заболявания на черния дроб
Много хора научават къде е техният черен дроб, когато вече нещата са отишли напред.

Хепатит А – и в XXI век. Всичко за болестта

Какво е хепатит А, контакт с болен. Симптоми. Обичайното лечение. Изследване. Тест. Ваксина (за и против). Диета. Как се предава (заразяване). Кои други видове хепатит знаем. Сравнение с тях: Вирусен, автоимунен, алкохолен, стеатозен и реактивен. Бременност и хепатит.

Хепатит А е остро инфекциозно заболяване. Наричан е още „болест на мръсните ръце”. Той се причинява от хепатитния вирус HAV. Голям е около 27 nm. Има седем генотипа, които са от един серотип. Наричат го още инфекциозен хепатит. Това е инфекция на паренхима на черния дроб от този вирус.

пожълтяване на очите при хепатит
Един от забележимите симптоми на хепатит е пожълтяването на очите.

По народному му казват жълтеница, защото от болестта пожълтяват кожата и бялото на очите. Това е едно от най- разпространените инфекциозни заболявания в света. Могат да възникнат епидемии при замърсени водни източници или хранителни продукти. Най-засегнати са децата. При този хепатит болният се излекува напълно. Леталните случаи са под 0.4 %. Не преминава в хроничен.

Думата хепатит идва от латински. Сам по себе си хепатитът представлява възпаление на черния дроб. То започва интензивно да разрушава и унищожава неговите клетки. Черен дроб на гръцки е хепар, от там идва и наименованието на хепатита.

Симптоми на хепатит А.

Болестта започва неочаквано. Отначало прилича на грип. Имате 38 градуса температура, треска, главоболие, чувствате се разнебитени, появяват се хрема и кашлица. След това загубвате апетит, гади Ви се, може дори да повръщате, да имате диария. Появява се тежест в дясното подребрие, която преминава в болка. Езикът Ви е обложен, коремът и черният Ви дроб са увеличени.

В ¾ от случаите се появява характерното пожълтяване на бялото на очите и кожата. Урината става кафява, изпражненията белезникави. Жълтеницата се развива в продължение на седмица. После всичко изчезва. Боли Ви само дясното подребрие. При типичното протичане болестта преминава през три периода – преджълтеничен, жълтеничен и възстановителен. Най-опасен за околните е преджълтеничния. Тогава се отделят най-много вируси чрез урината и фекалиите.

Обичайното лечение на хепатит А.

хепатит А хепареген
При хепатит А в болниците често дават хепареген.

Хепатит А се лекува в болница. Не се самолекувайте! Болестта е тежка. Възможни са усложнения.. Спазването на диета е задължително. При леките клинични форми се препоръчва 40-50 мл 10% глюкоза или левулоза през устата заедно с витамин С два пъти дневно по 100 мг.

При среднотежките форми на болестта се препоръчва 5-10 дни венозно вливане на 10% разтвор на гликоза или лувулоза – 250-500 мл заедно с 200 или 500 мг витамин С и витамин Б. Срещу повръщане се дават прокинетици. При тези болни се провежда лечение с Carsil /силимарин/ – 3Х2 таблетки дневно или Heparegen – 3Х2 таблетки от 100 мг или 4 таблетки в денонощие, както и Essentiale Forte – 3Х2 или 2Х2 капсули дневно.

При тежките форми на болестта се включват и лекарства за лечение и преодоляване на настъпващата чернодробна недостатъчност.

Болният трябва да прекарва повечето време в легнало положение, тъй като това спомага за кръвооросяването на черния дроб.

Препоръчва се лечение и със сокове, отвари, настройки и билкови смеси: блатен аир, кисел трън, жълт смил, червена боровинка, калуна, лечебен росопас, врабчови чревца, жълт кантарион, градински невен, сребролист очиболец, овчарска торбичка, вратига, бял трън, лечебна лайка, зайча сянка и бял равнец като се внимава за противопоказанията им.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

При леките и среднотежките форми след 5-6 месеца настъпва оздравяване. Трудоспособността се възстановява след 3-6 месеца напълно. При тежките форми – лечението е трудно и продължително. Има тенденция за хронифициране. Трудоспособността дълго време остава ограничена.

Изследване за хепатит А.

Изследванията за хепатит А се правят в клинична лаборатория. Изследването се поема от здравната каса. Взема се кръв от вената.

Чрез специален тест се проследяват стойностите на чернодробните ензими AST и ALT и ако са повишени в необходимите норми е налице заболяването.

Изследва се и урината – билирубин и уробилиноген и ако са повишени в необходимите норми има наличие на хепатит.

Често има кампании за безплатни изследвания за хепатит в поликлиниките.

Прави се и преглед на черния дроб от лекар и преглед с ехограф.

Тест за хепатит А. Два вида.

Има два вида тест за изследване на хепатит А:

  • За откриване на антитела от клас имуноглобулин М. Чрез него се установява, че има наличие на хепатит. Две седмици след заразата те могат да бъде открити. Изчезват 3-12 месеца след оздравяването.
  • За откриване на антитела от клас имуноглобулин G. Чрез него се установява дали е преболедуван хепатит. Те могат да бъдат регистрирани 8-12 седмици след първоначалната инфекция и са доживотни.

Взема се кръв от вената.

Тест за хепатит А се прави:

  • При проблеми с нарушена функция на черния дроб, за да се види дали има хепатит или е чернодробно заболяване
  • При хора, които са попаднали в рисковата група
  • При поставена ваксина, за да се види дали е успешна
  • При определяне на донори

Антихепатитна ваксина (за и против).

хепатит А ваксина хаврикс
Антихепатитната ваксина “Хаврикс”

Има ваксина за хепатит А. Тя се поставя чрез инжекция в рамото на възрастни и в бедрото при малки деца. Слагат се две дози. Втората се слага 6 месеца след първата. Тя помага на организма да си изгради антитела. Започва да действа 1 месец след първото поставяне. Хаврикс 1440 е ваксина за възрастни. Хаврикс 720 е – за деца от 1 до 15 години. Ваксината не се поема от здравната каса.

Не е от задължителните ваксини. Има ваксина – Twinrix – която е срещу хепатит А и хепатит Б. Смята се, че ваксината предпазва възрастен човек до 15-20 години, макар че напоследък специалистите твърдят, че са само 5, и деца до 14-20 години. Препоръчва се да се ваксинират деца до 1 година, пътуващи в страни с ниска хигиенна култура, хомосексуални, наркомани, с хронични чернодробни заболявания, работещи в лаборатирии и отделения с болни от хепатит А.

Не се ваксинират прекаралите хепатит А, с алергична реакция към някоя от съставките й, които в момента са болни. Ваксината има странични ефекти – болки в ръката или крака, главоболие, загуба на апетит, умора.

Има две мнения за ваксината на хепатит А. „За” – смятат, че ваксината не може да причини хепатит А, че е необходима, за да предпази човек от тази коварна болест, че страничните й ефекти са приемливи. „Против” – смятат, че ваксината може да увреди имунната система, че тя може да внесе други вируси в организма, тъй като се прави от биологичен материал и целенасочено й се добавят формалдехид, живак и алуминий, а и напоследък се говори, че трае само 5 години.

Диета при хепатит А.

Храната трябва да е щадяща за черния дроб. Да е лесноусвоима. Да е течна и богата на витамините А и С. Да не дразни храносмилателната система. Да няма груба целулоза. И в същото време да е вкусна на болния. През първите 3-4 дена са разрешени леко затоплени компоти, сокове, мед, печени плодове, шипкова отвара, обезмаслено кисело мляко със захар.

След това се препоръчват много плодове и зеленчуци, сладка, конфитюри, мармалади, макарони без яйца, бисквити, бял хляб, каша от ориз или грис, пюрета, обезмаслено мляко, 200-300 г диетична извара. Трябва да се съблюдават до 40 г, 300-400 г въглехидрати и до 25 г мазнини дневно. Когато урината и изпражненията добият нормален цвят белтъчините се увеличават до 80 г, мазнините до 50 г – само растителни.

Може да се консумира обезмаслено прясно сирене, нетлъсто варено телешко, говеждо, агнешко, пилешко месо и бяла прясна риба. Забранено са: пържените и панираните храни, консервираните меса и риби, хайверите, супите и сосовете с бульон, мас, лой, туршиите, лютите подправки, яйчния жълтък, бобовите храни, празът, чесънът, лукът, зелето, алкохолът, шоколадовите изделия, ядките, кафето, свинското месо.

Храната трябва да се приема на 5-6 порции в малки количества. Препоръчва се да се пие затоплена хисарска или горнобанска минерална вода. Да се ограничи солта.

хепатит а заразяване
Заразяването с хепатит А може да стане по много начини

Как се предава хепатит А (заразяване).

Наричат хепатит А „болест на мръсните ръце”, защото се заразяваме с този вирус, ако не спазваме нужната хигиена. Фекалиите на болния носят вируса и чрез мухите, лошата канализация, водата и т.н. се разнасят навсякъде. Всички докосваме предмети, по които има от тези вируси, но малцина ги „завеждат” в устата си и от там в стомашно-чревния канал. Инкубационния период е голям – от 2 до 4 седмици. Тогава болният може да ни зарази най-бързо и лесно.

Мийте си ръцете преди хранене или след ходене в тоалетна със вода и сапун. Мийте плодовете и зеленчуците, които консумирате, внимавайте каква вода и от къде пиете, защото заразата може да става и по хранителен или воден път.
Ползвайте спринцовки за еднократна употреба.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако има в дома ви болен от хепатит А направете дезинфекция около него и след като влезе в болница.

Лицата, които са имали контакт с болен трябва задължително да ходят един път седмично на медицински преглед в продължение на 35 дни от деня, в който болния е бил приет в лечебно заведение.

Лица, които са преболедували, не трябва да стават кръводарители.

Кои други видове хепатит знаем.

Хепатитите биват: остри хепатити и хронични хепатити.

Острите хепатити представляват остро паренхимно заболяване на самия черен дроб, което е отключено от различни етиологични фактори. Те се подразделят на:

А/ ОСТРИ ИНФЕКЦИОЗНИ ХЕПАТИТИ, които биват:

  • вирусни хепатити: които биват А, Б, С и D
  • бактериални хепатити,
  • паразитни хепатити

Б/ ОСТЪР АЛКОХОЛЕН ХЕПАТИТ е остро токсично възпалително-некротично увреждане на паренхима на органа черен дроб, подпалено от приемането на значително количество концентриран алкохол.

В/ОСТРИ ТОКСИЧНИ ХЕПАТИТИ, които са остри паренхимни увреждания, възпалителни и некротични, на чернодробния паренхим, предизвикано от лекарствени средства или други отровни субстанции селскостопански, химически вещества, гъбно отравяне и др. Вижте подробности за токсичния хепатит в този материал!

Хроничният хепатит също така е в основата си едно заболяване на черния дроб, състоящо се във възпаление. При него се забелязва изразена в различна степен инфилтрация, която се нарича “кръглоклетъчна”, дистрофични изменения, често до некроза, без да се променя специфичната органна архитектура на черния дроб. Тези морфологични промени се проявява в лабораторно-биохимичните, имунологичните и други показатели. Има три основни форми на хроничен хепатит: хроничен персистиращ хепатит, хроничен активен хепатит и хроничен лабуларен хепатит. Обикновено, ако черният дроб остане възпален повече от половин година, се получава хроничен хепатит.

Сравнение с тях: Вирусен хепатит, Автоимунен хепатит, Алкохолен хепатит, Стеатозен хепатит, Реактивен хепатит и цироза като възможно усложнение.

цироза вирусен хепатит
Цирозата може да се появи като усложнение на вирусния хепатит.

Вирусен хепатит – е остро заразно заболяване засягащо черния дроб с жълтенични и безжълтенични форми. При него могат да възникнат усложнения – чернодробна цироза и следхепатитен първичен рак на черния дроб. Инкубационният му период е дълъг – 90 дни, но може да достигне до 170!

Любопитна “подробност” намерихме, ровейки се в руските сайтове за проблемите, свързани с черния дроб. Там се казва, че цирозата се проявява по ноктите на човека. Ако бялата им част стане по-голяма и покрие площта почти на целия нокът, значи сериозно трябва да се притесните и да отидете на преглед. Също така ако имате близък или познат, който пие много, разгледайте му ръцете. Руснаците са много напред с материала, що се отнася до пиенето и произтичащите от това проблеми.

Автоимунен хепатит.

При автоимунния хепатит самата имунна система осъществява атака срещу нашите собствени чернодробни клетки. До това могат да доведат инфекции – например прекаран хепатит А или Б, рубеола, контаминация (заразяване) с коварния вирус на Епщайн-Бар, предозиране с лекарства, HIV, генетични дефекти.

Три вида е – тип 1, тип 2 и тип 3. Симптомите му са: умора, болки в ставите или мускулите, загуба на тегло, безапетитие, жълтеница или тъмна урина, неразположение в дясното подребрие, където се усеща черният дроб. За да установи се изследват чернодробните ензими, наличието на типичните автоантитела. Прави се биопсия на черния дроб и образна диагностика. Лекува се с кортикостероиди, имуносупресанти и хепатопронектори.

Алкохолен хепатит – е заболяване на черния дроб вследствие на голяма доза еднократно приет алкохол – препиване или системно злоупотребяване с алкохол. Симптомите са раздразнителност, отпадналост, безапетитие, гадене, често повръщане, забележителна загуба на тегло и познатата на всеки след препиване тежест или болка под най-долното дясно ребро.

Алкохолният хепатит е два вида: остър – при еднократно приет алкохол и хроничен – при системно злоупотребяване с алкохол. Често по-късно се появява и жълтеница. Открива се чрез изследване на кръвта от вената – АСАТ, АЛАТ, ГГТ и чернодробна биопсия.

Лечението му започва със спиране на алкохола и диета.

Стеатозен хепатит е заболяване с мастна дистрофия на чернодробните клетки. При това заболяване тези клетки във всички отдели на дяловете се запълват с мастни капки, които се отлагат там вместо гликогена.

Получава се вследствие на прекаляване с алкохол, непълноценно хранене с недостатъчно съдържание на белтъчини и витамини, употреба на консерви, мазна и богата на подправки храна, преяждане, високи дози и продължителни срокове на прилагане на токсични и лекарствени вещества. Симптомите му са – болки в дясното подребрие, гадене, повръщане, запек, умора, главоболие. Черният дроб е увеличен.

Как да различим хепатит А от възпаление на черния дроб.

заболявания на черния дроб
Много хора научават къде е техният черен дроб, когато вече нещата са отишли напред.

Хепатит А си е възпаление на черния дроб, предизвикано от вирус, за разлика от други възпаления, които могат да бъдат предизвикани от други фактори – алкохол, лекарства, химически вещества, други бактерии, автоимунни заболявания и т. н.

Разграничаването става по клиничната картина и редица биохимични и серологични показатели, характерни за различните заболявания на черния дроб. Чрез изследвания на венозна кръв и урина се проследяват чернодробните ензими, билирубин и уробилиногенурията и типичните антитела.

Наличието на висока серумна алкална фосфатаза например доказва медикаментозен хепатит. Анализират се и употребяваните лекарства преди болестта, големината на черния дроб и слезката, наличието на обрив, сърбеж… Може да бъде направена биопсия на черния дроб.

Бременност и хепатит А.

Притесненията при появата на хепатит А при бременност са големи. Установено е, че бременността не влияе на хепатита. По-сложна е зависимостта хепатит А – бременност. Първо, ако бременна жена е изложена на опасност от заразяване – трябва да пие имуногамаглобулин (iG).

Второ, не трябва да се допуска бременност при лечение с Rebetron, защото се появяват генетични изменения в плода. Не трябва и да се кърми. Трето бременните не трябва да пият интерфарон.

Не се препоръчва забременяване през първата година след боледуване.

Препоръчва се ваксинирането против хепатит А преди забременяване, защото при родовия акт може да стане заразяване на кърмачето с вируса.

Първоначално публикувано на:31.01.2015 @ 21:25

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

хепатит с симптоми жълтеница цироза увеличен черен дроб 02

Хепатит С: Прецизните симптоми. Лечение с интерферони, харвони и др.

Кои са достатъчните симптоми, по които ще разпознаем хепатит С? С кои нови лекарства се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *