и дискова херния. И гонартроза.

И остеопороза. И алкохол. Билки. Лечение с шведска горчивка. С девесил. С полски хвощ. С лазер. С желатин. Диета. Хранителни добавки. Упражнения. Кинезитерапия. Физиотерапия. Какво е двустранна коксартроза

Още ли не знаете какво е коксартроза? Имате късмет! Обикновено научаваме подробностите за артроза на тазобедрената става – коксартроза, когато започнем да страдаме от болката.
При коксартроза боли в слабинната гънка, когато ходим по-дълго време.

Така се започва. Почивката снема болката, но това е само за известно време. Постепенно болката става постоянна; боли при ходене, седене, дори нощем, когато сме в легнало положение. Със сигурност в тазобедрената ни става са настъпили изменения: изтрит и разрушен хрущял, локално възпаление, триене на костни повърхности една в друга.

За да намалим болката, инстинктивно започваме да щадим проблемния крак: “наместваме” ставата в положението с най-малко болка, спираме да сгъваме крака. Ето кои всъщност са типичните симптоми на коксартроза (по puls.bg):

  • Болка дълбоко в слабинната гънка при проблемната става;
  • Пълзяща болка по бедрото, болка в коляното;
  • Скъсяване на крайника и промяна на стойката, ходене с наклон и накуцване;
 • Ограничена ротация на крака, движенията навътре и навън стават невъзможни;
 • Болки в кръста откъм засегнатата страна;
 • Атрофия на мускулите.

Обичайното лечение

Най-разумно е лечението на коксартроза да започне с нейната профилактика, т.е. да се отложат болестните промени. Известно е, че от коксартроза страдат преди всичко жени в годините на менопауза и това е свързано с неспособността на организма да регенерира достатъчно бързо хрущялните тъкани. На тези дефицити може да се помогне чрез подходящо хранене, прием на хранителни добавки, по лекарска преценка – лекарствена терапия.

Когато са налице болки, препоръките са към нестероидните противовъзпалителни медикаменти. Те обаче не могат да се приемат продължително време, тъй като натоварват черния дроб и бъбреците. Хапчетата, които помагат на ставите, вредят на стомаха и се отразяват на сърдечната дейност.

Така тази терапия се прилага само за определени периоди от време, като се комбинира с физиотерапия, лазерна обезболяваща терапия, балнеолечение, подходяща лечебна гимнастика. Паралелно с това се препоръчва прием на хранителни добавки с глюкозамин – продукти, стимулиращи по-бързата продукция на хрущял; също така е важно да се приемат подходящи витамини, които да стимулират функциите на мускулите и нервите.

Временното облекчение при терапия например с диклак или диклофенак, милгама, пиаскледин, артростоп, масажите и топлите процедури с минерална вода – всичко това обнадеждява човека с коксартроза. Внушава му илюзията, че излекуването с такива средства е възможно.

коксартроза

Лечението на коксартроза забавя процеса, но не го ликвидира

Но всъщност не е – всичко е само отлагане за неопределено време. Истинското решение е операцията и замяната на износената става с изкуствена.

Какви лекарства предписват

Ефективните медикаменти, които облекчават състоянието при коксартроза и забавят прогресията, са хондропротектори, кортикостероиди, миорелаксанти и обезболяващи (blitz.bg). Вариантите са много, но предварително трябва да е ясно, че всяко самолечение е изключено и лекарствата трябва да се изберат от специалист; как да се приемат, с каква продължителност и при какви очаквани странични ефекти, всичко това трябва да се изпълнява според лекарските указания.

Глюкозамин при коксартроза

коксартроза

Терапията на коксартроза с лазер блокира възпалението и болката

Глюкозаминът е основен компонент в съединителната тъкан. Произвежда се в самия организъм и осигурява хрущялното покритие на ставите; с присъствието му е свързано и производството на синовиална течност, която улеснява ставните движения (tnt-21.com).

Дефицитът на глюкозамин в напреднала възраст е причина за тъканни промени, включително забавена регенерация на съединителна тъкан и по-специално на хрущял. Предлаганите на лекарствения пазар хранителни добавки с глюкозамин, както и с хондроитин и колаген, имат за задача да попълнят този дефицит, като по този начин се улесняват движенията, редуцира се сковаността, намаляват болките и се неутрализират възпалителните процеси.

Облекчение може да се постигне при продължителен прием по схема, който трае по няколко месеца; най-популярните продукти от тази група са глюкозамин – капсули с глюкозамин сулфат, глюкозамин форте с колаген, глюкозамин хондроитин, ставни таблетки с екстракти от зеленоуста мида, геленк ставни таблетки плюс и пр. (zdravoslovno.biz).

Операция. Ендопротезиране на тазобедрена става

Ако лечението на коксартроза чрез описаните средства е изчерпало възможностите и очевидно износената тазобедрена става се превръща в застрашаваща общото здраве зона, като единствено решение остава операцията. При оперативно лечение е възможно само да се намести ставата, или да се отстранят парченца раздробена хрущялна или костна тъкан.

При операция за смяна на ставата се отстранява главата и част от бедрената кост и на тяхно място се влагат компонентите на изкуствена става (blitz.bg). Както оперативната технология, така и самите изкуствени стави постоянно се усъвършенстват. Самата операция е доста сложна и има известни рискове, свързани с кръвозагуба, образуване на тромби и пр., а в следоперативния период има риск от инфекции и пневмонии. Такива случаи обаче са редки и според ортопедите ендопротезирането или алопластиките са с 99% успех.

Животът с изкуствена тазобедрена става изисква съобразяване на движенията и натоварванията с този факт; ставата не бива да се претоварва с интензивен спорт или повдигане и носене на големи тежести. Препоръчителна е физиотерапията, редовната гимнастика, ходене пеш без преумора, плуване.

Изкуствена тазобедрена става може да бъде поставена също след произшествия и травми със счупване на бедрената шийка, критично място при възрастните хора. Някои заболявания – некрози, тумори, също налагат оперативна смяна на ставата.

Изкуствената става може да се износи или повреди и тогава се налага повторна операция; възможно е също да се създаде проблем поради разпадане на костта в участъка, където ставата е свързана с нея.

Причини за възпаление на ставите

Тазобедрените стави са от групата на т.н. големи носещи стави; те са натоварени с килограмите ни, трябва да осигурят придвижването ни, интензивно работят при ставане, сядане и клякане. Ако животът ни е свързан с физически труд и носене или вдигане на тежести, натоварването е още по-силно изразено. Това всичко заедно е причина за тяхното износване с годините – съчетано с намалената способност за възстановяване, за регенерация на тъканите, създава условия за възникване на възпалителни процеси и развитие на коксартроза.

Ето още причини за коксартроза:

 • Прекарани инфекциозни заболявания с отражение върху ставите;
 • Травми с увреждане или счупване;
 • Наследственост;
 • Вродени аномалии, които с времето причиняват преждевременно износване;
 • Отслабен имунитет (arthrostop.eu).

Коксартроза и дискова херния

Напредналата коксартроза може да причини болка в задната част на бедрото, която болният усеща като спускаща се към сгъвката на коляното и петата. Такава болка е характерна за дисковата херния и субективното описание от пациента може да заблуди лекуващия (zdravbadi.com). По-често обаче са налице и двете страдания, дискова херния плюс коксартроза.

Те са свързани с нарушения баланс на скелета, в който една част поема компенсаторно по-голямо натоварване заради друга. В резултат на това, особено в напреднала възраст, се получават допълнителни усложнения. Счита се, че става дума за общ процес и е въпрос на индивидуалност кое ще се развие първо и ще ускори второто: дискова херния към коксартроза или обратното.

И гонартроза

Както вече стана дума, при коксартроза проблемната тазобедрена става инстинктивно се щади от натоварване, а то е за сметка и на колянната става. Когато става дума за общи дегенеративни или болестни промени, колянната става търпи същите негативни въздействия и промени, както тазобедрената. Почти правило е при коксартроза колянните стави също да имат артроза, т.н. гонартроза.

Гонартрозата се развива доста бавно, но резултатът е същият като при коксартроза (pharmacy-bg.com). За лечението на гонартроза се прилагат същите медикаменти, хранителни добавки и билки, физеотерапия и балнеолечение. Идентична е и крайната мярка – ендопротезиране или замяна на колянната става с изкуствена.

И остеопороза

коксартроза

Дивисил е една от ефективните билки при коксартроза

Остеопорозата е метаболитно заболяване на скелета, при което регенерацията на костната тъкан се забавя с годините и костите започват да губят своята плътност. Костите губят здравината си и при възрастните хора, особено при жените, зачестяват случаите на случайни костни счупвания.

Шийката на бедрената кост е сред най-често засяганите от подобни счупвания кости. В този смисъл връзката между двете диагнози – остеопороза и коксартроза, е в нарасналия поради остеопороза риск за увреждания на тазобедрената става и коксартроза.

И алкохол

Злоупотребата с алкохол е сочена като един от факторите, причиняващи увреждания на ставните хрущяли и коксартроза (24chasa.bg). При диагностицирана коксартроза е логично да се спазва диета и алкохолът да бъде силно редуциран в нея или изобщо да не се консумира.

Билки

Лековитите растения помагат при коксартроза, като редуцират болката и възпалението – такова действие имат полският хвощ, девесил и кервиз, коприва, сусамено семе. Народната медицина препоръчва също при болка в тазобедрената или колянната става да се направи компрес с лист от прясно зеле или хрян. Листът се начуква и се поставя с лицевата страна върху ставата, като мястото предварително се намазва с мед.

Отгоре се добавя стреч фолио и се опасва вълнен шал – с такъв компрес се спи всяка нощ в продължение на седмица. Трябва обаче предварително да е ясно, че такава терапия не може да излекува една коксартроза, а само да облекчи симптоматиката й (bilka.info).

Лечение с шведска горчивка

Шведската горчивка при външно и вътрешно приложение подобрява подвижността и намалява болките в ставите, включително в тазобедрената при коксартроза.

Външното приложение се изразява в компреси, които се изпълняват с ленена или памучна материя, потопена в билковата смес. Мястото се намазва с несолена свинска мас или мехлем с невен; върху компреса се поставя стреч фолио и вълнен шал.

След четири часа затопленото място се напудря. Едновременно с това се приема и шведска горчивка вътрешно (lamqta.com). Полезен е чаят от коприва-корен (indigota.com), като при всяко хранене се приема една чаша от него с добавена супена лъжица шведска горчивка. Дозата чай за един прием се дели наполовина преди и след хранене.

С девесил

Ето каква рецепта с девесил препоръчва при коксартроза д-р Атанас Михайлов: половин супена лъжица от растението, което е и чудесна подправка, се вари в половин литър вода една минута. Когато изстине се прецежда и се пият 6 чаши на ден, по една преди и една – след всяко от основните хранения (ladyzone.bg). Тази терапия е продължителна и поддържаща, билковата отвара действа противовъзпалително и може да се употребява месеци наред.

С полски хвощ

Полският хвощ се препоръчва като част от терапията с билки при коксартроза в качеството на продукт за компреси. Около 200 г билка се кипват в малко вода – да омекнат, след което се изцеждат и се поставят в торбичка. Така полученият компрес се поставя върху мушама или найлон; човекът с коксартроза трябва да легне по гръб така, че компресът да може да обгърне тазобедрената става. Увива се мушамата и отгоре се слага одеало. Процедурата се прекратява, когато компресът изстине (indigota.com).

С лазер

коксартроза

Ендопротезата връща подвижността на увредената от коксартроза става

Лечението на коксартроза с лазер е представяно от специалистите като единствената терапия, която трайно забавя развитието на заболяването (lazertherapy-bg.com). Лечебният курс от 10 процедури се изпълнява веднъж годишно или, ако заболяването е по-напреднало, два пъти в годината. Терапията действа противовъзпалително и болкоуспокояващо.

С желатин

Лечението с желатин е доста популярно, като се препоръчва консумацията на бульони от кости (pensioneri.bg) или прием на малки дози костен желатин от пакетче, разбъркан в чаша кисело мляко. Сместа трябва да престои 10-12 часа преди консумация. Ако няма подобрение след около месец при двукратен прием всеки ден, очевидно това няма да помогне и трябва да се помисли за изкуствена става.

Диета

При коксартроза трябва да се избягват зърнените храни, червеното месо – говеждо и овнешко, животински мазнини, захар, солено, високомаслени млечни храни, кафе. Да се ограничат картофи, в някои случаи – патладжани, люти чушки (zdravni.com).

Полезни са рибата, ядките, семената – особено ленено, нар и ананас, джинджифил и куркума. Пет пъти дневно да се хапват плодове и зеленчуци.

Хранителни добавки

Ролята им е да набавят недостигащите компоненти за изграждане на хрущяла, да неутрализират възпалителните процеси и да потиснат болката. Лекарственият пазар е доста богат на такива продукти – съдържащи колаген, глюкозамини, хондроитин; препоръчват се гел от алое вера, капсули с комбинирано съдържание от типа на артростоп, с екстракт от хрущял на акула, желатинов хидролизат от гъбата шийтаке, и т.н. (framar.bg). Трябва да е предварително ясно, че подобна терапия само подобрява двигателния комфорт, но в по-дългосрочен план не е в състояние да излекува здравословния проблем.

Упражнения. Кинезитерапия

Кинезитерапията е едно от условията за поддържане подвижността на засегнатата от коксартроза става. В ранна фаза се започва с диагностициране на състоянието – определяне на възможния обем на движенията, отражение на заболяването върху мускули и нерви; задачата на кинезитерапията е да се намали болката при движение, да се подобри походката и да се укрепи мускулната група, отговорна за движенията на засегнатата става (centersvetinaum.com).

Упражненията се усвояват при съдействието на кинезитерапевт, след което се изпълняват всеки ден в домашни условия. Включват раздвижване на долните крайници от ходилата, колянната и тазобедрената става постепенно, упражнения за мускулите, усвояване на правилна равномерна походка, дихателни упражнения, упражнения за заздравяване мускулите на пояса и гърба. Важни съвети са как правилно да се сяда при коксартроза – на стол с твърда седалка и облегалка под 90 градуса, да не е нисък, никога с кръстосани крака. При сън двете тазобедрени стави трябва да се разделят с възглавница. Подходящо е раздвижването с велоергометър и плуването.

Физиотерапия

Подходящи са процедурите с ултразвук, които могат да се комбинират с гел или мехлем за външно приложение от рода на фелоран, волтарен, индометацин. Освен това интерферентен ток, импулсно магнитно поле. Добър резултат има при терапия с луга и апликации с лечебна кал (centersvetinaum.com).

Какво е двустранна коксартроза

Засегнати са и двете тазобедрени стави. Причините и симптоматиката са познатите; обикновено този вариант на коксартроза се проявява при възпалителни процеси, некрози, вродени луксации.

Лечението е насочено към овладяването на болестната симптоматика, контрол върху възпалителния процес и болката, подобряване двигателната активност и съхраняване обема на движения (framar.bg). Прогнозата не се различава от тази при едностранна коксартроза; трайно решение може да има при ендопротезиране, като се прецени последователността при смяната на ставите и се планира и проследи безпроблемното раздвижване и възстановяване между двете алопластики.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Пълно излекуване от коксартроза – възможно ли е?
3.63 (72.56%) 43 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

7 коментара по “Пълно излекуване от коксартроза – възможно ли е?

 1. Не заблуждавайте хората с тези билки че ще ги излекуват,аз страдам,в момента съм със три сменени стави,като имате излишни пари харчетеги за душевно удовлетворение,пазарът залят с какво ли не но всичко е бизнес ,на печата на личните лекари пише ЕТ….

 2. Г-н Маринов, билките няма да излекуват състоянието на коксартроза. Те само облекчават нещата. Никой не твърди, че с билки се стига до пълно излекуване!

 3. Не се лъжете с хапчета ихранителни добавки всичко е измама аз съм на 38 години на22 юни2015 година бях опериран в болница каспела пловдив и за2 часа станах нов човек оперира ме доктор генов да е жив и здрав злагни му ръце на 17 ден хвърлих патериците вече съм на един месец от болката няма о помен операцията е сложна обаче ти не усещаш нищо така не се чудете и не теглете болката успех на всички които им предстои операция

  • Може ли координати на д-р Генов във връзка с коксартроза? Благодаря!

   • Това са телефоните на самата болница „Каспела“: 032/ 645 997, 032/ 645 576, звънете, кажете, че се обаждате за коксартроза и потърсете д-р Димитър Генов!

 4. Господин Маринов, защо операцията ви е успешна, а са ви сменили три стави? Какво е цената?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *