паркинсон
Пациентите с Паркинсон никога не се възстановяват, каквито са били

Заплахата Паркинсон: защо боледуваме и има ли лечение?

Болест на Паркинсон – симптоми. Подходящо лечение. Билки. Обичайните лекарства. Изисквания на НЗОК. Диета. Лечението с кислородна вода на професор Неумивакин. Санаториум или клиника – къде? Помага ли лечение с LDN? Наследствен ли е паркинсонизмът? Упражнения – помагат ли? Действие на известния зелен чай. Друга профилактика

Болестта на Паркинсон е едно от често срещаните нервнодегенеративни заболявания. (По-долу има и две хубави видеа – на английски и руски!)

Всяка година тази диагноза получават средно 20 на всеки 100 000 души. Заболяването се разпознава външно при непрекъснатия тремор в покой, забавяне на волевите движения и напрегнатост на мускулите.

От болестта на Паркинсон страдат по-често хора от бялата раса. Първите признаци се появяват към 55-годишна възраст; страдат и двата пола, но по-често се проявява при мъже, предимно обитаващи села или малки населени райони.

Паркинсониците развиват специфична походка с малки, бързи крачки, като държат ръцете си прибрани до тялото и свити в лактите. Имат затруднения при спиране и тръгване отново, често залитат. Допълнителните симптоми засягат когнитивните способности: проявяват белези на деменция и често паралелно се развива и болестта на Алцхаймер или друго нервнодегенеративно заболяване.

Сред допълнителните симптоми могат да се споменат също констипация и проблеми при уринирането.

Подходящо лечение, лекарства. Билки

Основната цел на лечението при Паркинсонова болест е да забави прогресията на болестта. Всъщност това е много тежко заболяване, чиито симптоми могат да се контролират с помощта на медикаменти 5-6 години. През това време човекът с Паркинсон може да се грижи сам за себе си и дори да упражнява професията си.

С напредването на болестта обаче изпълнението на всички тези функции става невъзможно и болният трябва да бъде обслужван. Лекарствените препарати, които се прилагат при болест на Паркинсон, са : леводопа – за осигуряването на допамин в мозъка; допаминови антагонисти – прамипексол и ропинирол, които имитират действието на допамина в мозъка; МАО-инхибиторите селегилин и ресагилин, които пречат на бързото разграждане на допамина; антихолинергици – бензтропин, трихексифенидил, с чиято помощ се овладява треморът; амантадин, подходящ за дългосрочно приложение.

Болестта на Паркинсон е необратимо страдание и лекарствената терапия може само да въздейства върху симптомите, като в същото време провокира неприятни странични ефекти като главоболие, гадене, периодични влошавания на паметта, подкожни кръвоизливи и др.

В случаите, когато медикаментите не въздействат по очаквания начин, е възможно да се приложи т.н. дълбока мозъчна стимулация. При нея по хирургичен път в определена мозъчна зона се имплантират специални електроди, които да насърчат мозъчната дейност. Операцията има ефект, но същевременно създава и риск от инфекция или инсулт.

Според немалко учени мъчителната болест на Паркинсон е причинена от деструктивното въздействие на свободните радикали върху мозъчните клетки. Затова като превенция и в лечебни програми в ранните й стадии се препоръчват естествени антиоксиданти от рода на витамините С и Е, алфа-липоева киселина, ацетил-цистеин, коензим Q-10. Набавянето им става чрез подходяща диета или хранителни добавки.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Добър ефект има също от продуктите с гинко билоба. Ето и една рецепта за билкова запарка, която може да се приема профилактично с напредването на възрастта: по една супена лъжица сухи билки жълта иглика, жълта комунига, полски хвощ и камшик се смесват хубаво.

От сместа се вземат две супени лъжици и се заливат с 600 мл вряла вода. Съдът се похлупва и се оставя сместа да се запари и изстине. Прецежда се; от запарката се пие три пъти на ден по 100 мл, половин час преди хранене. Още за лекарствата ТУК!

Изисквания на НЗОК

Лечението на болни с Паркинсон е продължително и скъпо и е логично да се очаква подкрепа от Здравната каса. В тази посока има драматични неща, за които се говори сравнително рядко. Оказва се, че нелечимата болест може да се преодолее именно в голяма степен чрез дълбоката мозъчна стимулация.

Вграждането на импланти обаче е мъчна работа: Здравната каса плаща 3500 лв за интервенцията, но за импланта пациентът трябва да се погрижи сам. Средната му цена е 20 000 евро. В същото време има случаи, когато пациент е бил изпращан от касата за такава операция в чужбина и разходите му са били покрити изцяло – поне 60 000 евро.

За да ползва безплатни или частично заплатени медикаменти по програми на Националната здравна каса, пациентът с Паркинсон или по-скоро близките му трябва да изминат доста дълъг административен път.

Става дума за стандартни документи от рода на амбулаторни листове, документация от изследвания, протоколи със заключения и препоръки от лекарски комисии и заявления. Човекът с Паркинсон следва да бъде наблюдаван от специалист и ако се констатира, че не си пие редовно хапчетата, касата има право да му откаже удължаване на безплатното лечение.

Медикаменти по такава програма не могат да получават бременни и кърмачки, лица под 18-годишна възраст и паркинсоници, при които лечението е с тежки странични ефекти.

Диета

паркинсон
Лечението при Паркинсон има за цел да забави необратимата дегенерация

За много специалисти болестта на Паркинсон е страдание, което не може да бъде излекувано чрез специална диета или при здравословно хранене. И все пак храненето при Паркинсон трябва да спазва някои правила, чрез които няма да има допълнително натоварване на болния организъм.

Според наследството на Петър Дънов паркинсониците също следва да се съобразяват със спецификата на храненето при възрастните хора: в менюто им да преобладават млечни и зеленчукови продукти, мед, счукани ядки – орехи и кайсиеви ядки, зелени салати, магданоз и копър, пресни и сушени плодове.

Такъв тип хранене ще им помага и да преодоляват пристъпите на гадене и стомашен дискомфорт, причинени от някои лекарства.

Лечението с кислородна вода на професор Неумивакин

Около тази лечебна методика на професор Иван Неумивакин има доста спорове, мненията са от пълно одобрение до унищожителна критика. Идеята е чрез вътрешен прием на трипроцентен разтвор на водороден прекис (H2O2) да бъдат стимулирани ензимната система, кръвообращението, метаболизмът.

Дайте мнение и Вие тук!

Това лечение не може да се извършва самодейно поради опасност от изгаряне на лигавиците. Впрочем професор Неумивакин е на мнение, че болести като диабет, хипертония и паркинсонизъм не съществуват; има болестни състояния, които подлежат на излекуване и т.н. болест на Паркинсон е сред тях.

Как професор Неумивакин (лекар на руските космонавти!) се справя с болестта на Паркинсон? Според публикации в нета при това заболяване кислородната вода трябва да се прилага външно и вътрешно.

Външното приложение трябва да съдейства за овладяване на тремора. Правят се компреси или обтривания с 3-процентен разтвор, като 1-2 чаени лъжички от разтвора на кислородната вода се разреждат допълнително в 50 мл вода. За вътрешен прием 10-15 капки от разтвора се разреждат с една супена лъжица вода и във всяка ноздра се пуска по една цяла пипета капки.

Санаториум или клиника – къде?

Санаториум или клиника при Паркинсон? Характерът на заболяването е такъв, че хоспитализацията в определени моменти е наложителна. Извършват се сложни диагностични процедури, които налагат болничен престой; възможно е в една или друга фаза на заболяването да настъпят усложнения, които налагат специализирано лечение и наблюдение.

Долекуването може да продължи в домашни условия плюс амбулаторно наблюдение и контролни прегледи (doctorbg.com). Лекуващият преценява как би се отразило на човек с болест на Паркинсон санаториалното лечение – възможно е да бъде препоръчано долекуване по клинична пътека; заболяването е сред включените по тази програма на Здравното министерство. На пациенти с Паркинсон например се препоръчва Велинград.

Помага ли лечението с LDN?

LDN е абревиатура за ниски дози налтрексон, медикамент, използван при лечение на опиатна и алкохолна зависимост. В ниски дози според нова терапия оказва положителен ефект при голяма група неврологични и автоимунни заболявания, като овладява болестната симптоматика (alphamedica.eu). Все пак да не се заблуждаваме – става дума за облекчаване, не за излекуване на страданието.

Наследствена ли е болестта на Паркинсон?

паркинсон
При напреднал Паркинсон болният има нужда от пълно обслужване

Болестта на Паркинсон е сред т.н. мултифакторни страдания. Това означава, че наследствеността е само единият от възможните причинители на заболяването.

Болестта на Паркинсон се наследява по-често от бащата, отколкото от майката. При 1/3 от пациентите има случаи на заболяване във фамилията, но директното наследяване е при по-малко от 10%.

Упражнения – помагат ли?

Кинезитерапията е част от общото лечение на болен от Паркинсон.

Човекът трябва да бъде насочен към рехабилитационен център, където да усвои специални упражнения и да ги изпълнява всеки ден вкъщи. Целта им е да поддържат мускулите и силата им, да се поддържа обем на движенията, така че пациентът да е в състояние да се обслужва самостоятелно.

Гимнастиката е насочена към поддържане гъвкавостта на гръбначния стълб, движенията на крайниците, техники на дишане, упражнения за стабилност и равновесие. Понякога е необходимо да се усвояват и елементарни за здравия човек неща като преместване в леглото или ставане от леглото.

На болните от Паркинсон се препоръчват също да правят мимики, да пишат и да тренират почерка си, да лежат по корем всеки ден поне по 30 минути. Дори пеенето и свиренето с уста са някакъв вид гимнастика!

Действие на известния зелен чай. Друга профилактика

паркинсон
Пациентите с Паркинсон никога не се възстановяват, каквито са били

Полифенолите в зеления чай действат като антиоксиданти – срещу свободните радикали и деструктивното им влияние върху мозъчните неврони. Научни изследвания доказват, че продукти от зеления чай, както и най-обикновеното редовно пиене на зелен чай, могат да бъдат част от профилактиката срещу болестта на Паркинсон. Твърди се, че такива свойства има и канелата.

Добра профилактика, оказва се, са танците – това си има научно обяснение, доказано е, дори има препоръки при болен от Паркинсон цялото семейство да се заеме с танци. Естеството на танца предполага мобилизация на сложни процеси в мозъка, които поддържат замиращи с възрастта функции.

Има и препоръки към стила на живот и хранене: повече разходки, по-малко животински протеини в менюто, храни с омега-3 и продукти с фибри.

Вижте и това видео за болестта на Паркинсон на английски:

И на руски:

Първоначално публикувано на:21.01.2015 @ 17:28

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

4 Мнения

  1. lubka zheleva

    Хареса ми темата за Паркинсон,защото имам близки със заболяването.Много ме интересува наследственосттар.,признаците и лечението на болестта

  2. Илия Гарев

    От всичко написано става ясно, че Болеста на Паркинсон е неличима. Това е трагедия за семейството на болния. Не е ли време здравното министерство да открие домове за болните, където те да остават пожизнено? Лекарствата са скъпи и вместо цените им да се понижават, те се увеличават. Скоро пенсиите няма да могат да покриват разходите за лекарства и медикаменти.

    • Валентина М.

      Абсолютно сте прави за нуждата от постоянно лечение на болестта на Паркинсон от страна на здравното министерство. Но както изглежда, те само се чудят как да изкарат някой лев, а не реално да помагат на страдащите хора. Явно здравната реформа изобщо няма да я бъде и този път. По-скоро ако могат да ударят заедно с ГДБОП още някой център за лечение на деца, това ще им е активността. Иначе са много добри, веднага надушват къде има пари. Далеч сме от мисълта, че прибират всичко за себе си. Вероятно по-голямата част от парите отиват за мутрите, от които са зависими. За съжаление май точно така стоят нещата.

  3. Даринка Калъчева

    На какъв лекар трябва да отида за преглед , защото за три месеца аз паднах три пъти и имам чувството че ходилата ми са заоблени и много залитам и падам .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *