фарингит
Фарингит е, когато се събудите с кактус в гърлото

Фарингит. Лечение с таблетки на остър фарингит и кашлица

Симптоми. Фарингит и ангина. Кога имаме остър фарингит. Кога става хроничен. Заразен ли е? Лечение. С ефизол. С бисептол. С хексорал. С биопарокс. Таблетки за смучене? Хубав сироп? Инхалации. Добрата гаргара. Алергичен фарингит. Бактериален. Разлика между ларингит и фарингит. Хомеопатия. Билки и бабини рецепти. Лечение с джинджифил. С лимон. Фарингит и ангина

Фарингит? Ако се събуждате с “ръжда” в гърлото и всяко преглъщане е мъчение. Ако след чаша топъл чай сутрин нещата тръгват по-леко, но болката все пак си остава. Ако нямате температура, но нямате и сили, а ставите ви са леко “разкършени” – да, това най-вероятно е фарингит.

Фарингит и ангина често се смятат за едно и също нещо, но не е така. При фарингит е възпалена задната стена на гърлото (глътката), докато при ангината огнище са сливиците (blitz.bg).

Неглижираната или самолекувана ангина може да ви създаде усложнения и тежък здравословен проблем, докато при фарингит такава опасност почти не съществува. Просто усещате, че със здравето ви нещо не е наред, но можете да го търпите на крак.

Съвет: все пак идете при оториноларинголог, за да определи точно какво ви е и да ви предпази от хроничен фарингит. От него не се умира наистина – но струва ли си да страдате постоянно?!

Кога имаме остър фарингит

Остър фарингит е състоянието, при което изведнъж се появяват “боцкащи” болки в гърлото, понякога с преход към ухото (framar.bg). Най-силно боли сутрин, след събуждане. Температурата не е по-висока от 37.3, лимфните възли под челюстта и зад ушите се увеличават.

Острият фарингит може да бъде причинен от настинка, вируси или бактерии. Най-често “врагът” са херпес вируси, хламидии (!) и стрептококи. Понякога острият фарингит може да се усложни, гърлото и мекото небце да се покрият с налепи и температурата да се покачи до 38 градуса.

Макар за фарингит да се говори като за по-малко зло в сравнение с ангините, при деца и възрастни той може да даде – освен хронифицирането – и негативно отражение върху други органи. Освен възпаление на средното ухо е възможно да последват възпаления на бъбреците, сърдечни смущения и дори менингит.

При рисковите групи е препоръчителен тест с гърлен секрет, за да се избере ефективен медикамент. Ако причинителят е вирус обикновено се избира ацикловир, а при стрептококова инфекция – пеницилин или еритромицин.

Кога става хроничен

Един фарингит може да стане хроничен при чести, повтарящи се остри състояния или настинки. Той може да отразява и други заболявания, и състоянието на гърлото да се повлиява от тях – синузит, ринит, гастрит или неправилна обмяна (ezine.bg ).

Хроничен фарингит могат да причинят и фактори на работната среда – продължително пребиваване в помещения с топъл и сух въздух, с прахови частици или химикали. Цигарите и алкохолът са фактори, които създават добра основа за развитие на хроничен фарингит.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Белезите на хроничния фарингит са болка и парене в гърлото – в спокойно състояние и при преглъщане, усещане за чуждо тяло и натрапчиво желание то да се изкашля, суха кашлица, спазми на хранопровода. Лечението на хроничен фарингит без усложнения е туширане с йод, гаргара с билкови отвари и прием на витамини А, В и С.

Заразен ли е?

фарингит
При фарингит е възпалена задната стена на гърлото

Болезненият фарингит се причинява от вируси или бактерии: те могат да се предават от човек на човек със слюнка и секрети, по въздушно-капков път или при директен контакт.

Фарингит – това е силно заразно изпитание за здравето; много често един след друг се разболяват членовете на цяло семейство, особено при ползване на едни и същи прибори за хранене или чаши.

Добра среда за предаване на заразата има и в детските заведения (lifeline.bg). По-често се заразяваме с фарингит през зимата заради продължителния престой в затворени помещения. Освен по-мръсен, въздухът е и по-сух, а това прави лигавиците на носоглътката по-уязвими.

Лечение

Преди да се препоръча лечение за фарингит, трябва да се установи от какво е причинен. Острите състояния се лекуват с антибиотик при бактериална инфекция (pharmacy-bg.com). Ако се касае за вирус, леките състояния нямат нужда от силен медикамент. При обезпокоителни симптоми лекарят може да препоръча ацикловир.

Добре действа гаргарата с топла посолена вода. Помага приемът на подходящи витамини, укрепването на имунната система и билково лечение.

С ефизол

фарингит
Фарингит е, когато се събудите с кактус в гърлото

Таблетките за смучене ефизол са класика в лечението на бактериален фарингит (farma.bg). Действат локално, като обезболяват и упражняват антисептичен и антибактериален ефект. Приложението на ефизол определено действа противовъзпалително. Освен това благодарение на медикамента настъпва укрепване на лигавицата и кръвоносните й съдове, което “прибира” отока и облекчава преглъщането.

С бисептол

Лечението на фарингит с бисептол е спорно: въпросът е дискусионен във форумите и доста потребители изразяват опасения от страничните ефекти на медикамента. Счита се, че този медикамент не действа успешно при стрептококов фарингит – не успява да постигне бактерициден ефект (doctoronline.bg). В същото време не са малко хората, които се повлияват – особено при хроничен харингит – и го приемат продължително време.

С хексорал

Този продукт е ефикасен срещу повечето микроорганизми, причиняващи възпаления в устната кухина и гърлото (framar.bg). Върши работа и при фарингит, дори причинен от гъбички (обикновено кандида).

С биопарокс

Биопарокс е ефективен продукт в удобна спрей-форма, който е препоръчван често като част от комплексна терапия. Едно от типичните му приложения е при остър и хроничен фарингит (framar.bg).

Ролята на биопарокс при фарингит е да потисне развитието и размножаването на патогенните бактерии; предпазва от рецидивираща инфекция. Не бива да се прилага повече от 10 дни, тъй като може да навреди на полезната микрофлора в устната кухина и гърлото (bioparox.bg).

Таблетки за смучене при фарингит

Таблетките за смучене облекчават болките, улесняват преглъщането, действат антисептично и потискат развитието на болестотворните микроби. Има огромно разнообразие от таблетки и бонбони за смучене на билкова основа, с екстракти от мащерка и мента, с мед, на основата на прополис, с етерични масла – евкалипт.

Дайте мнение и Вие тук!

Може да се избира между трахизан, стрепсилс, тантум верде, сериите трахисепт и кофол, прополки, проповит, фариностим, кофлет хималая, орофар, септофорт, джуниър-ангин и какво ли не още (marvi.bg).

Хубав сироп?

Добра възможност да се облекчи болезнената суха кашлица, съпровождаща фарингитите. Подходящи са сиропи от рода на мукоплант, слезогал, сироп от мащерка ТИМИ, тусавит и др. (marvi.bg).

Инхалации

Вършат отлична работа при фарингит, независимо от формата и причинителя му. Инхалациите могат да се правят чрез специален уред или обикновен кухненски съд, в който има гореща вода с билки, сол и сода, етерично масло. На литър-два вряла вода се пускат по 2-3 капки евкалиптово или лавандулово масло.

Наведете се над съда, поставете на главата си голяма хавлиена кърпа – така, че да поемате пълноценно парите, и вдишвайте десетина минути. Инхалациите втечняват секретите в гърлото и по-лесно се освобождаваме от тях; успокояват възпалението и болката (framar.bg). Могат да се правят 1-2 пъти дневно при остри състояния, като се спазва правилото – поне един час след това да не се излиза навън.

Особено полезни са билковите инхалации – подходящи са риган, лайка и мащерка, самостоятелно или в смес. С тези билки е добре да се прави и гаргара.

Добрата гаргара

Дава чудесен оздравителен ефект, за жалост е приложима само при възрастни. Ако нямате подръка билки, направете като начало гаргара с обикновена топла вода с малко сол. Облекчението идва веднага (pharmacy-bg.com).

По-добре действа гаргарата с отвари и запарки от лайка, мащерка, слез – цвят и листа, боровинкови листа, босилек, невен (dar-center.bg). Билковата отвара за гаргара се приготвя, като се сварят за три минути три супени лъжици билки в половин литър вода. Още топла – но не гореща – се прецежда и се прави гаргара в продължение на деня, докато свърши цялото количество.

Алергичен фарингит

фарингит, остър, лечение с таблетки
Лимон, мед и билки помагат при фарингит

Алергичният фарингит обикновено е хроничен проблем и се развива като част от общо заболяване на носоглътката – с хроничен синузит и ринит, чувствителни към алергени (desant.net). В някои случаи е засегната и трахеята.

По правило този тип алергични заболявания са причинени от химически дразнители, най-често на работното място. Помага смяната на средата, но това обикновено не е възможно. Облекчение може да се получи от гаргара с разтвор на клеева тинктура – чаена лъжичка тинктура на 100 мл вода, количеството е за няколко процедури в рамките на един ден.

Бактериален

Той е по-рядко срещан от вирусния, но лечението му изисква антибиотици – в противен случай има опасност да стане хроничен (medik.bg). Редовен виновник за бактериалния фарингит са стрептококите, но за точно определяне на лечението трябва микробиологичен анализ. Стандартният продукт е пеницилин или при свръхчувствителност към него – еритромицин.

Разлика между ларингит и фарингит

Ларингит е възпаление на т.н. говорна кутия – ларинкс; инфектирана е лигавицата с гласните струни, поради което гласът се променя или може временно да се изгуби. При фарингит възпалението засяга задната стена на гърлото (гълтача, фаринкса). По-често инфекцията обхваща повече зони от устната кухина и носоглътката; възможно е едновременно да са възпалени ларинксът и фаринксът (ladyzone.bg).

Хомеопатия

Хомеопатията категорично помага при фарингит. Има препарати, които се препоръчват при остри и хронични състояния; такива, които действат оздравяващо при паралелно възпаление на фаринкса и сливиците Най-ефективните хомеопатични средства са атропин сулфат, хепар, калиев бихромат, силиций, меркурий (puls.bg). Комплексният хомеопатичен продукт за болно гърло – ангина и други, е тонзилотрен.

Билки и бабини рецепти

Билките за чай, отвари за пиене, гаргара и инхалации са риган, мащерка, лайка, градински чай (pharmacy-bg.com). Помага приемът на чесън под всякаква форма, компрес на гърлото с извара и терапия с шведска горчивка.

Рецепта за отвара от борови връхчета при фарингит: 50 г борови връхчета – от аптеката – се заливат с 800 мл вода и се варят на тих огън, докато половината вода се изпари. Оставя се да изстине до стайна температура и се прибавя течен чист мед, така че пропорцията с отварата да е 1:1.

Прецежда се и се съхранява в хладилник. Всеки ден от медено-боровата отвара се взема една кафена чашка, като се гълта лъжичка по лъжичка през целия ден. След прием на отварата 10-15 минути не се яде и пие нищо (indigota.com).

Лечение с джинджифил

Отварата от джинджифил е лековита при всеки вид болки в гърлото, включително фарингит. Ето как се приготвя: на чаена чаша вода се сипва чаена лъжичка сух джинджифил. Вари се 10 минути на тих огън и се оставя да изстине. Прецежда се и 5-6 пъти през деня с отварата се прави гаргара. За всеки ден се приготвя прясна отвара (domashenjurnal.bg).

Лимон при фарингит

При фарингит помага следната смес за гаргара: три капки лимоново етерично масло се накапват върху лъжичка сода бикарбонат, след което сместа се разтваря в чаша топла вода и се прави гаргара, докато свърши течността (pharmacy-bg.com).

Класически цяр при всяка болка в гърлото е комбинацията от мед и лимон. При фарингит действа добре следната практика: един хубаво измит лимон се нарязва на шайби и всяка от тях се маже с мед. Дъвче се максимално продължително време и масата се поглъща. След това 30 минути не се яде и пие нищо. След два часа тази терапия може да се повтори и т.н.

Полезен е също приемът на 2-3 чаени лъжички лимонов сок три пъти дневно, или намазване на гърлото с тампон, потопен в лимонов сок. Билков чай с лимон и мед също облекчава (zdrawe.eu).

Първоначално публикувано на:10.02.2015 @ 16:32

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ca

Калциев глюконат при кашлица. На ампули. Сироп

Що е калциев глюконат, какви лечебни ефекти има. Как да го вземаме при различни заболявания. …

2 Мнения

  1. Много полезна и изчерпателна статия

  2. Дмитрий

    “Хомеопатията категорично помага при фарингит.”
    Повече няма да чета този сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *