лимфни възли на врата разположение
подут лимфен възел под челюстта, към какъв лекар да се обърнем при това. Разположение на лимфни възли на врата.

Лимфни възли на врата, под челюстта. Разположение. Подут лимфен възел

Разположение на лимфни възли на врата. Подут лимфен възел под челюстта. Към какъв лекар да се обърнем при подути жили и болка

Още в текста: Подути и възпалени лимфни възли. Лимфна система – разположение. До какво води едно възпаление на лимфни възли на врата, в слабините или под мишниците? Рак на лимфните възли

Подутите лимфни възли са тревожен знак – това състояние алармира за някакъв болестен проблем. Не бързайте да изпадате в паника – не е задължително това да е рак, но от лекар имате нужда!

Както е известно, лимфната система играе изключителна роля в човешкия организъм, допълвайки в паралел функциите на кръвоносната система.

Състои се от съдове и възли; по съдовете протича течност – лимфа, която съдържа лимфоцити, фибриноген, мазнини и малки количества протеини.

Системата изпълнява три основни функции: защитна, транспортна (пренася всмуканите през червата хранителни компоненти), хомеостатична (извежда ненужните течности в междуклетъчното пространство). Лимфните възли са точките, в които системата поддържа филтри – те възпират възможната инфекция и обработват причинителите й, като при това се получава характерното увеличаване на обема.

Подуването на лимфни възли се случва тогава, когато в организма има някакъв болестен процес: възпаление, инфекция, злокачествено заболяване.

Подути и възпалени лимфни възли

подути и възпалени лимфни възли лечение с билки
Получихме два интересни коментара във връзка с лечението на лимфни възли с помощта на билки, които поставят важни въпроси и загатват любопитни отговори. Пишете ни и вие по този деликатен проблем, заедно да разработим статията по-нататък! За да оставите коментар по статията, кликнете ТУК!

Лимфните възли са около 360, но обикновено при заболяване видимо се подуват тези под брадичката и около гърлото, под мишниците и в слабините (ezine.bg).

Това са капсулоподобни образувания, които съдържат защитните клетки на организма – лимфоцити и макрофаги. Подуването, увеличеният обем на лимфните възли означава, че имунните клетки се борят с възпаление, инфекция или отключено злокачествено заболяване.

При възпаление или инфекция имунните клетки се активират и съответните лимфни възли се уголемяват, подуват. Това може да се случи при настинка или вирусна инфекция, при шарка, но и при херпес, СПИН, при бактериална зараза – например със стафилококи,туберкулоза, с хламидии или други патогенни микроорганизми, предавани по полов път (revita.bg).

Подуване на лимфни възли има и при злокачествени заболявания на лимфата и кръвта.

“Демир

Какъв точно е причинителят за подуването на лимфни възли, може да определи само лекарят. Подути лимфни възли под челюстите например се опипват при тонзилит или стоматит, на шията – при морбили или рубеола, но и при злокачествен процес в щитовидната жлеза или хранопровода, под мишницата – при варицела, но и при рак на гърдата или левкемия (arsmedica.bg).

Освен локални промени на лимфни възли, възможни са и генерализирани – тогава се наблюдават подути лимфни възли на две и повече места по тялото, без да има непосредствена връзка между тях. Това обикновено насочва към диагнози, свързани с бактериални или вирусни инфекции от типа на лаймска болест, СПИН, туберкулоза, както и с левкемии.

лимфни възли
Лимфната ни система включва около 360 лимфни възли

Важно е паралелно с палпирането (опипването) на увеличените лимфни възли да се проследят паралелни болестни симптоми от рода на локални болки, температура, изпотяване, за да се постави точната диагноза. При съмнения за злокачествено заболяване се правят допълнителни изследвания, включително биопсия и изследване на тъкан от увеличените лимфни възли.

До какво води едно възпаление на лимфни възли на врата, под мишниците и в слабините?

Подутите лимфни възли на врата най-често отвеждат към фарингит или остър ларингит, зъбни абцеси, но и СПИН (framar.bg). Ако опипвате болезнен възел на врата или под челюстта, едновременно с това ви боли гърло и имате температура, най-вероятно става дума за настинка.

Специалистите обикновено отбелязват, че ако опипате уголемен лимфен възел, но нямате болки и не откривате симптоми на възпаление или инфекция, нещата могат да се окажат по-сериозни и да развивате онкологично заболяване. Не бързайте да изпадате в паника – понякога всички изследвания дават добри резултати, а уголемените лимфни възли се връщат към обичайното си, неактивно състояние.

лимфни възли
Подутите лимфни възли алармират за възпалителен процес най-често

Рядко се говори за заболяване на самата лимфна система, респективно на въпросните лимфни възли – промяната в тях обикновено е вторична и е причинена от заболяване на друг орган или система. Уголемените лимфни възли просто изпълняват защитните си функции. След като бъде излекувано основното заболяване, и подутите лимфни възли се успокояват.

Дайте мнение и Вие тук!

Подути лимфни възли под мишницата могат да алармират както за инфекция и възпалителен процес, така и за онкология. Опасното е, че обикновено при ракови заболявания увеличените лимфни възли не са болезнени и се откриват случайно, когато започнат евентуално да създават някакъв дискомфорт.

Свързаните с ракови заболявания увеличени лимфни възли могат да насочат и към мястото, където се развива злокачественият процес, тези под мишницата насочват към рак на гърдата.

Практиката сочи и това, че при подуване на лимфни възли в подобни случаи ракът е в напреднал стадий, дори може да има метастази. Тогава лимфните възли се уголемяват, защото в тях започват да се натрупват мъртви имунни клетки.

Подуването на лимфни възли в слабините най-често е причинено от възпалителни процеси в зони на долните крайници или от венерически заболявания.

Рак на лимфните възли

За жалост не винаги човекът с подути лимфни възли може да бъде успокоен, че става дума за инфекция или банално възпаление.

Тогава говорим за рак на лимфните възли, което е или първично заболяване на самите лимфни възли, или е вторично, след придвижване на ракови клетки от друг орган по пътя на лимфата.

Вторият тип рак на лимфата – лимфома, е по-често срещаният (arsmedica.bg). При лимфоми се подуват лимфни възли на повърхността на тялото – по слабините, под мишниците и врата, под челюстта, в основата на черепа, ключиците и др. Често подутите места не са болезнени, но паралелно с подуването им се появяват болки в областта на далака или гръдния кош.

При лимфом се наблюдава и бърза загуба на тегло – без при това да са полагани усилия и диети за отслабване. Стопяването с 8-10 килограма в рамките на един месец си е притеснително. Други признаци на рак на лимфните възли са нощните изпотявания и постоянната умора, усещане за слабост и липса на енергия.

Лимфомите са различни типове, класифицират се на две основни групи – лимфом на Ходжкин и неходжкинови лимфоми. Лечението е индивидуално, като се прилагат класическите методи химио- и лъчетерапия.

Комбинираните терапии, особено в ранни стадии на заболяването, дават добри резултати. При някои форми се говори и за пълно излекуване (medik.bg).

Коментарите за проблеми и решения на проблеми с лимфните възли зачестяват!

подути лимфни възли зъбобол
Получихме още един интересен коментар във връзка с подути лимфни възли, вследствие на вадене на зъб. Ако имате какво да кажете по темата и вие, кликнете върху изображението по-горе, за да коментирате!

Очевидно става въпрос за подуване на лимфните възли вследствие на направената дупка във венеца при ваденето на зъб. За първа помощ при вашия случай е най-добре да си направите настойка от лайка и да се жабуркате с нея.

Според стоматолога д-р Цветан Пашев, възможно е подуването да е в резултат на зъбна инфекция. А инфекциите най-бързо се потушават с лайка. Това е много често срещано явление.

Често обаче чаят от лайка не се оказва достатъчен и може да потрябва лечение с антибиотици. Важно е да се спомене, че самият антибиотик не отстранява причината за възпалението, а само облекчава симптома на подуването. Нерядко се вдига и температура от 37 градуса, което идва да потвърди предположението за инфекция.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Високи или завишени левкоцити. Норма

Левкоцити: Високи (завишени) и норма. В урината и влагалищния секрет

В урината. В кръвта. Във влагалищния секрет. Референтни стойности и норма. Повишени (високи) и ниски …

56 Мнения

  1. преди време личният ми лекар ми изписа антибиотик който след изпиването 10-дневно не ми оказа никакъв резултат. преписах си сама съвкупност от билки които започнах да пия-надявам се да дадат резултат.една от билките е – ранилист. лимфните възли са във областа на шията и са леко подути от дълго време. вие какво бихте ме посъветвали.

    • Здравей, Галя.
      Не съм лекар, но ето го моето мнение:
      Не се доверявай на всеки лекар. Най-лесно е да се дадат хапчета. Един добър медик би направил обстоен преглед и ДИАГНОЗА. Захване ли се веднага за писалката, махай го. Добре си постъпила, като си подбрала билки, за да си помогнеш сама. Според мен флората помага повече, отколкото хапчетата, стига да се храниш ежедневно с нея. (Имам предвид по принцип. Стигне ли се до тежко болестно състояние, няма как без антибиотици и перорални медикаменти).
      Може проблемът да е в челюстта, зъбите.Ако имаш дентален проблем е нужен рентген.
      Аз имах Малко подуване само от дясната страна, постоя един месец и се успокои, без допълнителни аномалии и симптоми разбира се.

      • Лекар.БГ

        Здравейте, Галя и Ясене! Благодарим ви за интересните мнения по проблемите, които статията за симптоматиката и лечението на лимфни възли поставя. Да, наистина ако един лекар директно се залови да предписва лекарства, без внимателно да постави диагноза, по-добре е да отидете при друг. Особено когато става дума за лимфни възли! Защото в този случай заболяванията може да бъдат най-различни, както и начините за тяхното лечение. Лимфните възли са доста деликатна област от човешкото тяло и тази тема трябва да се разглежда внимателно. Споделете по-късно как ви е подействала билката рани лист!

        • Аз искам да попитам какво последно да правя защото съм на 14 и се филмирам повечко майка ми ми казва че е от неядене другаде чета че помагат на организма и така но имам един от лявата страна под бузата и той май е възпален вади се от мястото си и когато застана по определен начин ме боли какво да правя

  2. Здравейте вчера усетих че на врата от левия край имам два подути лимфни възела , днес пак ми се е подул о6те един и незнам на какво се дължи леко ме наболяват не съм болна , но наскоро ми извадиха зъб !В понеделник 6те отида на лекар но до тогава какво да правя ? Много се притеснявам моля да ме посъветвате какво да правя

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Веси! Дадохме отговор на вашия въпрос в самата статия в раздела долу, където става дума за подуване на лимфните възли в следствие на зъбобол и зъбна инфекция, за което цитираме взетото мнение на стоматолога д-р Цветан Пашев. Благодарим ви, че се обърнахте към нас за помощ. Ще се радваме, ако има повече коментари на сайта. Опитваме се да отговаряме на всичките, но успяваме да го сторим само с най-интересните от тях. Желаем ви успех и не забравяйте да споделите как е минало лечението и жабуренето преди това! 🙂

  3. Здравейте,от известно време имам подуване зад ухото в долната част, което ме притеснява. Чувствам умора и отпадналост, но до сега ги отдавах на нервите понеже пия антидепресанти от доста време, но сега като прочетох симптомите за подутите лимфни възли се замислих дали няма връзка с това подуване за ухото. Не съм имала проблеми със зъбите или гърлото на скоро.

  4. Аз искам да попитам нещо.От 2-3 дена вече имам появени лимфни възли и исках да попитам какво е лечението за тях?

  5. шерифе ахмедова

    здравейте заболеме лакетната става лекувахсе да се каже но продалжение на вапросните хапчета и енджексии васпалимисе целия организам и ми се надуват все още нилфните възли можили даее от хабчетата

    • Силвия

      Здравейте! От известно време ми се появява подуване под ухото, предизвикано само когато се храня, ако продължам да дъвча подуването се увеличава, но понеже започва да ме боли спирам да дъвча, и след 2 часа спада. На мен ми прилича повече на отok от колкото на бучка.Забравих да кажа, че при дъвченето отделям слюнки, все едно ям нещо кисело.Подуването го имам само под дясното ухо. Ако можете да ме посъветвате какво да направя, за което благодаря предварително!

      • На мен в момента ми се случва абсолютно същото. Този коментар все едно аз съм го писал.
        Моля кажете на какво може да се дължи това?

  6. шерифе ахмедова

    здравейте болешеми лакетната става беше със оток ходих на лекар казахами ортопед от исписаните хабчета и енджексии се влоших и васпалимисе целия организам до венците тогава получх подувания на нилфни вали около врата и под брадичката можили дае от реякцията на медикаметите

  7. na 7 gog.e deteto sutrinta kato se sibudi vidaxme ce se podulo ot dasnata stranazad uhoto nama temperatura,neznam kakvo da naprava,otlayka cay izpi i med s hlebna soda mu dadoh.mola da mi pomognete.

  8. Цветан

    Здравейте,

    Занимавам се с фитнес и от няколко седмици (две) имам дискомфорт долу в корема от дясно и областта между бедрото и адуктора. Дискомфорта е повърхностен и отминава, но напипвам лимфните възли по бедрото. Вчера видях и леко подуване точно над члена от дясно. Въпросът ми е към какъв лекар да се обърна?

  9. Здравеите имам син на 1.10м. на когото напипах малко топче зад дясното ухо преди около 7 м.След това тези лимфни възелчета станаха няколко от горе до долу зад ухото,малки са..мисля,по малки от голям боб.От около 3 месеца се появи и на шията от другата страна..едно малко по голямо..което е по меко..а другите са твърди и мисля че не го болят!Моля ви помогнете.Енергичен е много не се спира.Когато спи пулсат му ми се струва ускорен.Ходихме по доктори но нищо.Не е болен.А лимфните възли ги намират за нормални.Ето и ПКК С Д.БРОЕНЕ от преди 2 дни.
    WBC 9.2 4.0-10
    Limph# 6.3 0.8-4.0
    MID# 07 01-09
    Gran# 2.2 2-7
    Limph% 68.5 20-40
    Mid% 8.- 3-9
    Gran% 23.5 50-70
    HGB 117 110-160
    RBC 4.90 3.50-5.50
    HCT 39.1 37-50
    MCV 79.8 82-95
    MCH 23.8 27-31
    MCHC 299 320-360
    RDW-CV 14.0 11.5-14.5
    RDW-SD 39.0 35-56
    PLT 235 100-300
    MPV 9.1FL 7-11
    PDW 14.7 15-17
    PCT 0.213 % 0.108-0.282

    Много ще съм благодарна ако ми отговорите…защото вече се побърквам.Прочетох най-лошите неща за тези повишени лимфоцити. 🙁

  10. Здравейте.от няколко месеца имам болка и малко топче между подмишницата и гърдата.появява се с болка 10-15 дни преди цикъла и с идването му изчезва и топчето и болката.правих мамаграфия,казаха нормална.ехомамография и там всичко е наред.туморен маркер на гърда в нормата (9,8 U/ml).всички ми казват да не се притеснявам,но кажете как,като това е всеки месец.и др.с мажа ми искаме второ дете,но тази топка и болка ме притесняват мн…някой може ли да каже нещо.благодаря ви.

  11. Zdraveite,bratov4etmi,ima leka podutina vuv vit na top4e,ot desnata strun pokrai vrut,,I toi se pritesniava mnogo,,,I goe strax da xodi na lekur,,top4eto e ot dve godini I nito raste nito se smaliava,ne6to da posavetvate,,,,

  12. Здравейте, моят проблем е, че втора година имам подути ококо 10-15 лимфни възела в областта на врата, под челюстта и на слабините общо. Никой лекар досега не може да ми даде еднозначен отговор защо са подути, изпил съм 5 антибиотика оттогава и нито един не е спаднал, а продължават да се увеличават нови и нови. Нямам температура засега , нито се чувствам отпаднал. При кръвните изследвания в рамките на 1 година се наблюдава увеличение на еозинофилите от 0,4 до 1,1 , но не мога да се сетя дали на ПКК или ДКК. Базофилите ми бяха на горна граница в края на 2014-та, което доста ме притесни. Напоследък ми се вижда, че съм отслабнал, не съм се претеглил, но на вид съм свалил поне 2 или 3 килограма. Моля, дайте ми съвет как да действам оттук нататък, благодаря предварително!

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Shaider! Дали сте се обръщали към д-р Цветан Алайков? Той е между най-сериозните и титуловани имена у нас. Завежда авторитетното отделение по хематология, това в УМБАЛ Софиямед. Споделете, молим, после с нас дали д-р Алайков ви е помогнал. Логиката е такава: Ако много специалисти не помагат дълги години, тогава значи трябва да се обърнете към най-добрия. Останалото е губене на ценно време! Неговият телефон е 0888 627 955, имейл dr.alaikov@gmail.com. Сайт, където можете да видите графика му ТУК.

    • Д.Маринова

      Възможно наличое на повече от дооустимото количество човешки паразити.Антибиотиците благоприятстват развитието им.Биорезонас,билкова настойка от лен,пелин и орехчета,уринотерапия ги унищожават.

  13. здравейте ! имам топче подмишницата от порядъка на 3см и малко се притеснявам,имам болка докато стоя но не много силна

    • Лекар.БГ

      При всички случаи трябва да отидете на лекар, защото може да са лимфни възли, може да е херпес, а може да са още 1000 неща. Първо трябва да се разбере на какво се дължи топчето, а после да се реши какво ще бъде уместното лечение, защото ако се объркат нещата още на ниво диагноза, после всичко останало може да се обърка. Така че марш при лекаря! Със сигурност вие няма да сте първата с подобен проблем и той веднага ще ви каже какво е. Няма да е страшно. Страшно би било, ако го лекувате за едно, а то се окаже съвсем друго.

  14. Здравейте,нормални ли са малки лимфни възелчета с големината на лещено зрънце при 2 год деца?При ПКК С Д.Броене лимфоцити 72.8% и 7.8#.Видимо здраво и палаво дете?Благодаря ви

  15. Красимир

    Здравейте имам подутина под дясната челуст от вчера, ходих на лекар прегледаме и неми каза нищо конкрекно но ми предписа антибиотик и ме прати на зъболекар който също че погледна и не откри нищо, някакъв съвет какво да направя, какъв вид иследвания. bulpeter1@hotmail.com
    0884902240

  16. Zdraveite, (nqmam kirilica v momenta) popadnah na tazi stranica dokato turseh problem sas toq limfen vuzel i daje neznaeh kakvo e, no be6e podud i po tova vreme dokato 4eta va6ite komentari zabelqzah 4e iz4ezva bavno po bavno, interesno no sega pak mi po4na da me boli ot vrata (zadna 4ast) do gore v glavata, ne moje da se kaje 4e nqmam problemi sus nervnata sistema, i bezsunieto za6toto rabotq ve4er pove4e ot normalnoto, pu6a4 sum i mnogo obi4am sladkite ne6ta + nezdravoslovno hranene za6toto ne e dobre da se qdat tejki ne6ta sled opredelen 4as no nqma kakvo da se pravi moqt den e ve4erta a ve4erta sled 7 sutrinta. I prosto iskah da spodelq i da popitam dali moje ot tova da se poduvat tiq limfni vuzli do bradi4kata / 4eliosta ?

  17. Здравейте. Имам доста болезнени лимфни възли под мишниците Има по няколко на всяка. Няколко пъти съм се оплаквала на ЖП. но не ме взима под внимание живея в чужбина и тук за всяко нещо ти казват че е на стресова основа .Моля кажете ми какъв специалист трябва да потърсия .бременна съм в 33 седмица. Благодаря предварително

  18. Ганка Чернева

    Направете непременно консултация с ХЕМАТОЛОГ.

    • Благодаря. Понеделник съм на конституция за бебка ще кажа на акушерка си.

  19. Имам болка подмишницата без подутина дали и линфен възел

  20. Анита Гатева

    Здравейте! Преди 2 дни, вечерта започна да ме боли главата от лявата страна,бях отпаднала и нямах сили за нищо.Като се събудих сутринта усетих болка и подутина зад ухото, пак отляво.Временно съм в чужбина,и нямам идея какво да правя.Моля за съвет! Благодаря!

    • zdraveite ot edna sedmica me boli vrata ot dqsnata strana i dqsnoto uho leko mi e poduto lqvata slivica leko me boli vazmojno li e da sa limfni vazli

  21. Елена Иванова

    Здравейте,
    Дъщеря ми има голям, подут лимфен възел зад ухото, появи й се като малка и вече 12години не се маха. При консултация с лекар ни казаха, че не е опасно, без да се прави конкретно изследване. Моля за съвет как може да се премахне.
    Благодаря!

  22. Здравейте, имам силни болки в гърлото и шията.Подута е и не мога да си врътна главата настрани. Изследвания: пкк(в норма), аст(315положително), ебщаин бар(положително), витамин д(понижено). ІХодих на ендокринолог-кръвни изследвания новмални,нямам възелче,само малка кистичка.Ходих на онколог -мн.леко подути лимфи(не било за притеснение).Ходих преди няколко месеца на унг изкараха ми сливиците(болките продължаваха,но нищо ми нямало,потвурдиха го още 2ма унг и казаха,че имам фарингит,който не се лекува..). Ходих и на 3ри невролога(не съм за тях). Ходих на инфекционист(нищо не ми изписа,никакви изследвания не направи..)Правила съм няколко курса с антибиотик. Болката в гърлото и шията продължават от една година.Врата ми е като на борец. Всеки казва там болка неможе да има. Моля ви посъветвайте ме на какъв лекар рябва да отида,че вече и цялата глава ме боли. Или моя случей е странен или попадам на странни лекари…

  23. бебето ми има по един лимфов възел от двете страни на шията каква може да е причината

    • Zdravei te, mnogo sam pritesnena molia vi daite mi otgovor.Predi izvesno vreme dashterichkata mi togava beshe na 3 godini imashe malko topchence pod mishnicata , koeto izchezna ot samosebesi.Dnes zabrliazah takiva podobni po vratleto i i ot dvete strani.Boleduvahme chesto i imame treta slivica.Vazmojno li e da e ot tretata slivica??sled dve sedmici imame nasrochena operacia za premahvaneto i, no shte se pobarkam ot pritesnenia da ne e niakoe onkologichno zaboliavane.

  24. Здравейте ,сина ми от 3 години има 3 подути лимфни възли от лявата страна на врата ,доктора ни каза няма нищо тревожно ,само трябва да ги следим.Какво мислите за това?

  25. Здравейте, вече втори ден имам малка подутина колкото бобено зърно под мишницата и е леко подута ,доста ме боли , на 22години съм нямам деца и не съм бременна,доста съм притеснена. Благодаря предварително!

  26. Христина

    Здравейте! Дъщеря ми е вече на 5.От 2-годишна има меко топче зад ухото. Постоянно е. При настинка се увеличава. На вена е. Ходихме на консултация при хирург и той всъщност нищо не каза-ако сме съгли сни да го реже, но било опасно заради вената.Детето е жизнено и енергично, слаба и злояда, но не е по-различна ат другине деца. Чета какво може да е ..Само догадки. Какво ще ни посъветвате?

    • Д.Маринова

      Възможно наличое на повече от допустимото количество човешки паразити.Антибиотиците благоприятстват развитието им.Биорезонас,билкова настойка от лен,пелин и орехчета,уринотерапия ги унищожават.

  27. Здравейте!
    Искам да споделя и моя случай, за да мога да бъда полезна с нещо!Всичко започна преди 5 месеца-имах леки болки от дясната страна на гърдата след 1 сед се измести и в лявата!Ходих на гинеколог, който ме прегледа и ме прати на мамограф(всичко беше ОК оказа се, че имам мастит и киста на гърдите след кърмене на 2 бебчета)!Мамографа ме изпрати на онколог, тъй като се оказа че лимфни възли са възпалени!Ходих и там- чисти кръвни изследвания,ходих на ехография всичко чисто!Лекарят ме прати и на томография отново вс е ОК!Взеха ми и втори кръвни и те чисти!Искам да ви кажа, че всички болести идват от стрес така се оказа при мен!Живея в чужбина и мога да ви кажа, не вярвайте само на лекарите, вярвайте в Бог и силата на организма сам ще Ви излекува!Бъдете положителни душевно 😉

  28. Zdraweite, naskoro rodih predi sedmica nai sluchaino otkrih ,che imam limfen vuzel pod dqsnata podmishnica. Ne e golqm, no se pritesnqwam, ne sum usetila da raste, nito da me boli! Predi da zabremeneq otkrih i nq lqwata si podmishnica!
    Chesto se pota i se umorqwam mn lesno….
    Limfnite vuzli mogat li da sa vsledstvie ot bremenostta ?

  29. zdr ot 4 dni imam vaspalena limfa na vrata.nadyvase boli na momenti mn ,gybi mi se glasa i vdigam temperatyra,no skoro ne sam boleduvala i nqmam problem s zabite.4 dni piq antibiotik no problema ne odshymqva.za ftornik imam zapisan chas pri specialist yshi nos garlo,kakvo da pravq do togava?blagodarq predvaritelno

  30. Боряна Иванова

    Здравейте!
    Имам дъщеричка на 16 месеца. Преди два дни забелязах подутина с размера на малко бобено зрънце в слабините отдясно, а при напипване усещам и подуване отляво, но видимо нищо не се забелязва. Нямаме промяна в хранителния режим, освен че предния ден изяде на вечеря цяло варено яйце. Когато спи много се върти и често като се събудя през нощта откривам, че спи отвита. Допускам и се надявам, че е лека настинка, но все пак бих се радвала на кратък коментар от Ваша страна.
    Благодаря предварително!

  31. zdraveite ot 5 dni me boli dqsnata 4as na glavata zat uhoto dqsnata slivica i uhoto lek mi e poduto vazmojno li e da e limfen vazel imam i edno malko top4e pod 4elusta piq antibiotik no ni6to i glavobolieto e ujasno

  32. Да се види зъб. Панорамна снимка.

  33. Здеавейте,
    Имам диагноза Херпес зостер (доста лека форма само две малки петна), но в последствие ми се поду болезнено лимфния възел на ключицата, в тази зона на рамото е и херпеса! Това нормално ли е?

  34. Здравейте , от няколко дни имам много силни болки в гърлото , не мога да преглъщам , да ям , да спя , да пия течности, подут ми е и левия лимф, боли много. Ходих на лекар, но ми предписа само хапчета за смучене и да си правя гаргара с някакви билкови капки. Резултат-нулев. Първия ден на започване на лечението от лекарката ми, плюех и налепи с кръв , след това станаха много гадни храчки , болката не спира. Моля , посъветвайте ме.

  35. Николай

    Здравейте от известно време като се храня и ми се получава едно топче под брадичката доло горе ходих на лекар той ми каза че било от приемането на пикантна храна.Някакви съвети?

  36. Лачезара

    Здравей, от доста време на сам имам една подутина в лимфен вазел в дясно на врата.Не е болезнен дори и при допир.Ходих на ехограф ,бях посаветвана от лекар и там се видя че е на лимфният възел но имам увеличени и още няколко и в двете страни които обаче не се напипват.Пуснах си кравни изследвания изсписани пак от сащия лекар и каза че с оред него няма нищо тревожно че на дали е нещо лошо че са в нормите .Но аз се притеснявам ЗАЩО имам това топче и имам още други оголемени нямам инфекция на зъби или на гърло ,но пак и нямам симптоми като температура или изспотяване .Единствено имам сърбежи по ръцете и краката понякога , ако има нещо опщо с това, моля посаветвайте ме имамли причина за притеснение?

  37. Здравейте,от 3-4г,ми се подуват подмишниците и по-слабините два пъти ме цепиха и пак се подуват и ме боли много и Дигам температура и се потя какво ли не съм пил и няма минаване писна ми вече не знам към кой да се обърна за диагноза моляви помогнете с някой добър лекар ето и телефон оставям за връзка с мен аз съм от Червен бряг 0877624637.

  38. Николета

    Здравейте! Имам проблем вече 4 месеца в дясната страна на шията. Тръгнах по лекари като първоначално си помислих,че може да е от зъб, но след преглед и панорамна снимка се оказа,че всичко е наред. След това посетих УНГ като диагнозата ми беше възпалена слюнчена жлеза и сливица.След прием на антибиотик Амоксиклав нямаше никакъв ефект и след това ходих при лицево- челюстен хирург,който се усъмни,ще е подут лимфен възел и ме изпрати на ехограф на шия и шитовидна жлеза,където ми казаха,че всичко е наред.Отновомотидох на втори УНГ с диагноза хипертрофия на слюнчена жлеза и оталгия.Изписаха ми едно гелпче да си мажа зад ухото и по хода на костта на долна челюст и шията,където ме боли и се напипват болезнени топчета на долна челюст и на шията,които са болезнени при допир. Невролог ми каза,че най-вероятно било за УНГ и пак при него със съмнение за остър отит на средно ухо и КТ на шия и глава.Там се установи,че нямам проблем с ухото,но има леко увеличени шийни лимфни възли и сега ме пращат на ЯМР и хематолог.Правих и Пкк със СУЕ и СРП -всичко е в норма.Много се притеснявам 4 месеца не са малко,а симптомите се задълбочават доста. Също така ако може да ми дадете информация на ЯМР на шийна област вижда ли се и долна челюст или това си е отделна зона,която трябва да се види? Много ще съм благодарна ако ми помогнете с мнение ако някой е имал нешо подобно!

    • ОХ ДА СЪС СЪЩИЯТ ПРОБЛЕМ СЪМ И НЗ.ВЕЧЕ КЪДЕ И ПРИ КАКВИ ДР. ДА ХОДЯ!

      • Людмила

        Трябва да се чуем по телефона. Имах същия проблем. Дълго е за обяснение. Ако ми посочите тел. Номер ще Ви потърся.

        • Здравейте Людмила, ще може ли да кажете как се отървахте от тези досадни подути шийни лимфни възли и дали Ви поставиха диагноза. И мен като Николета ме препращаха от изследвания на изследвания, на КТ на глава, после на ЯМР с контраст на шията, където се потвърдиха тези подути шийни лимфни възли на горна граница. Така и не се изясни от какво може да е- казват възпалителен процес. Отидох на второ разчитане на ЯМР, казаха малки кистички в паротидната жлеза-да се изследвам за Сьогрен. Излезе някакво автоимунно заболяване, но не можело да се докаже лесно какво е. Сега пия имуномодулатор 3 месеца, но тази тежест в шията и в ушите и под брадичката не изчезват, на моменти ще полудея. Имам чувството, че самата шия ми е страшно напрегната и не мога да я изпъна хубаво.

      • Ванина

        Здравейте,
        Две години вече имаме същия проблем като Николета. Подуване на лимфни възли под челюста и зад ухото отляво. След 40 мин. спада. Повтатя се седмично веднъж. Посети ли сме УНГ , ЛЧХ , алерголок, хематолог, инфекционист.
        Много изследвания сме направили.
        При скенер се установи възпаление слюнчеста жлеза и лимфни възли под челюста.
        Лекуване се с хомеопатия, но проблема не е отсранен. Кръвни картини в норма, само амилазта е завишена.
        Какво е вашето мнение и какво бихте ни препоръчали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *