краста
Опасността от краста е най-висока през ноември и декември

Домашно лечение на краста, вкл. и с Акарол. Как да я познаем? Тест

Краста – симптоми, инкубационен период, лечение с лекарства и билки. Снимки и изображения. При котките и кучешка краста

Още в текста: как да се излекуваме от мъчителната краста. Още за лекарството перметрин: крем, шампоан и цена. Лечение със сулфур. Акарол. Линдан. Скабизол. Масло от чаено дърво. Балсам за коса. Тютюнева вода. Билки. Листа от орехи или бреза. Дафинови листа. Каша от чесън. Още за приготвянето на крем с мас и сяра. Лечение с газ. Използване на спирт. Серен сапун. При деца. Какво е демодекоза. Други видове. Хронична краста и лечението й

Ако си мислите, че диагнозата краста се отнася за болест от миналото – горчиво се лъжете. Заплахата от краста е реална и днес. Изобщо не става дума за затихващо заболяване, на което му се вижда краят: тя е актуална и случаите й дори нарастват!

Ето защо: нейният причинител, кърлежът Sarcoptes scabiei, демонстрира изключителна устойчивост векове наред. По принцип той обича – да си го кажем – мръсотията: чувства се великолепно в нехигиенична среда, присъща на маргинални групи от хора с ниска битова култура и лоша хигиена (puls.bg).

В днешно време възможностите за движение от място на място са богати и разнообразни; заразените с краста спокойно могат да влязат в учреждение и да опипат перилата на стълбището; да се возят в обществения транспорт и да оставят някой “подарък” върху дръжки на врати и места, за които човек се хваща при пътуване или качване във возилото.

При този индиректен контакт кърлежът “припълзява” до кожата ви и вие сте готова жертва. Заразата може да се осъществи и при директен контакт, при мерене на дреха в магазина, при ползване на чужда кърпа или сапун (blitz.bg).

Симптоми на краста, инкубационен период. Лечение и лекарства

Първите симптоми на краста (скабиес) се появяват 10 до 20 дни след заразяването. Толкова продължава инкубационният период – времето, което е необходимо на паразита за адаптация, “усвояване” на терена и начало на размножителна дейност. ВНИМАНИЕ! НОЕМВРИ И ДЕКЕМВРИ СА МЕСЕЦИТЕ НА НАЙ-АКТИВНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА КРАСТА!

Симптомите на краста са разпознаваеми за всеки дерматолог – много често обаче пациентите се опитват да се справят без лекарска помощ; това размива симптоматиката и удължава лечението. Запомнете: заразата краста се лекува! Не чувствайте неудобство да си признаете, че сте я пипнали – колкото по-бързо го направите, толкова по-успешно и скоростно ще се излекувате!

Ето каква е симптоматиката при заразените с краста:

краста
Паразитът, който причинява краста
  • по кожата се появяват зачервени участъци и обриви – между пръстите на ръцете, по дланите, над китките, по лактите, около пъпа и зърната на гърдите, по половите органи, по бедрата;
  • в зачервените зони могат да се видят белезникави линийки, дълги до 1-2 сантиметра – това са тунелчетата, които кърлежът си прокопава в епидермиса и в които снася яйцата си;
  • непоносимият сърбеж е най-характерният симптом на краста – предизвикан е именно от “прокопаването” на въпросните тунелчета; най-силен е вечер, когато кърлежите се активират;
  • постоянното разчесване не носи облекчение, а създава риск от бактериални инфекции заради неизбежната поява на драскотини; при възможните усложнения могат да се получат възпаления на лимфни възли, екзема (doctorbg.com).

Как се лекува краста?

краста
Първите симптоми за краста са обриви между пръстите на ръцете

След като диагнозата е потвърдена, започва агресивно лечение: изолират се дрехи, спално бельо, кърпи – всичко това се изварява и изпира със силно хигиенизиращи средства. В продължение на три – четири дни човекът с краста не се къпе, а кожата му се обработва с бензилов бензоат в рициново масло (puls.bg).

краста
Сърбежът при краста е причинен от прокопаването на тунелчета в кожата, където паразитът снася яйцата си

Други подходящи мазила са сяра в свинска мас; 10-процентен крем кротамитон – всекидневно в продължение на пет дни; 5-процентен крем перметрин – полагането става два пъти през 7 дни. При настъпила вторична бактериална инфекция могат да се дадат антибиотици.

Дезинфекция на жилището.

Докато продължава лечението на болния от краста, се прави пълно хигиенизиране на дома с измиване и дезинфекция на най-често докосваните повърхности, предмети за общо ползване; изчистват се внимателно с прахосмукачка килими и подове и торбите се изхвърлят, изпират се пердета и леки подови постелки.

Опитен дерматолог трябва да препоръча конкретни мерки за паралелно превантивно лечение и за останалите членове на семейството дори когато при тях не са налице проявени симптоми на краста.

краста
При съмнения за краста търсете бързо лекар!
Демир бозан за безсъние

Наистина е неудобно да си признаеш за някаква краста, с която случайността или безхаберието са те “наградили”. По-добре да приемеш, че си бил мърльо, отколкото да се измъчваш, да боледуваш и да се чешеш непрекъснато като…като крастав! Всякакви снимки и рисунки са слаби пред онова, което се случва на живо, когато имаш краста; и все пак – малко нагледен материал никога не е излишен!

Краста при кучета и котки и доколко това е опасно за човека

Домашните любимци също страдат от краста – причиняват я някои от видовете акари, които се чувстват комфортно в козината им. Възможно е акари/кърлежи от куче или котка да попаднат върху кожата на човек и да причинят локална инфекция с характерен сърбеж. Паразитите обаче губят способността си да се размножават и дразнението преминава дори без лечение (medical.bg).

Да не забравяме все пак, че ако имаме вкъщи котка или куче наша грижа е да сме отговорни за здравето на любимеца!

Още за лекарството перметрин: крем, шампоан и цена

краста
Опасността от краста е най-висока през ноември и декември

Да се каже “Имам краста” е някак неудобно – тръпки те побиват само като си представиш реакцията на околните. Без значение как те е сполетяла бедата – винаги има доза съмнение в чистоплътност и хигиенни навици. Да преглътнем задръжките и да си набавим час по-скоро медикаментите, които дерматологът вече ни е предписал. Да започнем с перметрин.

Това е медикаментозен продукт, препоръчван за лечение при зараза с въшки и краста (framar.bg). Петпроцентният крем спасява в рамките на седмица: достатъчно е кожата да бъде внимателно намазана с него и процедурата да се повтори след седем дни. Продуктът може да се използва от деца и бременни (arsmedica.bg). Някои коментари на специалисти обаче сочат, че този продукт е изведен от употреба и не може да се намери в БГ-аптеките. Дали е вярно твърдението, че токсичността на препаратите с перметрин не е безобидна?!

Шампоанът с перметрин е препоръчван като хигиенно средство с ефект против инсекти – въшки, бълхи и кърлежи. Има хуманен и ветеринарен вариант. Шампоанът “Хигия” с перметрин се използва веднъж на 7-10 дни. Прави се обилна пяна върху окосмените части от тялото, като се масажират внимателно зоните около ушите и тила. Измива се обилно с хладка вода. Шишенце шампоан от 120 г струва 6-7 лв.

Реална опасност: въшки! С какъв препарат да ги преборим?

Лечение със сулфур

Хомеопатичният продукт сулфур помага да се преодолее заразата от краста. Приемът става по индивидуално указание на лекар (framar.bg). С помощта на хомеопатичния продукт се овладява най-неприятният симптом на заразата – мъчителният сърбеж.

Терапията със сулфур, т.е. сяра е ефикасна и в друга форма: старо лечебно средство при краста е мехлем, приготвен от свинска мас и 25% сяра на прах. Заразената кожа се маже пет дни по ред, като междувременно се вземат мерки да не се получи повторно заразяване – спазва се стриктна хигиена, ограничават се контакти, облеклото се подлага на дезинфекция, ползват се постелки за еднократна употреба.

Акарол

Акарол е лосион за лечение на краста и въшливост, според пациентската листовка – “въшливост по цялото тяло”. С този лосион се намазва внимателно цялото тяло от шията до петите. Тази процедура се изпълнява веднъж на 24 часа четири пъти последователно. Между намазванията не бива да има къпане (framar.bg). Лосионът не бива в никакъв случай да попада в очите.

Линдан

краста
Нетърпимият сърбеж е характерен белег за краста

Линдан е друг лосион за спасяване от краста. При него също се препоръчва намазване на цялото тяло от шията надолу. След осем часа линданът трябва да се отмие внимателно от кожата. В немалко случаи обаче той дава алергични реакции – допълнително зачервяване и раздразване. Не бива да се използва, ако е налице друго кожно заболяване едновременно с въпросната краста. Не се препоръчва при бременност и кърмене, както и за деца под две години (blitz.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Скабизол

Скабизол е вариант на бензил бензоат под формата на спрей-пяна. Продуктите с бензил бензоат са най-активно използвани у нас в момента. Счита се, че друга група – тези с перметрин, имат по-висока токсичност (medicine.bg).

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е много силен антисептик. Използва се при различни инфекции, причинени от патогенни микроорганизми. Ефективно е и при паразити по кожата – както е при причиняваната от вид акари краста. Прилагането на маслото – външно – изисква най-напред тест за поносимост. С употребата трябва да се внимава, защото маслото е много силно (puls.bg). Практикува се външно приложение на лосиони и балсами с масло от чаено дърво, където концентрацията му е от порядъка на 2-3 капки на 10 мл базово масло.

Балсам за коса

Дерматолозите препоръчват за борба с мъчителната краста перуанския балсам “Перувианум” (zdravosloven.bg). Той е произведен от екзотични растителни видове и има многостранно приложение. Използва се за заздравяване на косъма и скалпа, за кожа с рани и дерматози, декубитус и уртикария. Прилага се и при краста след специални указания от лекуващия. Оздравяващият ефект се дължи на активната съставка цинамин.

Тютюнева вода

Тютюневата вода е по-скоро средство за борба с вредители по декоративните растения вкъщи, но се използва и от хората, които са имали лошия късмет да пипнат краста. Народната медицина подсказва един вариант за лечение: тютюнева вода срещу краста. Тя се приготвя, като се накисва тютюн в студена вода в пропорция 1:1. Престоява така 10-15 часа. Прецежда се и се използва за намазване на цялото тяло – като лосион. Може да се използва паралелно с препоръчваните медикаменти срещу краста (puls.bg).

Билки. Листа от орехи или бреза

Препоръки за лечение на краста с билки могат да се открият у Петър Дънов – набляга се на отвара от живовлек. Много често се споменава чесън, гъби шийтаке и малка шведска горчивка (zdravnitza.com). Чудесна работа вършат зелените орехови листа. Приготвя се отвара, като на 100 г листа се отмерва четвърт литър вода. Сместа се кипва, оставя се да изстине и се прецежда. С отварата се промиват местата с най-силен обрив (bis.bg).

Помагат и брезовите листа. Отварата се приготвя най-добре от сухи листа, които се запарват – шепа листна маса на литър вряла вода. Когато изстине прецеждаме и мажем сърбящите зони – овладява неприятното усещане (lechitel.net).

Дафинови листа

Сто грама дафинови листа се варят в 300 мл вода, докато течността остане наполовина. Получената смес се разбива, докато се хомогенизира. От нея се правят компреси, които се полагат върху местата, най-силно засегнати от заразата, разранени от чесане и пр. (zdrave.ws).

Каша от чесън

Прословутата чеснова каша срещу краста се приготвя от 100 г обелени и счукани скилидки, които се заливат в емайлиран съд с 400 г синапено масло и се оставят да киснат половин час (zdrave.ws). След това се варят на тих огън 15 минути и сместа се оставя да изстине. Прецежда се и е готова за употреба – с нея два пъти дневно се намазват поразените от краста кожни зони. Чесновата каша се съхранява в хладилник, в стъклен съд с капак.

Още за приготвянето на крем с мас и сяра

Домашният мехлем от свинска мас и сяра е старо и работещо средство за лечение на краста (ezine.bg). При него е достатъчно да се объркат добре двата компонента, като маста не бива да е пържена, а сярата се взема от аптека. Мазилото за възрастни се приготвя с 30% съдържание на сяра, а за деца – с 20%. Маже се цялото тяло, без врата и шията, веднъж дневно, в продължение на три дни. През това време заразеният не бива да се къпе. След три дни следва баня, смяна на дрехите и чаршафите – те се изваряват задължително при висока температура.

Лечение с газ

Газта е един от вариантите за лечениe на краста, описани от Петър Дънов (dunov-knigi.com). Дънов препоръчва да се намажат заразените места, но предварително да се вземе топла баня. При намазването не бива да се разтриват или натискат проблемните зони. След като газта засъхне се прави втора топла баня, този път с катранен сапун, и се обличат чисти дрехи.

Използване на спирт

Някои от препоръките за лечение на краста обръщат внимание върху използването на спирт. Технологията е такава: взема се топъл душ три пъти дневно и след всяко къпане кожата се подсушава с мека кърпа и се намазва с памучен тампон, потопен в спирт (ezine.bg).

Серен сапун

Този лечебен сапун съдържа до 10% сяра и има доста широко приложение при някои кожни заболявания. Използва се и за лечение на краста – с него се сапунисва и измива цялото тяло. Сапунът има дезинфекциращ ефект; в повечето случаи е достатъчно едно сапунисване на ден, но може да се подходи при необходимост два-три пъти към къпането със серен сапун (zdrave.ws). Къпане със серен сапун се прави 3-4 последователни дни.

При деца

Сложното при детска краста е неумението на децата да се пазят от разчесване на засегнатите от сърбящите обриви места. Освен това препаратите, с които се третира болната кожа, съдържат компоненти с токсично въздействие и това крие някакъв риск дори при спазването на всички указания (lekuva.net). По тази причина в някои случаи се действа по рецепти от народната медицина, които са с по-малко агресивен характер. Например – паста от прясно смачкани ментови листа, или прясно изцеден сок от кайсиеви листа. В двата случая с природния продукт се намазват местата с обриви, за да се успокои сърбежът.

Естествено, предписаните от дерматолог медикаменти следва да се прилагат. Както и да се спазват препоръките за хигиена на дома и за предпазване от повторно заразяване в семейството.

Какво е демодекоза

Проблемната кожа с пъпки, рани и лезии е свидетелство за особен вид зараза. Касае се за акари от рода demodex; те причиняват тежкото дразнене на кожата. Т.н. демодекоза е мъчителна история, но се повлиява добре от разтривки със спирт или с медикаментите. Всъщност в повечето случаи трябва да се открие безболезнен вариант за освобождаване от заразата.

Други видове

Случаите на краста могат да се класифицират според паразита, който причинява заболяването. Акарите могат да причинят краста у животни и у хора. Тези, които са опасни за животните, не са опасни за човека. Човекът теоретично не може да се зарази от животно (wikipedia.org), Дори да попаднат върху човешката кожа, те нямат обичайните условия за трайно установяване и след като причинят известен слаб сърбеж, напускат тялото.

Хронична краста и лечението й

Ако заразеният и лекуващият лекар не направят необходимото за дезинфекция на жилището, както и цялото семейство да предприеме профилактични действия, има голяма вероятност заразата да засегне и други членове на семейството. Има и случаи на автозаразяване от ползвани неизпрани дрехи, постелъчно бельо и близки контакти. Счита се, че ако един паразит остане в тялото неизчистен, той е в състояние да причини повторно заразяване.

При някои от заразените лечението дава резултат бързо, а при други са необходими седмици с режим и грижи, докато заразата бъде ликвидирана окончателно. През това време грижите за хигиената трябва да бъдат системни и всеобхватни, да бъдат следвани указанията на лекуващия и смело да се ползват както препоръчаните медикаменти, така и разумни варианти за терапия от народната медицина (ezine.bg).

Вижте и ТОВА:

Как да се отървем от бълхи вкъщи? От какво бягат бълхите? От какво умират?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

7 Мнения

  1. kak se lekuva sas sqra
    az izpozvah ARAKOL 10 meseca a ni6to sega isakm da izpozvam SQRA decta mi sa malki na 4g. i na 6g. kak da postapq molq za info.

  2. Здравейте! Крастата е изключително трудна за лечение и аз съм го изпитал върху себе си! Какви ли не лекарства съм използвал, но резултатът е бил нулев или в най-добрия случай временен. Според мен най-доброто лекарство, което ми помогна да се излекувам е Перметрин и това не е само мое мнение, а и на много други хора! Разполагам с това лекарство внесено от чужбина и който се интересува може да ми се обади на тел. 0883362919 или да ми пише на и-мейл адрес: ivandachev1990@abv.bg

  3. Здравейте, може ли да ми дадете перметрин, че с аксорола май нищо няма да стане. Телефонът ми е 0894848617

  4. Искам да си закупя перметрин,който има да ми се обади на 0882513575 Апостолова

  5. Кръстина

    Аз и семейството ми се излекувахме с акарол. Събличате се голи, мажете се обилно с ръка – в никакъв случай с тампон! Мазахме се 4 вечери по ред, и на 5-я ден се изкъпахме. След намазването, стояхме по 15 минути голи и намазани и тогава си обличахме дрехите. Стояхме с едни и същи дрехи през периода на лечение. През това време всичко онова, което бяхме обличали прахме и гладехме! След лечението аз хванах и налях 5 мл. чаено дърво в 100 мл спрей /лосион/ за тяло и който имаше някъде сърбеж, се пръскаше с лосиона. Е – малко щипе, но важна е крайната цел! Трима възрастни и дете на 8 години се излекувахме, така че – Акарол действа. Надявам се че съм била полезна, защото и ние 3 месеца видяхме зор – толкова е мъчително това …че искрено съчувствам на хората , които са прибягнали да четат този форум. Желая оздравяване!

    • Иванова

      Здравейте, ако може и аз да попитам за лечение на краста. Казвате че сте се излекували с акарол за 5дни, а преди това какво сте пробвали, че три месеца се борите с крастата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *