гинекомастия
В повечето случаи точният лекарски съвет помага да се спасите от гинекомастия

Какво е гинекомастия и как се лекува

Гинекомастия – лечение с операция. Кои са най-добрите лекарства срещу това заболяване. Упражнения за намаляване на млечните жлези при мъжете.

Гинекомастия е патологично разрастване на млечните жлези при мъже.

гинекомастия
В повечето случаи точният лекарски съвет помага да се спасите от гинекомастия

То може да е псевдогинекомастия – или патологична и физиологична гинекомастия (puls.bg). Псевдогинекомастия се наблюдава при наднормено тегло или затлъстяване, когато около гърдите се натрупват мастни тъкани, но в самата жлеза няма изменения.

  1. Физиологичната гинекомастия се наблюдава при новородени момченца поради влиянието на майчини хормони. Освен това през пубертета и при възрастни мъже -при промени в хормоналните баланси и доминиране на женските хормони естрогени. Признаци на патологична гинекомастия са болката и отделянето на секрети от жлезите – те могат да са бистри, млечни или примесени с кръв.
  2. Патологичната гинекомастия се причинява от неправилно функциониране на тестисите, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и хипофизата: ендокринните нарушения причиняват траен хормонален дисбаланс. В немалко случаи за гинекомастия се говори като за последица от заболяване на черния дроб, предозиране на алкохол или медикаменти. Имат значение и някои генетични фактори. Допуска се също гинекомастия да се развие поради туморен процес.

Какво е лечението? Лечение с операция

гинекомастия
Операцията е крайна мярка при лечение на гинекомастия

За да има правилно лечение на гинекомастия, първо условие е да се постави точната диагноза и да се идентифицира причината, поради която се е стигнало до въпросното състояние. При физиологична гинекомастия първоначално се установява наблюдение за продължителен срок от време – например през пубертета това състояние може да продължи две години.

Организмът сам балансира проблемните състояния, но наблюдението може да установи някои патологични отклонения и тогава се предприема лечение.

Лечението зависи от причината за дадена гинекомастия: въздейства се върху нея медикаментозно, като очакването е обратно развитие на гърдите при успешно повлияване. Ако консервативното лечение не даде резултат, се пристъпва към пластика, т.е. към хирургично премахване на жлезата и прилежащи тъкани. Това е крайна мярка и в общи линии до нея се достига рядко.

Как протича оперативното лечение на гинекомастия?

Оперативното лечение включва премахване на млечната жлеза под пълна упойка, изчистване на натрупаната мастна тъкан, а в някои случаи – и кожна гънка (vita.bg). Разрезът е под алвеолата, където остава лек белег. Проблемната зона постепенно се прибира и става плоска.

При патологична гинекомастия е възможно свръх развитие да има само в едната или и в двете гърди; при едностранно най-често е засегната лявата гърда. При двустранно по-изразена е патологията отново вляво. Оперираният от гинектомастия остава в съответната клиника 24 часа и пет денонощия след това трябва да носи специална пристягаща превръзка. В продължение на месец се носи специално елече, а три месеца следва да се избягват напрежения и физически натоварвания, засягащи оперираното място.

Дайте мнение и Вие тук!

Кои са основните лекарства против гинекомастия?

гинекомастия
При операция от гинекомастия остава само един малък белег

Логично е да се предположи, че медикаментозното лечение на гинекомастия е фокусирано върху основната причина, която я поражда. Затова в много случаи се налагат консултации с няколко специалисти – ендокринолог, онколог, уролог, преди да се предприемат стъпки за решаването на проблема.

При всички тези случаи целта е да се постигне баланс на ензими и/или хормони и да се създадат нормални условия за функционирането на мъжкия организъм.

Ето някои от най-често прилаганите средства за консервативно лечение на гинекомастия според silabg.com:

  • Аврамово дърво: билков продукт, който потиска производството на пролактин и нарастването на млечната жлеза. Доказано ефикасно, но категоричен резултат само с тази билка трудно може да се постигне.
  • Нолвадекс – тамоксифен цитрат. Блокира естрогена и не допуска засиленото му въздействи, ефективен препарат при гинекомастия в начален стадий. Прилага се – но само под лекарски контрол – и препаратът кломифен.
  • Ликвидекс и фемара (летрозол) – нестероидни инхибитори, които също въздействат върху естрогенните нива и ги потискат. За тях има бележка, че са ефективни, но доста скъпи.

Ако в рамките на една година даден случай на гинекомастия не се повлияе от медикаментозното лечение, се преминава към оперативно.

Физически упражнения при гинекомастия:

“Демир

Появата на гинекомастия може да се предотврати или да се спасите от нея чрез здравословно хранене и физическа активност – но само ако тя е в начален стадий и не е свързана със сериозно хормонално разстройство или ензимни нарушения (silabg.com). Съветът на водещи фитнес инструктори е : аеробика и да се работи разумно върху мускулите на гърдите 2-3 пъти седмично.

Освен това – да се забравят алкохолните и газираните напитки, захарта и силно подсладените храни. Разумен избор за хранене е месо, зеленчуци и плодове, зърнените храни е добре да се ограничат.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Начини за трайно лечение на нисък хемоглобин.

Нисък хемоглобин. Лечение и бързо вдигане. За колко време се вдига с лекарства?

Начини за трайно лечение на нисък хемоглобин. Бързо вдигане с лекарства и билки. За колко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *