шведска горчивка
Шведска горчивка на Мария Требен. Противопоказания. За какво помага? Мнения, цена.

Чудото шведска горчивка на Мария Требен. За какво помага? Противопоказания

Какво лекува шведска горчивка? Противопоказания. Мнения за рецептата на Мария Требен. Компрес с шведска горчивка за мазане. Ползи и прием. Коя е най-добра?

Мария Требен е известно име в билколечението, а около рецептите за нейната шведска горчивка витаят слухове от няколко десетилетия.

Книгата й “Здраве от аптеката на Господ” е настолна, дори нещо като библия на много хора, споделящи принципите й. Требен (1907-1991) се ръководи в лечебната и популяризаторската си практика от максимата на известния пастор Кнайп, че за всяка болка има поникнала билка.C_shvedska-gorchivka-riviera-sol-h-500-ml-9274

Болестите на човека произтичат на първо място от отдалечаването му от природата и е нормално да се очаква изцеление, ако той се върне към началото си.

В лечебните си практики и рецепти Мария Требен работи основно с 32 лековити растения. Достъпни и на български език са рецептите й за отвари, запарки и различни видове извлек, напътствия за външно и вътрешно приложение на билките.

Шведска горчивка е легендарна композиция от билкови екстракти, чието основно предназначение е укрепването на имунната система (вижте във framar.bg). Предлагат се обаче и различни други форми за използването й.

ВАЖНО: Вижте мнения и дискусия и оставете и вие своя отзив за шведската горчивка ТУК, в нашия форум с коментари по темата! Нека заедно да бъдем полезни!

Компреси с шведска горчивка

Композицията от мира, шафран, майчин лист, камфор, корени от ангелика, куркума, корени от ревен, манна, териак венециан и стъблена решетка (mipa-bg.com) представлява т.н. малка шведска горчивка. След като се приготви в домашни условия (вижте рецептата пак там!) или се закупи от аптеката, тя е готова за дългосрочно приложение, включително компреси при ставни болки.

шведска горчивка за мазане
Коментар за действието на шведска горчивка при кръвно, сърце, стомашни заболявания и при разклатени нерви. Пишете ни и вие, като кликнете върху изображението!!

Външното приложение облекчава ревматични и посттравматични състояния; действа обезболяващо, противовъзпалително и антибактериално.

Компресите с малка шведска горчивка се правят, като навлажним с горчивката памук или плат – памучен, ленен. Мястото, където ще бъде поставен компресът, предварително се намазва с мехлем от невен или чиста свинска мас, за да не се травмира кожата.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

По този начин се процедира и ако искаме да премахнем стари белези. Компресът се държи от 2 до 4 часа и след махането му зоната трябва да се напудри. В някои случаи се появява обрив – това е знак, че при следващо поставяне компресът трябва да се махне по-рано. Обривът се успокоява с мехлем или крем с невен.

Помага ли наистина при рак?

шведска горчивка, Мария Требен
Мария Требен прави чудото шведска горчивка световен хит в билколечението

Би било самонадеяно да кажем категорично “да” или “не”. С книгите и практиките на Мария Требен са свързани истории на хора, излекувани от рак с шведска горчивка.

Коментари в популярните форуми се позовават на прословутите преписи от стар ръкопис за вълшебната сила на въпросната шведска горчивка: “…Капките лекуват и рак, стара едра шарка и брадавици, напукани ръце.

Ако някоя рана е стара и гнойна или има гранулация по нея, тогава тя се промива хубаво с бяло вино, след което отгоре се слага напоено с капките парче. Те отнемат отоци и болки, както и дивото месо, и раната започва да заздравява” (narodnirecepti.blogspot.com).

По-логично е да се приеме възможността в такива случаи за укрепване на имунната система чрез вътрешен прием на шведска горчивка. В дългосрочен план продуктът се приема по схемата 2-3 пъти дневно по една чаена лъжичка, разтворен в чаша с вода или чай, никога в мляко. Горчивият вкус, от който иде и името на билковата добавка, са дължи на включените пелин и корен от тинтява.

Още в текста: Мария Требен и нейната шведска горчивка. Компреси. Помага ли наистина при рак? Как действа при синузит? Как е при стрии? При киста на яйчника. При ендометриоза. При дискова херния. Вярно ли е, че премахва бенки? Какво друго лекува. Шведска горчивка на “Маурерс”. Шведска горчивка на “Ривиера”

Лекува ли се синузит с шведска горчивка?

Специалисти по билколечение препоръчват рецепта на Мария Требен с шведска горчивка за отпушване на синусите (narodnirecepti.blogspot.com). Зоната на синусите се намазва с плътен крем или зехтин и се поставят памуци, напръскани с шведска горчивка. Върху тях се полага парче найлон и се прави превръзка с кърпа.

В момента, когато се усети парене, компресът трябва да се махне и мястото да се измие. Този компрес отпушва проходите към синусите и събраните там секрети и гной изтичат, като по този начин започва овладяване на инфекцията, а главоболието и сълзенето на очите се прекратяват.

Как действа при стрии?

шведска горчивка
Оригиналната шведска горчивка се прави от 32 билки

Това е едно от успешните приложения на малката шведска горчивка (bilka.info). Местата със стрии се масажират сутрин и вечер с памучен тампон, напръскан с билковата композиция.

Дайте мнение и Вие тук!

Съставът съдържа компоненти, които насърчават регенеративните процеси в кожата. По същия начин споменатата шведска горчивка помага за заличаването на стари белези от травми, изгорено или белези от шарка и акне по лицето. При обрив след манипулацията трябва мястото да се намаже с крем с невен.

При киста на яйчника и ендометриоза

Твърди се от лични практики, че шведска горчивка може да лекува киста на яйчника и ендометриоза. Лечебната схема е три пъти дневно по една супена лъжица след хранене (zdravnitza.com). Става дума за малката шведска горчивка от 11 билки; лековитата течност се взема разредена всеки път в чаша чай.

Трябва да се знае все пак, че при еднакво звучаща обща диагноза всеки конкретен случай има индивидуални особености и реакциите на организма не са автоматично положителни! Паралелно с вътрешния прием се препоръчват кратки процедури с компреси или разтриване с влажен тампон на болезнените зони.

При дискова херния

шведска горчивка
Оригинална шведска горчивка от “Маурерс”…

Логично е да се очаква обезболяващ ефект при дискова херния – по същата логика, както е при ревматични болки. Повтаря се практиката за налагане на компреси, виж по-горе. За цялостно укрепване на имунната система и насърчаване регенеративните процеси в тъканите се препоръчва вътрешен прием по схема 3х1 чаени лъжички дневно след хранене, билката разтворена във вода или чай.

Вярно ли е, че премахва бенки?

Ако всички неща, които се казват и пишат за чудото шведска горчивка са верни – то защо човечеството още боледува и защо хората умират от болести?!

Твърди се, че с шведска горчивка се премахват бенки. По-добре не ги пипайте – така вероятно би ви посъветвал всеки дерматолог (framar.bg). Във форумите има разкази за такива самодейни опити, но с тези образувания опити не се правят и е най-добре да покажете вашите бенки на лекар.

Какво друго лекуваме с шведска горчивка

Болестите, които според привържениците на билковото лечение церим успешно с чудото шведска горчивка, наистина са удивително много.

Да се чуди човек как в един и същ състав това всесилно лекарство спасява от зъбобол, мазоли, епилептични гърчове, обриви, стомашни спазми и болки, запек, болен черен дроб и жлъчка, болки в матката, глисти, хепатит, хемороиди, парализи, едра шарка и още цял куп (narodnirecepti.blogspot.com).

шведска горчивка
…и пак оригинална, само че от “Ривиера”

Човекът със сериозни здравословни проблеми е готов да опита всичко, което няма да го разболее още повече.

Вероятно вълшебната шведска горчивка е точно това? Със сигурност немалко хора са имали положителни резултати, иначе как биха се съхранили интересът и тягата към чудодейните билки.

При добре съставена, балансирана билкова композиция един изпитан продукт може да съдейства за оздравяване като допълнително средство, помощник, тоник за целия организъм и за отделни системи и тъкани според характера на приложението.

Противопоказания на шведската горчивка

Шведската горчивка на Мария Требен е един от най-известните билкови продукти в България и се използва за много здравословни проблеми. Въпреки това, има някои противопоказания, които трябва да се вземат под внимание, преди да я използвате.

  • Едно от главните противопоказания е бременността и кърменето. Шведската горчивка може да предизвика проблеми за бебето, особено в началния етап на бременността.
  • Също така, хората с чувствителен стомах, хора с хронични заболявания или с алергии на някои от съставките на шведската горчивка, трябва да избягват нейното приложение.
  • Хората, които приемат лекарства, трябва да се консултират с лекар, преди да използват шведската горчивка, тъй като тя може да взаимодейства със съставките на техните лекарства.

Шведска горчивка на “Маурерс” и на “Ривиера”

При сравняване на данните за състава и приложението на шведската горчивка от двете марки човек наистина може да се чуди дълго коя да избере. Названията на билките са едни и същи – но дали и качествата им?

Двамата производители очевидно следват една и съща рецепта: “Ривиера” е австрийска, “Маурерс” унгарска. Половин литър шведска горчивка с 32 билки от Виена струва средно 20 лева, а от Будапеща – 15. Всеки избира.

Може да си я направите и сами, като си купите от билкова аптека сух набор от билките и следвате съветите за приготвянето от специална листовка. Домашен вариант на шведска горчивка ще имате след две седмици.

Лекувате ли се с шведска горчивка? Вярвате ли в лечебните й свойства? Споделете!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Най-добрите видове Кверцетин. Има ли противопоказания? Колко време се пие? Мнения и ползи. Какво е натурален Кверцетин 500. Цена и откъде?

Колко време се пие Кверцетин? Най-добри видове. Противопоказания

Най-добрите видове Кверцетин. Има ли противопоказания? Колко време се пие? Мнения и ползи. Какво е …

12 Мнения

  1. Тя наистина е чудо. Моя позната вземаше по цяла шепа лекарства (за сърце, за нерви, за кръвно, за стомах…) – купих й Шведска горчивка, и вече 10 години тя си взема само по 0,5 хапченце за Паркинсон. Сега е на 84 год.

    • Лекар.БГ

      Абсолютно полезна е билковата разкошотия шведска горчивка! Ние лично я ползваме при синузит, а от препоръки на други хора знаем, че действително помага и при стрии! Ще сме благодарни на читателите, ако споделят още приложения на това чудо, за които знаят!

  2. Как да си доставя шведска горчивка австрийско производство ?

    • Лекар.БГ

      Има австрийска шведска горчивка във Фрамар на цена от 19.38 лева, можете да си я поръчате онлайн, но ще ви добавят и цената за доставка. Иначе къде се продава на място, не знаем. Ще се радваме, ако някоя билкова аптека или дрогерия се включи и отговори на този въпрос.

  3. Някой знае ли кой е вносителят, за да си закупя директно от него.

    • Борислав Петров

      има в Червен бряг Плевенско в аптеката -500г. 17.90лв Австрйиска. 01.11.17г чао.

  4. Тези статии се пишат, за да купуваме тези продукти от аптеките. Звучи несериозно, че шведската горчивка помага при гореизброените болести. И най-вероятно коментарът ми няма да получи одобрение, нали?

    • Лекар.БГ

      Не, Мария, ние не произвеждаме и не продаваме шведска горчивка, както и каквото и да било друго. Статиите се пишат, за да дадем отговори на съществуващите читателски въпроси. А вие не купувайте горчивката от аптеките, щом не искате! Никой не ви кара да го правите. Статията е изцяло информационна, а добавката наистина помага при страшно много болести.

  5. Юлия Георгиева

    Пише че е полезна за черен дроб.В противопоказанията пък пише че не трябва да се приема от чернодробно болни хора.Е?Каква е истината всъщност?И този алкохол не съсипва ли дроба?

  6. Милка Тодорова 67 г

    През 1973 г пострадах при катастрофа и съм с ампутация на левия крак и от тогава ходя с протеза но много си натоварвам “здравия” крак и от известно време имам болки в коляното глезена и напоследък и в тазобедрената става Прочетох за Шведската горчивка че помага на много болести Обръщам се към Вас с молба да ми отговорите бих ли могла да я ползвам

    • Здравейте, аз съм кинезитерапевт. Завършила съм I курс по иглотерапия в София. Бивша спортистка съм с травми. Трябва да балансирате протезата на ампутирания крайник. Това е най-важното, за да спрете натоварването върху здравия крайник. Правете си вендузи около тазобедрените стави, на коляното с по-малки вендузи или чаши, както и на глезена. Прави се три пъти на ден, или поне сутрин и вечер. Не правете това, ако имате отоци. Подобреното кръвообращение локално около ставите ще осигури добро хранене на хрущялите и ще предпази ставите от дегенерация. Шведската горчивка предпазва ставите от възпалителни процеси. Тя почиства кръвоносните съдове и ще подпомогне процеса на храненето на ставите. Желая ви много здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *