диклак или диклофенак?
Диклак овладява болката и възпалителния процес

Диклак или Диклофенак на таблетки (хапчета)? Плюсове и минуси на гел, ампули и др.

Кога действа това лекарство. Диклак гел. Диклофенак. На таблетки. На ампули (инжекции). Мнения в коментарите по-долу.

Още в текста: При болки в гърба: шипове, остеопороза и др. При ревматоиден артрит. При остеохондроза. При болки в кръста: ишиас, дискова херния, лумбаго и др. При прищипан нерв. При бременни и след раждане. При болки в краката и коленете. При болки в ставите: остеоартроза и др.

Диклак е един от вариантите ни за спасение от болката, ако имаме проблеми с ревматични стави. Върши работа при обездвижване от болка: “замръзнало” рамо, тенис-лакът, при подагра, след операции и травми. Блокира възпалителните процеси.

Обикновено това лекарство се споменава като вариант на диклофенак (препарат с аналогично действие, но с друго търговско име). Сравнението ще направим по-долу в текста.

Специалното при диклак е, че най-популярна негова форма е двуслойната таблетка: има бързо действащ компонент и съставка, която е с удължено освобождаване и поддържа обезболяващия и противовъзпалителен ефект в по-голям отрязък от време.

Диклак е от лекарствата, които наистина въздействат успешно, но не могат да се приемат продължително време поради страничните си ефекти върху стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система и черния дроб (medicine.bg).

Диклак гел

Диклак гел е нестероидно противовъзпалително средство за външно приложение (framar.bg). Прилага се външно – локално, като определено количество от гела се втрива внимателно в проблемната зона. Облекчава болката и възпалението при ревматични стави и сухожилия, ставни артрози от дегенеративен характер, болестни процеси на гръбначния стълб, последици от травми.

Приложението е ограничено за потребители с алергии към някоя от съставките, астматици; не може да се използва върху лигавици и върху кожа с открити наранявания.
Втриването на диклак гел става ръчно или при физиотерапевтични процедури (йонофореза). Приложението му не бива да е по-продължително от една седмица.

На таблетки

диклак
С диклак болките в гърба се търпят

Таблетките диклак се препоръчват при описаните здравословни проблеми, но са подходящи още при болезнен цикъл и инфекции на носа, ухото и гърлото (apteka-optima.com). Те действително са ефикасни, но няколко потребителски групи не бива да ги използват поради опасност от обостряне на сериозни хронични заболявания.

Не са подходащи за бременни в последния триместър, деца и юноши, потребители с минали кръвоизливи в стомашно-чревния тракт, с чернодробни и бъбречни заболявания, с болести на сърдечно-съдовата система. Не бива да се приемат от хора с отоци или обезводнени.

На ампули (инжекции)

Демир бозан за безсъние

Тази форма на диклак се прилага мускулно или интравенозно (след разреждане). Към нея се пристъпва, ако са налице остри състояния – ревматични кризи, пристъпи на подагра, жлъчни колики, силни болки при мигрена, следоперативни болки. Инжекционната форма е за предпочитане и при раздразнен стомах.

Венозните вливания обикновено се практикуват в болнични условия (framar.bg).

диклак
Диклак овладява болката и възпалителния процес

Прилагането на таблетната и инжекционната форма на диклак трябва да се прави с повишено внимание и да се контролира здравето на пациента, тъй като е налице повишен риск от сърдечни кризи и инсулти.

При болки в гърба: шипове, остеопороза и др.

Пациентските форуми еднозначно определят диклак като отлично средство за овладяване на проблема с болки в гърба – изразява се и съжаление, че действието на таблетката продължава само 24 часа (medicine.bg).

Болките в гърба заслужават специално внимание: рано или късно всеки ги има, особено ако трябва да прекарва часове в една и съща позиция – прав или седнал. Ако болките в гърба не изчезват след почивка и ако продължат повече от месец, вероятно става дума за възпалителен процес и промени в костната тъкан.

Много често се говори за шипове – костни израстъци по гръбначния стълб, които влошават подвижността и ни обричат на дискомфорт и болка. Причина за болките в гърба може да е и остеопороза: за това трябва да си помислим, ако те станат хронични и се усилват от физически натоварвания (framar.bg).

Обикновено диклак помага в такива случаи симптоматично – овладява болката и потиска възможния възпалителен процес, но няма способността да постигне излекуване. Известно време след терапията с диклак болките се появяват отново.

При ревматоиден артрит

диклак
Износеният ставен хрущял не може да се възстанови с диклак

Една от редовните употреби на диклак е при ревматични ставни болки (ревматоиден артрит). Известно е, че пълно излекуване на това заболяване не може да бъде постигнато, а само да се облекчават симптомите и да се забавя прогресирането му.

Диклак е едно от възможните решения при остри състояния – болки в ставите и прилежащи сухожилия (revmatoiden-artrit.info). Все пак не бива да се забравя, че препоръката при прилагането му е да се приема в минималната въздействаща доза за възможно най-кратък срок.

При остеохондроза

За остеохондрозата се говори като за група дегенеративни заболявания на хрущялната и костната тъкан; непълноценното кръвоснабдяване се сочи като една от главните причини за проявата им.

Изразява се в болки в различни зони на гръбначния стълб, най-често поясната и шийната. Неправилното формиране на костна тъкан и дефицитите в развитието на хрущялната са причина за системни болки, присъщи в повечето случаи на подрастващи и млади хора. Ако проблемът остеохондроза се хване в начален стадий, може да се постигне излекуване чрез специфични медикаменти, витамини и лечебна диета.

Насочването на вниманието към нормалното формиране на костна тъкан, изграждане и израстване на скелета е в състояние да определи добра перспектива, но не и да промени вече деформирани компоненти на скелета. Тъй като остеохондрозата е придружена с болкови симптоми и поддържане на възможни възпалителни огнища, приложението на диклак за овладяването на остри състояния е целесъобразно.

Може да се използва гел-формата и/или продукти за вътрешен прием (blitz.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

При болки в кръста: ишиас, дискова херния, лумбаго и др.

Обезболяващият ефект на диклак се проявява при най-разпространените болки в кръста. При ишиас страдаме от възпаление на седалищния нерв; това е лечим проблем, който в остра фаза понася въздействие от нестероидни противовъзпалителни средства.

Диклак е една от възможностите, като подходящ вариант се сочат гел и/или прием на таблетки с изменено освобождаване. Така може да се постигне бързия ефект на обезболяването с по-продължителния и траен на потискане на възпалителния процес (framar.bg).

При дискова херния се касае за излив на материята от вътрешността на междупрешленните дискове. Това дразни и притиска най-близките нерви, боли адски (puls.bg). Ако при дискова херния се прилага диклак, трябва да е ясно, че става дума за облекчаване на болките, но не и за излекуване.

Консервативната терапия препоръчва също покой – почивка на твърдо легло, прием на витамини от В-групата, балнеолечение, физиотерапия, лазерна терапия. Понякога единствено решение е операцията.

За лумбаго е прието да се говори най-общо като за мускулно или ставно разтежение в зоната на кръста. Тази обща диагноза може да остане и единствена, ако болките се овладеят за кратко време – най-често чрез добрите, познати нестероидни противовъзпалителни средства. Диклак е едно от тях, но по-предпочитан в този случай е парацетамолът.

Ако лумбалните болки са по-продължителни или заплахата от ново “сецване” се усеща като постоянна, очевидно е необходимо по-щателно изследване и уточняване на конкретния вид лумбална болка. Много често при продължително боледуване се оказва, че става дума за увреждане на междупрешленни дискове.

При прищипан нерв

диклак
Диклак действа на две стъпки: има бързо действаща съставка и компонент, който се разгражда постепенно

Артрит, дискова херния или шипове могат да причинят крайно неприятното състояние прищипан нерв.

Това е внезапно появяваща се остра болка, най-често свързана с гръбнака в различни зони – тя е толкова силна, че може да обездвижи ръка или крак, да не ти позволява да си извиеш главата и изобщо да страдаш и при най-малкото движение.

Ясно е, че цялостното решение е в освобождаването на прищипания (притиснат, блокиран) нерв. Понякога това става чрез мануална терапия, друг път е необходимо и по-продължително лечение с включване на нестероидни противовъзпалителни.

От продукти като диклак олеква, особено ако се комбинира гел+таблетка със забавено освобождаване (ezine.bg).

Прищипан нерв на кръста. Билки и лекарства за възпален нерв на врата, гърба

При бременни и след раждане

Ако по време на лечението с диклак се установи, че лекувана жена е бременна, веднага трябва да се направи консултация с лекар. Този продукт може да се прилага през първия и втория триместър на бременността само по лекарска преценка и под наблюдение. През третия триместър бременните не трябва да използват диклак поради риск от усложнения за майката и детето по време на раждането.

Компоненти от разпада на диклак могат да преминат у новороденото чрез майчиното мляко, поради което кърмачките не могат да приемат диклак (puls.bg).

При болки в краката и коленете

Те могат да се овладеят с диклак, особено ако са причинени от ревматоиден артрит или дегеративни ставни заболявания. Болките в ставите, особено колянни, могат да са свързани с износване на хрущялната тъкан; диклак временно облекчава положението, но единствен сигурен начин за възстановяване на подвижността в колянната и тазобедрената става е оперативното й замяна с изкуствена (framar.bg).

При болки в ставите: остеоартроза и др.

Болките в колянната и тазобедрената става поради износен хрущял са само част от страданията, които причинява остеоартрозата. На практика от този проблем може да бъде засегната всяка става, включително периферните – малките стави от пръстите на ръцете, на глезена, раменни и пр. Най-доброто лечение, разбира се, е профилактиката.

Но при вече напреднала остеоартроза лечебната диета, балнеопроцедурите, дори лечението с Шуслерови соли не могат да обърнат нещата назад. Диклак се прилага дотолкова, че да съдейства за овладяването на кризисни ситуации – намалява болката и спира възпалителния процес, възстановява подвижността (puls.bg). Също го ползват и при остеопороза.

Диклак или Диклофенак?

По същество диклофенак е активното вещество, съдържащо се и в лекарството Диклак, и в лекарството Диклофенак. Основната разлика между Диклак и Диклофенак е техният производител. Първото лекарство е от германски произход, произвежда се от фармацевтичната компания Salutas Pharma GmbH. Има го и на Sandoz, Швейцария. Притежател на позволението за употреба е Hexal AG.  Диклофенак е на PharmaSwiss d.o.o. от Чехия и Словакия. Тяхната цена също се различава: Diklak гел струва около 7-10-11 лева., Диклофенак, в зависимост от производителя, варира от 2-3 до 11-12 лева. Не могат да се поръчат онлайн. Диклофенака го има и от български производител – ЧайкаФарма, но може да се намери и вносен, който е по-скъп.

Диклофенак и Дуо – хапчето, което убива болката

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Rew

Ревматоиден артрит: всичко важно за болестта ТУК!

Ревматоиден артрит – симптоми и причини. Кои медикаменти вършат работа при това заболяване. Ревматоиден артрит …

5 Мнения

  1. Величка Кръстева

    Кога се вземат тези хапчета диклак сутрин- преди или след ядене?

    • Лекар.БГ

      Приемът става само веднъж през деня, точно преди ядене, не много преди и не след ядене, като трябва да го приемете заедно с колкото се може повече вода. 100 милиграма са напълно достатъчни, максимум 150, но не повече. Хапчетата не се стриват, не се чупят, а се гълтат цели. Диклак има съставка, която се задейства на секундата, така че трябва да бъдете прецизни в приема! Без значение е дали ще го пиете сутрин или по друго време, ако спазите изброените изисквания.

  2. Здравейте аз съм на 20години и последните три дни много ми.болят ръцете след физическо напрягане -като.носене на.бутилка вода и подобни. Първият ден изпитвах силна болка при определени движения която постепенно утихва, но се чудех дали диклак ще ми помогне

  3. DanielA Stefanovs

    Здравейте майка ми има прищипан нерв и взима диклак сутрин и вечер общо около 200 и няколко грама на ден но се притеснява да не си увреди черния дроб.колко време може такс да взима товс лекарство

  4. Съжалявам, че трябва да позиционирам мнението си на лаик редом с това на Лекар.БГ. Но искам да кажа от опит на всички ,на които се налага да вземат Диклак, че нито той, нито Финалгон и др. п. ще ви помогнат да се отървете от болките. Тия лекарства са създадени да ги облекчат, но и при мен, и от други съм чувала, че това не се случва. Просто вие трябва да започнете лечението на болките си в съвсем друга посока. Прищипаните нерви трябва да се освободят, като снижите стреса – преди всичко тук ви е нужен магнезий/ама естествен, с храна + масажи с магнезиево олио/. След това трябва да се опитате да възстановите смачканите си прешлени и износения хрущял. Това трябва да стане с много упоритост и пак с естествените елементи желатин и сяра. Прочетете в Интернет в кои храни има най-много желатин/пилешки крака/ и в кои – сяра и яжте тези храни месеци наред като основни. Ето ви ги естествените хранителни добавки, които клетките на тялото ви отвеждат точно там, където това тяло има проблеми. А синтетичните добавки се пресрещат от имунната ви защита, която не ги допуска в тялото, защото ги разпознава като чужди, спира ги, натрупва ги не там, където имате проблеми и току виж с това натрупване сте си докарали нов проблем: алергии, например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *