стомашно разстройство
Има универсални правила за спасение от стомашно разстройство

Стомашното разстройство (диария) – причини, лечение, полезни храни

Обичайното лечение на стомашно разстройство (диария). При бебе и при деца. Хапчета (лекарства). Гентамицин. Аугментин. Лопедиум. Л-карнитин. Прахчета. Активен въглен.

Още в текста: Айрян при разстройство. Банани. Лечение с брашно. С ванилия. С елда. С лимон. Хомеопатия. Билки. Разстройство и повръщане. И температура (втрисане). И ангина. И колит. При хепатит А. При бременност. Диета и храни. Разстройство и вирус

Без значение каква е причината за него – стомашното разстройство си е жива мъка за тялото, а защо не и за духа. То може да се случи заради вирус, заради обостряне на гастрит или друг стар стомашно-чревен проблем.

Може да е от заразена или развалена храна, може да е признак на нещо по-сериозно.

При всички случаи си е изпитание за здравето, а лечението или самолечението още в самото начало трябва да е насочено към две цели: да се спрат постоянните посещения до WC-то, и да се пият много течности, за да не се достигне до обезводняване на организма.

За спиране на диарията и овладяване на кошмарното разстройство има различни начини. Може да се действа чрез медикаменти, билки, да се свари отвара от ориз и да се пие оризовата вода. Приеманите течности не бива да са нито студени, нито горещи, а умерено топли или хладки.

Билков чай без подсладители, хладка вода с резенче лимон. Спиране на храната за 24 часа и прием на активен въглен: нормално е да го има във всяка домашна аптечка. Ако ви липсва – изпечете до кафяво и дори до черно филийка хляб и смучете парченца от него. “Угасете” в супена лъжица с оцет малко сурово нишесте. Сварете си кора от нар, и т.н.

Не яжте нищо мазно, сладко и пикантно дори и ако в рамките на няколко часа вашето разстройство е овладяно. Наложете си диета за няколко дни; ако обаче правите температура, ставите ви въртят и сте разглобени, вероятно става дума за вирус.

Ако кошмарната диария не може да се овладее и е комбинирана с повръщане, нищо чудно да сте обядвали или вечеряли на погрешното място: спомнете си какво сте хапнали за последно преди първия коремен спазъм. Възможно е да става дума за салмонелоза и да се наложи болничен престой.

При бебе и при деца

Появата на разстройство при деца и особено при бебета винаги създава тревоги, защото процесът на обезводняване в тези крехки организми протича много бързо. Общите правила за поддържане на водния баланс са на първо място; постоянно трябва да бъде оводнявано, като му се дават малки количества вода или леко посолена отвара от ориз и моркови.

Ако обаче то не може да усвои тези малки количества течности и продължава да губи чрез изхождания и/или повръщане, е възможно да се наложи поставяне на система, т.е. лечение в болнични условия. Всеки родител преживява подобни здравни драми и в общи линии е наясно как да действа, но при тревожни прояви като стомашно разстройство правилното поведение изисква посещение при педиатър.

“Фигурин

Идеята не е да се преодолява обезводняването, а то да не се случи. След спирането на неприятното разстройство ще започне захранването: трябва да се дават често малки количества подходяща храна, супи с моркови и картофи, картофено пюре без масло и мляко, препечена филийка или сухарче (ezine.bg).

Трябва да сме сигурни, че лигавицата на стомаха и червата се е успокоила, че перисталтиката е укротена и оздравяването наистина е започнало.

Хапчета (лекарства)

Активният въглен – на хапчета или на гранули, е класическото средство, което може да се набави от аптеката при разстройство. Неговата функция е да абсорбира органични и неорганични съставки на чревното съдържимо, както и да освободи тракта от излишната течност.

Във всяка аптека биха ви предложили доста добра гама от хапчета, чието специално предназначение е да овладее болестния процес. Ето някои от тях: диаростад, лопедиум, имодиум, ентерол, имомед, лактофор (afya-pharmacy.bg) .

Някои състояния изискват прием на антибиотици, но това трябва да бъде препоръчано – като дозировка и продължителност, от лекар. Дори и най-безобидните продукти за лечение на стомашно разстройство имат ограничение за употреба във времето и предупреждения за въздействие върху функциите на черния дроб.

Затова – ако сте опитали да спрете едно разстройство с описаните дотук способи, но не ви се получава, не търсете друг вариант за самолечение – идете на лекар. Това се отнася и за случаите, когато постоянно имате леко разстройство или често ви се случват необясними пристъпи на диария. Може би здравословният ви проблем е по-различен от този, който създават летният вирус или развалената храна.

Гентамицин

Лечението на стомашно разстройство с ампули гентамицин се практикува, когато други средства не дават резултат, а мъчителната диария продължава. Понякога до този вариант се прибягва по време на пътуване зад граница или през лятната отпуска.

По принцип вариантът е ефективен при разстройство, причинено от салмонела или ешерихия коли – специалистите все пак предупреждават, че е добре това да се прави по лекарска препоръка и под контрол на медицинско лице.

Възрастен може да изпие ампулата наведнъж или на два пъти с 1-2 часа пауза, а при деца количеството да се раздели на капки за 3-4 приема (framar.bg). Според професионалните обяснения течният гентамицин унищожава патогенните микроорганизми в стомашно-чревния тракт, без особено големи количества от него да се резорбират в кръвта.

Аугментин

стомашно разстройство
Хранителните отравяния са редовна причина за стомашно разтройство

Той е антибиотик от пеницилиновата група, комбинация от амоксициклин и клавуланова киселина (framar.bg). Прилага се при бактериални инфекции на дихателната система, синусите, пикочните пътища, кожата и меките тъкани, при възпаления на кости и стави.

Лечението с този продукт се назначава от лекар; прилага се и при деца, като се избира вариант с подходящо съотношение на двете съставки и се вземат предвид килограмите.

Аугментин не се използва за лечение на стомашно-чревни инфекции. Нещо повече, препоръката е да се приема в началото на храненето или непосредствено преди него, а ако часовете не съвпадат – с лека закуска и достатъчно вода.

Самият медикамент може да причини дразнения на стомашно-чревния тракт, включително разстройство до прояви на диария. Диарията е посочена в пациентската листовка като често проявяван страничен ефект.

Лопедиум

Лопедиум е продукт за симптоматично лечение на разстройство – т.е. съдейства за овладяването му, без да гарантира лечебен ефект върху първопричината. Такъв тип лекарства имат смисъл до уточняването на по-подходящо лечение, като прекратяват загубата на течности и съхраняват водно-солевия баланс на организма.

Приемът на лопедиум се прекратява при първите признаци за овладяване на стомашното разстройство; в противен случай може да се получи запек и чревна непроходимост.

Лопедиум не се използва срещу разстройство при деца под двегодишна възраст, при разстройство в резултат от лечение с антибиотици, при улцерозен колит, при състояния с температура и кръв/слуз в изпражненията (framar.bg).

Ако приемът на лопедиум не постигне овладяване на стомашното разстройство до 48 часа, трябва да се потърси лекар и да се смени медикаментът.

Л- карнитин

Л-карнитин е липотропна формула – хранителен компонент, който ускорява метаболизма, оптимизира мастната обмяна и съдейства за намаляване на подкожните мазнини и теглото. Л-карнитин често се включва в програми на активно спортуващи и при програми за редукция на теглото.

Стомашното разстройство е един от възможните странични ефекти при прием на Л-карнитин (framar.bg, bb-team.org). Счита се, че този страничен ефект, както и други смущения от рода на гадене, повръщане и стомашни крампи, се дължи на продължителния прием и е знак за почивка.

Прахчета

Най-често препоръчваните прахчета при стомашно разстройство са ентерол и смекта (framar.bg).
Ентерол се препоръчва при инфекциозно разстройство, диария вследствие на лечение с някои антибиотици, при някои специфични чревни заболявания и при последици от хранене със сонда.

Приема се с течности или храна, които трябва да са с температура, близка до телесната.

Смекта е лекарствен продукт за терапия при разстройство и болки в хранопровода, стомаха и червата. Продуктът не се резорбира, не претърпява химически промени, поради което може успешно да се използва от бременни и кърмачки, както и от малки деца в подходяща доза.

Активен въглен

Активният въглен е първото средство, което се препоръчва при стомашни разстройства. Този продукт се приготвя от дърво или кост, изпечени до въглен; пречистен е и действа, абсорбирайки алкалоиди, хранителни токсини, соли на тежки метали и други компоненти с негативно и болестно въздействие върху стомашно-чревния тракт (framar.bg).

Не се използва при погълнати киселина, основа и петролни продукти; не е подходящ за потребители с язва или склонни към вътрешни кръвоизливи.

В аптечната мрежа може да се намери под формата на таблетки (карбо активатус), като хранителна добавка в комбинация със зелена глина, капсули гастон и солгар – на органична основа.

Айрян при разстройство

Соленият айрян е един от добрите варианти за оводняване на организма и за подкрепа на водно-солевия баланс при разстройство. По принцип киселото мляко е храна, която поддържа нормална чревна микрофлора и предпазва от нежелани симптоми като болки, запек или диария, метеоризъм.

Кофичка кисело мляко с две чаши минерална вода са добро средство за утоляване на жаждата при разстройство; напитката не бива да е много студена (framar.bg). Тази смес може нормално да понесе една малка чаена лъжичка сол. Соленият айрян възстановява артериалното налягане, което при бърза загуба на течности поради разстройство често е твърде ниско.

Банани

Това е едно от добрите решения за хранене при разстройство. Съдържат пектин, който нормализира средата в стомашно-чревния тракт, инулин – пребиотик, стимулиращ развитието на полезни бактерии, и калий.

При разстройство стойностите на калий в организма рязко намалява, а попълването на дефицита му чрез храна като бананите позволява по-бързо да се възстановят електролитните стойности (gotvach.bg).

Наличието на разтворими фибри в бананите създава условия за усвояване на течностите в чревния тракт и за нормализиране на перисталтиката.

Лечение с брашно

разстройство
Предпазването от разстройство започва от хигиенните навици

Понякога дете или близък получава внезапно разстройство, а нямате подходящ медикамент под ръка. Спасението е в една стара бабина рецепта: супена лъжица брашно се разбърква в чаша със същото количество ябълков оцет.

Дайте мнение и Вие тук!

Получената рядка каша се изпива наведнъж. След около 15-20 минути болезненото движение в корема трябва да започне да се успокоява. Ако няма резултат, след час – час и половина рецептата се изпълнява повторно.

Може да се изпълни и за дете, но дозите са в чаена лъжичка. В някои случаи вместо брашно може да се използва нишесте (framar.bg). Ако е трудно да се погълне брашнената каша, тя може да се разреди с няколко глътки вода.

С ванилия

Ванилията е един от природните дарове с многопосочно приложение. В практиката на индианските целители тя е един от компонентите в настойки против стомашно разстройство (botanic.cc). Коментари по темата в някои кулинарни форуми уверяват, че такова действие имат и прахчетата синтетична ванилия: едно прахче, разтворено в малко вода, “пресича” неприятното разстройство.

Със сигурност положителният ефект ще е налице, тъй като доказано ванилията нормализира киселинността на стомашните сокове и подпомага преработването и усвояването на хранителните компоненти в стомашно-чревния тракт.

С елда

Храненето с елда (гречка) – под формата на зърна или брашно и производни от тях храни, е алтернатива при глутенова ентеропатия. Става дума за системно стомашно разстройство, което не се повлиява от медикаменти, билки и стандартни диети и е провокирано от непоносимост към глутена.

Както е известно, спасението е в отказ от глутеносъдържащите храни. Елдата е едно от възможните решения; тя може да замени почти всички познати варианти за приготвяне на храни, които изискват влагане на пшенично, овесено или ечемичено зърно и брашно.

Елдата не само регулира стомашно-чревното равновесие; тя внася в организма ценни витамини, минерали и фибри и е чудесен продукт в програмите за здравословно хранене и поддържане на оптимално тегло (bb-team.org).

С лимон

Лимонът и лимоновият сок присъстват в немалко рецепти за справяне със стомашно разстройство и диария, дори в наследството на Петър Дънов има комбинация от нарова отвара (сварени кори от нар) и смлян лимон заедно с кората.

Ето и една популярна рецепта за домашна лимонада при разстройство, с която може да се спре леко разстройство и да се нормализира водно-солевият баланс: в половин чаша преварена вода се изстисква супена лъжица пресен лимонов сок, прибавят се щипка сода бикарбонат и по желание щипка захар.

Изпива се преди да се е “разгазирало”.

Вода с лимонов сок е старо средство за нормализиране на средата в стомашно-чревния тракт.

Хомеопатия

При всички случаи лечението на стомашно разстройство с хомеопатични средства изисква консултация със специалист. Има доста продукти, някои от които могат да се съчетават при проявата на различни допълнителни симптоми.

Практикува се прием от по 5 гранули на 15 минути по схема. Най-често използвани са Arsenicum album 9 СН, Podophyllum peltatum 9 CH, Baptisia tinctoria 9 CH, Aloe socotrina 9 CH, Ipeca 9 CH, Nux vomica 9 CH, Magnesia phosphorica 9 CH, Colocynthis 9 CH (homeopatiazateb.com).

Билки

Народната медицина е доста богата на предписания за отвари, запарки и чайове от лековити треви, с които се цери разстройство. Полезни са растения и растителни части, които съдържат танини (pharmacy-bg.com).

Суровина за тези церове са дъбови кори, листа от дюли, джоджен, червено подъбиче, коприва, бял равнец, орехови листа, всемогъщата лайка. Помагат настъргана и претрита през цедка каша от прясна ябълка, оризова вода, вода от нарова кора, от дренки и шипки, водата от сварени моркови.

Особено ефикасна при разстройство е билката червено подъбиче. Ето как се прави лековитата отвара от нея: 4-5 цели стръка се пускат в чаша вряла вода и се кипват за 2-3 минути. Оставят се да изстинат и се прецеждат. Отварата се изпива наведнъж. Процедурата се повтаря два-три пъти дневно, като всеки път се сварява прясна отвара (marica.bg).

Разстройство и повръщане

Разстройство и повръщане – те често се проявяват заедно и обикновено са признак на вирусна инфекция или на хранително отравяне. Много често виновни за това са ротавирусите в комбинация с високите температури през лятото. Бактериалните инфекции с повръщане и разстройство са по-редки (ezine.bg).

Подобно състояние е опасно с това, че трябва да се търси бърз начин за съхраняване на водно-солевия баланс в организма: загубата на течности е много интензивна, особено при по-малки деца. В такива случаи лекарите препоръчват да се спре приемът на всякаква храна и в продължение на 24 часа да се пие само минерална вода на глътки, постоянно.

Лекарският съвет е да не бързате с лекарствата против разстройство, защото спирането му още в самото начало означава да задържите в организма си токсините, които може би са го причинили. Започва се винаги с активен въглен и ако е необходимо се прилага на следващ етап друг продукт.

Разстройство и температура (втрисане)

разстройство
Диетата спасява от разстройство

Началото на едно заболяване може да е проявено както с разстройство, така и с висока температура, с втрисане. Обикновено това са признаците на вирусно заболяване.

Ако температурата е под 38.5 градуса и състоянието не създава нетърпим дискомфорт, приемът на медикаменти може да се задържи до изясняване на картината.

Ако обаче температурата продължава да расте, а опитите за спиране на мъчителното разстройство са без успех повече от три дни, посещението при лекар не бива повече да се отлага.

В някои случаи температурата се появява по-късно и е един от признаците на общо обезводняване и нарушен водно-солеви баланс (doctorbg.com).

И ангина

Най-често разстройство придружава т.н. херпесна ангина, която се причинява от вируси. Повръщане и разстройство са признаците, които придружават заболяването през първите часове и дни след старта на болестта (puls.bg).

И колит

Колитите са възпаления на дебелото черво; обичайно е при остър колит да започне интензивно разстройство, което да обезводни организма за няколко часа. При такива състояния почти винаги има и висока температура.

Тъй като симптомите са сходни с тези на други заболявания, първоначално картината може да не се квалифицира точно освен в случаите, когато това вече се е случвало на даден пациент (doctorbg.com).

Острите колити и хроничният улцерозен хеморагичен колит причиняват тотално изтощение; характеризират се с болки, обща отпадналост; налага се спазването на специална диета и специфично лечение.

При хепатит А

Хепатит А се развива в резултат на вирусна инфекция; в някои случаи той може да протече без типичните симптоми – например без пожълтяване на кожата и склерите.

Не са задължителни и присъщите на хепатит А прояви на стомашно-чревно разстройство, но в много случаи заболяването започва именно с грипоподобна симптоматика, включително висока температура и разстройство (puls.bg). Диарията се проявява по-често при децата; ако паралелно с нея има сърбеж по кожата, потъмняване на урината и особено ако възпаленият черен дроб реагира с пожълтяване на склерите и кожата, съмненията за вида на заболяването свършват.

При бременност

Разстройство по време на бременност: това е допълнително изпитание за майчиния организъм. Поради промените в женския организъм разстройство могат да причинят някои храни, които преди това са били консумирани без проблеми.

Главна опасност при такова разстройство е обезводняването. То е от особено значение през последния триместър на бременността, тъй като може да провокира преждевременно раждане (bremennost.bg). При ранна бременност всяко разстройство, което протича със спазми в корема, повишава риска от нежелани ефекти върху бременността и плода.

Вирусната природа на някои зарази с проява на разстройство не може да се квалифицира като незначителна и безопасна.

Диета и храни

Диетата при разстройство има за цел да ограничи дразненето на стомашно-чревния тракт и да насърчи оздравителни процеси в лигавиците на стомаха и червата. Изключват се мазни, пикантни и силно подсладени храни, пресни плодове и зеленчуци. Термичната обработка е печене или варене на пара.

стомашно разстройство
Има универсални правила за спасение от стомашно разстройство

Ядат се малки количества твърда храна на 5-6 приема, сухари и обикновени бисквити; приемат се много течности – билкови чайове и отвари, айрян.

В началото е полезно да се пие отвара от ориз и моркови, картофи, комбинации от тези продукти. При възстановяването се готвят пилешко, телешко без мазнини, предпочитани са бульони и бистри супи, отвара от овесени ядки (gotvach.bg).

Разстройство и вирус

Много често причината за някакво разстройство е вирус. Най-често това се наблюдава през лятото или в преходните сезони. Ако причинителят е вирус, обикновено са налице и други симптоми като болки и дискомфорт в ставите, обща отпадналост, мускулни болки, температура (trud.bg).

При всички случаи помага гладът с прием на много течности и задължително активен въглен.

Първоначално публикувано на:24.02.2015 @ 20:18

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

5 Мнения

  1. само димексанол си взимаме и сме “бетон”

  2. Моля ви най-учтиво да ми отговорите – защо винаги, като стигна до коментар, излиза и информация за личните ви данни. – задължителни данни. Въпреки уверението ви преди полето за коментар. С уважение – В. Тодорова

    • Лекар.БГ

      Здравейте! Не можем да разберем какво общо има вашият коментар с текста за стомашно разстройство (диария). Но ето отговора на въпроса ви: Само имейлът, който се пише в задължителното поле за имейл, не излиза. Ако обаче го напишете в полето за текста на коментара, тогава ще излезе. Например това – “В. Тодорова” излиза в коментара, защото сте го написали в полето за текста. Ако си напишете имейла също в текста, а не в задължителното поле за имейл, също ще излезе. Затова пишете мейла си само в полето за имейл, а не в текста и тогава няма да излиза. Ако ни кажете къде са излезли ваши лични данни, които искате да премахнем, ще ги премахнем до 1-2 дни.

  3. Румяна Катанова

    Здравейте!От четири месеца съм с разстройство.Направих всички необходими изследвания в болници и лаборатории.Диагноза-хроничен колит.Лекарства,билкови отвари и домашни приеми-без резултат!!!
    От два дни взимам активен въглен,но още нямам траен резултат.Нямам температура и симптоми за вируси.Въпреки,че изследванията не дават лоша клинична картина,тези дни отново ще си направя изследвания на кръв,урина и фикалии.Не се издържа!Организма боледува.Храните приемам,както препоръчвате.На 76 години съм с висок дух и готовност за помощ,работлива.Занимавам се с шах и решавам судоку за елитни играчи.Моля помогнете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *