доксициклин
С доксициклин могат да се лекуват много възпалителни заболявания

Доксициклин + Стада: можем ли да го вземем без лекар за зъб и др.? Цена, приложение

Приложение на антибиотика доксициклин. При акне. За зъб. При хламидия. При бронхит. При гъбички. При гонорея (трипер) и сифилис. При гастрит и язва. След аборт. Каква работа върши доксициклин стада? А актавис? На ампули или на таблетки? Доксициклин и алкохол. И мляко. Странични ефекти. При бременност. Отравяне.

Доксициклин е антибиотик от групата на тетрациклините. Ефективен е при голям брой патогенни микроорганизми. Въздейства при инфекции, като блокира протеиновия синтез в микробната клетка и по този начин провокира гибелта на патогените.

Това е лекарствен продукт с доста разпространено приложение (puls.bg). Използва се при инфекции на дихателните пътища – от тонзилит до пневмония и бронхопневмония, отит и синузит.

Подходящ е при възпаления на жлъчните пътища, урогенитални и чревни инфекции, на кожата и меки тъкани, коремни възпаления, възпаления на кръвоносни съдове, офталмологични инфекции, както и при специфични заболявания като холера, антракс, чума, лептоспироза, Лаймска болест и сифилис.

При акне

Прилагането на доксициклин за лечение на акне съответства на профила на медикамента – една от посоките на лекарственото въздействие засяга кожни инфекции и възпалителни процеси в кожата и подкожните тъкани. Този тип приложение е идентичен с терапията при импетиго, фурункулоза, инфекциозен целулит и възпалени рани след травми и операции (puls.bg).

Тъй като при акне става дума за възпалителен процес, логично може да се очаква овладяване на локалните кожни проблеми. Такива са и отзивите на потребители (framar.bg). Всеки конкретен случай обаче трябва да се обсъжда с дерматолог, а терапията да е комплексна – възможни консултации с ендокринолог, спазване на диета и прилагане на локални лекарствени продукти с външно действие.

За зъб

Доксициклин е често прилаган антибиотик при възпаления в устната кухина, причинени от болен зъб (с оток) или пародонтоза. Тук е в сила уговорката, че антибиотикът доксициклин овладява възпалението, но в повечето случаи не ликвидира окончателно причината и е възможно няколко дни след приема възпалението да рецидивира (olx.bg.forum).

Ако имате оток и страшно ви боли зъб, консултирайте се с дентист какъв антибиотик да си вземете (доксициклин, оспамокс). След като отокът спадне, седнете на зъболекарския стол и изтърпете манипулациите, които единствено ще ви решат проблема. Може да се наложи да пиете доксициклин и след това, ако зъболекарската интервенция е била сериозна и има опасност от инфекция.

При хламидия

доксициклин
При някои инфекции доксициклин се гълта колективно

Този тип болестотворен микроорганизъм е много упорит и инфекциите, които причинява, създават главоболия задълго. Счита се, че причинените от хламидии заболявания са най-разпространените в световен мащаб. Заразяването става чрез полов контакт.

Хламидиите са патогени с двойствена природа: вирусно-бактериална, и без антибиотик спасение от тях няма. Предпочитана е терапията с азитромицин или доксициклин (znam.bg).

Терапевтичната доза доксициклин е 2х100 мг дневно в продължение на минимум 7 дни. След това се прави контролно изследване и ако е необходимо – лечението продължава.

“Демир

При лечение на хламидиоза е важно да се установи дали няма и друго съпътстващо заболяване, например гонорея, за да се назначи по-точно лечение (zdrave.bg).

При бронхит

Неприятният и опасен бронхит представлява възпаление на бронхите – тръбичките,по които въздухът достига до белодробната тъкан или алвеолите (pharmacy-bg.com). Дали е уместно използването на антибиотици, в частност на доксициклин, при бронхит?

Доксициклин е уместно решение, ако причинителят на бронхита е бактериален патоген – Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Streptococcus, Haemophilus influenzaе. В повечето случаи обаче заразата е вирусна, когато става дума за остър бронхит.

Лекуващият трябва да е сигурен в характера на бронхита, преди да препоръча доксициклин. Прилагането на антибиотик във всички случаи е по-скоро превантивно, за да се избегнат последиците от действието на вирусната инфекция.

При гъбички

доксициклин
С доксициклин могат да се лекуват много възпалителни заболявания

Това е доста сложен момент от приложението на доксициклин, тъй като немалко терапевти го препоръчват при гъбични инфекции (вагинална кандидоза). В същото време този антибиотик може да провокира усилването на този съществуващи инфекции или появата им, ако лечението е за друг патоген.

Така че при необходимост от лечение на проблеми с гъбички решенията са индивидуални и е наложителна лекарска позиция (actavis.bg).

При гонорея (трипер) и сифилис

Терапията с доксициклин при първичен и вторичен сифилис е обичайно решение – в случай, че имат проявена пеницилинова алергия (framar.bg). Медикаментът се прилага и при лечението на гонорея, т.е. трипер – особено ако е паралелно проявен с хламидиоза.

Стандартното лечение при трипер е 2 х 100 мг дневно от 7 до 10 дни по преценка на лекуващия. При сифилис се препоръчват 3 х 100 мг в продължение на 15 дни, като дневната доза се разпределя на три приема през равни интервали или се взема наведнъж.

Дайте мнение и Вие тук!

При гастрит и язва

доксициклин за зъб
Самолечението с доксициклин крие рискове

Доксициклин е един от антибиотиците, включван в комплексна терапия при гастрит и язва. Задачата на антибиотика при това лечение е да блокира въздействието на хелиобактер пилори, микроорганизмът, виновен за болестните състояния (antibiotic.ru).

Традиционното лечение е включвало до неотдавна едноседмично лечение с един антибиотик в съчетание с други продукти, включително инхибитор на протонната помпа (омепразол).

Сега се практикува сложна комбинация от два или три антибиотика, които се въвеждат алтернативно под контрол паралелно със специфични медикаменти за тези стомашни заболявания.

След аборт

Стандартна практика е за избягване на инфекции при аборт да се направят две венозни вливания на антибиотик – едно преди манипулацията и второ, 6-8 часа след нея (koog-vma.com). Тъй като рискът от възникване на възпалителен процес е реален, обикновено се препоръчва и следоперативен прием на антибиотик в продължение на 6-7 дни.

Широкоспектърният доксициклин е подходящ както с възможността да въздейства върху голям брой патогени, така и заради приемливата си цена.

Каква работа върши доксициклин стада? А доксициклин актавис?

Двата продукта имат идентична активна съставка и на практика могат да вършат една и съща работа. Различен е производителят – вариантът актавис е български, а стада – немски. Със сигурност има разлика и в цените. Негативните странични ефекти, които могат да се проявят, също си приличат; те не зависят от цената (framar.bg).

На ампули или на таблетки?

Ясно е, че приемът на таблетки или капсули ще даде ефект по-бавно, но това е стандартната форма за домашно лечение. Въвеждането на течна форма венозно е за болнично лечение (framar.bg). Съществува и лиофилизиран продукт, от който се приготвя течна форма за въвеждане чрез система при болнично лечение.

Доксициклин и алкохол

доксициклин стада
Дихателните инфекции често се нуждаят от доксициклин

Алкохолът може да намали лечебния ефект от доксициклин. Както и при други антибиотици – тази комбинация е противопоказна (framar.bg). Става дума още и за натоварването на черния дроб, който понася двойна токсична тежест от медикамента и от алкохола.

Доксициклин и мляко

Листовката за пациента от Актавис съветва при стомашен дискомфорт антибиотикът да се приема с храна или с МЛЯКО (framar.bg). При доксициклин стада изрично се предупреждава приемът ДА НЕ Е С МЛЯКО и млечни продукти.

При уверенията, че става дума за аналогични медикаменти от различна марка, това е странно! Да приемем ли, че листовката на Актавист е сбъркана? Всъщност доксициклинът като тетрациклинов продукт съдържа компоненти, които се свързват с калциевите йони и образуват в стомаха неразтворими съединения. За да се избегне това, млякото и всички млечни продукти, кайсиите и други храни, които съдържат калций, НЕ ТРЯБВА да се приемат едновременно с доксициклин. Може, но с пауза от два часа (eruditabg.com).

Странични ефекти

Страничните ефекти от лечение с доксициклин са свързани с алергични реакции – затруднения в дишането, срив на кръвното налягане, кожни обриви, отклонения в кръвните показатели, болки в ставите и мускулни болки, главоболие, отоци, смущения в сърдечната дейност, зрителни и слухови смущения, стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, болки в корема, колити, вагинит, чернодробни смущения и проблеми с панкреаса (framar.bg).

При бременност

Доксициклин актавис не се препоръчва по време на бременност или кърмене (framar.bg)
Счита се, че съставките му могат да въздействат отрицателно върху зъбното и костното развитие. За продукта на Стада са посочени същите опасности, като е отбелязано, че краткосрочно приложение е допустимо при животоспасяващи ситуации.

Отравяне с доксициклин

Справка в медицинските сайтове сочи, че при монолечение с доксициклин няма описани случаи на отравяния. Важно обаче е предупреждението при лечение над 21 дни да се следи за кръвните показатели, като се контролират с предимство функциите на черния дроб и бъбреците.

В същото време при някои комбинации и паралелен прием с други лекарства се усилват токсичните ефекти на лечението. Такъв е случаят при комбинирането с имунопресори, прилагани при пациенти с трансплантации (puls.bg).

Медиите описват по разказ на хомеопата д-р Атанас Михайлов случай, при който 43-годишна жена умира от гъбична токсикоза след приема на две капсули доксициклин (e-vestnik.bg).

Първоначално публикувано на:09.02.2015 @ 18:31

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Zub4

При гранулом на зъб – кои са правилните терапии

Гранулом и болка – защо ни се случва това (причини и симптоми). Какви изследвания се …

8 Мнения

  1. Божидар

    Ако му е изтекъл срока става ли за употреба ? Крият ли се някакви рискове ?

    • Лекар.БГ

      Абсолютно! Ако имате късмет, доксициклин просто няма да ви подейства при изтекъл срок!

  2. Йордан Златанов

    Този антибиотик подходящ ли е за лечение на възпалени сливици? Ако да, как и колко време да се прилага? Ако ли не, към какво друго лекарство да се насоча?

  3. Здравейте, колко време след 10-дневен прием трябва да се направи повторния преглед?

  4. Възможно ли е доксициклин да забави цикъла?

  5. ATANAS DOBREV

    Докдицилина помага ли на ТЕВМАТОИДЕН
    АРТРИТ.? ? ?

  6. благодарение на този антибиотик преди 4 години развих бъбречна недостатъчност с тубулоинтерстициален нефрит пих го 2седмици .днес се подувам ,губя постепенно диурезата си ,не получих никакаво лечение по време на острия период .бъбрека не се възстанови ,състоянието ми се влошава,въпрос на време е да стигна до хемодиализа .нарушението на бъбречната функция става бавно ,мъчително и сигурно.имам нарушение на метаболизма на пикочната киселина ,с този дефект се започна ,с времето се появяват и други нарушения.МНОГО ВНМАВАЙТЕ С ТОЗИ АНТИБИОТИК ВЪПРЕКИ ЧЕ СЕ ИЗПИСВА ОТ ЛЕКАР МНОГО Е ТОКСИЧЕН !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *