През колко време се пие Нурофен?
колко дни може да се пие нурофен

Нурофен – кога и как да го използваме?

При кои болки се използва нурофен? Нурофен за деца и за бебета. Разновидностите стопколд, форте и експрес. Кога нурофен е опасен? Случаи на алергична реакция при употреба

За нурофен си спомняме в първите минути, когато имаме температура, боли ни глава и очевидно сме пипнали настинка или грип.

Този медикамент е своеобразен “близнак” на ибупрофена. Принадлежи към нестероидните противовъзпалителни лекарства; с негова помощ можем да се справим с болка, оток и температура. Предназначен е за краткотрайно приложение и се препоръчва прием на минималната ефективна доза.

Макар че може да се купи без рецепта, лечението с него е добре да се консултира с лекар.

При кои болки се използва нурофен?

Най-често нурофен търсим при настинки и грип с висока температура, зъбобол, ревматични болки, болки в кръста и мускулите, мигрена, главоболие, невралгия, болезнен цикъл.

Нурофен за деца и за бебета

Медикаментът нурофен се препоръчва за лечение на бебета над 3 месеца и деца на възраст до 12 години. За тази потребителска група решението е сироп – има го с вкус на портокал или ягода. Лекарството може да се купи без рецепта.

Случва се да бъде използвано за понижаване на температурата след поставяне на ваксина, както и за неутрализиране на болка при поникване на зъби, болки в ушите и/или гърлото, при леки травми на крайниците. Препоръчаните в листовките дози не бива да се превишават. Този медикамент има доста предупреждения за нежелани странични е ефекти – за да сте сигурни, че някой от тях няма да се прояви при лекуваното дете, направете консултация с педиатъра си или проверете в кои случаи не трябва да давате нурофен.

Дозирането на нурофен за бебета и деца е следното:

  • от 3 до 6 месеца – 2.5мл 3 пъти дневно за денонощие;
  • от 6 до 12 месеца – 2.5мл 3-4 пъти дневно;
  • от 1 до 3 години – 5мл 3 пъти дневно;
  • от 4 до 6 години – 7.5мл 3 пъти дневно;
  • от 7 до 9 години – 10мл 3 пъти дневно;
  • от 10 до 12 години – 15мл 3 пъти дневно.
нурофен
Нурофен за бебета и за по-големи деца: родители, все пак внимавайте!

Препоръчва се лечение с нурофен сироп до три дни; дневните дози за съответната възраст не бива да се превишават. Лекарството не бива да се дава на бебета под тримесечна възраст.

При температура след имунизация се дава 2.5 мл сироп и след 6 часа – още толкова, ако температурата не е спаднала. Трета доза в рамките на 24 часа не се препоръчва (afya-pharmacy.bg).

Нурофен стопколд, форте и експрес – каква е разликата?

Вариантът нурофен стопколд комбинира във всяка таблетка 200 мг ибупрофен и 30 мг псевдоефедрин. Този състав го прави добър при запушен нос, хрема, проблемни синуси; действа облекчаващо при главоболие, болки в гърлото и температура. Обикновено се препоръчва при настинки.

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Нурофен форте е “ударно” действащ вариант със съдържанието си на 400 мг ибупрофен в таблетка. Облекчава зъбобол и мигрена, болки в гърба, мускулни и ревматични болки, добър е при болезнен цикъл. Ограничава възпалението и смъква температурата.

Нурофен експрес е течна формула, дозирана в меки капсули – за бързо действие при единична доза от 200 мг ибупрофен. Капсулите нурофен експрес се препоръчват при зъбобол, главоболие и менструални болки, при симптоми на простуда и грип. След прием капсулата се стопява и освобождава течния медикамент, който се усвоява пълноценно и потиска нприятните усещания; действа противовъзпалително (framar.bg).

Кога нурофен е опасен?

Нурофен е медикамент, който може да се вземе и без лекарско предписание. Това обаче не означава, че може да се прилага без правила и че му липсват странични негативни ефекти. Нурофен е базиран на ибупрофен, а както знаем, това нестероидно противовъзпалително средство НЕ Е предназначено за продължително лечение.

При превишени дози или продължителен прием на принципа на самолечението е възможно да се създадат животозастрашаващи ситуации!
Приемът на нурофен създава проблеми и при краткотраен прием, ако потребителят има някои заболявания или е алергичен. Ето кои са най-често срещаните странични ефекти от приема на медикамента:

  • бъбречна недостатъчност – при продължителна употреба;
  • кръвоизливи в стомашно-чревния тракт; рискова група са пушачите и любителите на алкохола;
  • кожни промени, рани и мехури, зони с изсъхнала и лющеща се кожа;
  • сърдечни смущения, сърдечна недостатъчност, инсулт, високо артериално налягане;
  • при бременни – спонтанен аборт (zdrava.bg) .

Случаи на алергична реакция при употреба на нурофен

нурофен
Ефектът от приема на нурофен е бърз, но не бива да се увличаме

За алергични реакции при лечение с нурофен се говори доста, особено след няколко скандални случая с деца във Великобритания. Нашумя историята на двегодишната Мейси Марш, която едва не загуби зрението и дори живота си след тежка алергична реакция при лечение с детски нурофен (blitz.bg).

Въпреки свободата да си купите нурофен без рецепта, все пак се консултирайте със семейния лекар или педиатъра за целесъобразността на този избор. В пациентските листовки подробно е описано кога не бива да се приема нурофен, как да се действа, ако видимо се прояви алергична реакция – обикновено обриви, поява на мехури по лицето, оток и затруднено дишане. Вероятността от алергична реакция се увеличава, ако едновременно с нурофен се приемат други нестероидни противовъзпалителни.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

солпадеин

Солпадеин, едно сигурно спасение от болка и температура

Солпадеин – какво представлява медикаментът. Възможни приложения при различни заболявания; дозировки и действие при деца …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *