гентамицин
Лечението с гентамицин трябва да е под лекарски контрол

Как да се лекуваме с гентамицин – маз, на ампула и другите

Видове и приложение. На ампули, крем и маз. Ампули през устата, спрей, капки. В носа. За очи. За уши. Гентамицин актавис. При разстройство (диария). За пъпки (акне). При бронхит. При хемороиди. При хламидия. При цистит. При херпес. При гъбички. При ечемик. При татуировки. При ешерихия коли. Кога води до глухота? Отравяне. Действие с алкохол. С ципрофлоксацин. С дексаметазон. С пеницилин.

Гентамицин е изпитан антибиотик с широко приложение при бактериални инфекции. Повлиява бронхити, пневмония и бронхопневмония; постига успех при проблеми с бъбреците и отделителната система; добър е срещу възпаления на ухото и носоглътката, при септични състояния, гнойни възпаления от различно естество, инфекции и възпаления след хирургични операции, при АГ-инфекции, възпаления на женската репродуктивна система, мастит, инфекции при изгаряния и трансплантация на кожа, мозъчни възпаления, посттравматични инфекции (framar.bg). Сред потребителите има доста противоречиви мнения за стария гентамицин: известно е, че има немалко странични ефекти, някои от които определено опасни. В същото време не може да се отрече, че при тежки инфекции върши работа. Просто е необходимо преди назначаването на гентамицин да е ясна цялата характеристика на здравословното ви състояние – за да се прецени възможният риск за бъбреците или слуха. Съвременната медицина наистина разполага вече с много лекарствени продукти, но терапията с гентамицин не е отхвърлена. Едва ли професионалистите си мислят за подобни неща.

И едно предупреждение: за разлика от някои лекарства, гентамицин ВИНАГИ изисква професионална преценка и назначаване. Самолечението  може да ви разболее повече, вместо да ви спаси от здравословен проблем.

Видове и приложение. На ампули, крем и маз

Гентамицин е от групата аминогликозиди с доказано бактерицидно действие. По правило се прилага при тежки инфекции, при пациенти на интензивна терапия, както и при ендокардити. Лечебният ефект се постига стандартно с 10-дневен курс.

Най-разпространената форма за приложение на гентамицин е инжекционната – въвежда се мускулно или венозно. Важно е при лечение с гентамицин да бъдат следвани лекарските указания, включително ако трябва да се прилага някой от видовете за локална външна терапия – гел или маз. Самолечението или самодейните дозировки на дози, както вече стана дума,  са недопустими поради изразените странични ефекти на този медикамент. Сред най-често проявяваните са проблемите със слуха и с бъбреците (framar.bg).

Вариантът гентамицин на ампули се прилага само от квалифицирани медици; въвеждането чрез системи се практикува в болнична обстановка.

Крем гентамицин (0.1% активно вещество) е предназначен за гнойни възпаления по окосмени части на кожата, възпаления на космени фоликули, при инфекции на потните жлези, разраняване от разширени вени, при импетиго, херпес, краста, контактни екземи и дерматит. Овладява успешно възпаления в кожни гънки с бактериален причинител (framar.bg).

Гентамицин маз (унгвент) има аналогично приложение, но е по-добър от крем в случаи със суха кожа и болестни участъци с лющене на люспи и корички. Прилагането му се подчинява на общите правила, като се спазва условието обработваната зона да бъде почистена и подсушена. Продължителността на лечението се определя от дерматолог.

Ампули през устата, спрей, капки

гентамицин
Гентамицин се използва при тежки инфекции с бактериален причинител

Ампулите гентамицин са предназначени за въвеждане на медикамента мускулно или чрез инфузионни системи. При тежки салмонелози обаче е възможно да се приема гентамицин разтвор през устата. Това трябва да е съобразено с възрастта и килограмите на болния, като се изчислява дневна доза по 5 мг/кг; тази доза се приема на 3-4 части (zdrave.bg, пациентска листовка за Гентамицин – Ветпром). Този тип лечение трябва да е под лекарски контрол.

Гентамицин спрей е аерозолна форма при възпаления на кожата и подкожни тъкани; прилага се по лекарско предписание. Има информация за две форми на гентамицин спрей: образуващ филм след напръскване, или образуващ пяна. Конкретното приложение на разновидностите зависи от характера на кожния проблем; водещи са лекарските препоръки (ciela.net).

Капките гентамицин се използват по препоръка на офталмолог при проблеми с очите като конюнктивит, възпаления на клепача или роговицата, ечемик, вторични инфекции след херпес. Слагат се по 1-2 капки в засегнатото око 5-6 пъти на ден или по-често, ако инфекцията е тежка (framar.bg).

В носа. За очи. За уши

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Гентамицинови капки в комбинация с кортикостероида бетазон дава нов продукт – капките гентазон (framar.bg). Те могат да се прилагат при инфекции в очите или ушите по лекарско предписание. Бетазонът гарантира противоалергичен ефект.

Гентамицин капки за уши се прилагат при външен отит – инфекциозно възпаление на външното ухо, ако специалистът установи, че причинителят е бактерия.

При наличие на болестотворни бактерии в носа е логично да се очаква лечебен ефект от капки за нос с гентамицин. Възможно е добър ефект да има композиция от гентамицин, натриев – хлорид, бензоат и бикарбонат, адреналин, алергозан, метилпреднизалон (framar.bg). Натриевият хлорид – сол, и натриевият бикарбонат – сода, по принцип съществуват в много рецепти от народната медицина и се препоръчват в състава на разтвори за промивка на носната кухина. Ролята на гентамицин в тази композиция е да убие болестотворните бактерии; адреналинът свива кръвоносните съдове и успокоява набъбналата и възпалена лигавица; алергозанът предпазва от реакции на свръхчувствителност.

https://www.lekar.bg/2017/12/15/%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D1%81/

Гентамицин актавис

гентамицин
Бронхити и пневмонии се повлияват от гентамицин

Гентамицин актавис е популярната серия за външно приложение – крем, маз (унгвент) и маз за очи (medicine.bg, pharmacy-bg.com).

При разстройство (диария)

Приложението на гентамицин при стомашно разстройство е ограничено. Не е препоръчително самолечение с ампули гентамицин, което в някои форуми се коментира почти като панацея. Течната форма на гентамицин (инжекционен разтвор) се прилага само по лекарско предписание в тежки случаи, какъвто е салмонелозата. С помощта на специалист се изчислява необходимата минимална ефективна доза от разтвора за ден, и се приема на 3-4 части.

По-подробно ТУК:

https://www.lekar.bg/2015/02/24/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/

За пъпки (акне)

По принцип антибиотиците помагат при лечението на пъпки и акне, като унищожават болестотворните бактерии в локалните огнища. Най-подходящи за това се считат тетрациклин, еритромицин, както и миноциклин и триметоприм (medicine.bg). Лечението може да се проведе и с гентамицин, като се разчита на продуктите за локално външно приложение. Има мнения, че за първите резултати трябва да почакаме два месеца, а пълно спасение от гадните пъпки може да има след 6 месеца, при това – ако лечението е комплексно и включва режим на хранене и прием на витамини и минерални добавки.

При бронхит

Гентамицин инжекционен разтвор повлиява успешно бронхити с бактериален причинител (framar.bg). Подобно лечение се провежда от медицинско лице по лекарско указание. Дозировката и продължителността на лечението, обикновено 7-10 дни, трябва да бъдат съобразени с формата и тежестта на бронхита и общото здравословно състояние на пациента. Лечението с гентамицин в такива случаи се допълва от прием на витамини и подходящ сироп за кашлица. Трябва да се държи сметка за възможното негативно отражение на гентамицин върху бъбречните функции и слуха: познати са епизоди с влошаване и временна загуба на слуха при лечение с гентамицин.

Дайте мнение и Вие тук!

При хемороиди

Продуктите гентамицин за локално приложение могат да облекчат симптоматиката, като въздействат върху болестотворни бактерии в зоната на хемороидите и по този начин постигнат ограничаване на инфекцшята и облекчаване. Принципно мазането с крем или маз гентамицин не може да доведе до излекуване на хемороидите – тук консервативното въздействие е насочено към заздравяване на венозните стени, обезболяване и туширане на болката с други лекарствени продукти (framar.bg).

При хламидия

Възможно е приложението на гентамицин при хламидии, но все пак предпочитаният антибиотик е доксициклин. Подходящи са формите за външно приложение – крем и унгвент за уро-гениталните инфекции или гентамицин капки при конюнктивит с хламидиен причинител. Лечението с форми на гентамицин и в този случай трябна да бъде определено като дозировки и продължителност от специалист (dir.bg).

При цистит

Продуктите гентамицин за външно приложение са обичайни в офталмологията
Продуктите гентамицин за външно приложение са обичайни в офталмологията

Гентамицин повлиява успешно болестната симптоматика при цистит. Инфекциите на уро-гениталните органи и системи са сред основните територии за приложението на медикамента. Гентамицин мускулно въздейства върху патогенните бактерии, които при колонизиране и “вкопаване” в организма могат сериозно да навредят на здравето. Устойчивостта на бактериалните щамове, причиняващи цистит, е един от основните проблеми и причина за хронифицирането на този здравословен проблем (framar.bg).

При херпес

Както е известно, херпесът има вирусна природа и лечението с антибиотици не би следвало да се коментира като надеждно. Практиката е да се прилагат противовирусни продукти вътрешно, а за херпесния обрив се препоръчват локални средства – крем или маз. Най-често споменаваният продукт е ацикловир. За гентамицин с локално приложение има положителни отзиви като за допълнително средство при херпес и херпес зостер. Използва се крем гентамицин за третиране на специфичния обрив с цел избягване или овладяване на съпътстваща бактериална инфекция.

При гъбички

По-скоро продължителното лечение с гентамицин може да провокира появата на гъбички (puls.bg). Гентамицин за външно приложение – крем, унгвент, е ефикасен при комплексна терапия на локална инфекция от смесен тип. Обикновено се препоръчват серия процедури с дезинфекциращ ефект – например промивки с калиев хиперманганат, слаб разтвор, последван от терапия с гентамицин. Ролята на мазилото гентамицин е да унищожи бактериалния причинител, докато за гъбичките са необходими антимикотични продукти.

При ечемик

Гентамицин офталмик 0.3% е един от възможните продукти за внимателно локално третиране на окото при ечемик. Освен този мехлем при ечемик могат да се ползват също капките гентамицин вижън и комбинираните капки гентазон, които съдържат гентамицин и бетаметазон. Капките гентазон имат и обезболяващ ефект. Кой от тези продукти със съдържание на гентамицин да бъде приложен при ечемик, преценява най-добре специалистът офталмолог (framar.bg).

При татуировки

Хората с татуировки наистина поемат рискове в името на представите си за красиво тяло. Начинаещите в тази материя с изненада научават, че непосредствено след посещението на тату-студио трябва да полагат специални грижи за татуировката си. Те се изразяват в постоянно поддържане на стерилност в обработвания участък на кожата, а най-доброто средство за това е антибиотичният крем.
Дали гентамицин е подходящ за тази работа? Вещи хора твърдят, че има по-добри решения от гентамицин, макар че и с него има ефект (tialoto.bg). Проблемът е, че ако татуировката е на по-голяма площ и е необходима продължителна обработка, медикаментът може да прояви токсичните си ефекти. И главното: практиката на хората с татуировки показвала, че поддържането с гентамицин “изсмуква” цветовете и картинките избледняват преди да им се нарадва човек.

При ешерихия коли

Само по лекарска препоръка гентамицин може да се прилага вътрешно – за упорита, тежка зараза с ешерихия коли. Пероралният прием на гентамицин ампула е допустим при спазването на точни указания за дозировката и начина на прием (виж по-горе). Счита се, че абсорбцията на гентамицин в тънките черва е незначителна и че антибиотикът унищожава успешно патогенните бактерии. Заедно с тях обаче прочиства чревния тракт и от полезната микрофлора, така че следващата стъпка е терапия с пробиотици.

Кога води до глухота?

гентамицин
Временната или трайна глухота е едно от токсичните въздействия на гентамицин

Един от негативните ефекти на лечението с гентамицин, дори когато е добре контролирано, е свързан с въздействието върху слуховите нерви и слуха. Възможно е при продължително лечение с гентамицин, особено ако са налице и бъбречни проблеми, да се появи шум в ушите и да не се възприемат пълноценно високите тонове framar.bg). При някои проблеми се достига и до пълно заглъхване, което е обратимо при прекратяване лечението с гентамицин. Негативното въздействие върху слуха е по-силно при обезводняване или прием на диуретици.

Има случаи, особено ако са лекувани вирусни заболявания с усложнения чрез гентамицин, когато загубата на слуха е трайна.

Отравяне

Към лечение с гентамицин обикновено се пристъпва при тежки инфекции. Независимо от характера им лечението трябва да се провежда при безопасни дози, тъй като предозирането може да има токсичен ефект. Слабите места, които предозирането с гентамицин атакува, са слухът и бъбреците, особено при възрастни пациенти или деца, при продължителна терапия. Освен описаната симптоматика при поражения на слуха са възможни промени в кръвната картина и показателите от урината, както и външни прояви от рода на световъртеж, главоболие, припадъци и гърчове, затруднения в дишането. За преодоляването на такива състояния понякога се налага хемодиализа и специфично медикаментозно лечение (framar.bg).

Действие с алкохол

Както при всеки антибиотик, приемът на алкохол при терапия с гентамицин е противопоказен. Ефектът от съвместяването е двупосочен: отслабва лечебното въздействие на антибиотика и се увеличава рискът от токсично натоварване на черния дроб – чернодробните клетки са ангажирани едновременно с разграждането на лекарството и на алкохола (framar.bg).

С ципрофлоксацин

гентамицин
Лечението с гентамицин трябва да е под лекарски контрол

Комбинирането на ципрофлоксацин с някои антибиотици може да усили негативните странични ефекти, като едновременно с това се намалява лечебният. Това се отнася за продукти от групата на макролидите – еритромицин, азитромицин, кларитромицин (framar.bg). Гентамицин е от групата на аминогликозидите; честа практика се оказва, особено при упорити уроинфекции, терапията с гентамицин да бъде продължена с ципрофлоксацин по схема.

С дексаметазон

Комбинацията от гентамицин и дексаметазон е приложима и ефективна при инфекции от различно естество на очите, включително алергични заболявания с бактериални суперинфекции. Дексаметазонът оказва противовъзпалително действие, а гентамицинът е с бактерициден ефект (rlsnet.ru).

С пеницилин

Пеницилин или антибиотици от пеницилинов тип се комбинират с гентамицин при тежки стрептококови инфекции. Комбинацията се прилага при ендокардити – т.е. тежки сърдечни възпаления (framar.bg).

https://www.lekar.bg/2014/11/12/%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0/

Първоначално публикувано на:21.02.2015 @ 12:18

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Панцеф

Панцеф (цефиксим): антибиотик за опасни инфекции

Начини на приложение и рискове при употреба на панцеф (цефиксим). Антибиотик при гонорея (трипер). При …

Едно мнение

  1. ZDRAVEITE ISKAM DA POPITAM ZA GENTAMICIN SPREI MOGE LI DA SE PRILAGA NA HORA KOITO SA ILEO STOMIRANI PRI SILNO RAZDRAZNENA I NARUSHENA KOGA POLUCHENI OT ILEO TORBICHKI OT ZALEPVANE I SVALYANE NA TORBICHKITE ILI DA MI KAGETE NYAKOI PO PODHODYASHT PRODUKY ZA ILEO STOMIRANI SHTE VI BADA IZKLYUCHITELNO BLAGODAREN AKO MI OTGOVORITE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *