Как се ползва Вентолин сироп и Вентолин Инхалер?
Инхалации с Вентолин или с Пулмикорт?

Вентолин. Сироп, инхалер, капки и разтвор. Как се правят инхалации?

Как се ползва Вентолин сироп и Вентолин Инхалер? При астма, бронхит. Капки, разтвор или спрей? Инхалации с него или с Пулмикорт?

Още в текста: Колко време се ползва и какво действие има. Инхалации с вентолин инхалер. Кога го ползваме на сироп. А на капки? За бебе. Вентолин и флудитек. При бременност. Алергия към него. За кашлица: При астма. При бронхит. При ларингит. Странични ефекти. Кога е вреден. Опасност от предозиране (отравяне). Пристрастяване.

Вентолин е медикамент, който облекчава бронхоспазмите и дишането благодарение на съдоразширяващото си действие.

Активната му съставка е салбутамол, а Glaxo Wellcome е собственик на марката Вентолин. Салбутамолът е препоръчителен за предотвратяване и лечение на леки астматични пристъпи. Също така е подходящ за лечение на обострянията, които се появяват внезапно при бронхиална астма в умерена и тежка форма.

Колко време се ползва вентолин и какво действие има.

Вентолин е приложим при продължителна употреба за овладяване и профилактика на астматични пристъпи. Той обезпечава бронходилатация, когато налице е обструкция, която е обратима и която се дължи на бронхиална астма, емфизем и хроничен бронхит.

Вентолин може да се използва за облекчение на симптомите или за предотвратяването им, в случай, че са налице условия, които биха ги провокирали и които не биха могли да бъдат избегнати. Такива условия са въздействия на алергени или физическо натоварване. Бронходилататорите – лекарства, разширяващи бронхиалните пътища на дробовете, сред които и вентолин, не са показани като основно или самостоятелно средство за терапия на нестабилна или тежка форми на бронхиална астма.

Препоръчва се за спешно приложение при лека, умерена или тежка астма, само в случай, че с използването му няма да се стигне до твърде късно начало на приложение на редовно кортикостероидно лечение.

Само вашият лекар би могъл да определи времето на използване на препарата според вида и тежестта на състоянието ви. Независимо в коя от формите е – сироп или инхалаторна, приемът му трябва да продължи не повече от 10 дни (при определени условия и повече). Инхалаторно вентолинът се усвоява по-добре и по-бързо от организма.

Инхалации с вентолин инхалер.

Една от леркарствените форми на вентолин е вентолин инхалер. Салбутамолът в него предизвиква мускулното отпускане на малките белодробни въздухоносни пътища. Те се разширяват, от което следва облекчаване на дишането, кашлицата намалява, а също така намалява и стягането в гърдите.

вентолин при астма и бронхит
Вентолин се дава при бронхиална астма, емфизем и хроничен бронхит

Вентолин инхалер представлява херметично затворен контейнер, съдържащ лекарството, който е сложен в инхалаторно пластмасово устройство, чрез пулверизатора на което лекарството се впръсква в белия дроб директно.

Една опаковка вентолин инхалер е предвидена за 200 впръсквания, всяко едно от които осигурява 100 микрограма салбутамол – активната съставка на медикамента, под сулфатна форма. Инхалерът на вентолин се употребява за облекчаване на дихателните проблеми при астма и други заболявания на белите дробове.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ето и указанията, които трябва да спазвате при употребата на инхалера на вентолин. Първо се отстранява капачката, която е на апликатора за устата, като се натиска внимателно от двете страни. Инхалерът се разклаща и пръска 2 пъти във въздуха, пробно, за да се провери дали работи нормално. Същото се прави, ако вентолин инхалер не е ползван няколко дни.

След отстраняване на капачката се проверяват за наличието на чужди частици апликаторът, външната и вътрешната страна на инхалера. Разклащането е необходимо за равномерното смесване на съдържанието. Инхалерът се държи в изправено положение между палеца и пръстите, като палецът се поставя под апликатора. Следва пациентът да издиша колкото е възможно.

инхалации с вентолин
Инхалаторно вентолин се възприема по-добре и по-бързо от организма

Апликаторът се поставя в устата между зъбите, а устните се затварят около него, без да се захапва. Веднага след започване на вдишването през уста, върхът на инхалера се натиска. Вдишва се дълбоко и продължително, докато трае впръскването. Инхалерът се изважда от устата, а дъхът се задържа максимално дълго.

При необходимост от повече дози, след половин минута действията се повтарят. След приключване на процедурата капачката на апликатора се поставя на място с натиск и щракване. Важно е да се отбележи, че преди инхалиране вдишването трябва да е възможно най-бавно. Лекарят може да даде инструкции, различни от описаните.

Инхалерът на вентолин трябва се почиства най-малко един път на седмица. Това става като се извади металният контейнер от пластмасовата част, а капачката на апликатора за уста се отстранява. Апликаторът и капачката му се плакнат с топла вода, след което старателно се подсушават външната и вътрешната им част. Металният контейнер и капачката се поставят на място. Контейнерът обаче не бива да се поставя във вода.

Кога ползваме вентолин на сироп.

вентолин инхалер
Една опаковка вентолин инхалер обикновено стига за 200 впръсквания.

Втората форма на вентолин е сиропът, който представлява разтвор за перорална употреба. Сиропът се с аромат на портокал. В 5 мл. сироп се съдържат 2 мг. от активното лекарствено вещество салбутамол – сабутамол сулфат. Сиропът не съдържа захар. В опаковката се съдържат тъмна стъклена бутилка със 150 мл. сироп и мерителна пластмасова лъжичка с възможност да измери 5 мл. и 2,5 мл.

В сиропа лекарственото вещество действа по същия начин, намалявайки кашлицата, хриповете и стягането в гърдите, водейки до облекчено дишане. Действието на вентолин сироп е с продължителност между 4 и 6 часа.

Сиропът е показан за лечение и профилактика на пристъпите, породени от хроничен бронхит, бронхиална астма и емфизем. Вентолин с бързото си действие овладява острия пристъп на задух. Би могъл да се взима профилактично за превенция на астматичен пристъп.

Сиропът вентолин е подходящ за употреба при деца и възрастни, при които инхалаторните форми на медикамента не могат да се употребяват. Сиропът се пие според указанията на лекаря ви, а дозировката става посредством лъжичката.

А вентолин на капки?

Друга лекарствена форма на вентолин е вентолин разтвор. Също както останалите форми вентолин разтвор помага за отварянето на въздухоносните пътища в белия дроб, улеснявайки дишането. Гърдите се облекчават, чувството за стегнатост отшумява, както и хриповете и кашлицата, породени от астмата.

Основното приложение на вентолин разтвор е за овладяването на тежките пристъпи при бронхиалната астма, в случаите, когато приемането на вентолин в останалите лекарствени форми не довежда до положителна промяна в състоянието. Прилага се при деца над 4 години, подрастващи и възрастни. Облекчава астматичните симптоми, които са предизвиквани от физически усилия и причини като полен, домашен прах, котки, цигарен дим и др.

Вентолин разствор има ефект около 4 до 6 часа. Не бива да се поглъща или инжектира. Прилага се единствено инхалаторно през устата с устройство, наречено небулизатор, преобразуващо медикамента в аерозол. Аерозолът се вдишва с апликатор за уста или дихателна маска. Нито разтворът, нито аерозолът, образуван от небулизатора не бива да попадат в очите. Небулизаторът задължително се употребява в помещения с добра аспирация, понеже части от аерозола могат да се вдишат от околните.

Вентолин за бебета и деца.

Разтворът може да се прилага при деца между 4 и 11 години, като обичайната начална доза е 0,5 мл. При децата над 12 години дозировката е като при възрастни.

Инхалерът при бебетата и малките деца може да се приема благодарение на специално разработената обемна камера, наречена бейбихалер (BabyhalerTM), помагаща да се получи оптималният ефект. Разбира се, нуждата от бейбихалер за детето се определя след консултация с медицинско лице. Използването на бейбихалер може да доведе до по-голям успех при лечението на малки деца и бебета.

вентолин при деца
Има някои ограничения при използването на вентолин при деца.

Сиропът не се препоръчва на бебета под 2 години. Има и изключения при наложителни случаи. Обикновено тогава дозата е до 1,5 мл 3 пъти дневно. Децата между 2 и 6 години могат да приемат вентолин сироп по 3-4 пъти на ден по 2,5 – 5 мл. До 12 години – 5 мл. 3-4 пъти на ден, а над 12 – 5-10 мл. 3-4 пъти дневно.

Вентолин и флудитек.

Вентолинът като сироп честичко се приема при пристъпи на кашлица. Може да проверите дали ви помага, или не, като 10-15 минути след неговото приемане пристъпът би трябвало да премине (после, разбира, се може да се появи пак, вентолин не е панацея). Не започне ли да отминава пристъпът, значи няма ефект. Така може да се провери дали кашлицата е алергична или вирусна. Като цяло не бива да се злоупотребява с вентолин. Не са редки случаите, когато предизвиква спазми. Някои специалисти препоръчват дозата да се увеличава постепенно до максималната, след което да се намалява пак постепенно. Ако се започне рязко или неочаквано се спре, може да има неприятни последствия.

вентолин флудитек
Понякога за откашляне може да се намерят и по-подходящи лекарства от вентолина, например флудитек.

За откашляне на дълбока кашлица пък се препоръчва флудитек. Това е сироп, спадащ към групата на муколитиците. Предназначен е за лечение на дихателни заболявания, които са съпроводени с трудно отхрачване, както и за откашляне на бронхиалната секреция.
Казано на по-прост език, сиропът вентолин облекчава сухата спазмена кашлица, докато флудитек мократа.

Вентолин при бременност и кърмене

Във всичките си варианти вентолин не е препоръчителен за бременни и кърмещи жени.

Дайте мнение и Вие тук!

Сиропът не бива да се дава в началните месеци на бременността. Салбутамолът вероятно се предава в кърмата, поради което не се препоръчва за кърмачки.

Няма достатъчно изследвания върху въздействието на салбутамол по време на бременност. Според резултатите от тестовете, провеждани върху животни, салбутамол в по-високи дози може да провокира увреждания на плода. Отсъстват данни обаче за това дали евентуално излъченият чрез майчиното мляко салбутамол оказва вредно въздействие върху новородени.

Все пак, ако лекарят прецени, че ползите от лечението биха били по-големи от евентуалните рискове за плода или бебето кърмаче, то тогава прием на вентолин се позволява.

Алергия към вентолин.

В листовката на вентолин в различните му лекарствени форми се обръща внимание и на евентуалните алергии, които може да предизвика употребата на салбутамол.

При прояви на повишена чувствителност или алергия към вентолин или някоя от съставките му, лекарството не бива да се приема.

вентолин алергия
Лекарството вентолин може да предизвика алергични реакции

Възможните алергични реакции включват обрив на кожата, подуване на лицето, клепачите, устните, зачервяване на кожата, кашлица, хрипове, трудно дишане, чувство на слабост, замаяност, стягане в гърдите и др. Ако усетите някой от посочените симптоми, спрете приема на вентолин и се обърнете към лекар.

Вентолин за кашлица: При астма. При бронхит. При ларингит.

Кашлицата не е заболяване, а симптом, който би могъл да е признак на различни заболявания. Обикновено заболяванията на белия дроб и носната секреция биха могли да породят кашлица. Секретите от носа могат да предизвикат кашлица, стичайки се в носоглътката. Затова при наличие на кашлица задължително трябва да се види и носът.

Но особено известен е фактът, че всяка хрема може да обостри хроничните заболявания на белите дробове, които са придружени от кашлица. Общопрактикуващият лекар би могъл да направи преценка за това на какво точно се дължи кашлицата. При нужда се извършват консултации с кардиолог или белодробен специалист.

Кодеиновите прозиводни (кодтерпин, кодеин) са подходящите за суха и непродуктивна кашлица. При влажната кашлица на помощ идват отхрачващите лекарства.

Бронхоразширяващите средства, сред които е и вентолин, трябва да предшестват отхрачващите тогава, когато са налични бронхоспазми. Нещо, което невинаги се спазва от пациентите.

вентолин бронхит
Вентолинът е сред най-бързо раширяващите бронхите лекарства.

Вентолин е сред бързодействащите разширяващи бронхите лекарства, които трябва да се употребяват при астматичен пристъп с кашлица.

Бронхитът пък е един от най-често срещаните проблеми, водещи пациента при лекаря. Представлява възпаление на лигавицата на бронхите, провеждащи вдишвания въздух от трахеята до въздухоносните пътища и алвеолите на белите дробове. В зависимост от начина, по който протича бронхитът, заболяването се дели на два вида – остър и хроничен.

Бронходилататорите, сред които и вентолин, отпускат мускулите на бронхите като повлияват бета-2 рецепторите. Така въздухоносните пътища се разширяват, задухът се облекчава, а оттам и кашлицата.

При лечението на ларингит кашлицата не би трябвало да се потиска със случайно избрани лекарства против кашлица, просто защото са такива. По-скоро трябва да се наблегне на премахване на възпалителния процес и спазмите в областта на гласните струни.

Комбинираното лечение включва противовирусни препарати, антибактериални лекарства, предписани въз основа на кръвен анализ, спазмолитици като но-шпа за облекчаване на спазмите, кортикостероиди, бронхолитици като вентолин за облекчение на възпалението на ларингса и редица други неотложни лечебни действия. Препаратите против кашлица в случая са предназначени за симптоматично лечение при ларингит.

Бронхит – опасната кашлица

Странични ефекти на вентолин.

вентолин вреден
Вентолинът може да причинява нервност и безсъние.

Наред с полезните си действия, като отпушване на бронхите например, вентолин може да предизвика редица странични ефекти при прием.

Някои от тях са безсъние, нервност, виене на свят, главоболие, тахикардия (при бременност и при майката, и при плода), аритмия, хипотония, миокардна исхемия, сърдечна недостатъчност, белодробен оток, зачервяване на лицето, възбуда, гадене, повръщане, сухота в устата, загуба на апетит, затруднено уриниране, изпотяване, повишаване на нивото на кръвна захар, задух и др.

Кога вентолинът е вреден.

Вентолин, подобно на повечето медикаменти би могъл да е вреден и дори опасен при предозиране. Отравянето с вентолин може да се прояви със симптоми като мускулатурен тремор, проличаващ най-често при ръцете. Учестеният пулс също е обичайна реакция при интоксикацията със салбутамол. При предозиране се наблюдават и главоболие, безпокойство, халюцинации и други психични разстройства.

При предозиране лекарството трябва да се спре и да се назначат селективни бета-блокери. При пациенти с бронхиална астма се изисква повишено внимание заради опасността от тежка бронхоспастична реакция.

Преди малко повече от две години се вдигна шум около случая с малкия Ивън, който след предозиране на сироп вентолин заради грешка на фармацевт, се озова в болница с опасност за живота.

Тогава Ивън бе на 3 месеца, а предписаната доза от лекарката му – 1,5 мл. Фамацевтката обаче не забелязва десетичната запетая и пише на опаковката доза от 15 мл, които едва не се оказват фатални за мъника. Благодарение на това, че майката прочита листовката, Ивън е спасен. Затова, независимо каква доза ви се предписва, за всеки случай прочитайте листовките още преди първия прием на всяко лекарство.

Пристрастяване към вентолина.

вентолин пристрастяване
Прекомерната употреба на вентолин може да доведе до пристрастяване

Приемът на високи дози салбутамол при обостряне на астматичните пристъпи би могъл да доведе до това, че всеки следващ пристъп да бъде по-силен от предишния. При тежки астматични пристъпи паузата между инхалациите не трябва да е по-малка от 20 минути.

При липса и на минимален ефект от инхалацията или при поява на изразен тремор, тахикардия, нарушение на сърдечния ритъм по-нататъшно използване на инхалатора е противопоказно и е нужна консултация с лекар. Рискът от усложнения се повишава както при значителна продължителност на лечението, така и при рязкото му спиране. Възможно е да се развие физическа и психическа зависимост от лекарството.

Инхалатор: струва ли си да купуваме?

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

антихистамини

Антихистамини, включително и за деца. Всичко, което трябва да знаем за тях

Алергии и антихистамини. Кои медикаменти използваме при алергични реакции; как се провежда профилактика. Схеми на …

4 Мнения

  1. Как да се лекува физическа или психическа зависимост от салбутамол? Опасявам се че съм получила такава. Има ли схема за постепенно спиране на лекарството?.

  2. Най-голямата ви грешка е да започнете лечение със салбутамол инхалатор. Започнете ли – спиране няма. Нуждата от впръскване става все по-честа, докато накрая настъпи пълна зависимост към лекарството. Но най-лошото е че идва момент, когато вместо да подобрява, то започва да влошава още повече състоянието ви. При продължителна употреба задухът се появява в същите часове от денонощието, в които сте инхалирали преди – получава се нещо като навик на организма да иска лекарството в точно определени часове. При това времето между отделните впръсквания постоянно се съкращава. От 2 впръсквания дневно постепенно преминавате към 3, 4, 5, 6….А това причинява вреда – на сърцето, на бронхите, на гладката мускулатура. Тялото ви се превръща постепенно в развалина. И така – докато лекарите не ви прехвърлят на кортикостероиден инхалатор – което е още по-лошо! Той пък разрушава ендокринната ви система – жлезите с вътрешна секреция престават да функционират и дейността им се замества от поемания кортикостероид.Стигне ли се до там – кортикостероидите ще бъдат ваш постоянен спътник до края на живота ви, който няма да е много далеч. В интернет има много писано по темата. Но лекарят никога няма да ви предупреди за тези последствия. Спирането на салбутамол и коетикостероид е много тежко и мъчително, изисква се много воля и издържливост. При мен то беше подобно на лечение от наркотична зависимост. Успях да се справя. Не пожелавам това преживяване на никого!..

  3. Защо питанията не получават отговор от медицинско лице в този сайт? За какво да пишем и коментираме – само за да ви правим реклама ли? Най-важното е проблемите на болните да бъдат обсъждани и ако е възможно – решавани. Може би сайтът вече не е функциониращ? Закрийте го тогава. В този вид е напълно безсмислен.

  4. Употребата на салбутамол води до нарушаване функцията на Парасимпатиковия дял и предизвиква дизбаланс в работата на вегитативната нервна система. Страданието се нарича Нервно Вегитативна Дистония и НЕ се лекува с медикаменти. Лечението изисква много воля и свръхусилие на психиката. Заболяването е изключително мъчително .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *