Диабет. Топ 20+ билки, лекарства и храни за лечението му. Тип 1 и тип 2

Билки, лекарства, търсене на лек. Как да познаем диабет тип 2 и тип 1. Хранене и диета. Лечение. Видове диабет, включително захарен, безвкусен и гестационен.

Съдържание на статията: ♣ Симптоми. ♣ Обичайните лекарства. ♣ Метформин.

♣ Инсулинова резистентност ♣ Диабексин  ♣ Сиофор. ♣ Канела при диабет. ♣ Използване на мед в диетата. ♣ На стевия. ♣ На индрише. ♣ На прополис. ♣ На чимен. ♣ На алфа липоева киселина. ♣ Алкохол и диабет. ♣ Кленов сироп. ♣ Плодове. ♣ Фурми. ♣ Нахут. ♣ Киноа. ♣ Елда. ♣ Куркума. ♣ Кардамон. ♣ Лук. ♣ Ленено семе. ♣ Червено цвекло. ♣ Грейпфрут. ♣ Киви при диабет. ♣ Булгур. ♣ Тученица. ♣ Земна ябълка (Гулия). ♣ Коприва. ♣ Шийтаке. ♣ Глухарче. ♣ Женшен. ♣ Зелен чай.

По-долу в този подробен материал ще разгледаме една по една билките, които помагат при диабет, лекарствата, които се дават за целта и храните, намаляващи кръвната захар. Но нека преди това да започнем с малко разяснителни думи и после ще минем към конкретните рецепти.

Диабет, както е известно, е нелечимо заболяване, една от заплахите за човешкото здраве в глобален план.

Най-общо казано, т.н. захарна болест е свързана с инсулинов дефицит. При диабет от първи тип организмът не е в състояние да го произведе; това означава, че глюкозата не може да се усвои от клетките и да се трансформира в енергия – започва натрупване в кръвта, развива се хипергликемия.

При диабет от втори тип се наблюдава инсулинова резистентност, т.е. произведеният инсулин не е в състояние да проведе описаната трансформация. По-специален случай е гестационният диабет, който може да се развие по време на бременност и след раждането нещата да се нормализират.

Ясно е, че при диабет от първи тип лечението опира до постоянно набавяне на инсулин – съществуват различни продукти от този тип, някои от които са бързо действащи, има и т.н. междинно действащи.

Терапията при диабет от втори тип може да насърчава производството на инсулин от задстомашната жлеза (манинил и други лекарства от групата на сулфонамидите); може да понижава директно стойностите на кръвната захар (глимегама).

По-подробно ТУК: За симптомите и лечението на диабет тип 2!

Прилагат се специфични медикаменти, като инхибиторите на алфа глюкозидаза – те намаляват резорбцията на глюкоза от чревните лигавици, като по този начин редуцират риска от преминаването на захари във високи стойности в кръвта.

Диабексин

Много популярно напоследък е средството диабексин. Това е тинктура от различни целеви билки като стръкчетата от глухарчето, специални бобови шушулки (лечебни), изсушени листа от иначе разпространената черна боровинка и листата на копривата. От това се прави спиртно (етанолово)-воден извлек, като спиртът е около 68 процента от цялата комбинация. 3 милилитра или 60 капки от този спиртен извлек се капват в 50 милилитра вода и това се пие три пъти в деня. Много е актуално и върши чудесна работа.

Метформин

Метформин е подходящ в онези случаи на диабет, когато панкреасът все още произвежда инсулин, но в недостатъчно количество. Този лекарствен продукт не стимулира секрецията на панкреаса, а потиска усвояването на глюкоза в червата, както и производството й от чернодробните клетки.

Лекарството се препоръчва при наднормено тегло, тъй като съдейства за редуцирането му – потискането на апетита е един от страничните ефекти от приема на метформин. Още ТУК: По-подробно за метформин!

Сиофор

Сиофор е подходящо лекарствено средство при диабет от втори тип. Действието му се изразява в понижаване стойностите на кръвната захар. Считан е за продукт, който е подходящ за въвеждане след като диетата и намаляването на наднорменото тегло не са били достатъчни за овладяването на болестта.

Канела при диабет

Приемът на медикаменти за овладяване симптомите на диабет не може да се прави самодейно: необходима е лекарска преценка и избор на индивидуалната терапия, която е най-добра за конкретния случай. Все пак някои храни, билки и подправки са в състояние да повлияят положително и канелата е един от тези полезни продукти.

Как се отразява приемът на канела в случаи с диабет? Не бива да имаме илюзии, че само с канела могат да се решат проблемите при диабет от първи тип: тя не замества действието на инсулина. В състояние е обаче да се отрази положително на инсулиновата резистентност и по този начин да облекчи симптоматиката при диабет от втори тип.

Това също не изключва необходимостта от провеждане на медикаментозна терапия; могат да се съчетаят медикаменти и канела. Сред ценителите на този тип лечение е известно, че най-добър ефект при лечението с канела има цейлонската.

Тя е с най-ниско съдържание на кумарин, а кумаринът във високи дози въздейства негативно на черния дроб. Още една уговорка за успеха на канелата: той е налице, ако застрашеният от диабет човек или пациент в преддиабетна фаза наблегне на физическата активност и диетата.

Най-добре действа канелата в профилактични програми. Свойството на канелата да понижава кръвната захар е доказано, но с него не бива да се прекалява. Ако се приемат терапевтични дози на таблетки, пациентите с диабет трябва да следят стойностите на кръвната си захар, особено ако приемат и медикаменти със същото действие.

ВАЖНО! Подробности ТУК: За стойностите на кръвна захар, изследванията и какво се прави след тях!

Опасността от хипогликемия в подобни случаи е реална. Продуктите с канела за терапевтични цели имат указания за прием; не бива да се надвишават максималните количества поради риск от негативно въздействие върху черния дроб.

Използване на мед в диетата

диабет

Проблемът при диабет е в понижените или липсващи функции на панкреаса

Мненията за меда в диетата на болен от диабет са противоречиви: от одобрение до пълно отрицание. Ако става дума за доказано чист пчелен мед, той според немалко специалисти не бива да се отрича.

Доказано – медът има по-нисък гликемичен индекс от рафинираната захар; освен това в него се съчетават глюкоза и фруктоза, които се усвояват от организма с различна скорост, т.е. умерената консумация на мед не причинява шоково постъпление на захари в преработващите системи на тялото.

Медът-менте обаче може да създаде проблеми, ако в него са добавени нишесте, захарна тръстика, глюкоза и малц. От всички подсладители, включително специално произведените за болни от диабет, медът все пак си остава с най-малко негативни странични ефекти.

Разбира се – с дозата трябва да се внимава! Някои специалисти определят допустимата дневна доза мед при диабет на две чаени лъжички – при условие, че не се консумират никакви други сладости.

Количеството може да изглежда нищожно, но заедно със сладкото в тялото ще влязат всички полезни компоненти на меда, важни за укрепването на имунната система и подобряването на енергийния баланс.

На стевия

Това е всъщност най-добрият подсладител за един човек с диабет: необикновената билка стевия създава до 300 пъти по-силно усещане за сладост, от което има нужда всеки жив човек. В същото време за усвояването на компонентите й не е необходим инсулин, тя е с нулев гликемичен индекс. Внася в организма аминокиселини, микроелементи, витамини, антиоксиданти, пектин и фибри (revita.bg).

На индрише

Индришето често е споменавано като цяр срещу висока кръвна захар и хипертония. Народните лечители обаче не пропускат да съветват – индришето да е само част от терапията. Важно е да се спазва диета и да има достатъчно физическа активност. Ето и една рецепта за отвара от индрише, която облекчава симптомите при диабет от втори тип и върши работа като профилактично средство (zdravnitza.com):

Шест пресни листа индрише се варят на тих огън в 600 мл вода, докато остане наполовина. Течността се прецежда и се разделя на три равни части, които се изпиват половин час преди хранене.

Ето и една популярна рецепта с мед и индрише, за която се счита, че е на Петър Димков: 400 г чист пчелен мед се объркват с 20 счукани пресни листа от индрише и 20 обелени бадемови ядки. От сместа се взема една супена лъжица сутрин на гладно; това се прави три месеца всеки ден.

На прополис

Прополисът доказано понижава стойностите на кръвната захар при т.н. старчески диабет, т.е. диабет от втори тип при възрастни (framar.bg). Може да се прилага по рецептата на професор Христо Мермерски – парченце прополис колкото грахово зърно се гълта сутрин на гладно и веднага след това се изпива чаша топло прясно мляко.

С тази рецепта се нормализира и микрофлората в дебелото черво. При диабет прополис може да се приема и под формата на таблетки или капсули – посъветвайте се с лекаря си за тази възможност!

На чимен

Чимен или сминдух е популярна подправка, която у нас е позната най-вече като съставка на шарената сол. Като подправка в топли и студени ястия и като суровина за лечебни запарки и чайове се използват свежи или сушени листа от сминдух/чимен, и семена –счукани или смлени на прах.

Понижаването на кръвната захар е едно от свойствата на чимена. При диабет може да се приема запарка от една кафена лъжичка счукани семена от чимен и чаша вряла вода. След 3 часа прецеждаме и пием на бавни глътки (mandja.com).

На алфа липоева киселина

диабет

Менюто при диабет набляга на зеленчуци и плодове

Алфа липоевата киселина се синтезира в човешкото тяло, но може да се приеме и чрез храната – има я в спанака и телешкото месо (fitnesinstructor.com). Установено е, че при диабет е налице дефицит на алфа липоева киселина в организма.

Приемът й в по-големи дози – под формата на таблетки – подобрява функциите на панкреаса и отделянето на инсулин, и потиска високите нива на кръвната захар.

Алфа липоевата киселина в съчетание с физическа активност и диетично хранене може да сведе почти до нула симптомите на диабет от втори тип, да предотврати развитието на болестта при преддиабетни състояния и чувствително да подобри здравето на хора с диабет от първи тип.

Алкохол и диабет

Да се говори за пълна забрана на алкохола при диабет е някак жестоко. Всъщност алкохолът се изключва само при остри състояния, обикновено когато опасният “захарен” индекс в кръвта е над 7. Правило е да не се пие на гладно, т.е. човекът с диабет да похапва, докато пийва (antidiabet.com).

Не бива да се спират медикаментите и инсулинът. И, разбира се, не бива да се прекалява: безопасната доза е не повече от 50 мл концентрат, не по-често от два пъти седмично.

Кленов сироп

Кленовият сироп е един от новите здравословни продукти, препоръчвани включително за диабетици и като предпазващи от диабет. Твърди се, че компонентите му насърчават продукцията на инсулин и гарантират нормални стойности на кръвната захар (nanocom-bg.com).

Храна за диабетици.

Плодове. Фурми

При диабет винаги е имало препоръки да се набавят сладките “единици” в храненето от плодове и зеленчуци, а не от готови и преработени десерти. Плодовете са важни не само защото чрез тях се поема плодовата захар, но и много фибри – а те забавят усвояването на глюкозата и създават условия за по-лесен контрол върху стойностите на кръвната захар.

Погрешно се смята, че при диабет трябва да се избягват сладките плодове и да се набляга на киселите. По-актуална е теорията, според която всеки ден трябва да се изяждат до 400 г плодове, разпределени на два-три приема (24chasa.bg). На един прием може да се изяде плод не по-голям от юмрука на потребителя, или дребни плодове, колкото събира шепата му.

Фурмите са сред плодовете, които българският диабетик вижда само в изсушен вид. По принцип със сушените плодове трябва да внимават и хората без диабет, тъй като концентрацията на захари в продукта е доста висока. Фурмите не са забранени, но при диабет не бива да се приемат повече от 2-3 на ден (blitz.bg).

Нека да не забравяме, че освен захарите тези екзотични плодове съдържат богат набор от микроелементи и витамини.

Нахут. Киноа. Елда

Нахутът е една от бобовите култури, които съдействат за смъкването на кръвната захар и за добрия й контрол (zdravnitza.com). Освен в специалната диета, народната медицина препоръчва нахут и като лечебно средство – нахутът се накисва за 24 часа и се изяждат три пъти дневно по 15-16 зърна на гладно. Тази процедура се изпълнява два пъти месечно.

Сравнително новата за нас зърнена култура киноа горещо се препоръчва в храненето при диабет от втори тип. Тя внася в организма голямо количество фибри, а това забавя усвояването на захарите и предотвратява проявата на глюкозен пик в кръвта (zdrave.bg).

Елда или гречка е отличен продукт за хранене при диабет заради високото си съдържание на “бавни” въглехидрати. Продължителното разграждане на компонентите позволява се да се усвояват пълноценно и без резки скокове в стойностите на кръвната захар. Освен че задоволява енергийни потребности на организма, елдата вкарва в тялото завидно високо съдържание на микроелементи, витамини и фибри.

Куркума. Кардамон
диабет

Червеното цвекло помага при диабет

Екзотичните подправки куркума и кардамон не само ароматизират и овкусяват ястия, но и упражняват лечебно въздействие.

Приемът на куркума в лечебни дози при експерименти на азиатски учени доказано предотвратява развитието на диабет при потребители в преддиабетно състояние или с необичайно високи показатели на кръвната захар.

При диабет от втори тип се забавя чувствително прогресирането на болестта (agronovinite.com). Ефектът се дължи на компонента куркумин.

Подправката кардамон е често използвана като лекарствен компонент в източната медицина. Използва се при профилактика срещу диабет по следния начин: супена лъжица кардамон на прах се вари 15 минути в литър вода. От тази отвара се пие 200 мл дневно, на глътки. Стимулира секрецията на вътрешните органи, включително отделянето на инсулин от панкреаса.

Направете си антидиабетна профилактика с чай от канела и кардамон! Може да се открие на филтър-пакетчета в търговската мрежа.

Лук при диабет

Диетата при диабет включва лук под всякаква форма – много и всеки ден. Лукът редуцира стойностите на кръвната захар и същевременно оптимизира действието на приеманите антидиабетни препарати (framar.bg). Понижаването на кръвната захар става чрез съдържащия се в лука компонент алкил-пропил-дисулфид, който насърчава работата на панкреаса.

Ленено семе и червено цвекло

Лененото семе или брашно редуцира леко стойностите на кръвната захар и съдейства за стопяването на наднормените килограми. По тази причина то се счита за подходящ продукт в диетите за здравословно хранене при диабет (zajenata.bg).

диабет

Храненето е от особено значение при диабет

Червеното цвекло е особено полезно за диабетици заради високото съдържание на цинк – той удължава действието на инсулина. Някои специалисти предупреждават за възможни проблеми при консумация на червено цвекло от диабетици, тъй като то е с висока захарност.

Правилото е да се внимава в количеството: да се набляга на целия кореноплод, а не на сока от него, където всички компоненти, включително захарите, са в по-висока концентрация (blitz.bg).

Грейпфрут и киви при диабет

Грейпфрутът е много интересен фактор за лечението на диабет. Важна роля в тази посока играе антиоксидантът нарингенин. Нарингенинът придава специфичния горчив вкус на грейпфрута, като в същото време подобрява чувствителността на организма към инсулина и регулирането на кръвната захар може да става успешно с по-малки количества.

Освен това нарингенинът стимулира черния дроб да изгаря мазнините, вместо да ги складира, като по този начин предотвратява характерното при диабет трупане на килограми.

С киви можем да забавим усвояването на въглехидратите, което е условие за стабилни стойности на кръвната захар. Това действие се дължи на плодовите фибри (health.bg).

Булгур. Други билки и храни

Булгурът, препоръчван в кулинарията като една от алтернативите на ориза, всъщност представлява обработени с пара и натрошени пшенични зърна. Консумацията му е еквивалент на храненето с пълнозърнест хляб, препоръчван при диабет.

Високото съдържание на фибри, минерали, антиоксиданти и витамини го прави добро решение за диети при диабет, които трябва да забавят усвояването на въглехидратите и да поставят под контрол стойностите на кръвната захар (zdravedae.com).

Храненето наистина е от особено значение при преддиабетни състояния и диабет. Ако опасността може да се размине – да го направим с меню от плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб и бобови храни. Да избягваме мазните храни и алкохола, да забравим за сладкишите. Сред билките, подходящи за лечение на диабет, са глухарчето, жълтият кантарион, коприва, зелен чай и женшен (narodnirecepti.blogspot.com).

Тученица

Непретенциозният бурен тученица, който се среща под път и над път, всъщност е изключително полезно лечебно растение (monitor.bg). Изследователи от САЩ доказаха, че листата на растението съдържат седем пъти повече витамин С от цитрусите, и омега-3 мастни киселини със сходни характеристики на рибеното масло. Освен това тученицата е богата на микроелементи, фибри и аминокиселини. Не е без значение фактът, че растението е вкусно в прясно състояние и чудесно върви в салати.

Известният фитотерапевт д-р Атанас Михайлов коментира, че тученицата чисти кръвоносните съдове от плаки като с топла вода и сапун. Все още не е ясен механизмът, по който билката успява да регулира кръвната захар – това е важно както за предотвратяването на диабета, така и за лечението му. С право тученицата може да бъде включвана в лечебното хранене при диабет, а и в програми за здравословно хранене.

Земна ябълка (Гулия)

Този позабравен кореноплод напоследък отново става популярен. Българската традиция го цени, в миналото е бил сред храните с витамини за есенно-зимния сезон. Клубените на земната ябълка могат да презимуват в земята – не измръзват, и да бъдат извадени свежи през пролетта, когато потребността от богатото им витаминно съдържание е особено голяма.

Много важен факт, наред с всички достойнства на гулията, е високото съдържание в грудките на инулин. Това е природен полизахарид, който по същество е 95% фруктоза. Именно инулинът насърчава растежа на полезни бактерии в чревната микрофлора, неутрализира високите стойности на холестерол и триглицериди, съдейства за правилно усвояване на калция и предотвратява остеопороза, има антираково действие. Лесно е да се досети човек защо хората с диабет трябва живо да се интересуват от земните ябълки.

При усвояването си инулинът се разгражда до фруктоза, което не повлиява драстично нивата на кръвната захар – ето защо тази храна се препоръчва при хора с диабет от първи тип. Редовното похапване на земна ябълка – сурова, варена или печена, позволява корекция към намаляване на приемания инсулин, укрепва общото здраве (hera.bg).

Коприва

Едно от полезните действия на копривата е да намалява кръвната захар (zdravnitza.com). Популярна е рецептата с кисело мляко, към което се прибавят семена и връхчета от коприва – леко стрити. Две супени лъжици от този копривен продукт са достатъчни за една кофичка кисело мляко при захарен диабет. Копривеното мляко се изяжда на три пъти след хранене.

Шийтаке

Екзотичните азиатски гъби шийтаке също са полезен вариант за хранене при диабет. Този вид дървесна гъба съдържа висок процент полизахариди, аминокиселини, витамини – сред които и витамин D. Включена в менюто като хранителен продукт или под формата на добавка, успешно регулира кръвната захар и намалява инсулиновата зависимост. Неутрализира и високите стойности на лошия холестерол (framar.bg).

Глухарче

Един от вариантите за билково лечение на диабет е салатата от младо глухарче. Редовното похапване на пресни стебла и листа, средно десетина на ден – приготвени точно като пролетна салата, вкарва стойностите на кръвната захар и холестерола в норма. Полезно решение за хората с диабет от втори тип и преддиабетни състояния (лечениенадиабет.blogspot.com).

Друг вариант за лечение на диабет с глухарче залага на чайовете – само от глухарче или билкова смес. Ето две популярни рецепти за чай от глухарче при диабет:

  • Две супени лъжици листа и корени глухарче се варят 5 минути в половин литър вода; прецежда се отварата и се пие от нея по 100 г преди хранене;
  • Смесват се по 50 г корени от глухарче и листа от мента, по 150 г стебла жаблек, сухи бобови шушулки и листа от черна боровинка. От сместа се гребват две супени лъжици и се пускат в 600 мл вряща вода. След три минути съдът се отдръпва и престоява 20 минути. Прецежда се; пие се 6 пъти дневно по 80 мл, 15 минути преди и 30 минути след хранене (bilka.info).

Женшен

Женшенът е известно, утвърдено средство за въздействие върху стойностите на кръвната захар при диабет. Научно доказано е, че хора с диабет от втори тип нормализират състоянието си, ако приемат от 100 до 200 мг дневно от този продукт (puls.bg). Вълшебният корен съдържа гликозиди – това е основната биологично активна компонента на растението. Особено важен сред гликозидите е т.н. жинзенин, който стимулира синтеза на гликоген и понижава захарната концентрация в кръвта.

Зелен чай

Редовното пиене на зелен чай поддържа чувствителността на клетките към инсулина, което пък щади панкреаса и позволява по-лесно да се контролира кръвната захар (pharmacy-bg.com). Полифенолите в зеления чай забавят усвояването на глюкозата от хранителните продукти, което позволява на организма да балансира продукцията на инсулин и стойностите на кръвната захар. Бавното усвояване на захарите е условието да се предпазим от рязък скок на кръвната захар след хранене (arsmedica.bg). Способността на зеления чай да реализира това забавяне всъщност предпазва от развитието на диабет от първи тип. Ако болестта вече се е проявила, зеленият чай предпазва от усложнения на болестта и съдейства за поддържане на здравето.

Жълт и червен кантарион

Друга билка за контрол върху кръвната захар е червеният кантарион. За лечение се използва цъфтящият стрък, отрязан на дължина 15-20 см от върха. Доказано е, че запарката от червен кантарион стимулира функциите на панкреаса и поддържането на необходимото количество инсулин (zdravnitza.com). Запарката от червен кантарион се приготвя така: една чаена лъжичка суха билка се залива с 200 мл вряла вода и се оставя да изстине. Прецежда се и се изпива на три равни части, половин час преди хранене. Може да се използва и готова тинктура от червен кантарион – достатъчни са 20 капки в 100 мл вода 20 минути преди хранене. Това се прави три пъти на ден.

Жълтият кантарион е по-популярен като билка за лечение на инфекции и възпаления, като растение с антидепресивно действие. Но същевременно с жълт кантарион може да се контролира и кръвната захар. Ето една рецепта за настойка с билки за диабетици: в един литър домашна ракия се накисва китка сух жълт кантарион, 12 зърна карамфил, два цели стръка глухарче с корените, два стръка коприва. Настойката престоява 10 дни, след което се прецежда и прибира в хладилника в стъклена бутилка. От нея се пие по една супена лъжица сутрин на гладно (indigota.com).

Цикория

Народната медицина цени билката синя жлъчка или цикория за няколко типа болести, сред които и захарният диабет. Използват се отвари от корени и стебла. Най-разпространената рецепта за приготвянето на лечебна отвара е следната: супена лъжица сух корен наситнен се залива с половин литър студена вода. Оставя се да заври и след 10 минути се отдръпва от огъня. Прецежда се още топло и се пие четири пъти на ден по 120 мл, преди хранене.

Червена боровинка

Червената боровинка навява асоциации с лечението на цистит; този уникален плод обаче е в състояние да играе ключова роля и в битката с опасния диабет. Редовният прием на продукти с червена боровинка или на самия плод зарежда организма с флавоноиди и антиоксиданти. Биоактивните компоненти на червената боровинка балансират производството на инсулин и предпазват от развитието на диабет от втори тип (revita.bg).

Маслини и ракия

Народната медицина също е обърната към лечението на опасния диабет. Някои рецепти будят съмнения, но не изглеждат опасни и си струва човек да опита. Например – как да регулираме кръвната си захар с помощта на ракия и маслини.

* Вземат се килограм маслини с костилки, насипват се в буркан и се заливат с един литър ракия. Бурканът се поставя в непрозрачен плик и се държи в хладилник 10 дни. След това всяка сутрин се изяждат на гладно по 3-4 маслини; костилките също се поглъщат и се гълта по малко ракия (desant.net).

Кисело мляко и сода бикарбонат

Оказва се, че стойностите на кръвната захар могат да се регулират и с помощта на простичкото съчетание от кисело мляко и сода бикарбонат. Една чаена лъжичка сода се “гаси” в 250 г кисело мляко и сместа се изяжда сутрин на гладно. Това се прави всяка сутрин в продължение на един месец. Практикували твърдят, че този режим наистина нормализира кръвната захар (zdrave.ws).

Чесън

Има доста спорове в науката дали чесънът може да смъква стойностите на кръвната захар – или не. Огласявани са междувременно резултатите от експериментални изследвания в Саудитска Арабия, където е проучвано въздействието на чесън, джинджифил и куркума върху фактори, свързани с хипертонията, диабета и оксидативния стрес. Опитите с плъхове в продължение на четири седмици доказват, че чесънът в най-висока степен намалява риска от метаболитен синдром и в частност диабет (biopogled.com).

Дафинов лист

Етеричните масла от дафиновия лист правят тази популярна подправка добър вариант за профилактика на захарния диабет. Секретът е в запарката от дафинови листа: десетина от тях се заливат с 200 мл вряла вода и се оставят да се запарват цяла нощ. На сутринта запарката се прецежда и се изпива в рамките на деня, разделена на три приема: всяка част се приема преди хранене. Тази рецепта се изпълнява в 6 поредни дни и кръвната захар се нормализира (framar.bg).

Репей

Екстракти от корен на репей регулират метаболизма и забавят усвояването на въглехидратите – това позволява здравословно балансиране с инсулиновите нива, предотвратяване на глюкозен пик в кръвта след хранене. Доказано е, че инулинът, който се съдържа в репеевия корен, играе ролята на този регулатор и намалява риска от диабет и свързаните с него усложнения (diabetal.com).

Черна боровинка

Глухарче, репей, бобови шушулки: билки и продукти, които понижават кръвната захар и регулират чувствителността на клетките към инсулин, могат добре да се комбинират с листа от черна боровинка. Уникалният плод със силен антиоксидантен ефект допринася доста осезаемо за намаляването на риска от диабет. Ето една лесна за изпълнение рецепта:

* Смесваме 30 г корени от глухарче и по 35 г листа от черна боровинка и коприва. От тази смес претегляме 20 г, заливаме в емайлиран съд с 400 мл студена вода, похлупваме и варим на водна баня на слаб огън 15 минути. Сетне оставяме да се охлажда 40 минути и прецеждаме; доливаме студена вода до 400 мл – така, че да се възстанови първоначалният обем. От тази отвара се пие по половин чаша 3-4 пъти на ден (diabetbg.wordpress.com).

Шуслерови соли

Комбинацията от Шуслерови соли №№ 4 и 6 е сочена като ефективен вариант за нормализиране на кръвната захар (afya-pharmacy.bg). №4 – калиум хлоратум, се взема по 5 таблетки сутрин, а №6 – калиум сулфурикум, също по пет таблетки, но вечер. Тези Шуслерови соли неутрализират възпаленията на клетъчните мембрани – една от причините за нарушения в усвояването на глюкозата. На практика в организма има глюкоза, но тя не е в състояние да проникне в клетките – те изпитват енергиен глад и това кара системата да произвежда още и още инсулин. Счита се, че чрез подходяща комбинация от Шуслерови соли може да се подобри кондицията на клетъчните мембрани и да се балансира усвояването на захари и продукцията на инсулин (bolenzdrav.com).

Жаблек

Лековитото растение жаблек служи отлично при лечението на диабет в начален стадий – лека форма. Може да се използва и едновременно с вече започналата инсулинова терапия. Помага чаят от жаблек, който съдейства за контрол върху кръвната захар при диабет.

Чай от жаблек се приготвя така: една супена лъжица ситно натрошена суха билка – цялото стебло с цветовете, се залива с 250 мл вряла вода и се запарва до пълното изстиване. Запарката се прецежда и се изпива в рамките на деня, разделена на три равни части. Приема се 30 минути преди хранене (framar.bg).

Сминдух

Това растение има приятен аромат и е познато повече като подправка в традиционната българска кухня. Добре е да познаваме и лечебните му качества – то е една от билките, с които си помагаме при диабет. Листата и семената на растението имат уникално полезни съставки, които са подкрепа за организма при някои сериозни заболявания. Сминдухът съдържа особената аминокиселина 4HO-Ile, която може да въздейства върху секрецията на инсулин – в случаи на хипогликемия го увеличава. Сминдухът оптимизира чувствителността на организма към инсулин и предпазва от бърза проява на диабетни усложнения (puls.bg).

Срещу диабет помагат и фибрите в семената от сминдух. Важна роля играе компонентът галактоманан, който забавя усвояването на захарите и позволява на организма да регулира оптимално секрецията на инсулин.

Статията продължава със ♣ Симптоми на диабет. ♣ Някои видове диабет: ♣ Захарен. ♣ Гестационен. ♣ Старчески. ♣ Инсипиден. ♣ Безвкусен. ♣ Скрит (латентен). ♣ Инсулинозависим.

Още топ материали, свързани с темата:
Диабет. Топ 20+ билки, лекарства и храни за лечението му. Тип 1 и тип 2
4.13 (82.5%) 16 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Диабет. Топ 20+ билки, лекарства и храни за лечението му. Тип 1 и тип 2

    • Благодарим ви, магазин Билка! Ще се радваме, ако ни посъветвате как да дообогатим материала за диабет, за да стане той още по-полезен и изчерпателен!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *